Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Megpróbálkozhatsz egy tapskapcsolóval. Ha van benne jelszűrés, ott talán lehet némi módosításra szükség.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Sziasztok tudnatok nekem segiteni a kepen lathato rajz szerint ez egy:Váltakozó áram leosztására 1:100 arányban,Váltakozó feszültség leosztására 1:100 arányban,Egyenfeszültség leosztására 1:100 arányban vagy Egyenáram leosztására 1:100 arányban
Szia
Terheletlenül 5V DC Az optokapu ledje leterheli 330 ohmos ellenálláson keresztül 1,4v-ra. Ha direktbe kötöm, ellenállás nélkül akkor 1,000-1,006 V között változik. (látszik ahogy kapcsol a kapu) Üdv
A mikrofonos megoldás hátránya, hogy a szomszédban bömböltetett erősítő, nyitott ablaknál szirénázó mentőautó, mennydörgés is okozhat jelzést. Kondenzátorral leválasztott közvetlen csatlakozás a kaputelefonra jobb lenne - ahhoz viszont nem értek.
Az optokapu túlélte az ellenállás nélküli csatlakoztatást? Nem optokapu terhelte 1.4V-ra a kimenetet, hanem ennyi a dióda nyitófeszültsége.
Az optokapuban egy darab infra LED van - az ő áramát muszáj korlátozni egy ellenállással az adatlap szerinti áramra. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Ez valami házifeladat?
Kondenzátorokkal egyenfeszültséget nem tudsz leosztani. Ha megcseréled a két kondenzátort, közel 1:100 váltóáramú leosztást kapsz. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Igen az lenne,most tanulom az elektronikat vagyis szeretnem,akkor azt jelenti,hogy a fenti kepen lathato rajz alapjan a megfelelo valasz az a: váltakozó áram leosztására 1:100 arányban?
Pontosítanék:
1,4V-ot nem az optokapun hanem a vizsgálandó áramkör kimenetén mértem. (Ennyit esett kb 10 mA hatására) Ellenállás nélkül csak azért mertem rákötni mert láttam mennyire gyenge. Szóval, van ötleted?
Pontosítok: Vátakozó feszültség leosztása.
Van ám külön házi feladat topik!
Rendben,akkor oda irok a tovabiakban,koszonom szepen a segitseget.
Akkor nincs semmi gond. A kimenet ugye digitális (valami kapcsolójel)?
A 10 mA a legtöbb optokapunak elég, ha nem, akkor érzékenyebb típust kell választani. Miért van az az érzésem, hogy keveset árultál el a szituációról? A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
A közel 1:100 leosztás viszont csak 1:99
Ez egy garázskapunyitó infrasorompó áramköre.
A +5 voltot húzza le testre ha zárt a sorompó, ami tulajdonképpen egy leválasztott relé végzi. Gyártottam ezekhez időzítő áramköröket, miután kész lett utána jöttem rá, milyen kis árammal dolgozik, mivel innen kellene levenni a sorompó jelét. Nem gondoltam volna, rafkós volt az olasz....
Emlékező ajtócsengő néven egy régi Ezermester-számban volt egy ilyen kapcsolás, megkísérelem megkeresni Neked. Ha meglelem, felteszem ide.
A TLP281 áramátviteli aránya legalább 50%.
Én betennék egy tranzisztort, bázisán egy 1kOhm ellenállással, a kollektorra pedig az optocsatoló diódája mondjuk 120 Ohm ellenálláson keresztül az 5V tápra. Így 20mA körülire korlátozzuk a optocsatoló bemenő áramát, a kimeneten pedig 10mA várható a legrosszabb esetben. Ez már elég?
Lemértem az áramot.
Először nem akartam elhinni: 0,325 mA ezen már kapcsolt, ez alatt nem! De így is elég bizonytalan a dolog. Gondolkoztam tranzisztoros erősítésen (az optokapunak.. eléggé vicces) De ahhoz közösíteni kéne a két áramkör testpontját, de, hogy ne legyen egyszerű az élet a minuszra bekapcsoláskor (pár tized másodpercre) +5voltot ad és azonnal kiszúrja, hogy ott valami nem stimmel. Szerintem ez valami szándékos kicseszés a tervező részéről
Erősítés az optokapunak? Szinte kötelező ennél a típusnál.
Azt még mindig nem tudjuk, hogy mekkora áramra van szükséged, az optokapu kimenetére mi van kötve. Ha nagyobb áramot vársz el az optocsatolótól, akkor olyan típust keress, aminek nagyobb a CTR-e. (CTR: Current Transfer Ratio) Az optocsatoló egyetlen feladata a galvanikus leválasztás, ezért cserébe ad valamilyen vezérlő jelet. (Léteznek olyan típusok, ahol a CTR akár 200-600%.) A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Milyen mínuszra ad +5V feszültséget? Miért is kéne közösíteni a testpontot? Lehet, nem vagyok képben igazán, egy rajz segítene mindkettőnkön.
Sziasztok!
Kaptam egy ilyet: ***. El tudjátok mondani nem villanyszerelő nyelven, hogy ez pontosan mire szolgál? Ha nem a saját géped linkjét teszed be, az sokat segít! Frankye A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Ez olyan, mint egy egyszerű relé. Bővebben: Link
Hoppá bocsi. PDF
Ez pontosan az a villanyszerelő nyelv, amit említettem. Igazából a bekötésére lennék kíváncsi. Van 5 bekötési pontja. De tegyük fel, hogy értem, mi ez. Ha ez egy egyszerű relé, akkor mitől 13.000 Ft egy ilyen?
Köszi, összejött, Bc337 10 kohm-on keresztül szépen kapcsolja.
Valamiért tudat alatt össze akartam kötni a jel minuszt, aztán jutott az eszembe, hogy ugyanarról a tápról megy mindkét panel Az optokapu kimenete teljesen lényegtelen, PIC van rajta, gondoltam arra is, hogy közvetlen rákötöm a pic lábára ezt a jelet, de itt több méteres kábelről van szó, szóval jobb a békesség. Üdv
Örülök, hogy segíthettem.
Mutatja a tokozásán lévő rajz. Az A1-A2 a behúzótekercs, a többi meg a kontaktusok, amik záró-nyitó jellegűek. Az ára a tokozás, a sínre szerelhetőség miatt annyi, meg azért, mert van benne Graetz-híd, hogy AC/DC-ről is lehessen működtetni. Még egy varisztort is tettek a behúzóra a működtető oldal védelmére.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2013
Hello! Link helyett kapcsolás is jó? üdv!
Hello! Szerintem erre gondoltál, de ez nem mikrofonos.. üdv!
Köszönöm, így már az én nyelvemen is érthető. Az ára irreális, szerintem az előállítási költsége 30-ada ennek max.
Ki mondta neked, hogy az árnak manapság bármihez is van köze, azon kívül, "hogy mennyiért adható el"?..
Jogos!Sajnos nem tudtam szert tenni kapitalista gondolkodásra, nekem ez érthetetlen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |