Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   219 / 3998
(#) zolee1209 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

És ha itt járunk, mint béta... Akkor a pl.: BD249A/B/C jelű típusoknál is van béta eltérés a C-E feszültségen kívül?
(#) idavid válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

megnéztem az adatlapot, az a kapcsolás, amit én találtam,

Bővebben: Link

egy az egyben ugyanaz, mint az ajánlot kapcsolás. illetve nincs benne a 2.2 µF-es tantál vagy a 10 µF-es elko, azt írják ,az csak akkor kell, ha az 1es láb és a ledek között 6"-nál hosszabb a vezeték/vezetősáv.

a 10K-s potit te a bejövő jelre teszed, vagy mint az ábrán, a RefOut ellenállása és a test közé?
(#) totti91 hozzászólása Máj 11, 2008 /

sziasztok
lenne egy olyan kérdésem hogy van itthon egy Hetra trafóm ami megy 230ról és 380ról is viszont én soha nem fogom használni 380ról ezért le szeretném venni a dugóját viszont ha leveszem akkor a hozzá tartozó trafót is ki kell vennem?
(#) Kovidivi válasza idavid hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Én a bemenő jelre tettem, de jó lesz úgy is, ahogy a rajzon van! Ha esetleg nem világítana az összes led max. hangerőnél, akkor a 10k-s potival sorosan kapcsolt ellenállás értékének csökkentésével, vagy növelésével tudod pontosan belőni a ref.feszültséget!
Sok sikert hozzá!
(#) szaky27 hozzászólása Máj 11, 2008 /

Hali
érdeklődni szeretnék, hogy ha erre az IC-re egy led helyett mondjuk 50 db-ot kötök párhuzamosan akkor a ledek fényereje csökkeni fog?

villogó.jpg

(#) fureszk válasza szaky27 hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Elég erősen. Ez az IC nem bír el 50ledet. Optocsatoló+erős tranzisztor párosítással viszont ráköthetsz akár 50-et is.
(#) szaky27 válasza fureszk hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Sajna még elégé zöldfülű vagyok ezért megmondanád,hogy mi az a optócsatoló és milyen tranzisztort szerezek be
Háláslennék!!!

Csatoltam egy rajzot. Ez alapnak jó.Az 1db led helyett persze annyit kötsz amennyit akarsz, megfelelő elrendezésben és ellenállással.

Annyi kérdésem lenne , hogy a VS1 az mi? mert nekem ez a jelölés még új, a T1 az milyen típusú tranzisztor? és azt értem, hogy a ledeket a az ic 1 és 8 lábára kell kötni de a többi lábbára mit kell kötni? erre mekkora feszt lehet rákötni?
Bocsi a fárasztó és hülye kérdéseim miatt!!!
(#) Petroimro válasza szaky27 hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Bár nem tőlem kérdezted, de az egy tápegység.

VS1 a feszültségforrás. T1-nek mondjuk egy BD241-es megfelel. Az IC többi lábára azt kell kötni ami az általad csatolt rajzon van.

köszönöm szépen
(#) totti91 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

őőőő..hát szerintem két trafó van benne,vagy nem?..hát bekapcsolásnál ki kell választani hogy 230 vagy 380ról fut és mi másért ha nem azért mert két trafója van..vagy nem tom,nem értek a lovakhoz
(#) Frankye válasza totti91 hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Hát nem. Egy trafó, de annak két, primer bemenete van, (230/380V) és egy közös águk. (Úgy képzeld el, mint egy középleágazásos szekunder-oldalú trafót, megfordítva. Persze, ez durva hasonlat...)
Ezért kell (lehet) váltani a bemeneti feszültséget.
(#) proli007 válasza fureszk hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Hello!

- Bocs, hogy belepofázok, de az opto tranzisztora fordított bekötésű. (C-E csere)
- A Led-nek nincs korlátozó ellenállása, ezért ebbe a Led, vagy a tranyó beledögölhet. (A bázisárammal is lehet korlátozni, de a béta és hőfüggés miatt, nem túl illedelmes dolog. Ha kezdetnek, csak pár Led-et köt rá, biztos a halál.)

üdv! proli007
(#) witti válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Hello Imi! Igazad lehet a diódával kapcsolatban. Mivel egy gyári cuccról van szó nem szívesen barmolom szét amíg nemtom mi a baja. De tény, hogy több dióda is van az áramkörben és mindegyiken mérek ellenállást, ezt az egyet kivéve ami után egy LED van. De ennek ellenére mégis a feszültségből normálisan kissé kevesebbet enged át. Ez egy 1N4148 -asra hasonlít és próbaképpen egy ilyenen keresztül adtam feszültséget és úgy már működik a LED. Holnap kicserélem, remélem az baja...
(#) zoly15 válasza Frankye hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

szia!
Így gondoltad ugye?
Mert én eddig csak ilyen megoldással láttam 2 primerű trafókat

üdv!

Traforajz.JPG

(#) maTaKee hozzászólása Máj 12, 2008 /

Helló!
Adott egy erősítő STK-4048-al. Eddig tökéletesen működött, de egy bekapcsolás után már nem működött! A rajzon a kékkel jelölt ellenállások elégtek! Lehetséges, hogy az STK ment tönkre benne? Ezt valahogyan ki lehetne mérni?

stk_4048.JPG

(#) _ampervadasz_ válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Kapcsold be, és mérjél egyenáramú feszültséget a kimeneten!
Ha van, akkor a végfok csere!
(#) maTaKee válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Bakter, de hülye vagyok tényleg! Most megnéztem, és igen, a kimenetén ott van az erősítő tápfeszültsége!

Amúgy köszi
(#) Baxi hozzászólása Máj 12, 2008 /

Hi
Szereintem ez a kérdés elmegy kezdőnek.
Szóval tipikus: házimozihoz láda, vegyek vagy csináljak stb.
Sok tudakolódás után vettem, miszerint ugyis jobb.
So bementem meghallgatam amire volt pénzem, s haza hoztam a kicsikét, szól mint .......áááááá nagyon.
Szóval semmi teljesítmény felvételi adata nincs megadva, de viszont van pofájuk ráírni az 550W-ot mint leadod teljesítményt ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha 25 cm-es hangszoróval.
Van valakinek tipje menyí lehet az annyi?
Én olyan 50w-tipelnék a leadotra.
Mennyít vehet fel?
Ja jamo550 sub.Specification itt van atöbbi
(#) fureszk válasza proli007 hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

-Hogyhogy fordított bekötésű? Úgy tudtam ha a GND-t kapcsoljuk, így kell bekötni egy tranyót.
-Azért nincs korlátozó ellenállás, mert gondolom megvan oldva az LM3909-esen belül a korlátozás.
(#) jdani hozzászólása Máj 12, 2008 /

ha egy 12 ohmos ellenállás helyett 18 ohmosat használok, lessz valami gond?
(#) Medve válasza jdani hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

50%-kal nagyobb ellenállás már jelenthet valamit! (Más kérdés, hogy mit)
(#) krajnyak_dani hozzászólása Máj 12, 2008 /

Hello, ha egy nagyfeszgenerátor pl: egy gyújtótrafo megyráz az kellemetlen de nem életveszélyes, de mei van akkor ,ha egy kondenzátort feltöltünk vele a max feszültségre ,akkor halálos is lehet?
(#) jdani hozzászólása Máj 12, 2008 /

Bővebben: Link
Azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek, ezt bármilyen webkamerával végre lehetne hajtani?
(#) jdani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

El is késziteném. Szerinted lehet ugy használni, mint a laptop-okon van, az az érintésérzékellő? mármint az egeret akarném irányitani vele. Bár a kisvideóban ezt is bemutatta.
(#) Istike88 válasza jdani hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

hello!

Innen letudod tölteni a hozzávaló szoftvert!

üdv
(#) huba válasza Istike88 hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Ezt meg kell csináljam . De valahogy kissebb dobozba kéne zsúfolni mert nekem nincs ennyi helyem.
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 13, 2008 /

Sziasztok!
Az smd kondenzátorok-ról lenne egy kérdésem!
Milyen feszültségtűréssel készülnek? Mert ahogy néztem HEStore-n, 50V-osak vannak csak (gondolok itt erre, és erre.).
Ez egy szabvány? csak azért kérdezem, mert van néhány smd kondim, amikre ugye semmi sincs írva, és szeretném a feszültség tűrésüket beazonosítani (a kapacitásukat multiméterrel vizsgálom).
Köszi szépen a segítséget!
Következő: »»   219 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem