Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2257 / 3980
(#) nedudgi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 4, 2014 / 1

A Hyperterminal nem erre való. Feltételeztem, hogy valamilyen program kezeli az RS232 portot, modemjeleket.
(#) reloop válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Marad a feszültségmérés a hiba feltárásához.
(#) monofazat hozzászólása Márc 4, 2014 /

Sziasztok. Tudna valaki segiteni? Szeretnék egy frekvencia szabályzót épiteni, viszont nem találtam seholsem rajzot, sem egyéb használható információt
(#) Feri007 válasza monofazat hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Minek a frekvenciáját szeretnéd szabályozni, és mihez szeretnéd igazítani?
(#) vizor válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Használj MAX232-es szintillesztő ic-t. Olcsó könnyen beszerezhető.
(#) richt3r válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Idézet:
„Az ellenálláson, meg tápfesz és a Led nyitófeszültségének különbsége.”
Ez milyen képlet alapján jön ki? Gyakorlatilag (ahogy merül az elem) ott tartok, hogy mostmár az ellenálláson kevesebb feszültség esik, mint magán a ledeken!
(#) fgabor1 hozzászólása Márc 5, 2014 /

Sziasztok!

Egy meglévő gépben szeretném lecserélni az opb990p51 optoérzékelőt, viszont ez egy régebbi gép és a benne levő típust már nem nagyon lehet beszerezni. Az opb990p51z-t még lehet kapni, az lenne, hogy kérdésem, hogy ez megfelelő alternatíva lenne-e, nekem az adatlapról sajnos nem derült ki. Esetleg más alternatív tudtok ajánlani?

Adatlap
(#) NyariG válasza fgabor1 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Ahogy néztem (csatolt adatlapod, elsö oldala közepétöl lefele)nincs külömbség csak a kivezetése, a "Z" jelölésü madzagos nem pcbre való.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) usane hozzászólása Márc 5, 2014 /

Létezik kapuáramkör 14p tokozás alatt? 1 db 3bemenetes ÉS kaput kellene beépítenem, de 14 pines tokozás alatt nem találtam.
(#) gyorgyh hozzászólása Márc 5, 2014 /

Sziasztok!
Felajánlottak egy trafót, egy szünetmentes tápegységből származik, pénzbe nem kerül csak vigyem
Küldtek róla fotót, ezt csatolom, a kérdéseimmel együtt.
Azt sejtem, hogy alul a primeren a kék meg a fekete a 230 AC helye, a szekunderen a kivezetések meg jobbról balra haladva:
kék-piros a szekunder 1. feszültség
fekete-zöld-fekete a szekunder 2. feszültség (itt a zöld a nullpont lehet?).
Amit nem értek a primeren a vastag piros, amiből kis piros kábel rámegy a fehér csatira, na az mi lehet? Továbbá, jól okoskodtam a kábelkiosztással? Tippetek szerint mekkora teljesítményű lehet?

trafo2.jpg

(#) proli007 válasza richt3r hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Hello! Ezt nem képlet, hanem Kirchhof II. törvénye mondja ki. Miszerint: "Zárt hurokban a feszültségesések algebrai összege, zérus."
Az nem gond, hogy az ellenálláson kevesebb feszültség esik, ezt nem írja elő semmi. A gond az lehet, hogy ha a telep feszültsége közel van a Led nyitófeszültségéhez, akkor kis feszültségesés is már jelentősen csökkentheti az áramot. Ilyenkor pld. áramgenerátort használnak, mert az állandó áramot tart. Persze ha nem egy kazal Led (hurok) van egy körben, mert akkor inkább a feszültséget célszerű stabilizálni..
üdv!
(#) lukacsp válasza usane hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Van igen. 74LS15-nek hívják ami nyitott kollektoros kimenetű, és 74LS11 ami sima TTL kimenetű. (Látom feldobja a HE store is, de a Lomexben kb. 15 Ft, csak tájékoztatásképpen.)
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Márc 5, 2014 / 1

Hello! Inkább inverterek szoktak külön tokozásban lenni, jellemzően ezek SMD-k. De adott helyzetben három diódából és egy ellenállásból is lehet ÉS kaput fabrikálni. üdv!
(#) lukacsp válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Áh, most értettem meg, hogy mit jelent a "14 pines tokozás alatt"!
Akkor a 74-esek amiket írtam tárgytalanok.
(#) usane válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Igen, közben én is ezen gondolkodtam.
Lehet, hogy ez lesz a legegszerűbb. Köszönöm.
(#) nedudgi válasza usane hozzászólására (») Márc 5, 2014 / 1

Ha ezt tudod használni... SMD.
(#) usane válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Szuper. Nem is tudtam, hogy ilyen is van. Köszönöm.
(#) gordonfreemN válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Köszi szépen a segítséget, sikerült így! Csak egy normális program kellett hozzá.
(#) bence666699 hozzászólása Márc 5, 2014 /

Helló Szeretnék csinálni egy olyan hangrögzítőt amibe bele lehet tenni egy mikro- sd-t és utána ha az sd-t átrakom a telefonba akkor az felismeri a hanganyagot hangfájlként. a hangrögzítőn magán nem lenne mikrofon,csak az sd lenne benne.csak egy gomb lenne rajta az pedig a felvétel. és azt is szeretném,hogy minél kisebb (méretileg) elemmel működjön. ha esetleg valaki át tudna küldeni egy ilyen rajzot azt megköszönném.
(#) hotau válasza bence666699 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Helló
Szerintem némelyik telefon is tud, ilyet fölveszed a hangot elmented sd-re és lejászod.
Vagy te mindenképp saját kezüleg akarod ezt a szerkezetet összerakni?
(#) csikosgabi hozzászólása Márc 5, 2014 /

Sziasztok. Mivel nem találtam konkrétan evvel foglalkozó témát ezért itt teszem fel a kérdésemet. Szeretném egy Ganz gyártmányú feszültségmérő táblaműszer méréshatárát megnövelni. Jelenleg 150V AC a max. mérhető feszültség. Ezt szeretném 300V AC-re növelni. A benne lévő, az alapműszerrel sorba kapcsolt előtét ellenállások eredője 8,56 k ohm. Az alapműszer ellenállását 1,94 k ohmnak mértem. Feltételezem, hogy az Re = (n-1) x Rm képletet kell használnom. Ebből n = Umérendő / Umaximális ; Rm = Umaximális / Imaximális .Hogyan tudom a max. U és max. I áramokat meghatározni? Ha minden számolástól eltekintek (ki következtetve) mivel a feszt a duplájára növelem, az előtét ellenállás értékét is meg kell dupláznom? A segítséget előre is köszönöm!
(#) p_istvan válasza csikosgabi hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Szervusz!
Nem! Ha eltekintesz a számolástól, akkor ha a feszültséget duplájára növeled, akkor az áram akkor marad állandó, ha a műszer és és az előtét ellenállások eredőjét is (8,56+1,94=10,5 k ohm) megduplázod, tehát 10,5 k tegyél elé.
(#) csikosgabi válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Értem. Köszönöm a segítséget!
(#) fifadani hozzászólása Márc 5, 2014 /

Sziasztok!
Elég amatőr kérdés, s tudom, hogy Amperenként 2200 µF a szokásos puffer méret. De!
Hogy is jön ez ki?

C= I/(Ubrum*F) ?

Ha graetz-el egyenirányítok, az Ubrum frekije 100 Hz. Az Ubrum Vcs-cs pedig 1V.
Gyorsan behelyettesítek:
C = 1A / ( 1Vcs-cs * 100 ) = 0,01 F

Akkor, hogy is van ez?

Köszi!
(#) fifadani hozzászólása Márc 5, 2014 /

Akkor csak annyi segítséget kérnék, hogy miért 2*f... ?
(#) reloop válasza fifadani hozzászólására (») Márc 5, 2014 / 1

Szia! Egy periódus alatt kétszer van töltés. A 100Hz-cel ugyan ezt írtad le.
A 2200µF 1A 4,5Vp-p hullámosság így ránézésre egyáltalán nem katasztrófa. Mondjuk A-osztályban, rossz tápelnyomású erősítőnél mások a méretezési szabályok.
A végcélt, a maximális kimenő teljesítményt tekintve sokkal egyszerűbb pár volttal megtoldani a tápot, mintsem hatalmas puffermezőt építeni.
(#) richt3r válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Köszönöm a választ!

Akkor tegyük fel, hogyha ennek a 8 LED-es áramkörnek 100 ohmos előtét ellenállással az eredő árama 61 mA (9V-os elemmel) , akkor egy 9V-os 450 mAh-s elemről több mint 7 óráig fog üzemelni?
(#) nedudgi válasza pentium4 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Ez olyan fából vaskarika lenne. A szükséges teljesítménytöbbletet el kell fűteni, mint legolcsóbb lehetőség. Megoldás lehet egy akkumulátor töltése is, vagy meg lehet hosszabbítani a LED-szalagot.
(#) nedudgi válasza richt3r hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Az akkumulátor kapacitása milliamperórában van megadva - áram szorozva az idővel. Alapesetben a kapacitás 20 órai kisütésre vonatkozik, tehát 450/20 mA kisütőáram esetén igaz.
A hatásfoktól eltekintve, durván 450/61 óra lesz az eredmény. Ez a számítás nem tudja kompenzálni az akkumulátor azon tulajdonságát, hogy nagyobb áram esetén kisebb a kapacitás.
(#) richt3r válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Köszönöm szépen!
Következő: »»   2257 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem