Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akinek van tapasztalata digitális elektronika mini szériák sorozatgyártási költségeiről, dobjon rám egy privit legyen szíves. Köszönöm.
Tud valaki irni ,hogy milyen eszközzel tudnám állitani a feszültség nagyságát szabadon mint egy potméterel? Tehát ha van egy kapcsolás és a ledek fényerejét egy potméterrel tekergetve lehessen a feszültség nagyságát szabályozni? Mert ugy néz ki az 1,2V kevés nekik és nem akarok kisérletezgetni és mindig ujraforrasztani a kapcsolást másik ellenálásokkal. Igy gondoltam, hogy vagy az ellenálás nagyságát kéne igy átmenet nélkül változtatni vagy valamilyen más modon 1-3V közötti értékre változtatni.
Ledek fényereje, és a rajtuk átfolyó áram kapcsolata nem lineáris, a dióda nyitóirányú karakterisztikájához nagyjából hasonló. Ezért a LED -ek fényerejét PWM -el lehet lineárisan szabályozni, az a kitöltési tényezővel arányos. Keress 555 kapcsolások között, ahol a kitöltési tényezőt tudod lin potenciométerrel állítani.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Azért kell hozzá mikrovezérlő, hogy az átszámítást elvégezze.
Értem. Tehát a reciprokot elő kell állítani a periódusidőből.
Nekem ez egy kicsit kinai volt, bocs, mi a PWM az 555 és a kitöltési tényező.
Így van. Mikrovezérlő belső számlálóját állítod meg 20 ms -onként, és a számláló állasa mutatja a pontos periódus időt. Ebből lehet számolni a pontos frekvenciát. Ha a számláló órajele 1 MHz, (1 us), akkor az 50 Hz -et miliomod pontosan méri.
Akkor lehet, hogy mégis érdemes lenne mikrovezérlőzni. Az lenne a legjobb, ha lenne letölthető program, amit csak be kell égetni, és használható. Gondolom így a kijelző vezérlését és a mikrovezérlő végzi.
Bocs, a PWM az impulzus szélesség moduláció. Egyszerűen egy perióduson belül egy ideig bekapcsolja a LED -et teljes fényerővel, a periódus többi idejében kikapcsolja a LED -et. Ha elég gyors a kapcsolási frekvencia, kb. 25 Hz -nél nagyobb, a villogást nem látod, a fényerőt pedig kiátlagolja a szem. (kapcsoló üzemű teljesítmény szabályozás)
Van topik a PWM szabályozásra, (több is) és LM 555 -el meg is valósíthatod. (adatlap) A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Tekintsd át a frekvencia mérős topikot.
Köszi,de nekem akkor ez nagyon magas még .És a ledek nem villoghatnak,mert a kamera veszi a fényerejét és az meg 75 FPS-el frissit.
Azt hittem van valami állitható ellenállás amivel tudom szabályozni egyszerüen ,de akkor ezt igy kihagyom
Ha a LED -ek mondjuk 100 kHz -el villognak, és még csak véletlenül sem a 75 (150) Hz sokadik (ezredik) harmonikusával sem esnek egybe, nem fog a villogás látszani.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Hány LEDről van szó, és honnan jön az áram, mennyi ideig kell működni a dolognak?
Egy BD681 tranzisztorral és egy potméter+ellenállás kombóval analóg módon is meg lehet oldani a dolgot, csak a hatásfok nem lesz valami jó. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Ebben ki kell, hogy javítsalak. Mivel egy kép nem egy pillanatban nészül el a digitális gépek többségében, hanem úgymond végigpásztázza a képterületet, és emiatt sávszerű foltokban látszik majd a pwm eredménye. Kamera lámpákból a jobb fajták ezért nem pwmmel vannak hajtva. Az én lámpáim is áteresztőtranyóval vannak megoldva.
Valóban lehet problémás a PWM frekvenciája, nyilván egyszerűbb megkerülni egy analóg szabályzóval, annak minden hátrányával. A kapcsoló frekvencia akkor lehet gond, ha a felvevő belső valamelyik multiplexelő frekvenciájára, annak harmonikusára, vagy annak közelébe esik. De ha annak sokszorosa, több százszorosa, nem hiszem, hogy gond lehetne, bár még sohasem próbáltam, csak azt súgja a könyököm. ((pl. monitorról is lehet mozgóképet készíteni)
Sziasztok!
Egy 0,5-ös ceruzahegyet szeretnék kísérlet céljából elégetni labortáppal. Mekkora feszültséggel és árammal essek neki? Üdv!
Ilyet már csináltam. 8 voltnál ha jól emlékszem 6 ampert vett fel a tápból (rotring hegy). Ilyenkor fehéren felizzott, a fényénél olvasni lehetett, 15-20 másodperc alatt elégett.
Ne essél neki! Úgy-e van áram, és feszültség jelzésed? Tehát kísérlet. Függ a bél minőségétől: 6H-tól 3B-ig (agyagtartalom), hosszától. Fokozatosan adsz rá feszültséget, és méred az áramot, meg a hőmérsékletét. Védőcsőben (kémcső), mert hirtelen lobbanhat el.
8-10 volt körül kezd el izzani fehéren, ilyenkor 5-6At is felvehet. Vigyázz, lehet, hogy elrobban, inkább távolról, vagy üveg mögül nézd!
A legjobb volna ha hegesztőmaszk mögül nézné. Amikor fehéren izzik és belenéz akkor utána csak mindenhol foltokat fog látni. Mintha nyáron a napba nézne.
Köszönöm az ötleteket, tanácsokat, inkább kihagyom akkor ezt a gyakorlatot. A hálószobámban van a műhely, 6A-t nem is tudok adni neki, nincs védőfelszerelés, szóval ennyi. Amúgy is csak egy kósza gondolat volt..
Szép estét!
Na akkor ki ne próbáld, nagyon büdös ki tudja milyen összetételű füst szabadul fel belőle izzás közben. Én nem aludnék ott ahol előzőleg ilyet műveltem.
3db infraledről lenne szó és 2db AAA elemből jönne a feszkó. és folyamatosan olyan 1 órát ,de ha lehet akkor ezt többször meg lehessen ismételni,nem akarok naponta elemet venni.
Kaptam egy indukciós elven töltő led-es lámpát, ami nem tölt. Szemmel láthatóan sérülés nem látszik az áramkörben.Hogyan tudnám ellenőrizni, hogy a 240V-os primer körben, vagy a lámpában lévő áramkörben van a hiba?
Köszönöm a segítséget.
3 darab LED? Az legfeljebb 60 mA lehet. A két elem helyett elég egy darab LiIon telefonakku.
Sziasztok!
Ha lámpákat akarok relével kapcsolgatni, amik hálózatról működnek, akkor milyen relét használjak? Nem nagyon találtam olyat amin fel lenne tüntetve 230 V vagy csak nagyon drágán.
Szerintem kb. bármelyik alkalmas rá... Itt van pl. ez: Bővebben: Link
Tiszteletem!
Van egy FTDI kábel, Bővebben: Link amelyhez elektronika van kapcsolva. A kábelhez van leírás Bővebben: Link, ebből tudom, hogy a NYÁK-on lévő FTDFTDI FT232R IC. Ebben van egy EEPROM. Csak azt nem értem, hogy ezt az EEPROM-ot be kellene nekem programoznom, ha magam akarom összeállítani ezt az egészet? Üdvözlettel, Pali
A leírás 13. oldalán az EEPROM ismertetésekor olvasható, hogy a gyártás végső fázisában, tesztelés után programozzák a sorszámot. Ebben az EEPROMban a default értékek vannak, feltételezhetően -ha kész kábelt vettél- nem kell foglalkozni vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |