Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2392 / 3988
(#) pajti2 hozzászólása Szept 23, 2014 /

Akinek van tapasztalata digitális elektronika mini szériák sorozatgyártási költségeiről, dobjon rám egy privit legyen szíves. Köszönöm.
(#) vargaf válasza Raspun hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Szia!
Ebben a topicban minden kérdésedre megtalálod a választ:
TDA7000 FM rádió
Üdv.: Feri
(#) Repvez hozzászólása Szept 23, 2014 /

Tud valaki irni ,hogy milyen eszközzel tudnám állitani a feszültség nagyságát szabadon mint egy potméterel? Tehát ha van egy kapcsolás és a ledek fényerejét egy potméterrel tekergetve lehessen a feszültség nagyságát szabályozni? Mert ugy néz ki az 1,2V kevés nekik és nem akarok kisérletezgetni és mindig ujraforrasztani a kapcsolást másik ellenálásokkal. Igy gondoltam, hogy vagy az ellenálás nagyságát kéne igy átmenet nélkül változtatni vagy valamilyen más modon 1-3V közötti értékre változtatni.
(#) pucuka válasza Repvez hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Ledek fényereje, és a rajtuk átfolyó áram kapcsolata nem lineáris, a dióda nyitóirányú karakterisztikájához nagyjából hasonló. Ezért a LED -ek fényerejét PWM -el lehet lineárisan szabályozni, az a kitöltési tényezővel arányos. Keress 555 kapcsolások között, ahol a kitöltési tényezőt tudod lin potenciométerrel állítani.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Azért kell hozzá mikrovezérlő, hogy az átszámítást elvégezze.
(#) kérdező válasza pucuka hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Értem. Tehát a reciprokot elő kell állítani a periódusidőből.
(#) Repvez válasza pucuka hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Nekem ez egy kicsit kinai volt, bocs, mi a PWM az 555 és a kitöltési tényező.

Így van. Mikrovezérlő belső számlálóját állítod meg 20 ms -onként, és a számláló állasa mutatja a pontos periódus időt. Ebből lehet számolni a pontos frekvenciát. Ha a számláló órajele 1 MHz, (1 us), akkor az 50 Hz -et miliomod pontosan méri.
(#) kérdező válasza pucuka hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Akkor lehet, hogy mégis érdemes lenne mikrovezérlőzni. Az lenne a legjobb, ha lenne letölthető program, amit csak be kell égetni, és használható. Gondolom így a kijelző vezérlését és a mikrovezérlő végzi.

Bocs, a PWM az impulzus szélesség moduláció. Egyszerűen egy perióduson belül egy ideig bekapcsolja a LED -et teljes fényerővel, a periódus többi idejében kikapcsolja a LED -et. Ha elég gyors a kapcsolási frekvencia, kb. 25 Hz -nél nagyobb, a villogást nem látod, a fényerőt pedig kiátlagolja a szem. (kapcsoló üzemű teljesítmény szabályozás)
Van topik a PWM szabályozásra, (több is) és LM 555 -el meg is valósíthatod. (adatlap)

Tekintsd át a frekvencia mérős topikot.
(#) Repvez válasza pucuka hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Köszi,de nekem akkor ez nagyon magas még .És a ledek nem villoghatnak,mert a kamera veszi a fényerejét és az meg 75 FPS-el frissit.
Azt hittem van valami állitható ellenállás amivel tudom szabályozni egyszerüen ,de akkor ezt igy kihagyom

Ha a LED -ek mondjuk 100 kHz -el villognak, és még csak véletlenül sem a 75 (150) Hz sokadik (ezredik) harmonikusával sem esnek egybe, nem fog a villogás látszani.
(#) nedudgi válasza Repvez hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Hány LEDről van szó, és honnan jön az áram, mennyi ideig kell működni a dolognak?
Egy BD681 tranzisztorral és egy potméter+ellenállás kombóval analóg módon is meg lehet oldani a dolgot, csak a hatásfok nem lesz valami jó.
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Ebben ki kell, hogy javítsalak. Mivel egy kép nem egy pillanatban nészül el a digitális gépek többségében, hanem úgymond végigpásztázza a képterületet, és emiatt sávszerű foltokban látszik majd a pwm eredménye. Kamera lámpákból a jobb fajták ezért nem pwmmel vannak hajtva. Az én lámpáim is áteresztőtranyóval vannak megoldva.
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Valóban lehet problémás a PWM frekvenciája, nyilván egyszerűbb megkerülni egy analóg szabályzóval, annak minden hátrányával. A kapcsoló frekvencia akkor lehet gond, ha a felvevő belső valamelyik multiplexelő frekvenciájára, annak harmonikusára, vagy annak közelébe esik. De ha annak sokszorosa, több százszorosa, nem hiszem, hogy gond lehetne, bár még sohasem próbáltam, csak azt súgja a könyököm. ((pl. monitorról is lehet mozgóképet készíteni)
(#) janikukac hozzászólása Szept 23, 2014 /

Sziasztok!
Egy 0,5-ös ceruzahegyet szeretnék kísérlet céljából elégetni labortáppal. Mekkora feszültséggel és árammal essek neki?
Üdv!
(#) elektroncso válasza janikukac hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Ilyet már csináltam. 8 voltnál ha jól emlékszem 6 ampert vett fel a tápból (rotring hegy). Ilyenkor fehéren felizzott, a fényénél olvasni lehetett, 15-20 másodperc alatt elégett.
(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Ne essél neki! Úgy-e van áram, és feszültség jelzésed? Tehát kísérlet. Függ a bél minőségétől: 6H-tól 3B-ig (agyagtartalom), hosszától. Fokozatosan adsz rá feszültséget, és méred az áramot, meg a hőmérsékletét. Védőcsőben (kémcső), mert hirtelen lobbanhat el.
(#) mikrokapcsolo válasza janikukac hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

8-10 volt körül kezd el izzani fehéren, ilyenkor 5-6At is felvehet. Vigyázz, lehet, hogy elrobban, inkább távolról, vagy üveg mögül nézd!
(#) elektroncso válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

A legjobb volna ha hegesztőmaszk mögül nézné. Amikor fehéren izzik és belenéz akkor utána csak mindenhol foltokat fog látni. Mintha nyáron a napba nézne.
(#) janikukac hozzászólása Szept 23, 2014 /

Köszönöm az ötleteket, tanácsokat, inkább kihagyom akkor ezt a gyakorlatot. A hálószobámban van a műhely, 6A-t nem is tudok adni neki, nincs védőfelszerelés, szóval ennyi. Amúgy is csak egy kósza gondolat volt..
Szép estét!
(#) elektroncso válasza janikukac hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Na akkor ki ne próbáld, nagyon büdös ki tudja milyen összetételű füst szabadul fel belőle izzás közben. Én nem aludnék ott ahol előzőleg ilyet műveltem.
(#) Repvez válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

3db infraledről lenne szó és 2db AAA elemből jönne a feszkó. és folyamatosan olyan 1 órát ,de ha lehet akkor ezt többször meg lehessen ismételni,nem akarok naponta elemet venni.
(#) Csupasz hozzászólása Szept 23, 2014 /

Kaptam egy indukciós elven töltő led-es lámpát, ami nem tölt. Szemmel láthatóan sérülés nem látszik az áramkörben.Hogyan tudnám ellenőrizni, hogy a 240V-os primer körben, vagy a lámpában lévő áramkörben van a hiba?
Köszönöm a segítséget.
(#) nedudgi válasza Repvez hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

3 darab LED? Az legfeljebb 60 mA lehet. A két elem helyett elég egy darab LiIon telefonakku.

IR_LED.jpg

(#) Stynson hozzászólása Szept 25, 2014 /

Sziasztok!

Ha lámpákat akarok relével kapcsolgatni, amik hálózatról működnek, akkor milyen relét használjak?
Nem nagyon találtam olyat amin fel lenne tüntetve 230 V vagy csak nagyon drágán.
(#) holex válasza Stynson hozzászólására (») Szept 25, 2014 /

Szerintem kb. bármelyik alkalmas rá... Itt van pl. ez: Bővebben: Link
(#) csanyipal hozzászólása Szept 25, 2014 /

Tiszteletem!

Van egy FTDI kábel, Bővebben: Link amelyhez elektronika van kapcsolva.

A kábelhez van leírás Bővebben: Link, ebből tudom, hogy a NYÁK-on lévő FTDFTDI FT232R IC.

Ebben van egy EEPROM. Csak azt nem értem, hogy ezt az EEPROM-ot be kellene nekem programoznom, ha magam akarom összeállítani ezt az egészet?

Üdvözlettel, Pali
(#) nedudgi válasza csanyipal hozzászólására (») Szept 25, 2014 / 1

A leírás 13. oldalán az EEPROM ismertetésekor olvasható, hogy a gyártás végső fázisában, tesztelés után programozzák a sorszámot. Ebben az EEPROMban a default értékek vannak, feltételezhetően -ha kész kábelt vettél- nem kell foglalkozni vele.
Következő: »»   2392 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem