Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2622 / 3960
(#) Bakman válasza ColT hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Ez elsősorban attól függ, milyen a zavaró jel frekvenciája, oszcilloszkóp kellene a méréshez.
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Ebben nincs semmilyen logikai trükk. Q = B, mivel "A" egyáltalán nincs hatással a kimenetre semmilyen formában. Az alkalmazástól függően elég lehet két ellenállás, mint feszültségosztó.
(#) mikrokapcsolo válasza Bakman hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
A csavar ott van benne, hogy Q csak akkor B ha A=0. Tehát a kimenet csak akkor 1, ha A=0 és B=1.
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Elnézést, valóban elnéztem, a szokatlan sorrend zavart meg.
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Csak hogy értelmes hozzászólásom is legyen. Konkrétan nem írtad, milyen eszközről jön a jel. Egy lehetséges megoldást láthatsz a mellékletben, de ez csak akkor működik helyesen, ha az A és B bemenetek nyelni is tudják az áramot, nem csak szolgáltatni. Tehát ha a bemenet a levegőben lóg "aktív" 0 V helyett, nem működik helyesen. A kimeneti feszültség igazábol nulla helyett kb. 1 V lesz (dióda nyitófeszültsége és/vagy a tranzisztor CE maradék feszültsége), nem tudni, ez így jó-e. Diódának kb. bármilyen megfelel, ami kibír 20 V-ot és 20 mA-t.

Shot_723.jpg
    
(#) ColT válasza Bakman hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Na, az nincs Megoldás : egyszerű kapcsolás, beteszek valami zenét, elkezdem tekergetni, ha értelmes hangja van, akkor jó. Fogalmam sincs, hogy a zavar maga hogyan hallatszik bele a jelbe, azaz pl. hogy ha a hallhatón túli nagyfrekvenciát leszűröm, akkor megszűnnek-e a hallható zajok, vagy ilyesmi Egy próbát megér, de szkópom nincs, meg sok lehetőségem sem méregetni Csak most tűnt fel, hogy jobban leválasztott/szűrt bemenetű eszközön normálisan szól.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Ezt még parasztosan egyszerűsíteni is lehet, ha a 13V helyére adjuk ba a "B"-t. (diódák meg elmaradhatnak)
(#) proli007 válasza ColT hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
A "hallhatón túli nagyfrekvenciát", Te sem hallod. Itt valami földhurok probléma lesz..
(#) ColT válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Az is lehet... Úgy gondoltam, hogy nagyfrekis zavar, és valamelyik fokozaton letranszponálódik hallhatóba, vagy az alsó harmonikusait hallani.

Földhurok : nem tudom, össze van földelve minden mindennel
(#) mikrokapcsolo válasza Bakman hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Az eszköz egy kissé bonyolult, a bemenetekre 2 relé kapcsolja a tápot két további eszköznek. Kikapcsolt állapotban lebeg a bemenet. Esetleg lehúzó ellenállás beiktatható. A kimenet lényegében mindegy, csak "érzékelhető" legyen a különbség.
(#) proli007 válasza ColT hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Sajnos az alharmonikusokat még nem találták fel. Ez olyan, mint anno a kollégám beakarta jelenteni a garanciális TV-jét javításra. A függőleges eltérítés megadta magát. De ezt nem akarta mondani, nehogy "túl tudományos legyen" a bejelentés. Így aztán azt mondta:
"Függőlegesen van benne egy vízszintes csík." Ezt a kis hölgy szépen le is jegyzetelte. Nekünk viszont volt egy vidám napunk..

"össze van földelve minden mindennel" Igen ez a szülőanyja a földhuroknak.
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Így, ebben a formában akár két relés is elegendő lehet. Az "A" bemenetre egy nyitóérintkezővel, a "B" bemenetre egy záróérintkezővel ellátott relét kötsz váltóérintkező esetén csak azt kötöd be, ami kell). A két érintkezőt összekötöd és készen is vagy. Az érintkezők kimaradt bekötéi pontjai akkor lesznek zárva, ha a táblázatban látható feltétel teljesül.
(#) mikrokapcsolo válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Rájöttem a (talán) legegyszerűbb megoldásra.
"A" egy relé behúzótekercse, "B" pedig a relé nyugalmi kontaktusán keresztül a "Q".
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Igen, így is lehet, csak én mindig azt tartom szem előtt, hogy a vezérlés függetlenül tudjon kapcsolni szinte bármit. Ha így neked megfelel, hajrá!
(#) mikrokapcsolo válasza Bakman hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Lényegében megfelel, ugyanis ez csak visszajelzés-jellegű dolog.
(#) ColT válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Na jó, akkor megint érthetően fogalmaztam de amúgy OK, ha ugyanarról az USB-ről, amiről a BT transzmitter kapja a tápot, töltöm a telefont, és kábelen van bekötve ugyanabba az erősítőbe, amivel a BT transzmitter visít, akkor miért nincs földhurok? :S Mondjuk lehet a telefonnak valamivel értelmesebb a tápáramköre, vagy a kimenete normálisabb, nem tudom.
(#) proli007 válasza ColT hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Én nem tudhatom hogy mit hova kötsz és miért. De várhatóan a kapcsolóüzemű tápok árama folyik a rádió felé, és annak hangja hallatszik be. (De nincs ez az egész kissé túlcifrázva? Transzmitterhez, minek hangfrekis bement, mikor pont az a feladata, hogy az FM sávba küldje azt? De inkább ne magyarázd el, ha lehet..)
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2015
(#) ColT válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Ez egy olyan transzmitter, ami a brútuszon kapott jelet kiadja 3,5mm analóg jacken. Ez lenne a rádióba dugva, így nem kell a telefonba dugdoznom kábelt zenehallgatáshoz. Nincs kapcsolóüzemű tápja. A stabilizátort, ami az akkuról lehúzza neki 12V-ból az 5V-t, nem terheli túl (még erre tippeltem). Ha nincs ráadva a gyújtás sem, csak az akkuról jön a táp, akkor is visít.
Még a földhurok mellett az inkább a tippem, hogy valami összeszedi a BT adást, de mi, és hogyan hallatszhat az rádióban
(#) Wind-Storm válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Ja, vagy úgy.. köszi!
(#) proli007 válasza ColT hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Én nem ismerem ezeket a vacakokat, de szerinted a 12V/5V adapter nem kapcsolóüzemű? Mert én kétlem. Az bőven elég, ha az adapter pld. a szivargyújtóból kap testet, a 3,5mm-es dugó, meg a "rádióból". Már is kész a földhurok. (De kissé keverjük a "rádió" meghatározást, mert gondolom így csak annak erősítőjéről van szó. Tehát nem a rádió URH vételén keresztül jut a visítás a végfokra.) A BT adása igen magas frekin történik, és ezek szerint csak a telefon sugároz, a transzmitter ezk szerint csak vevő. Nem tudom a kimenete mivel terhelhető, de egy kis trafóval kellene megpróbálni a hangfrekis jelet bevinni a rádióba. A galvanikus elválasztása miatt a földhurok ekkor kizárható.
(#) ColT válasza proli007 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Amikor nem 12V-5V step-down-ról ment, hanem simán hűtött 7805-ről, akkor is visított (a step-down nemrég került bele). A földje mind a kettőnek a rádióról van lehúzva, egyszerűen a rádió kapcsolójával oldottam meg, hogy ne maradjon semmi áram alatt Fáztam, hogy bírja-e, de bírja már régóta.
Konkrétan a "rádió" az egy rádió, aminek ilyen módon tényleg csak az erősítőjét használom, de ilyen közel rakott zavarforrásnál lehet hogy nem elég az árnyékolás? Olyanon filózok, hogy valami antennaként működik, aminek nem kéne annak lennie. De akár a step-down konverter tápvezetéke is lehet az...
A trafós ötletet köszi, nézek ki kicsatolót, ha van itthon, és próba.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) levaitamas hozzászólása Aug 22, 2015 /
 
Sziasztok!
Remélem ide elfér a kérdésem. Hallott már valaki a Mora terápiáról?
Végignéztem egy ilyen "kezelést", de nem nagyon hiszek benne. Lábakat egy elektródára, mindkét kézben egy-egy elektróda, majd ezek után a szakember egy harmadik elektródával nyomkodja az ember tenyerét. Miután végigfutott egy program, valamilyen testnedvet (nyál, orrváladék, vizelet, esetleg vér) kell juttatni zsebkendőre, amit aztán betesznek egy üveg csészébe amire két BNC csatlakozik. Ezt elemzi a gép, majd egy másik csészében elkészíti az egyén szervezete számára szükséges rezgésekkel feltöltött víz alapú cseppet. Ezt két hétig kell 2dl vízben feloldva alkalmazni.
Tapasztaltabbak tanácsát szeretném ezzel kapcsolatban kérni, mert befizettek egy ilyenre, de szerintem ez egy baromság.
(#) ColT válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
"elkészíti az egyén szervezete számára szükséges rezgésekkel feltöltött víz alapú cseppet. Ezt két hétig kell 2dl vízben feloldva alkalmazni."
Ha eddig nem lógott volna ki a lóláb, akkor a rezgéseknél már gyanúsnak kéne lennie
(#) levaitamas válasza ColT hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Akkor már ketten vagyunk
(#) valaki2233 válasza ferci hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Köszönöm szépen jó a lábkiosztás is
(#) Bakman válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 22, 2015 / 1
 
Csak idő kérdése, hogy valamelyik illetékes hatóság felkéri, bizonyítsa az eszköz hatásosságát. Az ilyen vizsgálatokon el szoktak bukni a hasonló csodaeszközök. Volt szerencsém élőben látni véranalizáló gépet, mondhatni "kicsit" nagyobb, mint ez a valami. Árulkodó jelek bőven vannak. Egyrész sok dologra jó egy ilyen egyszerű kezelés, másrészt mindegy, hogy milyen testnedven vizsgálódik a gép. Nem kell orvosi diploma ahhoz, hogy az ember tudja, hogy a nyál, a vér, az orrváladék és a vizelet alapvetően különböző dolgok. Hogyan lehet egy kis masinával ilyen különböző dolgokat vizsgálni? Egy alaposabb orvosi kivizsgáláshoz kell pl. vér és vizeletminta is. Van, amit az egyikban, van, amit a másikban lehet kimutatni.

Legenyébb ítéletemben is max. placebó hatású, egyébként kuruzslás.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) majorka válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Erre gondolok.majorka

001.jpg
    
(#) mahoo hozzászólása Aug 22, 2015 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy egy dc-dc step down konverternek egy trafó után kötött greatz és puffer kondi elegendő-e, megfelelő-e mint egyenáramú bemenetet vagy szükséges még egyéb áramkör?

Köszönöm a válaszokat!
(#) proli007 válasza mahoo hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Hello! Nyilván elég, de a megfelelő szűrésről (puffer nagysága) gondoskodni kell.
(#) Bakman válasza majorka hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Elméletileg referenciaként lehet használni. Megméred egy kondenzátor soros ellenállásást és összehasonlítod a táblázatban lévővel. Ha sokkal rosszabb, mint ami a táblázatban van, nem igazán jó a kondenzátor, illetve nem minden típusú alkalmazásban használható.

A kondenzátorok soros ellenállásának (ESR) legfőképpen a kapcsolóüzemben működtetett eszközöknél van jelentősége ott, ahol nagy frekvenciával kell számolni és a kondenzátor is nagy frekvenciát "kap". Természetesen a kissebb ESR a jobb.

Eddig az elmélet.

A gyakorlatban kb. kismillió ESR táblázat létezik. Google képkeresőbe ezt pötyögd be: "esr table". A találatok között lehet szemezgetni, kinek melyik a szimpatikus. Szinesíti a helyzetet az is, hogy milyen kondenzátorról beszélünk: fólia, kerámia, tantál, elektrolit, bipoláris elektrolit stb...
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
Következő: »»   2622 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem