Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igen, ezt a csodát szeretném távírányítani
Köszönöm a válaszokat, akkor ezek szerint nem hülyeség az elképzelésem az arduino-val. Egyelőre a távirányítás lenne a legfontosabb, a fordulatszám szabályzás csak egy továbbgondolás volt, hátha azt sem vészes megoldani.
Szerintem a "gombok" hálózati feszültség alatt állnak, valamint hogyan táplálod?
Hülyén fog kinézni egy további "nagy szürke" doboz a nyakán. Egyébként viszonylag könnyen teljesíthető...
Tudom, az építés öröme, de kapható ilyen készen. Rákerestem, 10eFt körül van a legolcsóbb. A cégnél is van távirányítós, régebben belenéztem, egyszerűen három kis TO92 tokozású triak kapcsolja a fokozatokat a gombok helyett. Bár csak ezt a három fokozatot tudja.
Bocsi! Akinek nem inge... Te említetted a TTL-t és az eredeti kérdező, de tanácsot csak CMOS megoldásokra kapott.
Köszönöm, találtam járható utat, és új cél ic-t sem kell vennem, igaz így 2 helyett 4 ic-t kell használnom, de azokból van otthon rengeteg, szóval teljesen jó! Köszönöm mégegyszer mindenkinek, majd ha elkészül, kirakom ki mit építettbe!
Üdv!
Nem annyira elektronika. Szeretnék át skálázni egy deprez műszert. 0-12 érték tartományban. Van valakinek valami egyszerü ötlete erre? Köszönöm!
Deprez műszernek lineáris a skálája. Megméred hány fok a végkitérés, elosztod 12 -vel. Mai világban egy rajzoló progival (autocad) megrajzolod.
Régen körző, vonalzó, jó nagy szögmérő, rajztáblán tussal feliratozva a régi skála frissen fehérre festett hátoldalára. Ha tükrös, előtte leszedni a tükröt, majd a kész műre visszaragasztani.
Szögmérő! Pofon egyszerű! Hogy ez nem jutott eszembe! Az autocad az nekem kapufa, de megoldom! Nem tükrös. A régi skálára ragasztom majd a papírt, így nem kell nagyon megbontanom a műszert.
Köszönöm!
Üdv!
Van egy BNT-600A szünetmentes tápom és autós akkuval szeretném használni vészhelyzet esetén (áramszünet a keltetőgépnél). A keltetőgép trafós tápról atmega8-al vezérelt. A fűtés 230v-ról triacos kapcsolással és a ventillátor is 230v -os Fogyasztása fűtéssel 120W nélküle 10W. Kapcsolási arány 1:4-1:5. Akkutöltés külön töltővel ( a belső töltő max 350mA-el tölt) Használható-e így ? Okozhat e valamilyen meghibásodást a keltetőben vagy a tápban? Köszönöm.
Sziasztok
Van 3 láb. Ez egy ablak emelö kapcsolója igazából. 1 láb a motor (-) 2 láb Gyujtásnál 12v más esetbe SEMMI nincs rajta gndse. Kapcsoló ha alaphelyzetbe van 1-2 láb zárt állapotú. 3 láb egy szimpla GND. Ha jól tudóm ha a dióda egyik végén gnd másik végén + van akkor zár a dióda mindegyik irányba igy gondoltam ha a megszünik a +12v akkor diódán keresztül tesre huzhatnám a motor - részét. Kérdésem merre fele legyen a dióda minuszfele 2-3 lábközöt ??
Üdv! Ha a szünetmentes nem melegszik túl, akkor nem árthat egyiknek sem a használat. A keltető elektronikája zavarszűrt ugye?
Sziasztok!
Egy PCF80as csövet fűtök 9V, 300mA-el. A 9V-ot 7809-es IC állítja elő egyenirányított 12V-ból. Nem meglepő az IC melegedése, de a hűtő felületet amit rácsavaroztam már kézzel kb 10 mpig állom. Mint ha a 7809 rendelkezne magas hőmérséklete "lekapcsolással". Vagy valami más IC-vel keverem ezt a tulajdonságát? Lényeg: károsodhat-e hosszú távon az IC olyan forró üzem közben ami érintésre a fájdalomküszöb környéken van? szerk: tudom,hogy ez relatív, de szerintem olyan 65-75 Cfok-al nem nagyon lövünk mellé A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2019
Szia!
A belső védelemre azért nem kell hagyatkozni és ha soknak találod a hőfokát, növeld meg a lemezméretet. Van még ott hely, ha befordítod vízszintesre is. A terhelésről azt írtad volna inkább, mennyi a bemenő dc, akkor jobban látszana, mekkora az ( Ube-9)*0,3 szorzat. A "12 volt egyenirányítva" egy dolog, trafótól is függ. Remélem, párszáz nF van az ic lábain, hidegítésként. A 65-75 fok se mindegy, hogy az asztalodon van a cucc, vagy kicsi dobozkában bezárva. Én inkább jobban meghűteném. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2019
Ha rajta tudod az ujjad 10mp-ig (!) tartani, akkor az 50fokC maximum. Ezzel nincs semmi gond, még nagyon az alsó tartományba tartozik ez a hőmérséklet. Ne legyen a borda közelében kondenzátor, és nem lesz bajod. Természetesen tudjon szellőzni, a melegnek el is kell valahova távoznia. A hővédelem úgy működik, hogy ejteni fogja a kimenő feszültséget, ha túlmelegszik, de attól még messze vagy nagyon...
Ilyen "bordától" ne is várj el alacsonyabb hőmérsékletet. Ez csak egy lemez, felhajtott szélekkel. Kicsi a hőleadó felülete, a levegő nem tud sok hőt elszállítani, ezért meleg a borda, miközben minimális hő keletkezik csak. De ha rajta tudod tartani az ujjad 10mp-ig, miután bedobozoltad, és járt fél órát, akkor nem lesz baj, véleményem szerint. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2019
A 78xx sorozatnak kell minimum 3 V-tal nagyobb bemeneti feszültség a kimenetinél. (12-9)*0.3=0.9W ennyit mindenképpen fűteni fog, ha nagyobb a bemeneti feszültsége, ennél többet.
Csökkentheted soros diódákkal is a stabilizátor bemeneti feszültségét (akkor nem melegszik annyira), vagy kihagyod a stabilizátort (ez soros fűtésű cső, nem a fűtés pontos feszültsége a lényeg, hanem az áram, 300 mA) és szintén soros diódákkal beállítod a szükséges értéket. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2019
1W-3W közötti LED világítótestek áramgenerátorát felhasználhatod a cső fűtésére. 300mA áramot engednek a terhelésre, ha a célnak megfelel kapcsolóüzemű áramkör. Ilyesmit külön is lehet kapni, Kínából 200Ft körüli áron küldik darabját.
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat. Egyenirányítás után 15-17V DC az IC bemenő lábán. A diódahíd után 220uF, a 7809 előtt-után pedig a katalógusban ajánlott 0.33µF - 0.1µF . Nem süt egyébként, nem ítélem veszélyesnek se érintés, se tűz szempontjából, inkább az IC miatt aggódtam. Az 1N4007-esek is melegednek, de ezeknek háromszor ekkora áramot is el kell tudni viselniük (1A). Kiegészítésként: a 78xx típusokhoz megengedett legnagyobb hőmérséklet 125 Cfok. Az enyém azért ezt nem közelíti meg, azt gondolom. Lehet rámérek, ha lesz lehetőségem. Kétlem egyébként, hogy dobozolva lesz. Az elektrotechnika területén kezdőként szeretem magam előtt látni az elkészült kis áramköröket, nem beszélve az esetleges alkatrészcseréről, másra felhasználásról. Saját célra készül. Köszi a válaszokat, ötleteket. Jó tudni a soros dióda és az áramgenerátoros megoldást is.
Azért arra figyelj, hogy ezek teljesítményét jelentősen "túlhazudják", és nem állandó üzemre vannak méretezve! Melegedést mindenképpen ellenőrizd az elején , meg némi próbaüzem sem fog ártani!
Erre céloztam rögtön: "..15-17V DC az IC bemenő lábán" és nem a 12 volt egyenirányítást kell emlegetni. Nagy különbség..
Idézet: „Remélem, párszáz nF van az ic lábain, hidegítésként.” Hogy számolom ki a megfelelő értéket, ha mondjuk 10 fokot akarok hűteni (hidegíteni) a stab IC hőfokán?
Jó vitz..
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2019
Ha az egyenirányítást nem greatz-el ( kétutas ) oldod meg, hanem egyetlen diódával ( egyutas egyenirányítás) azzal is nyersz valamennyit!
Úgy néz ki van egy alacsony vízhozamú kutam.Ha nem az mégse akkor is be kéne járatnom.Egy olyan időzítőkapcsolóra lenne ezért szükségem ami pl óránként bekapcsol 3 percre,majd utána biztosan ki.(mert a szivattyú ha kifogy a víz leég)Aztán egy óra múlva 3 percre megint be,és így ismételgetve megállás nélkül vagy legalábbis napokig.
Ciszternát is lehet ki kell alakítanom ha nem indul be.Úgy tervezem,hogy egy úszókapcsolót kapcsolok e mögé az időkapcsoló mögé,ha nem jön helyre a vízhozam.Ha alacsony a tartályban a vízszint az úszókapcsoló zárná az áramkört.Az időzítőkapcsoló meg működésbe lépne,és töltené fel a tartályt.Miután az úszókapcsoló nyit, az időzítőkapcsoló sem ad jelet.Persze valahonnan közben az akkuját az időkapcsolónak ,,folyamatosan áram alatt kéne tartani" ,ne merüljön le.
Programozható időkapcsoló (digitális) ... univerzális időrelé ... vagy tegyél be a kútba is egy úszókapcsolót!
Sziasztok!
Egy jobb képességű pontos multimétert szeretnék venni a jelenlegi Mastech MY-64-es haldoklik (a kijelzőn egyszerre 2-3 tizedes vessző van). Szerintetek a Mastech MY-64 vagy a Uni-T UT58D a jobb?
A kút 125 ös cső.Már szintérzékelőn gondolkodom az a szivattyút is védené.
H Tronic vps 100 conradban kapni.Azt írja 20m vezetékkel hosszabbítható.Ha 50m re hosszabbítom nem fogja a jelet küldeni?
A szivattyú lent van a csőben vagy fent?
Akkor én vagy egy áramlás érzékelőt, vagy egy nyomás kapcsolót építenek be a szivattyú szárazon futás védelmére. Mondjuk kicsit bonyolultabb lenne a vezérlés, de a szivattyú kevesebbet szenvedne!
Sziasztok.
Tudok ilyen Step Up Down Regulator Charging Module Power supply module használatával supercapacitort tölteni? Úgy tudom, hogy tudok, de nem fog megdögleni a modul a visszaáramlás miatt? Vagy nincs visszaáramlás? Mert ugye a modulon nincs védelem ez ellen. Mikor lenne visszaáramlás, ha itt nincs? Meg a másik kérdés az volna, hogy 5-32 voltig használhatok ugye dc imputot a táplálására. Ezt megtehetem (3x4.12v) 12v os akku pakkról is, ugye? (18650 cellák). Az Az előző olcsóbb konverter modulra rákötve elszállt a modul, anélkül, hogy a kimeneti oldalon bármi lett volna, azóta sem teljesen értem, hogy mi történhetett. Nyilván, mint látszik kezdő vagyok, tehát bocsi, ha hülyeséget kérdeztem volna, és köszönöm szépen mindent segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |