Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
De ha csak egy kürtről van szó, akkor elég egy ugyanakkora értékű huzalellenállás, amekkora a kürt ellenállása. Semmi cécó.
Huzalellenállás? Lehet wolframból, üvegtokozással?
Bakker, 6V/21W izzó ... és még a süket is látja, hogy dudálok.
Még egy ugyanolyan kürt talán jobb lenne.
Biztos jó ötlet? Kétszeres áramfelvétel a 12V-os-hoz képest.
Jó ötlet. Sorba kell kötni a kürttel. Ugyanakkora áram folyik a kürtön, mint 6V-on, csak nem egy stabilizátor fűti el a felesleget, hanem egy izzó.
12V-os is jó, csak azt kell megsaccolni, hogy hány wattos legyen. De 21 jó kezdet lehet, meg annyira nem lényeges a precizkedés.
Ha a kürt hangmagassága változik a feszültség hatására, viccesen fog szólni.
Pedig az lenne a logikus, hogy ne használj egy plusz IC-t.
Egyébként is: meddig tart egy ilyen impulzus? Miből gondolod, hogy a két impulzus egy időben fog érkezni? Inkább programból kellene figyelned, hogy pl. a két megszakítás között kevesebb, mint 1mp telik el, akkor cselekedsz. A PIR érzékelők jelét kellene megfigyelni, hogy ez folyamatos jelet ad (5V-ot), ha mozgás van, vagy mondjuk 200ms-ként egy 50ms impulzust, vagy csak akkor, amikor reszeteli a saját időzítőjét (mondjuk 10mp-ként). A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2020
A két kürt sorbakötése akár jó is lehet, érdekes hanghatásokat lehetne kihozni. Arra azért vigyázni kell, hogy soros kapcsolás esetén a sorban csak egy megszakító legyen.
Ha izzóra célzol, akár az is lehet, csak egy izzónak változik az ellenállása az izzószál hőmérséklet függvényében. De egy huzal ellenállásnak nem nagyon.
Azon gondolkodom mivel lehetne mérni a nagyobb kondikat. A műszerem csak 20µF-ig mér. Engem a 20 és 1 000µF közötti sáv érdekelne. Az első gondolatom egy 555-ös volt ahol a kondi helyét szabadon hagynám az ismeretlen kondinak és a keletkező frekvenciás jelet mérné egy másik készülék. A többi matematika. Mit gondoltok?
Kapacitás mérésére jó a módszer, ha a periódusidőt pontosan le tudod mérni. R1 és R2 értéke 1 kΩ legyen, különben a kondenzátor szivárgó árama elrontja a mérérst.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2020
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni,valaki meg tudná mondani,hogy a sós víznek pl.tengerviz mekkora a fajlagos ellenállása?Sehol sem találok adatokat,már vagy két tucat oldalon jártam,de semmi. köszönöm.
Nem tudom megmondani, azonban én azonnal találtam elég nagy segítséget hozzá. -Biztosan csak rosszul kerestél izgalmadban, megesik.
Az elektrolit-oldatok elektromos vezetőképessége A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2020
"A tisztított víz és a tengervíz vezetőképessége között nagyságrendi különbség van, az előbbit µS/cm-ben mérik (értéke kb. 0,05), míg az utóbbit mS/cm (ez a µS/cm ezerszerese, és értéke 52). Ez azt jelenti, hogy a tengervíz vezetőképessége milliószorosa a tisztított vízének, ez az óriási különbség a vizek sótartalmának és egyéb oldott ásványi anyagának eltérésében rejlik."
Nem ismerek rád, hogy ilyet mersz idézni. Mi az a tisztított víz?
Idézet: Desztillált víz - Wikipédia „A nagy tisztaságú desztillált víz vezetőképessége 5,5 μS/cm, az átlagos ivóvízé 500–1000 μS/cm, míg a tengervízé 52 mS/cm.”
Köszönöm eddig jutottam én is sajnos ezért próbálkoztam itt,a probléma az lenne,valaki megosztott egy videót a facebookon amint egy illető valahol a Közel-Keleten vagy Afrikában úgy hegeszt,hogy két elektródán keresztül vezeti az áramot amik sós vízben vannak egy öt literes műanyag vödör két szélén. Az elektródak 20mm*5mm esek lehetnek kb.10cm mélyen a folyadékban.Szóval lehet vagy nem,mekkora feszültség esik a folyadékon?Ha 220V megy a folyadékba (ami már eleve nem játék ) fizikailag lehetséges-e ez a megoldás folyhat akkora áram az elektroliten keresztül amivel ívet lehet csiholni?Sokan példának hozták fel a régi körhinták elektrolitos indítását,de ott a villanymotor eleve korlátozza az áramkörben folyható áram nagyságát.
Köszönöm,bár kicsit száraz nekem,de azért sikerült kihámoznom belőle valamennyit,hogy legyen egy hozzávetőleges adatok.
Adtam linket, miért is nem olvasod el? Sokkal közelebb lennél....
Jó, látom, elolvastad. Bocs a hirtelen írásért....
(Akkor még nwm látszott a tiéd) A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2020
@Becseiy
Akkor ezt érdekesnek fogod találni. @Bakman Amit "desztillált" viznek mondunk, az eléggé ritkán készül lepárlással. Például Solton elég komoly viztisztitó mű van kiépitve, mert például a műterhelés konkrétan vizből van. Nem vizzel hűtött, hanem maga a jól megtisztitott viz, adalékolással beállitva a megfelelő vezetőképességre a 60 Ohm/os ellenállás. Igazán maga a tiszta viz, az szigetelő. Csak a koszos viz vezeti az áramot...
Hello! Vélhetően a H2O-ra gondoltak. De egy olyan vizet aminek 0,05uS a vezetőképessége (ha egyáltalán van olyan) ha egy percig egy pohárban tartjuk, már nem is annyi. Simán felveszi a levegő széndioxid tartalmát és "elromlik". Normál desztillációval nem tudom mennyire lehet lehoznia vezetőképességet, de emlékeim szerint ioncserélt víz 2uS körül van. Előlágyított víz pedig 50..100uS körül.
Kipróbáltam. A dudával sorba kötöttem egy 6V/21W izzót. Kb. 1 másodperc alatt érte el a teljes fényét, miközben a kürt hangja egy fél hangot csökkent.
Ha egy kiégett (általában a tompitott szokott kiégni) H4-es izzó ép oldalát használod fel, akkor szerintem jobb lesz. Cserében egyedi a hangzás, mondhatni dallamkürt.
Vagy mivel nem folyamatosan dudálsz, mondjuk két ilyen, és akkor nem dallamkürt.
Van egy sima 50Hz-es hálózati trafóm a következő szekunder feliratokkal:
9-0-9V, 1A 6.5-0-6.5V, 1.4A 17-0-17V, 0.1A A mag két darab U-ból áll, a vasmag keresztmetszet 4.55 cm2. Ez a majd 40W kivehető teljesítmény reális? Vagy azt a két nagyobb áramú szekundert nem lehet egyszerre terhelni?
Szevasztok,
igen, reális. Sokan szajkózzák hogy az 50Hzes trafóval a max átvihető teljesítmény = vasmagmetszetfelület négyzetre, ez téves...
A szilícium vasra igaz. Ma már újonnan nem gyártanak ilyet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |