Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha az autóban fixen bekötöd akkor felesleges a dióda.
Akkor kell a dióda, ha nem fix a bekötés, és tévesztési lehetőség van. (pl. sorkapocs) Idézet: „aztán legalább feszültség ingadozás sem lesz az elektronikában.” Ennek semmi köze nincs a diódához.
12-14V-ról kb 500mA terheléssel fűteni fog az a 7805-ös és ha álló motornál is megy, akkor jelentős az "önfogyasztása" is (kb 10mA). Javaslom az MP1584-es modult (ebay/ali) ez kapcsolóüzemű, és a saját fogyasztása 1mA alatt van.
Nyílván, csak arra gondolok, hogy hiába teszek mondjuk 1000µF-ot a betápjára, azt visszairányba mondjuk egy lámpafelkapcsolásnál pillanatnyi feszültség esést biztosan okoz, diódával viszont a pufferből még tud menni arra a rövid időre.
Csak gyujtásra üzemel, egy PIC van benne, meg egy LCD kijelző, pár ellenállás meg hőmérő IC. Még az 500mA-el is fölé lőttem szerintem, igazság szerint nem mértem meg az áramfelvételt, de a komplett elektronika fejlesztés alatt a laptop USB-jéről üzemelt végig, meg még fog is amíg el nem készül.
Mivel idővel majd árulni szeretném a szerkezetet így szeretném már a "prototípust" is bolondbiztosra csinálni. Úgy, hogy a bekötési leírás alapján ha otthon kötözgeti be magának az ember, akkor véletlenül se tudjon kárt tenni benne.
Ha 'bolondbiztosra' akarod csinálni,akkor dobj a betáphoz 1 graetz-et (így mindegy a polaritás), utána téve elkót marad tartalék az ingadozásoknál.
És vissza tértünk oda amit én írtam már a leg elején.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
sziasztok,
javítok egy fűtésszabályozó mikro komputert, és kéne bele egy varisztor (lsd a képet), de nem találok pont ilyet sehol, és hiába kutatom a netet, nem is nagyon értem, hogy mi lenne a helyettesítő termék. tudtok ebben segíteni? előre is köszönöm!
Én tudok hazait, annyi féle van nekik, hogy el is adnak.
Nekem kb. 10 féle van itthon különböző feszültségekre, áramokra. Én mindig itthon nézem meg az alkatrészeket és csak aztán nem veszek ilyesmit külhoni cégtől. Varisztor hegyek 4 oldalon
jók vagytok, köszi; mire kell figyeljek?
az eredeti varisztoromon; 07 = az átmérő (fontos? nagyobb is elférne) 385 = GONDOLOM a max fesz, ami folyhat rajta 09 44 = ?? mire optimalizáljam a keresést? csak a fesz a fontos?
A feszültség és az átmérő (terhelhetőség!) a lényeg (nagyobb is lehet). Bármelyik elektronikai (némely villanyász) boltban kapható.
Szia! (Köszönéssel kezdem.)
Nem baj, hogy csak egy példa volt arra, hogy kapható is? Nem kell helyettesíteni.
Amit linkeltél, azok ugyan NTC-k, de vannak varisztoraik is
Varisztorok A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
nagyon köszönöm MINDENKINEK!
Sok infó tényleg nincs róla, de az kiderült, hogy 230V/185W-os, így a fűtőszál ellenállásának 285 ohmnak kéne lennie, a másik két kivezetés pedig egy j típusú hőelem lesz.
link: https://d-m-e.partcommunity.com/3d-cad-models/?varset=%7BNB%3DAFTC0826E%7D%2C%7BREF%3DAFTC0826E%7D%2C%7BREFOLD%3DAFTC+0826+E%7D%2C%7BW%3D185%7D%2C%7BD%3D8.00%7D%2C%7BTD%3D7%2C94+tot+7%2C99%7D%2C%7BL%3D65%7D%2C%7BLMIN%3D62%7D%2C%7BLMAX%3D65%7D%2C%7BAFTC%3D2.000%7D&info=dme%2Fd_m_e_euro%2F8%2Fa%2Faftc.prj
Szia!
Miért nem használod a LINK gombot a hozzászólásnál ?
Sziasztok,
Az MPX4115A abszolút nyomás érzékelő szenzor adatlapjában az áll, hogy: Output Source Current at Full Scale Output: 0,1 mAdc (Typ) Ez ugye azt jelenti, hogy egy 20mikroA-es deprezt gond nélkül ráakaszthatok (előtét ellenállással, természetesen)? Köszönöm.
Leginkább sönttel, vagy egy 100uA-est (0.1 mA=100 uA)
A grafikon alapján 5,1V-os tápfesznél, 115kPa-os maximális nyomásnál majd' 5V jelenik meg a szenzor kimenetén. 5V / 0,00002A=250Kohm sorosan a műszerrel. Rosszul gondolkodok?
Nem áramgenerátoros kimenetű, a kimeneti feszültég az ami arányos a nyomással. Szóval neked feszültséget kell mérni úgy, hogy 0.1mA nél jobban ne terheld meg a kimenetét. Ismerni kell a műszer belső ellenállását, ebből és a maximális kitérés áramából kiszámolható hogy ekkor mennyi feszültség lesz a kapcsain. Egy akkora soros ellenállás kell elé ami biztosítja hogy 5V bemenetnél pont a maximális fesz essen a műszeren.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2021
Az egész a 20mikroA-es műszer használatából indult ki, szóval nem áll fenn a túlterhelés veszélye.
Viszont akkor elég a 250Kohm-os többfordulatos cermet trimmer előtét, ugye?
Közben módosítottam, ismerni kellene a belső ellenállását a műszernek. Egy feszültségosztóba kell kötni amiben a műszeren 5V bemenetnél a maximum kitérés feszültsége esik, az előtéten meg a maradék.
Az előtét ellenállást számolni kell a műszer ellenállásából kiindulóan.
A nyomásmérő az adatok alapján nagy belső ellenállású, én nem kötném direkt alapműszerre hanem valamilyen ismerten nagy belső ellenállású bementre, pl. műveleti erősítőre.
Nem tudom, hogy még aktuális-e, de úgy kellene kialaítani a tápellátást, hogy az elemekre ne jusson a külső feszültségből, mivel lehet, hogy azt nem bírnák (gombelemből még nem találkoztam tölthetővel). Elvileg két 1,5V gombelem esetén egy egyszerű 3V dugasztáp is jó lehet, annak a kimenetét kellene figyelni, hogy ha az eltűnik, akkor a kapcsolás a gombelemek feszültségét kapcsolja az elektronikára.
Idézet: „(gombelemből még nem találkoztam tölthetővel)” Lítium 2032 méretben már van, de az persze kérdés, hogy az eredeti kérdező kütyüjébe mechanikailag bele lehet-e barkácsolni. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |