Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3593 / 3993
(#) david10 hozzászólása Márc 22, 2021 /

Sziasztok,
Egy 3.3v-os mikrokontrollerrel szeretnék tápfeszültséget mérni 40v-ig, azonban az a probléma merült fel hogy nagyon ingadozik a uC által mért érték. Az egyik topicban kibogoztuk hogy nem programhibából jön a probléma mert egy TL431-el fix 2.5V-ot generálva stabilan méri az uC a 2.5V-ot.
A feszültségosztó direkt a 1000µF-os szűrőkondenzátor 2 lába közé van bekötve és a feszültségosztó kimenetén (a port/GND között) is van egy 10nF-os kondenzátor.
Szerintetek hogyan lehetne mégjobban megszűrni a mikrokontroller lábára menő jelet?
A választ előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2021
(#) kendre256 válasza david10 hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Az osztót megnövelném a tízszeresére (100k és 15k) és a 10nF helyett tennék 10µF-ot, az alighanem kiszűri már a pufferkondenzátoron lévő brummot.
(#) J Balazs válasza david10 hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Azt esetleg próbáltad megnézni szkóppal, hogy a portlábra a valóságban így mi jut? Esetleg a 10n-t lehetne nagyobbra cserélni.
(#) Nasir Pirooz hozzászólása Márc 22, 2021 /

Sziasztok!
Néztem egy kapcsolási rajzot egy elektroncsöves erősítőről, de nem tudom, hogy hogyan kell hozzá bekötni az elektroncsövet, és hogy milyen transzformátor kell hozzá. Tudna valaki benne segíteni?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Azért nagy durranásban ne reménykedj. Mivel nincs a csőnek rács előfeszültsége, rendes torzításra számíthatsz.
A rajzon ott vannak a kivezetések lábszámai, az anódon azért nincs, mert az a cső tetején levő kupak. Trafónak egy 230/24 V -os Puskás féle trafót használhatsz.
(#) kendre256 válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Ez egy teljesen komolytalan kapcsolásnak néz ki... A fűtőfeszültség megegyezik az anódfeszültséggel, és a segédrács feszültséggel? Normális csöves erősítőkben az anódfeszültség 2-300V, a segédrácsra már nem emlékszem, de 80-100V körül kellene lennie szerintem.
Szerintem keress valami rendesebb kapcsolást, ez egy vicc...
(#) jani1987 hozzászólása Márc 22, 2021 /

Mivel lehet mérni egy fűrész generátorral előállított jel nagyságát? A multiméter nem jött be.
(#) kendre256 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Oszcilloszkóppal rendesen, de egy megfelelő csúcsegyenirányító segítségével (dióda-kondi) multiméterrel is.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 22, 2021 / 1

Oszcilloszkóp javításnál ilyenkor kell egy másik szkóp.
(#) Bakman válasza szili83 hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

A videó alapján: Heat shrink solder butt connector test. én nem bíznék benne.
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

A BSS nem hazudtolja meg önmagát. Egy kis teljesítményű cső, még csak csak, de pont egy nagyteljesítményű végcső?
(#) elektroncso válasza szili83 hozzászólására (») Márc 22, 2021 / 1

Cégnél használtuk, nagyon jól bevált (autós felhasználás), de az általunk használtból 3-4 darab került annyiba mint a linkeltből az egész csomag. Nagyon jól nedvesítette a rézdrótot, tökéletes forrasztást képzett (nem úgy mint Bakman által linkelt videóban). Szóval ebben az "utánzatban" én sem bíznék, csak miután kipróbáltam és egy csomó tesztnek vetettem alá (ahogy azt annó a drágával is tettük:túlterhelés, szélsőséges hőmérséklet (persze az olvadáspontot meg sem közelítettük), mechanikai behatások; és szét is boncoltunk egyet-kettőt).
(#) Nasir Pirooz hozzászólása Márc 22, 2021 /

Köszönöm a válaszokat!
Tudna valaki küldeni egy komolyabb kapcsolási rajzot elektroncsöves erősítőhöz?
(#) jani1987 válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Külön fórum van erre amit sajnos fagyasztottak. A fórum képei között találsz eleget. Ehun van ni.
(#) janigel válasza Nasir Pirooz hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

(#) Lamprologus válasza david10 hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Mi van még a 12V-on? Esetleg egy stab IC ami adja a mikrokontrollernek?
(#) zoka válasza J Balazs hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Értem, köszi. Gondolom kerámia kondenzátorokkal megoldható, bbár ehhez nem értek.
(#) zoka válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Találtam olyat, ami egyszerre képes +/- feszültséget előállítani.
Bővebben: Link
Van sokféle, inkább az a probléma, hogy 40V-ot nem bírnak
Illteve a kérdés, hogy az előfokba behallatszik-e
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Na, meg is van a megoldás Ez a konverter átalakítja a 40V-ot 12-re, tehát megvan a 12V, és erről a 12V-ról meg tudom hajtani a fenti +/-15V átalakítót.
(#) david10 válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 23, 2021 /

Köszönöm a válaszokat.
A táp szűrőkondenzátorára semmi sincs az ellenállásosztón kívül kötve.
A képen látható táppal van a gond, ha egy 220v-->12v-os tápot vagy akkumulátort kötök a helyére akkor azzal nem ugrál a mért érték. Próbáltam direkt a táp kimenetére (a kábelek elé) tenni egy 4700µF-os kondenzátort de az se segített.
A probléma "elméletileg" megoldódott mert stabilabb táppal nem ugrál a mért érték, viszont továbbra is zavar az hogy miért van zaj a táp kimenetén. Oszcillószkópom nicsen, amikor sikerül szerezzek akkor fogom folytatni a méréseket és jelentkezek az eredményekkel.
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát.
(#) sdavid96 hozzászólása Márc 23, 2021 /

Sziasztok!

Van 2 db USB optikai extenderem, mind a kettő 1310nm és 1550nm működik, egyiken ad a másikon vesz. Egy szál optikai kábelen szeretném átvezetni a kettőt a szomszéd házba, de mivel azonos hullámhosszon vannak zavarnák egymást. Létezik olyan eszköz, ami átteszi a jelet 1310nm-ről egy másik hullámhosszra?
(#) Bakman válasza sdavid96 hozzászólására (») Márc 23, 2021 / 3

Létezik de nagyságrendekkel többe kerül (már ha kereskedelmi forgalomban kapható), mint két otikai kábel behúzása.
(#) sdavid96 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

És azt meg tudod mondani hogy mi a neve?
(#) Gafly válasza sdavid96 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

(#) antikzsolt hozzászólása Márc 25, 2021 /

Üdv.

Lenne egy olyan kérdésem hogy mit lehetne tenni azzal energiacsúccsal amit a fagyasztóládám generál elindulás pillanatában?
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Zavarszűrés.
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Hello! Érdekes kérdés. Mert Te, mit szeretnél vele tenni?
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Sejtettem hogy zavarszűrés lesz a megoldás. Csak hogyan miként lehet az a kérdés.
Mert gondolom nemigazán barát a google ha csak annyit írok be hogy zavarszűrő fagyasztóládára.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2021
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Hasonlóan, mint a fénycsövek szűrő kondija.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Mi a problémád vele? Zavar valamit, leold a kismegszakító, lefagy a számítógép az indulásakor, vagy mi történik?
Következő: »»   3593 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem