Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ja, hogy erre gondoltál! Először nem értettem pontosan.
Durva, hogy mik vannak. Köszi a segítséget, neked is Bakman és Kendre256!
Valamivel nagyon keveri...
Oki,köszönöm, majd megépítem ha vége a sok sulis hülyeségnek.
Aliról vettem ilyen vom1271-et, jól működik Viszont a kicsorgó villanyt (feszt) nem tudtam multival megmérni, mert az már jelentősen beterhelt, és kikapcsolt a FET
Egyébként ha már ennyire benne vagyunk, az erősítő rész mellett van még egy rész, ami a nyák lapon is úgy tűnik, hogy külön van + interneten találtam róla képet, hogy valakinek csak az erősítő volt rajta. Elképzelhető hogy az egy tápegységként szolgál? Az alapja két NPN tranzisztor D1761 néven. Viszont nem nagyon tudom az mit csinálhat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2023
Szia!
Add meg annak a készüléknek a típusát, amiből kiszedték ezt a panelt.
Uhh, hát igen, ezt régen bontottam, kb 1 éve, de ez felkeltette a figyelmemet és eltettem, viszont a többi részt kidobtam... Már fogalmam sincs mi volt a típusa.
Na megnéztem a hangfal részét mert azokat eltettem, csak a fő erősítőt dobtam ki (több sebből is vérzett) és ha minden igaz a dolog neve Sony fh-414
Esetleg az egyik tranzisztor nem 2SB1187 (B1187) típusú?
Én is néztem a datasheetben, de nem az (lásd kép) szóval lehet hogy nem pont az fh414 ami nekem volt. Abbol is látszik, hogy magán a nyomtatott áramkörös rajzon amit már nyomtatsz, az is máshgy nézett ki, mint ami nekem van
Sziasztok!
Van egy tablett akku 3,8V 4850mAh . Tölthettem ezzel a töltővel? Hány mA-el kellene tölteni? Mekkorára cseréljem ki az ellenállást? Köszönöm a választ!
Nem kell kicserélned. Egy ekkora akku bírja a gyárilag beállított 1 A töltőáramot.
Szia!
Tőltheted , de arra számits hogy a töltési idő több óra is lehet. Az ellenállás maradhat a gyári. (amúgy van ennek saját topikja https://www.hobbielektronika.hu/forum/li-po-li-ion-akkumulator-es-toltoje )
Ez teljesen rendben van, nyugodtan rákötheted a modulra az akkut, csak arra számíts, hogy mindig mikor tölteni kell, akkor hosszú órákba is telhet, hogy feltöltődjön. Mindenképpen tegyél leválasztó kapcsolót az áramkör felé, amit majd rákötsz, mert ezeken a modulokon az akku használatához tulajdonképpen a töltő modullal párhuzamosan csatlakozol az akkura.
Rendben köszi!
Töltöttem már ilyennel 18650 es akkut. Ha piros akkor tölt, ha kék akkor be fejezte. Ennél a 3,8V 4850mAh akkunál oda raktam és kapásból kéken világított pedig csak 3,4V volt benne. Aztán most IMAX B6-ról megy már 280 perce, 3,98V-nál jár és 1691mA-nél. Nem tudom a másik a kicsi lipó töltő miért nem akarta tölteni,(vagyis feltöltve érezte).
Talán mert általában 3,7v-osnál nagyobb akkut nem nagyon szoktak tenni ilyen apró töltő modulra. (Legalábbis én eddig csak 3,7V-os akkukat párosítottam ilyen modulokkal.) Az is lehet, hogy amíg nem ér el egy bizonyos szintet az akku, addig nem is tölti ez a modul.
Sziasztok!
Építettem egy elszívó ventilátort a wc-be, amit az alábbi megoldással szeretnék működtetni: Sima fali kapcsoló felkapcsolásakor a 230V-os ventilátor elindul, majd egy időzítő lekapcsolja 10-15 perc után. Ha kiderül, hogy még sincs szükség elszívásra, vagy véletlenül lett felkapcsolva, akkor simán a fali kapcsolóval le lehetne állítani. Ha lekapcsol az időzítő, és tovább kell az elszívás, akkor a kapcsoló le-fel kapcsolásával újra lehetne indítani. Azért nem “csengőkapcsolóban” gondolkodom, mert szükség esetén le lehessen kapcsolni, ne menjen feleslegesen 37W, és pont ezért kell az időzítő is, hogy ha úgy felejtem, akkor ne menjen egész nap. Rengeteg gyári időzítőt néztem, de nem találtam alkalmasat a célra. Van esetleg valakinek ötlete, hogy ezt hogyan lehetne megoldani? Előre is köszönöm!
A véletlenül fel lett kapcsolva opciót csak egy másik kapcsolóval, vagy nyomógombbal tudod leállítani,
ha már az időzítő elindult. Ehhez egy reszetelhető időzítő kell neked úgy gondolom. Ha viszont mindenképp egy kapcsolóval akarod megoldani plusz gomb nélkül, attól tartok oda már programozható eszköz PLC kell. 1 opció, felkapcsolod, és x ideig úgy is marad, akkor indul a 10 perces időzítő. 2 opció, ha véletlenül lett felkapcsolva, de pl 5mp után lekapcsolod, akkor nem indul az időzítő. A sima időzítő relé nem néztem meg, de kb 5-10EFt környékén mozog, egy legolcsóbb PLC nem tudom, de feltételezem ettől drágább. Kerülő megoldás, hogy leprogramozod arduinoban, viszont ott a szintillesztést és az áramkört is neked kell tervezni, kivitelezni, megfelelő biztonsági szabályok betartása mellett. Ui.: Bár lehet, hogy van dupla időzítős relé is, amivel szintén megoldható, így nem kell a drága PLC. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2023
Ezt szerintem bármilyen univerzális időzítővel meg lehet oldani.
Az alábbi doksit találomra kerestem ki, ebben lehet látni a különböző üzemmódok idődiagramjait. A Di üzemmódot kell beállítani, a megfelelő idővel. A 3a ábrán látható kapcsolást kell összerakni úgy, hogy a ventilátor az időzítő relé záró érintkezőjén és a kapcsolón keresztül kapja a fázist. A1 összekötve 15-el, a 18-ra kötve a ventilátor egyik pontja, a másik a 0-ra. Ekkor a kapcsoló bekapcsolásakor elindul az időzítő, ezzel a ventilátor is. Az időzítő (és a ventilátor) a beállított idő után leáll, akkor is, ha a kapcsoló bekapcsolva marad. Ha kikapcsolod a kapcsolót, semmi nem kap áramot, leáll az időzítő, és rajta keresztül a ventilátor is. Ha járó időzítő alatt ki, majd bekapcsolod a kapcsolót, az időzítés újraindul (ha legalább 100ms újraéledési ideig ki volt kapcsolva). Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2023
Köszi! Közben kiderült hogy a Micro usb aljzatnál nem volt érintkezés. Most tölti.
Hello! Ha még is, áramkört építenél, akkor itt találsz egy időzítőt. A nyomógomb helyét rövidrezárva egyszerűen kapcsolod a 230V feszültséget és az áramkör majd kapcsolja a ventilátort (a lámpa helyett).
Tipikusan lámpával együtt szokták fel, és némi időzítés után le kapcsolni, utólagos beépítés estén valami ilyesmi modullal (ha már olyan ventillátort vettél, amiben nincsen): VUK-4
De már én is kidobtam, és simán a lámpa mellé párhuzamosan van bekötve...
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, azt hiszem egy ilyen gyári időrelé lesz a befutó
Tudom, nem kérdés de én mindenkinek javaslom a csillárkapcsolót WC-be, nem feltétlen kell mindig a ventilátor, pláne ha eleve forog alapjáraton.
Leírom, hogy én hogy oldottam meg a fürdőszoba+WC venti működését. Egy szokásos csengőgomb mögé, a kapcsolódobozba építettem egy PIC-es minipanelt, relével együtt. A gomb egyszeri megnyomására 5 percre kapcsolja be a ventit, dupla klikkre 10 percre, tripla klikkre 15 percre. Az időzítések természetesen a progiba vannak égetve. Így már indításkor el lehet dönteni, mekkora szellőztetés látszik indokoltnak. 12 éve megy hiba nélkül. Akit érdekel, megoszthatom a kapcsirajzot és a programot is...
Helo.
Érdekes jelenséget tapasztalok. Egy pc táp trafó fordítva bekötve, 400 körüli volt előállítása a cél 12V ból. A primer folyamat kapja a táplálást, szkópon a fetek drainje szép, semmi változás nincs benne, de a kimeneti feszültség meg ugrál rendesen. UF4007 van benn egyenirányítónak. Ha ráteszek a diódákra 100ohm-4n7 snubbert akkor megszűnik az ugrálás. Létezik hogy a kimeneti puffer ki tud sülni a szekunderen mert nem tudnak rendesen zárni snubber nélkül a diódák? Vagy csak a multimétert hülyíti a nagyfreki? Valamikor kikapcsolás után is 0V marad a pufferen szóval szerintem nem. Most 80kHz körül megy. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2023
Ha gyorsabb a kapcsolásod, mint 50Hz, akkor kevés lesz oda egy sima dióda, gyorsdióda kell.
Az UF4007 az adatlapja szerint ultragyors kapcsolódióda, 75ns-nál kisebb kikapcsolási idővel, pár MHz-re is jó lehetne..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |