Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3847 / 4003
(#) giskard válasza Skori hozzászólására (») Ápr 20, 2023 2 /

Azért egy DC motor precíz fordulatszám szabályzása jó feladat (ezen elgondolkozhatnál)
(#) Scaevola hozzászólása Ápr 20, 2023 /

Sziasztok!

Valaki elmagyarázná nagy vonalakban, hogy két szünetmentes tápegység hogy lehet ugyanazzal a 9aH-s akkumulátorral más teljesítményű?
https://www.apc.com/hu/hu/product/BX1200MI-GR/apc-backups-1200va-23...290410
vö.
https://www.apc.com/hu/hu/product/BX950MI-GR/apc-backups-950va-230v...290410

Előre is köszi.
(#) pipi válasza Scaevola hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /

Miért ne lehetne? Legfeljebb sokkal hamarabb lemerül... A nagyobb teljesítményhez nagyobb áramot szipkázik...
Vagy 2-4 ilyen akksi van benne
(#) pipi válasza Scaevola hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /

A linkeden össze is lehet hasonlítani a 2 cuccost...
ez is érdekes: Futási idő terheléshez 500 W egyik: 1p 31s másik: 3p 28s
(#) Scaevola válasza pipi hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /

Megnézted a két linket?
1-1 db 9AH-s akksi van bennük, az egyik 1200VA elméleti teljesítményt ígér, a másik 950-et... 1-2 percig tovább bírja a nagyobb, mondjuk 300W teljesítményfelvételnél.

Amit nem értek, hogy ha a kakaót ugyanakkora teljesítményű akkumulátor adja, akkor azt hogy?
A vezérlő elektronikában lehet valami különbség, talán - és most lehet, hülyeséget írok - combosabb kondenzátorok vannak benne... nem tudom, azért kérdezem.

Hát ez az.
(#) antiktelefon válasza Scaevola hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /

(#) Scaevola válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /

Lehet, hogy más, ettől függetlenül én mindkettőnél 9AH-t látok.
(#) Arcor hozzászólása Ápr 20, 2023 /

Kedves Fórumozók!
Azért írok ide mert nem tudom mi lenne az ideális gyújtási módszer a tirisztoros kondenzátoros ponthegesztőmhöz. 8db 4700µF/100 Voltos kondenzátor töltését szeretném kapcsolni egy SKT 160-as tirisztorral. Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) pipi válasza Scaevola hozzászólására (») Ápr 20, 2023 / 1

Ha ugyanazzal az akkuval számolunk...
A 9Ah nem teljesítmény, hanem a kivehető áram*idő... ezt szorozva a 12V-al kapjuk a 108Wh-t.
Ha ideális lenne az akku, akkor az idő ameddig bírja az akku 108Wh/1200W 0.09óra=5.4 perc
vagy 108/950=0.113óra=6.8perc...
De az akku kapacitás nem ideális, a kivett áram nagyságával erősen csökken a kivehető energia...

Ez pompás köszönöm... de még mindig nem értem, hogy mitől lesz az egyik eszköz 1200-as és a másik 950-es.
Ezt valami lefojtja, vagy nagyobb teljesítményű alkatrészek vannak benne?
(#) Petike05 hozzászólása Ápr 20, 2023 /

Sziasztok!
Egy erősítő datasheetjében láttam, hogy a képen látható áramkört ajánlott használni. Mit jelent pontosan az E és hova kellene bekötnöm?

Az erősítő datasheetje:Link
(#) Arcor válasza Petike05 hozzászólására (») Ápr 20, 2023 / 1

Szia! Ez az erősítő szimmetrikus tápegysége. A transzformátor váltófeszültségéből egyenfeszültséget állít elő. Az "E" a testet vagy földet jelöli amihez képest A +Vcc pozitívabb a -Vcc negatívabb potenciálon van. Leggyakrabban az erősítőkhöz ilyen felépítésű tápegységet használunk.
(#) mnyugger válasza Petike05 hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /

AZ a Föld. Earth
(#) kendre256 válasza Scaevola hozzászólására (») Ápr 20, 2023 / 1

Idézet:
„mitől lesz az egyik eszköz 1200-as és a másik 950-es”

Vagy nagyobb teljesítményű alkatrészek vannak benne, vagy jobb a hűtése. Az, hogy ugyanolyan kapacitású akkuk vannak benne, az csak az üzemidőt befolyásolja. Az ilyen tápokat csak arra szánják, hogy áramszünet esetén ki lehessen lépni a programokból. Vagy arra, hogy rövid idejű áramingadozás esetén ne fagyjon le a gép.
Egyébként minden ilyen szünetmentes táp áramszünetkor gyilkolja az akkut, csak a nagyobb teljesítményű még jobban...
950VA kimenő teljesítményhez 12V-os akkuból elméletileg 79A-t kell kivenni!!! Abból a 9Ah-akkuból, amit 0,45A-rel lehetne terhelni, hogy mind a 9Ah-t kivehessük belőle... A valóságban a hatásfok miatt a felvett áram még nagyobb.
1200VA kimenő teljesítményhez 100A kellene elméletileg (a hatásfok miatt még több). Ezekből az áramokból látszik, hogy nagyon terhelve vannak ezek az akkuk, csak jó minőségű akkut ajánlatos bele tenni.
(#) petoisu hozzászólása Ápr 20, 2023 /

Szevasztok!

Szeretném megköszönni a segítséget. Gyakorlatilag kiiktattam a védelmet és, ahogy írtátok magasabb tápfeszt adtam rá 7.5V. Nincs melegedés, remekül működik.

Köszönöm nektek!!

István
(#) antiktelefon válasza petoisu hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /

Várható volt. Azért egy akármilyen régi hddből a 12V ágról szedj egy szupresszordiódát és rakd be, nem árt, ha 12V feletti tüskénél kimegy a 0ohmos ellenállás. Illetve 7.5V is teljesen jó, ha az van kéznél, de itt ládaszámra van telefontöltő, lehet azt raktam volna. Vagy akár billentyűzet USB kábelt és akkor be lehet dugni kis töltőkockába. De a lényeg megy.
(#) pipi válasza Scaevola hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

Nem akartam elhinni hogy csak 1 akksi van benne... https://www.youtube.com/watch?v=vO_JqeizMso Régebben ekkora upsekbe 2-4 akksit raktak ebből a méretből, sőt a dupla ekkora méretűből. Szóval ami áthidalási időt ez tud a névleges teljesítményen bakkfity
(#) antiktelefon válasza pipi hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

Az a trafó sehol sincs 1200W, még rövid távra sem, telítésbe menne a vas. Itt szerintem csak az a kérdés az adott akkuval és trükközött terhelési görbékkel és sok méréssel mi volt a legjobb, amit ki tudtak préselni belőle és azt ráírták. A legtöbb vevő úgysem nézi ezt, csak a ráírt nagy számot.
Mint ahogy a nagyja messze nem szinuszos, még ha rá is írják.
Felesleges ezen túl sokat elmélkedni, túlhajtott alkatrészek és olcsón beszerzett, nagy terhelésre töredékére eső kapacitású akkukról van szó 50Hzes trafóval, sehogy sem lesz ez jó.
(#) Kovidivi válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

Viszont a célre megfelel, pár másodperces áramszünetet észrevétlenül áthidal, 1perc alatt pedig rá tudsz nyomni a mentés ikonra. Le sem kell állitanod a gépet, csak a munka legyen elmentve, az az elsődleges. Ha belefér az időbe, akkor leállítod a gépet is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2023
(#) Petike05 válasza Arcor hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

Köszönöm a válaszod!

Arra van valami ötlet, hogy hogyan lehetne egy akkuról megtápolni? Láttam interneten ilyen videókat, hogy egy boost convertert kicsit megbabrálnak, de ott eléggé zavaros lett a jel, amint jelentősebb fogasztást kapcsolatk rá. Az meg gondolom nem lenne jó a hangminőség szempontjából.
(#) Arcor válasza Petike05 hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

Egy akkuról nem érdemes szerintem mert sok kondenzátor kellene hozzá és magas akkufeszültség.
Egy alternatív megoldás: Sorba kell kötni két akkut. Az egyik pozitív sarkát a másik negatívjához.Ez a pont lesz a referencia pontod azaz ezt kötöd az erősítő földjéhez. A fennmaradó két pólus pedig a pozitív és negatív feszültségek. Ez teljesen zajmentes táplálás.Fontos hogy úgy válaszd meg az akkukat, hogy elegendő nagyságú legyen a feszültségük az erősítődhöz,és ne hagyd azokat túlmerülni.
(#) Kovidivi hozzászólása Ápr 21, 2023 /

Sziasztok.
Wago optocsatoló moduljával (859-730) kapcsolatban felmerült egy kérdés. Nem értem, hogy hogyan tud a benne levő IRFR1205 N-csatornás mosfet kapcsolni? Ha szakadásban van, akkor meg van a 20-27V potenciál különbség, de amikor zár, akkor a két kivezetését zárja össze, ami onnantól kezdve a 24V-on van mindkettő. Honnan kap gate feszültséget? Vagy azért van kb. 350Hz maximális sebesség megadva, mert kondiban tárol feszültséget, és mindig csak rövid ideig tud kapcsolni, tehát csak rövid idejű jelátvitelre használható, folyamatosra nem? Szerepel az adatlapban, hogy bekapcsolás 25us, kikapcsolás 450us.
Köszi.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

Nem tudom, hogy ez olyan típus-e, de létezik olyan optocsatoló, amelyben a leddel szemben egy marék sorbakötött fotodióda van, és a kimenetén akár 5...10V feszültség jelenik meg amikor a led világít. Ez simán kinyit egy FET-et. De mivel nagyon kicsi árammal terhelhető, így lassú lesz, nem lehet túl gyorsan kapcsolgatni. Sőt kell jónéhány plussz alkatrész, hogy a FET átkapcsolása, a lehetőségekhez képest azért gyors maradjon (kivéve ha olyan tipus, hogy ezt is tartalmazza az opto).
(#) Petike05 válasza Arcor hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

De akkor kettő 20v os aksi kell ugye? Nem kettő 10 v os. Ezt nem teljesen látom hogyan jön ki. Ja igen a datasheet +- 20v-ot írt.
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

De honnan jön ez a feszültség, ha a két oldal teljesen izolált (ahogy a képen is látszik), a mosfet pedig rövidrezárja a két pontot, ahonnan eddig feszültséget kapott? Nincs plusz 24V betápja a mosfet-es oldalnak. 4 kontaktus van, 2 az optocsatoló LED-jének, másik2 pedig amit kapcsolni akarsz. 2.5kV izolációs feszültség van a ki- és bemenet között.
(#) Arcor válasza Petike05 hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

2 db 24V-os akku megfelelő hozzá. Maximum +/-30V-ot ír az adatlapon. Egy akku lesz a pozitív a másik pedig a negatív 24V. A két akku sorbakötve összesen 48V de a középkivezetéshez nézve +/- 24 volt lesz.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

maréknyi fotodióda = kicsi napelem
(#) kendre256 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

Amit Skori írt, abban az esetben az optocsatoló diódájának fényéből jönne az energia.
Meg kellene nézni az optocsatoló típusát, abból kiderülhet.
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 21, 2023 /

Több ilyen FET meghajtó létezik, példáért lásd melléklet.
Következő: »»   3847 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem