Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   557 / 3991
(#) aderka válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Kösz, hogy elmondtad nekem . Maverick91-nek céloztad gondolom. De abban egyetértünk, hogy TO-3 vagy TO-39.
(#) Imi65 válasza aderka hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Persze, igazából neki.
(#) Maverick91 válasza aderka hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

én ezt a lomexben vettem, és ott az van, hogy TO-33

egyébként szerintem sincs ilyen, bekötöm TO-39-ként
(#) jocki17 hozzászólása Júl 13, 2009 /

Üdv.
Az lenne a kérdésem hogy mire való a schottky dioda?
(#) zoka válasza lapose hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Szia!
Tudom, hogy meglehetne úgy is oldani, hogy fokozatmentesen, a hővel arányosan gyorsuljon a venti, és még lehet, hogy úgy lesz. Ez csak egy ötlet volt, hogy talán így is lehetne.

A dolog abból indult ki, hogy készítek egy "hőfigyelő" áramkört, amely 4 részre osztja a tartományt, amit figyelni akarok (pl: <40°C, 40-50; 50-65; 65-75) és minden tartományhoz egy LED tartozik.

Már vettem is próbapanelt, és az első lm324 benn is van, működik, ahogy kell. Ez látható a képen. Éppen 3 LED világít (50-65°C), de mindig csak egynek kellene, csak most még nem tettem be az XOR kapukat.

Na most ennek a dolognak egy tovább fejlesztett verziója lett volna ez a ventillátor vezérlés, tehát végül is ez az alapja, csak a "befejezés" problémás.

Ezt a LED-es áramkört mindenképp elkészítem, aztán a ventilátor vezérlése még kísérletezgetésre szorul.
Köszönöm a segítséget!
Üdv!>

324.JPG

(#) Dudus válasza jocki17 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Olyan helyeken használják ahol gyors diódára van szükség kicsiny drop-pal ( kicsi az a feszültség ami esik rajtuk kinyitott állapotban, összehasonlítva a hagyományos egyenirányító diódákkal ), emiatt kicsi a veszteség, ami eldisszipál rajtuk, és ezáltal fűti őket. Hőmérsékletét tekintve kisebb tartományban működik, mint a hagyományos PN diódák és ahogy nő a hőmérséklet úgy nő az amúgy sem túl kicsi szivárgási áramuk. Többnyire kapcsolóüzemű tápok szekunder egyenirányítójaként találkozol velük leggyakrabban .

Ha beszélsz angolul, itt egészen jól összefoglalják és összehasonlí...ákkal.
(#) csonthulye hozzászólása Júl 13, 2009 /

Sziasztok!
Nemrégiben hallottam, hogy léteznek zajszűrős fejhallgatók. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezek hogyan működnek, mármint a zajszűrő részük. Valamint azt is érdekelne, hogy miért nem lehet ezt a technikát nagyobb méretekre alkalmazni, mint például egy szobára.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Szia!

A ventilátor indításához legalább 3,1 V kell. (LM 317-el tesztelgettem). Ha úgy kapna feszt, hogy 3,2/6,5/9,7/13, akkor a szándékaim szerint menne. Tehát ha ilyen fesz jut rá, akkor nekem megfelelően megy.
A tranzisztor működtetése már nagyobb gond. Nagyon hasznos dolgokat írtál, mert ezekről fogalmam sem volt :yes: A szimuláció során a "venti" az emitter, és föld között lett volna, tehát nem így. Csak nem tudom, miért, átvariáltam így. De Szerinted, ha emitterkövető kapcsolással csinálom, akkor működhetne (a veszteségeket leszámítva).

"Az XOR kapuk kimenetén, vagy 0V vagy 5V van. Ezt erősíti fel a műveleti erősítő, (6,2kohm/1kohm)+1 azaz 7,2-szeres értékre. Ez 0V/36V-ot jelentene, ha a tápfesz ezt megengedné. De a táp, mondjuk 14V, akkor az 5V bemenő feszültség esetén, kb. 13V lesz, amit az IC kimenete limitált."

Ez szóról-szóra így terveztem én is

"...A kimeneti osztó, így feleslegessé válik."
A kérdésem ezzel kapcsolatban: mindössze csak felesleges, vagy a végtranyó működését is nagyban befolyásolja (úgy értem nem jut elég áram stb.)

Az XOR kapuk logikáját többször átvizsgáltam.: ! a dolog lényege, hogy nekem már az induláskor elinduljon a venti ! Legyen akár 10°C, a venti már forog. Ugyanígy ha meghaladja a 65°C-ot, nem fog leállni. Tehát én ezt mindenképpen jól működőnek látom. Ez tényleg működött a szimulátorban, és mindjárt összeépítem megnézem a próbapanelen is.

És a "lehúzóellenállás"-ból kellene D1-D5, D2-D6, D3-D7 katódjai és GND közé, vagy csak D1-D5 közé ?

Szimulátor szerint működött, ott emitterkövető volt, DE nem volt terhelés a végtranyón.

Köszönöm, a részletes választ
Mindenképpen átgondolom, és próbapanelon is megépítem.

Üdv!

zoka
(#) jocki17 válasza Dudus hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Üdv.
Kössz!
(#) Dudus válasza csonthulye hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Pici mikrofon(ok) vannak a külső részén és a zajnak megfelelő de ellenfázisú jelet keltenek ami kioltja a zajt. Már ha a környezeti zaj elnyomására gondoltál. Alkalmazzák szoba méretben és az autógyárak is kísérleteznek vele, prémium kategóriában, úgy tudom, meg is jelent, és csönd van az utastérben...
(#) csonthulye válasza Dudus hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Ez nagyon érdekes. Nem próbálkozott még senki ilyet csinálni házilag? Annyi mindent csináltak itt már
Esetleg nincs valami bővebb információ róla. Érdekelne, hogyan lehetne pl egy szobát "zajtalanitani".
(#) Action2K válasza Dudus hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Azt még tegyük hozzá, hogy az autós, illetve a nagyobb tereseknek nincs olyan jó hatásfoka, mint a fejhallgatósaknak, hiszen ott csak a fülbe jutó 1-1 ponton kell a hangot elnyomni, míg a nagyobb tereknél minden egyes falon, ablakon... vagy pl. az autóknál minden egyes ablakon, ajtón, a tetőn, az alvázon, más-más pontból, más-más zajok jöhetnek (jönnek) be.
(#) Dudus válasza Action2K hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Így igaz!
(#) Maverick91 hozzászólása Júl 13, 2009 /

sziasztok,

le tudná valaki nekem írni, hogy a PicKit 2-t hogy kell használni, és hogy azt a panelt, amelyen az IC foglalatok vannak, hogy kell összekötni a programozó panellal?

köszi:

Maverick
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Az XOR kapu teszi a dolgát, úgy ahogy akartam, de a lehúzó ellenállásokra valóban szükség volt, mert ahogy közeledtem, már vibráltak is a LED-ek, de így most stabil. Most jöhet a ventilátorral való próba
(#) (Felhasználó 43164) hozzászólása Júl 13, 2009 /

sziszatok valaki elmondaná hogy hogyan kell bekötni a graetz-et és a pufferkondikat.
2x29v-os a trafó

Névtelen.jpg

(#) Electricboy válasza gtk hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

OK Itt a kép!

TRAFO.JPG

(#) Maverick91 hozzászólása Júl 13, 2009 /

és honnan tudok a pc-re programot szerezni a programozáshoz? PicKit 2-höz
(#) gtk válasza Electricboy hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Ugy van ahogy korabban sejtettem/irtam.
A kepen bejeloltem hogy hol merhetoek az egyen - es valtakozo feszultsegek. Az egyeniranyitott feszultsegek +V1, +V2, +V3 a GNDhez kepest merhetoek. A valtakozo feszultsegek meg ~1, ~2, ~3 jeloleseknel merhetoek.
Meresekkel ovatosan, nagyon kozel van a 230V !

tap1.jpg

(#) labu01wx hozzászólása Júl 13, 2009 /

Sziasztok!
Érdekelne, hogy egy 9V-os elemnek mennyi belső ellenállást ajánlott számolni?
(#) proli007 válasza (Felhasználó 43164) hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Hello!
pld. így, ha a trafón a piros tartozik a piroshoz.
üdv! proli007

Táp.jpg

(#) proli007 válasza labu01wx hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Hello!
Elemtől, és annak kimerültségi állapotától függ.
De mérd meg! Megméred terheletlenül a feszültséget (Ug). Ráteszel egy terhelő ellenállást, és újra megméred a feszültséget (Ut). A kettő különbsége (Ub) esett a belső ellenálláson. Ug-Ut=Ub
Most már csak az áramot kell tudni. It=Ut/Rt
Így Rb=Ub/It és már meg is van.
üdv! proli007
(#) Silious hozzászólása Júl 13, 2009 /

Hy
Van nekem egy 1,5k ellenállásom, 1 fehér ledem, és ezt 12Vról fogom működtettni.
Az lenne a kérdésem, hogy hanyas kondit rakjak bele, úgy hogy a Led az feszültség megszünése után még kb. 30 másodpercig villágítson?
Vagy ha esetleg valaki abban tudna segíteni, hogy ezt hogyan lehet lemérni circuit makerben, az még jobb lenne
(#) labu01wx válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Köszi!
Egy felső határt azért tudnál mondani?
(#) proli007 válasza labu01wx hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Hello!
Mondjuk ha jó, akkor 5..10ohm. De felső határ a csillagos ég, ha lemerül.
üdv! proli007
(#) Silious hozzászólása Júl 13, 2009 /

közben sikerűlt megépítenem a kapcsolást, de valamiért a kondi nem működik benne
pls valaki segítsen
(#) Negyedik Zol hozzászólása Júl 13, 2009 /

Hahó

Hogy készítsek rádiót? Nem találtam róla kapcsolási rajzot

Előre is köszi
(#) proli007 válasza Silious hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Hello!
Alapvetően az időzítést T=R*C képlettel lehet meghatározni (miközben 100%-ról 37%-ra csökken a feszültség). De mivel közben a feszültség csökkenni fog, a Led fényereje is csökken. A kívánt időt, kb egy 22000µF-os kondival lehet elérni.
üdv! proli007
(#) Silious válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Pfff, az iszonyat sok, akk lehet, hogy kéne egy másik kapcsolás
Esetleg abba nem tudnál segíteni?
(#) proli007 válasza Silious hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Hello!
Sajnos az energiát, valahonnan nyerni kell. Azt nem lehet megkerülni. (De a rajzodat nem látom, mert ezért nem telepítek mindenféle progit.. ) Jobb lenne, ha átgondolnád mit szeretnél és mi a tényleges cél. Segíteni csak konkrét dologban lehet és a technika és az értelmes elvárások határain belül.
üdv! proli007
Következő: »»   557 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem