Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem a tanult szakmám nekem sem,de válaszolnék rá.
A potenciálmentes kifejezés két pont közti feszültségmentességet jelent. Az egymorzés relének egy álló, és egy mozgó érintkezője van, a kétmorzés pedig kettő álló érintkezővel van szerelve. Ez utóbbi akár húzott, akár elengedett állapotában ad valamelyik álló érintkezőre kontaktust.
Üdv!
Két pont (objektum) közötti potenciálkülönbséget hívjuk feszültségnek. A Morse billentyű 1 db váltóérintkezőből áll, a középső a kar nyugalmi helyzetében az alsó érintkezőhöz érintkezik, a kar lenyomásakor a felsőhöz. Ezt értelmezve a relékre, lehet egy, vagy több váltóérinkezője = morse érinkezője. Lehetnek még csak záró, és csak bontó érintkezőik is. A kétmorzés reléket általában öntaró áramköröknél használják, pl. egyik váltóérintkező az öntartó kapcsolásé, a másik a mukaérintkező. Fizikailag két álló érintező között van a mozgóérintkező.
Ezekszerint tévesen tudtam, kössz a helyreigazitást a relével kapcsolatban.
A potenciálmentességet úgy gondolom jól értelmeztem.
Két gate-s FET.Ilyet se láttam még.Hasonló tokozásút TV tunerben már láttam.
Sziasztok!
Van egy 12V-os 1,8VA-s transzformátorom,(csak sima 2 kivezetéses secunder) és szeretném egyenirányítani, pufferelni. Tudnátok abban segíteni, hogy megmondjátok, hogy milyen pufferkondikat használjak, és hova helyezzem el? Vagy esetleg, egy kapcs rajzot is megköszönnék Köszi előre is!
Keresgélés alapján többezer találat, de a cikkekben is egyből:
Cikk Pufferkondinak meg amperenként 1000-2200µF-ot javasolnak.
Szia!
Ezt a cikket néztem, de nemteljesen értettem, hogy a GND-az most itt a - egyenáram? És az ellenállás minek bele? Ja és elég lesz 1 kondi?
GND: föld, közös pont, negatív ág.
Ellenállás: fogyasztód. Kondi: amperenként 1000-2200uF.
GND: A föld, de csak az én földem jó? vagy a szomszédé is? és mi van ha a marson lakok? Bocs, de ezt nem tudtam kihagyni.
Föld, hogy kié? Ez hülye kérdés... a Föld mindannyiunké, így nekünk kell vigyázni rá.
Esetleg ha nincs föld az áramkörödben, akkor legalább arról gondoskodj, hogy (el-)földelni tudd az áldozatot!
Helló!
Lenne egy kérdésem. Az itt látható kapcsolási rajzon http://www.kovizozi.fw.hu/ van az alsó ellenálláson, kondenzátoron és mikrofonon egy vonal. Az mit jelent? Le kell földelni, vagy össze kell kötni? Előre is köszi
Ha ERRE gondolsz, akkor az testelés, vagyis közös potenciálra hozás.
Elnézést lehet hogy láma kérdés, de hogyan kell bekötni 220v-os glimmizzós kapcsolót? 3 lábú
A kapcsoló záró érintkezőivel a fázist kapcsolod plusz adsz egy nullát a glimmnek, de mindenekelőtt azonosítani kell a kapcsoló kivezetéseit!
Udv mindenkinek.
Ezzel a kerdessel fordulok hozzatok: Szamitogepem mar viszonylag oreg, 4 eve vettem, ezalatt volt rajta nemi virus ez-az. Mostanaban uj szokasahoz hiven teljesen random idokoznkent kikapcsol a gepem, de igy siman teljesen magatol. 1x-1x mondju internetes flash jatekokat jatszom, maskor mondjuk 1 FPS jatekot, vagy eppen csak zenet halgatok, fogja magat es kikapcsol. Kapcsolnam ujra be, de nem lehet, csakis ha atcserelem a konnektorban a kabelem. Tehat leegyszerusitve: A problemam, hogy ki szokott kapcsolni a szamitogepem, ma nagyon sokszor kikapcsolt mar, legalabb 8szor. De volt olyan, hogy hetekig nem kapcsolt ki. Voltam BIOS-ban, mert allitolag ott a hiba, de azt kell, hogy mondjam buta vagyok az ilyen dolgokhoz, szoval ha valaki meg tudna mondani, hogy mi baja szegenykemnek, nagyon halas lennek. Varom mihamarabbi valaszotokat. Tovabbi szep estet.
Szerintem menj át a szgép hiba de mi a probléma? c. topikba.Lehet amugy az hogy tulmelegedik a proci és lekapcsol a védelem vagy táphiba...[OFF]öreg?!
Na elkezdem.
Ez nem az a téma de EBBEN a HSZ-ben hasonló problémával érdeklődnek, így amiket válaszként írtunk azokat olvasd át, ha nem találsz megoldást a válaszokban, akkor ott folytatjuk!
Hello!
Szeretnék bekötni két jelzőfényes váltókapcsolót. A kérdésem az lenne, hogy a jelzőfény jelent-e valamilyen plusz bekötést vagy átkötést a sima váltókapcsoló bekötéshez képest? Köszi a válaszokat!
Nem jelent semmit, ugyanis a jelzőfény a bejövő fázis és az izzóval van sorosan kötve, hogy 230V-ról üzemelhessen a jelzőfény, tartalmaz egy előtét ellenállást, de viszont így csak akkor fog világítani a jelzőfény, ha van becsavarva a foglalatba fényforrás!
Elképzelhető, hogy egyes kompakt energiatakarékos fényforrások felvillannak a jelzőfény összetétele miatt némelyik típusú kapcsolóknál, ami csak éjszaka tapasztalható
Szerintem ezzel a kérdéssel nagyon sok téma indult, hogy hogyan kell akkumlátort tölteni, legalabb 2 oldalnyi oldalcím foglalkozik akkumlátor töltéssel. Mellesleg cellánként +0,2V és az áramerősség tizedével, vagy 12 órát, durván számolva, de ha többet akarsz tudni és pontosabban akkor nagyon szépen leírták egyesek a ceremóniáját ennek.
Sziasztok!
Szeretnék leosztani 230VAc-ból 12VDc-t olyan 100-200mA terheléssel. Megoldható ez? Az érintésvédelmi dolgokkal tisztában vagyok. Előre is köszönöm! Üdv!
Hello!
"Minden műszaki problémára van műszaki megoldás". Mondta a "kedvenc" főmérnököm. Csak kérdés, milyen áron? Mondom én... - Mert ha ellenállás osztóval szeretnéd, akkor a közel huszad feszültség, hússzor akkora veszteséget fog okozni. Persze ha közben fűteni is akarsz, az más dolog, de szép nagy ellenállás kell hozzá. - Ha a kondi váltakozóáramú ellenállását használod osztásra, akkor X2 típusú kondi kell, és jókora méretű. Annak mérete már közel van egy kis trafó méretéhez, plusz soros és párhuzamos ellenállás is kell elé (ráadásul megbízható, impulzustűrő típus). Plusz, egy shunt stabilizátor 1,2..2,4W-ra. (100..200mA esetén, már nem szokták ezt a módszert alkalmazni) üdv! proli007
Hali!
Ebbe bele sem gondoltam hogy milyen áron lenne Akkor valószínűleg használok egy trafót. Talán avval is jobban jövök ki mint egy osztóval Akkor ez a kérdés hülyeség volt a részemről, nem is tudom hogy merülhetett fel bennem, szerintem végig sem gondoltam Üdv!
Sziasztok!
Megépítettem ezt az időzítőt. Működik szép jó... Addig míg a nixie csöves hőmérőmet rá nem tettem a relé érintkezőire (tranzisztoron át hajt egy relét meg) Ekkor azt csinálja hogy 9X csak kattan a relé de nem bont (ekkor mindég lejár az időzítési idő) majd csak 10X-re bontja a relét. Ha nincs rajta semmi akkor bont mindég. Miért csinálhatja ezt? Előre is köszönöm! Üdv!
Ha van kapcsrajzod feltehetnéd, mert így nehezebb megmondani, mi lehet vele.
Az 555 kimenetét kb 100-200Ω-os ellenálláson át kell rákötni a tranzisztor bázisára. A bemenetet szerintem tisztán kell kötni a 2-es lábra, legalábbis EZEN az ábrán így van.
Sziasztok.
Adott egy 280w-os 2x30v-os trafó. Az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy 1x140w(2db TDA 7293 híd kapcs) +1x200w-os(2db TDA 7294 híd kapcs) végfokpanelt elbírna -e hajtani ? Vagy így már leégne a trafó ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |