Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   579 / 3991
(#) alioka hozzászólása Júl 30, 2009 /

Sziasztok nem tudom kezdő kérdése ez de én viszonylag megértem a kapcsolásokat.Nos Volna egy simson töltö tekercsem rajta a fesszabályozó ezen pedig akksi ami napokig elvan ha nem inditom be! Ezen felül megy róla index külön relével ,féklámpa hátsó lámpa és elsőnek egy 65/60W-os h4-es izzó.Zárlat nincs direktre kötve a kábeleket indexet kivéve minden megy .Na most azon gondolkodtam hogy neme megy vissza az akksibol a tekercsekre fesz ha müködni kezd ,mert más 5letem nincs már a lemerülésre , aki tudna segiteni itt vagy msnen is megadom az msn cimem ,tippem h a tekercsekre kéne kötni vmi kis rlc-t ami csak a tekercsből kifele enged áramot vissza nem segitsetek légyszi már csak ezen mulik a boldogságom ! köszi előre is!
(#) moltam válasza alioka hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Az RLC az rezgőkör.Dióda kellene oda.De az szerintem van a fesszabályzóban.Ha jól van bekötve minden akkor szerintem rossz a fesszabályzó.Simson kapcsrajzok
(#) moltam válasza alioka hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

De ha zárlatos lenne benne a dióda akkor is lemerülne ha nincs beinditva.Itt valami más gond lessz.
(#) edison14 válasza lapose hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

kössz a segítséget. most már fogok boldogulni
(#) pityuwc00 hozzászólása Júl 30, 2009 /

Lehet buta kérdés de nem találtam rá választ az oldalon legalábbis az első 50 találat közt.
Egy tápegység erejét ugye a trafó adja meg?
tehát ha egy erősitőt tervezek késziteni (persze csak egy egyszerű darabot kb 35w és mono).
És van itthonn pár trafón de azok antenne erősitőhöz valók voltak.
De azokra 12 v és 250ma van irva gondolom ezt nem lehet feltornázni?
Esetleg egy öreg tv trafó megfelelne de hogy tudom azt lemérni ha már lekopott róla a papir?
Nem most rögtön tervezem a dolgot előbb szeretnék tisztában lenni minden dologgan mielőtt belevágok csak néha a túl sok adat közt nem épp könnyű megtalálni a választ ezért kérdeznem kell néha.
(#) moltam válasza pityuwc00 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

A trafó főleg de ha a vezetékeket tulterheled azaz a megengedettnél nagyobb áram folyik rajta akkor túlmelegszik és elfüstöl Ez igaz az egyenirányitásra is. A 12V és 250mA az csak 3W.Ide sokkal több kell. A trafók teljesitményét ha jóltudom a huzalkeresztmetszet, a frekvencia és a vasmag mérete határozza meg.Ha a trafó huzalkeresztmetszete túl kicsi felforrósodik.Leég róla a lakk és menetzárlatos lessz.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Bocs a trafóban lévő lakkozott rézhuzal keresztmetszete.
(#) zoka válasza pleso hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Köszi, ez tetszik
Megpróbálom ez alapján
Üdv!
(#) alioka válasza moltam hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

és milyen diodát ajánlanál mert nekem egyedi fesszabályozóm van amit egy itteni kollega készített és valoban vannak benne diodák de ha nem ez a baj akkor mi?tegyek bele mindent gyári rajz szerint ?

A másik kérdésem hogy valaki nagyon egyszerüen lerajzolná-e nekem hogy mit hova kell kell kötni ?
Utobbinak jobban örülnék
(#) djgaby válasza pleso hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Köszi, a segítséget. Jó lett!
Arra lennék még kívácsni, hogy hogyan tudnék egy leddel bekapcsolást jelezni ?
Tehát ha bekapcsolom a készüléket, akkor világítana egy led.
Mert ugyan van egy 12v-os trafó a erősítőben ami a ventit hajtja, arról mehetne ?
3,6k vagy 10k ellenállás elég lenne ?
(#) mammut válasza djgaby hozzászólására (») Júl 30, 2009 /

Attól függ mekkora a nyitófeszültsége a lednek, átlagosan 1K lehet az előtét (legalábbis reléknél visszajelzőként 1k sorosan leddel, ell.+ led párhuzamosan a meghúzó tekerccsel).
(#) zsotya hozzászólása Júl 31, 2009 /

Az lenne a kérdésem, ha tudom mire van szükségem, adott esetben egy olyan optocsatoló kellene ami 12V jelre a kimenetet 0 ba állítja azaz alacsony aktív, es ebből a lehető legtöbb van egy IC be ágyazva, mondjuk 8, 16db helyspórolás végett.
Ilyen esetben hogyan s hol kell elindulni a kereséssel? Van valami nagy elektromos elektronikai katalógus ahol kiválaszthatom hogy optocsatoló, alacsony aktív s bemenetek száma x?

Köszi előre is!

Zsotya
(#) hadnagyakos hozzászólása Júl 31, 2009 /

Találtam egy kapcsolást ami a 7812-es ICk párhuzamos üzemét lenne hivatott bemutatni.
Namost 3DB IC van benne és azt írják, hogy 6A-t bír.

Ha jól tudom egy Ic csak 1A-t tud leadni?
(#) gg630504 válasza hadnagyakos hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Csak hármat rajzolt le a hatból. A bemenetnél zölden ott a sorszám. 1, 2 ... 6.
(#) hadnagyakos válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Köszönöm a válaszod! Ezt valahogy nem láttam...
(#) wtc hozzászólása Júl 31, 2009 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy 10V-os telefontölőből kivettem a trafót, mert rossz volt a töltő, és a trafónak egyik oldalán 5 kivezetése, a másikon 4 (2-2 külön) van, Na most én ezt a trafót szeretném csak simán egyenirányítani, pufferelni, csak az a gond hogy nemtudom, hogy melyik kivezetés a primer, secunder? Tudtok ebben segíteni?
Köszi!
(#) nagy_david1 válasza wtc hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szia!
Mekkora trafó kb írd le a méreteit. Nagy a gyanúm hogy az egy kapcsolóüzemű töltő s azért van a trafónak ennyi kivezetése, és ha igazam van ebben akkor ezt a trafót te nem tudod úgy meghajtani mint egy hagyományos lemezes hálózatit, ha ezt akarod. Szerintem telefon töltőhöhöz túl sok lenne ennyi kivezetés hagyományos lemezes trafóról.
(#) wtc válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szia! Mellékeltem két képet, az van ráírva, hogy: ELDOR
FM 37507051
Üdv!
(#) nagy_david1 válasza wtc hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Hát javítsatok ki ha tévedek de igazam volt azzal kapcsolatban hogy ez nem lemezes trafó, és szerintem ez a trafó mellett ha megnézed onnan ahonnan kivetted nem csak egy egyenirányító és egy pufferkondi van hanem még sok más dolog is pl ellenállások és félvezetők. Szerintem ezt aligha tudod használni eredeti elképzeléseid szerint. És ha netalán lemezes trafó lenne is akkor is ekkora méretben aligha lenne 1VA-nál több. Esetleg várd meg egy tapasztaltabb ember véleményét is. Vannak olyan töltők is, főleg régebbiek, pl nokia, mik "olyan trafósok mit te keresel", de azok a töltők vagy 5xör nehezebbek, de nagyrészüket nem így oldják meg.
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Júl 31, 2009 /

Tiszteletem! A kérdésem a következő: Van-e valami összefüggés a tranzisztorok és a rádiócsövek(elektroncsövek) közt? Köszönöm az esetleges válaszokat.
(#) moltam válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Júl 31, 2009 / 1

Van.Ha jóltudom a tranyós bázis emitter és collector elektroncsöves megfelelője:rács,katód ,anód
elektroncso.hu
Itt olvashatsz róluk.
(#) Stephani Mihaly válasza moltam hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Köszönöm a választ. ezek szerint akkor lehet helyettesíteni a csövet a tranyóval? Gondolom, hogy figyelembe kell vanni a tranyó tipusát...
(#) pityuwc00 hozzászólása Júl 31, 2009 /

Ha adott egy erősítő amibe kell egy 22µF/40V kondi.
De nekem van itthonn egy 22µF/50V -os akkor ezt ha jól tudom beletehetem menyiben befolyásolja ez a erősitő működését?
Mert ha jól tudom a µF nem változhat?
Lesz etttől eltérő valami vagy csak strapabíróbb lesz a cucc esetleg hamarabb elfüstöl?
(#) gg630504 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Többrácsos cső helyettesítése engem is érdekel
(#) moltam válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Júl 31, 2009 / 1

Persze hogy lehet de akor átalakitásokra lehet szükség.Meg van olyan cső aminek több rácsa van de olyan tranyó aminek több bázisa szerintem nincs.De persze össze lehet hozni több tranyóból de ha valamilyen rádiót vagy csöves tv t akarsz javitani inkább cseréld ki a problémás csövet.Ja és a csöveket fűteni is kell.
(#) gg630504 válasza pityuwc00 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Strapabíróbb.
(( Kivéve, ha fontos a kondenzátor ekvivalens soros ellenállása (ESR) )).
(#) moltam válasza pityuwc00 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Nagyobb feszültséget bir ki.Nem fogja befolyásolni az áramkör működését.
(#) pucuka válasza moltam hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Üdv!
Csak kizárólag a rend kedvéért, van "kétrácsos" tranzisztor BF960

BF960.pdf

(#) Dudus válasza pucuka hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Keverő áramkörök kedvelt "csöve" a dual-gate tranzisztor.
(#) mormogipapa hozzászólása Aug 1, 2009 /

munkám során (gyengeáramú szerelő, sajnos nem iskolába tanultam) találkoztam 2 fogalommal amit eddig nem hallottam ebben kérnék egy kis segítséget, hogy mit jelentenek ezek. Az egyik potenciálmentes a másik egy és két morzés áramkör köszönöm
Következő: »»   579 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem