Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm!
Próbáltam 100nF-ot tenni rá de a tranzisztor elkezdett sípolni, vagy a relé, nem tudom arról jött a hang. Üdv!
Szia!
Az "ezt" szócskára kattintva ott a kapcsolási rajz
Üdv!
Van egy "EI" vasmagos transzformátorom, amire rá van írva (gyárilag), hogy 24VAC bír leadni. Terheletlenül lemérve nagyjából 21VAC-t mértem rajta. Az lehetséges, hogy terhelve ez a feszültség megnő, vagyis a gyári érték lesz rajta mérhető?
Sajnos nem. Terheletlenül mindig nagyobb a feszültség,a kisteljesitményű trafóknál jóval magasabb, a nagyteljesitményűeknél, kevésbé, de mindig meghaladja a névleges értéket.
Két eset lehetséges: vagy menetzárlatos (ezt rendellenes áramfelvétel és hangos búgás jellemzi), vagy a primertekercs többféle feszültségre készült, és másik leágazásra kötötted.
Üdv!
Ejj ez nem jó hír... a trafó nem búg, teljesen néma! Elkötés szerintem lehetetlen, ugyanis jelölve is van, hogy melyik kivezetés melyikhez tartozik, illetve a rézdrót méretéből is lehet látni, hogy melyik melyikhez tartozik. Na mindegy, akkor marad a 21VAC :no:
Sajnos nem fogok tudni mérni, ugyanis a műszerem csak egyenáramot tud mérni
Sziasztok!
Rádiót szeretnék venni, felkerestem egy céget és ezt válaszolta: 49ezer 790Ft+áfa. Mennyit takar az áfa?
Hali!
Beraktam a 47nF-ot, de semmi változás :no:
Kezdő vagyok, és nem értem a működésüket a regulátor ic-knek.Van nekem LM317 es.olvasgatom az adatlapokat, tanulmanyozom a kapcsolásokat, de nem értem.
Valaki elmagyarázná a működését dióhélyban? Nem értek hozzá,hogy minek azok a dióodák, kondenzátorok stb. amik kapcsokban még pluszba vannak. Hiába a középsuliban eddig ezekről nem esett szó.Lehet hogy jövőre? Köszönöm a segítséget.
A nagyobb kondik a bemeneten a simítás miatt kelenek, a kisebb (áltaában 100nF) a gerjedés kiküszöbölése végett.
A diódák a common láb alatt arra jók, hogy a rajtuk eső feszültséggel megemelik a kimeneti feszültséget, mivel a com és az out között esik mondjuk 5 V, de a com és a GND pont között van egy dióda amin esik 0,6V, akkor a kettő összege 5,6V ami az OUT és a GND között van.
Sziasztok!
Szeretnék egy 12/230V-os 500W-os invertert készíteni, azt amit mellékeltem, és elvileg valami visszacsatolást kellene belerakni, hogy jó legyen, és mi az a visszacsatolás? És ez a kapcsolás egyátalán működöképes? Köszi előre is!
Hello!
Ez leginkább, egy elvi rajz. - Ahhoz, hogy a kimeneten 440W megjelenjen (ahogy írva vagyon) a 12V-on már közel 40A-t kell kapcsolgatni. A végfokozatnak, viszont igen tetemes a maradék feszültsége a sok darlington miatt. Így kapásból elfűtene vagy 40W-ot. - A meghajtó IC és a tranyó között nincs áramkorlátozás. Az IC-ben elvileg van, de azért arra nem hagyatkoznék. - Visszacsatolás azért kellene, hogy a kimenő feszültség állandó legyen a terhelés függvényében. De egy ilyen egyszerű kapcsolásban azt nem lehet megoldani. Ennek kimeneti jele négyszögjel. Javaslom keress, valami konkrétan megvalósított kapcsolást a hálón. üdv! proli007
Sziasztok!
Van egy kérdésem. Ennél az LCD kijelzőnél hová kell a GND-t kötni? Vagy minden digit lábát GND-re kell kötni? Vagy miként kell bekötni? Én végigböngésztem a lábakat a leírás alapján. - Van a négy darab 7 szegmens, az 28 láb. - Van a col nevű, ami a kettőspont, az 1 láb. - Van a 3db DP nevű pontocska, az 3 láb. - Van még 6db NC láb, ami nem kell semmire. Ez összesen 38 láb, és maradt még 2db a negyvenből. Mindkettő neve BP. Na ez vajon mi lehet? Ez lesz az anód, vagy a katód? Aki tudja segítsen, köszönöm.
Sziasztok !
A következö problémára keresem a megoldást . hp 2175-ös nyomtatóm a következő hibaüzenetet küldi :Bevitel a patron igazitás megkezdéshez. Megnyomom a bevitel gombot kinyomtat egy lapot ,de a hiba nem szünik meg . Ha valaki tudja mit kell tenni az legyenszives segiteni . Köszönöm.
Hello, BP avagy back plane, úgy is mondhatnánk hogy az a "GND", az a szegmensek közösített elektródája. Anód, vagy katód helytelen elnevezés, mert az LCD szegmensek rendhagyó vezérlést igényelnek. Egyenáramú előfeszítés hatására meghibásodik!
Helló
Lenne egy kérdésem, mégpedig az, hogy a leyden palackot árammal is fel lehet-e tölteni, nem csak töltéssel? Konkrétan arra gondolok, hogy nem csak Van der graff-fal, hanem egy magasfeszültségű generátorral is fel lehet-e tölteni? A választ előre is köszönöm
Üdv Mágusok !
Újítottam, fatengelyes műszerem mellé végre vettem egy digitálist is .... Hogyan is van ? - ha a forgókapcsoló 20 Mohm állása mellett látok 1.234 az 1,234 Mohm ? -ha a kapcsoló 2000 mV állásában 1357 látok az 1357mV azaz 1,357 V ? - ha a kapcsoló 200 mA állásában 12.3 látok az 12.3 mA ? mennyivel egyszerűbb volt a fatengelyest leolvasni köszi a segítséget ...
Hello!
Kissé túl sokat gondolsz a dologról.. A villamos alapfogalmakat át kellene nézned, akkor ezek nem lennének kérdések. - Ez a palack, nem más, mint egy kondenzátor. - A kondenzátorban a feszültség a töltés bevitelére alakul ki. - A töltés, pedig nem más, mint a kondiban felhalmozott elektronok száma. - Azaz Q=C*U vagyis A kondiban tárolható töltés mennyisége egyenlő a kapacitás, és a töltési feszültség szorzatával. Vagy is átrendezve U=Q/C a kondi feszültsége, a bevitt töltés és a kapacitás hányadosával egyenlő. - A töltés, viszont az áram és az idő szorzata. Q=I*t Tehát látható, hogy bevitt kis árammal is feltölthető, a kondi, csak hosszabb idő alatt. És ez fordítva is igaz. - A Van der graff generátor is nem más, mint egy magasfeszültségű generátor, csak kis töltésmennyiséget tud egy időben előállítani. Egy " magasfeszültségű generátor" csak maximum annyiban különbözhet, hogy annak vélhető belsőellenállás kicsi, így nagyobb áramot tud szolgáltatni. Mondom én, aki sem Van der graff generátort, sem Leydeni palackot nem láttam még az életben élőben... üdv! proli007
Köszönöm Medve!
Tudnál nekem abban segíteni, hogy miként épül fel ez a rendhagyó vezérlés? Elegendő az, ha egy PIC vagy egy multiplexer kimenetével hajtom meg? Köszi!
Nem elegendő, egy ellenütemű vezérlés kell neki egy EXOR kapuval, de elkeveredett most az a kapcsolás...
Sziasztok! Barátnőmnek szeretnék csinálni egy világító feliratot, de olyat, hogy megrajzolom a szöveget fireworks-ben (megtörtént) és utána elhelyezni rajta SMD ledeket. Abban szeretném segítségeteket kérni, hogy melyik NYÁK tervező progival lehetne ezt megvalósítani? Arra gondoltam, hogy a felirat körvonala lenne a pozitív és a negatív, és a kettő közé forrasztanám be a LED-eket. Az egészet lehet hogy beteszem egy képkeretbe, amely egy kicsit meg lenne emelve így elférne benne a táp, esetleg az elemek.
Válaszaitokat előre is köszi! Üdv.:radiomano
Ja igen és ezt az egészet fotóznám!
Googa,
a chipcad honlapján a híreknél (7 szegmenses kijelző...) találsz egy PIC családot, amivel éppen ilyen LCD -t tudsz meghajtani (icserny hívta rá fel pont egyik nap a figyelmet), sajnos érdemben én sem tudok többet segíteni, még nem volt hozzá szerencsém, de talán a PIC -ek adatlapjából választ kapsz a kérdésedre, mit hova kell kötni.
Szia!
Hát ez az, hogy olyan szutyok adatlapok vannak kiadva hozzájuk, hogy szégyen. Én kérek elnézést. Ráadásul az itthoni kínálat is csekély. Mintha tök ciki lenne ezeket a kijelzőket használni. (Hű, milyen vihar van ) Beszéltem ma a chipcad-el és nagyon nem tudott segíteni, azt mondta olvassam el a megjelölt pic adatlapját. Majd elolvasom természetesen. Jó is, hogy mondtad már majdnem elfelejtettem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |