Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   814 / 3991
(#) Addye hozzászólása Márc 20, 2010 /

Sziasztok. Azt szeretném kérdezni, hogy kis alkatrészeket honnan tudok online beszerezni? Gondolok itt pl ellenállások, kondenzátor, dióda, stb.
(#) roland0327 válasza Addye hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Ezer helyről tudsz online rendelni. vagy http://www.hestore.hu/index.html vagy pedig http://elektronika.lap.hu/#b11231011 választasz a webárúházak közül.

Szerk: basszus mostanába nem akar nekem működni a link gomb. Miért?

Üdv.
(#) Addye válasza roland0327 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Köszi szépen a gyors választ
(#) vilmosd válasza labu01wx hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Hali
A tranzisztorok helyere betehetsz BC547 tipust is. Az eredeti 2SC828 lehetett (a BC828 az PNP). Ha az eredeti panelt csinalod vigyazz a tranzisztorok beultetesenel mert a 2SC828 ECB bekotesu, a BC547 CBE. Az ellenallasok kozonseges 1/4W 5% tipususak. A tekercs (gondolom ez egy DCF ora) valoszinu ferrit antenna. A kondik kozul a C3, C4 valami jo minosegu keramia NPO a tobbi sima tarcsa hidegito.
Udv Vili

Köszi! Majd legközelebb megpróbálom, mert eddig működött, csak a legutóbbi 3 linkelésem már nem volt jó.

Szerk: Amit írtam azt nem ide akartam, javítva.

Szívesen.
(#) saosin hozzászólása Márc 20, 2010 /

Helló!

Egy kérdésem lenne. Van egy DAP audio 15 colos hangszóróm 400W 8 ohm.
Mélyládában használom és baromi szépen szól, de úgyérzem, hogy nem képes
lealdni a ráírt teljesítményt. Amelyik végfokkal 210W+150w-os 8ohm-os szélessávúakat hajtok
ugyanolyan hangszínnél, ugyanolyan potméterállásnál torzít.
Kipróbáltam a mélyet és a szélessávúakat egy másik végfokkal is, de ugyanaz a helyzet.
A kérdésem: ha tisztán és szépen szól recsegés és egyéb nélkül, akkor lehet szó egy
hangszórónál teljesítményromlás? Hogy lehetne ezt megcsinálni/csináltatni szervizben?
Esetleg tudna nekem valaki mondani pesti szervízt? mert eddig sehol nem találtam.
Köszönöm.
(#) Béla béla hozzászólása Márc 20, 2010 /

Üdv! Még kezdő vagyok és lenne egy kérdésem: Van egy végfokom(tda 7375) és ezen ugyebár van egy sand-by funkció ami a hangszórót védi a kellemetlen koppanásoktól. Ehhez elég egy nyomógomb amit az indításkor benyomok vagy kell külön egy lágyindító?

Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza Béla béla hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Szia!
A stand-by funkcióval készenléti állapotba helyezed az erősítőt. Olyan ez, mint amikor a tévét a távirányítóval kapcsolod ki.
(#) Béla béla válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Köszönöm! Akkor rosszul tudtam, de már értem.
(#) kadarist válasza Béla béla hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Autós erősítőnél fontos, hogy kevés áramot vegyen fel az eszköz az akkumulátorból, ha nem használják. Erre való a készenlétibe kapcsolás, de a sima bekapcsolásban is segít.
(#) pcroland hozzászólása Márc 20, 2010 /

Hello!
A tesla-nak a tetejét veszélyesebb megérinteni mint a szikráját?
(#) soundpro hozzászólása Márc 20, 2010 /

Sziasztok létezik olyan program ahol a vonalbemeneten keresztül tudom a hangot EQ és kompreszorozni és ha van akkor mi a neve
(#) moltam hozzászólása Márc 20, 2010 /

Hellosztok.
Miféle IC az FPGA?
(#) peter1995 hozzászólása Márc 20, 2010 /

Hello.A nyomtatoban szinkron motor van.Ott ami a nyomtatófejet viszi.Mert csak 2 vezeték megy a motorjába.
(#) kendre256 válasza moltam hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

(#) labu01wx válasza Action2K hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Köszönöm a választ.
Nagyjából összeállítottam ami kell, de a kondikban még mindig nem vagyok biztos(fólia/kerámia, Umax).
700p-s kondi sajnos nem volt, remélem egy 680p is megteszi.Kapcsolás

Ui.: Ez egy UH-os távolságmérő vevő része.

kosar.png

(#) enzo96 hozzászólása Márc 21, 2010 /

Nem tudok hogy hozzá kezdeni. valami egyszerűt akarok építeni (NYÁK-ot) de nics meg hozzá az alapismeretem (fél éve tanulunk a suliba elektronikát het 1 órában) tud valaki segíteni ?
(#) nagy_david1 válasza enzo96 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Szia!
Használd a keresőt. Ha ezeket átböngészed szerintem nem marad kérdésed nyákgyártással kapcsolatban. Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) knolmar hozzászólása Márc 21, 2010 /

hi!

Egy kérdésem lenne, ugyanis már 1 hete helyben járok (egy kb. 10e Ft-os IC-t már tönkre is tettem sajnos a próbálgatásommal).

A problémám az, hogy nem tudok megfelelő interrupt jelet produkálni az LPC2138 valamelyik EINT lábára. Az IC négy féle interrupt jelet tud fogadni:
edge triggered rising edge
edge triggered falling edge
level triggered high active
level triggered low active
Az az 3.3V-os analóg impulzus, ami egy reed relétől érkezik és az ADC átalakítónak megfelel, az néha-néha megfelel a level triggered high active interruptnak, de nem megbízható. Ha megfogom vagy megpiszkálom valami fémes tárggyal az EINT láb felé menő vezetéket, az biztosabban működik.
Ha a stop buttonról érkező jelet küldöm az EINT lábra, az szépen működik. Ez level triggered low active jelként nagyszerű, mert ekkor folyamatosan 3.3V jel egy pillanatra földelődik és 0V lesz.

Akkor tettem tönkre az egyik IC-met, amikor a táp 6V-ját próbáltam ki jelként és sajnos az ADC-re is ugyanez a jel ment ki, az meg max 3.3V jelet képes fogadni.

Szóval a kérdésem: hogyan tudnék kb. 0.2 másodperc alatt 0V-ról 3.3V-ra felfutó majd onnan ismét 0 voltra lefutó jelet interrupt jelre átalakítani?

nagyon köszönöm
(#) peter1995 hozzászólása Márc 21, 2010 /

Hello.Ha egy NPN tranyót fordítva rakok be akkor PNP ként fog viselkedni?Pl egy 9014-es tranyót??
(#) nagy_david1 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Szia!
Nem értem, hogy képzelted el fordítva, de ha így lenne akkor minek fejlesztették volna ki mindkét típust. Ezt ha nem láttad eddig akkor olvasd el és "kitisztulhatnak a zavar...szek".
(#) gg630504 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Nem.
Sőt, általában a kollektor és emitter sem cserélhető fel.
Bővebben: Link
(#) gg630504 válasza enzo96 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

1. KIT innen választasz és összeforrasztod. Minden benne van.
2. Kapcsolások -> Alapkapcsolások innen választasz, külön megveszed a NYÁK lapot, kifaragod, utána összeforrasztod.
(#) enzo96 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

ok de tervezni? a kapcsolási rajzból hogy tudok nyákot készíteni?
(#) nagy_david1 válasza enzo96 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Ajánlom, hogy előbb kis kapcsolásokat tervezz meg szabad kézzel, talán erre is van topic ha rákeresel. Azután miután belejöttél a kézzel való tervezésbe jöhetnek a programok és komolyabb panel készítési eljárások. De tömören s velősen a kapcsolási rajz alapján megnézed milyen alkatrészek kellenek, elhelyezed a lábkiosztást a lapon (pl. fogod a lapot és atszúrod az alkatrészt, így biztos, hogy jó lesz a lyuktávolság) majd összekötösgeted a lábakat a kapcsolási rajz alaján, és mint a tyúkszem játékban, mindig azt keresed, hogy legrövidebben melyik sáv és alkatrész láb mellett illetve között tudod elvinni a kívánt sávot anélkül, hogy hozzáérnél bármihez is. Na de ez nagyon tömören. Végtelen sok elhelyezési variáció létezik a panelen, erre nincs nagyon szabály, te kell rágyere tapasztalattal, hogy minél kisebb helyen mik férnek el és van-e elég hely arra, hogy az alkatrészek között elférjenek a vezető sávok (Majd később lesz pár szabály alkatrészek elhelyezésénél, de ez a gond még alapkapcsolásoknál nem áll fenn). Van topic erre, írd be a keresőbe, hogy nyák vagy panel és szűkítsd a kereséseket csak témákon belűlre és sok hasznos témát találsz így.
Üdv.
(#) Tarbur hozzászólása Márc 21, 2010 /

Sziasztok!

Nemrég vettem egy mikrokamerát, beépített akksival (280mha 3.7V), de nem igen bírja tovább 15 percnél teljes töltöttség után sem.
Ha kivezetékelném, és a feszültség megtartása mellett rákötnék egy nagyobb mAh-s akkut, attól nem lenne baja igaz? Elvileg a mAh nem befolyásoló tényező, csak a működési időt növeli, vagy rosszul tudom?

Mivel az alkatrészek lábkiosztása 1/10 inch == 2,54 mm-es raszterre ( négyzetrácsra ) esik, ezért "kockás lapra" tervezek. Ennek 5 mm-es rácstávolsága, ami általában megfelelő.
A tervezést akkor kell elkezdeni, ha már minden alkatrész a kezedben van.
A rögzítésnek is helyet kell hagyni.

Kiegészítés:
Hagyományos alkatészekkel egyoldalas huzalozásnál a tervet eleve alulnézetben, a forrasztási oldal felől készítem. Így nem kell tükrözni a maratáshoz.
A tranzisztorok bekötését alul-, az integrált áramkörökét felülnézetben adják meg a katalógusokban.
(#) pcroland hozzászólása Márc 21, 2010 /

Hello!
A fet-tranzisztor ugyanolyan mint a sima tranzisztor?G=B?D,S=B,C?És fel lehet annál cserélni D-t és az S-t?mert ha igen akkor inkább olyat használnék normál tranzisztor helyett!És még azt nem tudom,hogy mi az a P meg N csatornás,hogy amikor a G-re + érkezik akkor a D-t,S-t zárja és a minuszt átengedi és a másiknál fordítva?
Következő: »»   814 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem