Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   962 / 3998
(#) joecontra hozzászólása Aug 18, 2010 /

Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy Videoton TS5356 Scart-on képes-e RGB-t fogadni?
Valamint tud a Scarton S-Video jelet kiadni? . J
(#) joecontra hozzászólása Aug 18, 2010 /

Üdv!
Nagyon kezdő kérdés, nem értek hozzá, ne kövezzetek meg.
A YPbPr -ből lehet S-Video jelet csinálni oly módon, hogy az Y megy az egyik éren a Pb és Pr pedig a másik éren?

Érdekelne a válasz, akárcsak az előző kérdésemre. .J
(#) kadarist válasza joecontra hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Szia!
RGB-t tud fogadni, S-Video-t nem képes kiadni, csak kompozitot.

Lehet S-Videóból színkülönbségjelet és viágosságjelet készíteni. A színes televíziók színdekóderei pont ezt végzik el.
(#) joecontra válasza kadarist hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Köszönöm!

Kösz a helpet!

Ez visszafelé is működik? Mármint hogy a komponens (YPbPr) csatlakozókból lehet S-Video jelet készíteni pl. így: Y (zöld) az egyik éren, a Pb (kék) és Pr (piros) a másik (közös) éren, egy S-Video csatlakozóba értelemszerűen bekötve.
Így az S-Video aljzaton tudná fogadni pl. TV vagy tunerkártya S-video jelként?
Nem tudom, világos-e amit akarok.

Üdv,
J
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

A fordítottja is lehetséges, de akkor egy PAL kóder áramkört kell készítened. Tehát ha YPbPr-ből akarsz S-Videót előállítani.

Olvasd ezt el, ebben pontosan leírják, hogy milyen jelekről is van itt szó: Bővebben: Link

Értem, tehát akkor valami plusz elektronika kell hozzá, nem lehet csak úgy összekötözgetni és kész.
De mi van akkor, ha a tunerkártyát NTSC felvételi módba teszem? Akkor is kell egy ilyen kóder?
Amúgy miből épül fel pontosan egy ilyen kóder?

Linket köszi.

Az NTSC is egy kódolt színes televíziós átviteli rendszer.
Egy egyszerű PAL/NTSC kóder IC:Bővebben: Link
Rövid összefoglaló a PAL átviteli rendszerről: Bővebben: Link

Üdv!

Értékelem a segítőkészséget! :yes:
De én ilyen áramköröket nem igazán tudok építeni. Annyira nem vagyok benne a témában.

Linkeket és helpet még egyszer kösz!

J

Sikeres jelátvitelt!

Még egy kérdés!
Erre a PAL kóderre akkor is szükség van, ha egy Set Top Box kimeneteit szeretném a tunerkártyába kötni?
Tehát a célom nem az, hogy a VGA D-Sub kimenetéről a TV-be jelet küldjek, hanem egy pl. MindigTV-s STB komponens kimeneteit S-Videóvá alakítva a tunerkártyába kötni.
Az STB nem közlekedteti alapból 50 Hz-en a jeleit? Vagy akár egy műholdvevő?

Üdv,
J

A beltéri (mindegy, hogy földi vagy műholdas) szabványos komponens, PAL (vagy NTSC) videojel kimenettel rendelkezik. Ha úgy tetszik 50Hz-es kimenettel. Egy Scart-RCA átalakítóval a tunerkártyádra kötheted a beltéri videojelét. Vagy ha a beltérin van RCA-s videokimenet, akkor nem is kell átalakító, csak egy mindkét végén RCA-s kábel. Gondolom a tunerkártyádon van RCA videobemenet.

A tunerkártyán van rca bemenet, de az kompozit. Én viszont az S-Video bemeneten szeretném bejuttatni a kártyába a jelet. Kompozitot ugye nem lehet újra S-Video jellé visszafejteni.
Tehát az STB komponens kimenetét szeretném a tunerkártya S-Video bemenetébe bekötni.

S-Videóból egyszerűen lehet kompzitot készíteni, viszont a másik irány nem egyszerű. De semmi értelme nincs egy kompozit videojelet szétválasztani világosság és színjelre. A kártya elintéz minden ilyen dolgot. A beltérin nincs is S-Videó csatlakozó. Az S-Video átvitel akkor hasznos, amikor a jelet hasszú távolságra kell elvinni, például a szeparált földelővezetékek miatt is.
Itt leírják az S-Video technika előnyeit: S-Video

Üdv!

Az STB ypbpr kimenetét szeretném a tunerkártya S-Video bemenetébe kötni.

J

Nem fog menni. A benzines kocsi sem fog dízellel menni. Az S-Videó egy kódolt forma, a másik meg dekódolt. Kösd össze az RCA-val.

A fordítottja is lehetséges, de akkor egy PAL kóder áramkört kell készítened. Tehát ha YPbPr-ből akarsz S-Videót előállítani.

Te írtad. Most lehet, vagy nem?
(#) Negyedik Zol hozzászólása Aug 18, 2010 /

Helló!

Lenne egy kérdésem. A bifiláris tekercsről kérdeznék. Azt írják itt: http://fenykapu.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert36...y.html , hogy a bifiláris tekercsben tárolt energia 250.000-szer nagyobb, mint a normál tekercsben. A tárolt energiát viszont így kapjuk: E=1/2*L*I négyzet. De a bifiláris tekercsben az induktivitás majdnem nulla. (a menetek ellentétes mágneses mezője miatt). Na most akkor hogy is van ez???
És mire lehet ezeket a tekercseket használni? Azt tudom, hogy nagyfrekvencián ellenállásként, mert önindukció szinte nulla, s az ebből következő veszteségek is, de ezen kívül?

A segítséget előre is köszönöm!
Negyedik Zol

De könyörgöm! Mi a túrónak konvertálgatnál, meg kódolnál? Csak plusz torzítást meg zajt vinnél bele a kimeneti jelbe. Ott van a szép analóg, kódolt színinformációval ellátott videojeled. Nagyon jó, szabványos szintű, meg minden benne van, aminek benne kell lennie.
(#) mate_x válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Aug 18, 2010 / 1

Fénykapunak nem nagyon szabad hinni...
(#) Negyedik Zol válasza mate_x hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Hogy érted? Egy picit bővebben légyszíves! És a tekercsekről esetleg tudsz valamit?
Köszi előre is
(#) Cpt.Dave hozzászólása Aug 18, 2010 /

Sziasztok.
Jópáréve érdekel a meteorológia, és van egy jó kis árnyékolóm a hőmérőnek de tűző napon még így is képes 2-3 fokkal felé mérni, ezért szeretnék egy napelemes levegő keringetőt beleszerelni.
A napelemet kinéztem.
Max kimeneti feszültség: 17 V
Max áramerősség 86 mA
tehát kb 1W-ot tud. Most egy egyszerű 12V-os venti is kb 1W-os tehát ez korrekt, viszont nem szeretném, ha borult, de még világos időben is műkődne, tehát szabályozni szeretném.
Fényellenállással próbálkozzak ez esetben, vagy van erre jobb megoldás is?
(#) gg630504 válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Csak az elmélet, csak az elmélet...
Általában a kapcsolóüzemű feszültségátalakítókban ( DC-DC converter ) egy induktivitás tárolja az energiát.
Építs meg egyet, cseréld ki benne bifilárisra.

Idézet:
„a bifiláris tekercsben tárolt energia 250.000-szer nagyobb, mint a normál tekercsben”

Én meg szép vagyok.
(#) Leadtek hozzászólása Aug 18, 2010 /

Sziasztok!
+42 Volt DC-ből szükségem lenne szimmetrikus 12 Voltra. A + ág tudjon 300mA-t a - ág pedig elég ha tud 200mA-t. Egy olyan kapcsolás is elég lenne ami +24 Voltot csinál +42-ből mert akkor tudnám alkalmazni ezt --> http://kapcsolasok.hu/images/stories/aderka/1/felezo.jpg mert ez 32 Voltig bírja és több ampert is tud. Stab. IC-k kilőve azok abszolút max 40 Voltot tudnak. Előre is köszönöm!
(#) larky hozzászólása Aug 19, 2010 /

Sziasztok!

A héten vettem egy Sencor SHC Sp 170 típusú 5.1 es aktiv hangfalszettet és az lenne a gond hogy a mélyláda nagyon gyengén szól. Nem-e lehetne valamit csinálni vagy valakinek volt mar hasonló problémája? Nem vagyok valami nagy elektronikai zseni, de én valami kis jelerősítőre gondoltam amit be lehetne rakni a hangszóró és a beépített eredeti erőlködő közé.
Csak az optikai bemenet miatt vettem, másképp nem költök egy ilyen noname sz***a , de nem gondoltam hogy ennyire 0 lesz, pedig igényesen néz ki mégis gyengén szól a subwoofer.

Kép a masináról

Köszi!
Tibi

A szádra (vagyis a kezedre) azért vigyázhatnál.
-- kobold
(#) zolika60 válasza larky hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

A jelet erősíteni csak akkor van értelme, ha a hangszóró alkalmas hozzá.
(#) Action2K válasza larky hozzászólására (») Aug 19, 2010 /

Szia! Tényleg nudli az egész. A többi hangfal 5*20=100W-jához képest nudli a mélynyomó 60W-ja. Nagyon rossz az arány. 120W-osnak illene lennie. Persze a wattok nem jelentenek semmit, de gondolom hasonló érzékenységű hangszórók vannak a rendszerben.
De ennek ellenére lehet némi megoldás. Mivel a hangszórók hangja külön állítható, így megtehető, hogy a mélyre kétszer akkora hangerőt adsz (+3dB), vagy a többinek fele akkorát (-3dB). ezzel kompenzálhatod a rossz arányt. De azért ne várj nagy mozihatást. Ahhoz szobai körülmények között 110-115 dB/m-es hangnyomás kéne. A tied jó ha tudja 100-105-öt.
(#) ludasmatyi90 hozzászólása Aug 19, 2010 /

Megmondaná valaki, hogy a kondenzátorok jelölését, hogy kell értelmezni?
Pl. ezt M47/63V, vagy 2M2/50V, elkokrol van szó.
Köszönöm
Következő: »»   962 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem