Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Na hol olvastál ilyen törvényt, mert ilyesmi nincs.
Az artisjus meg hasonlo szervezetek egész Europában kötelesek beszedni a kiszabott jogdijakat az eladott üres adathordozok után, ( teljesen függetlenül attol, hogy saját képeidet, filmjeidet vagy másokét tárolod rajtuk, de az senkit nem jogosit fel arra, hogy feketén sokszorositott alkotásokat töltsön le. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2023
Nálam A1 pár évtizede. Delta, snooker volt régen, de már az se.
A beszedés módja lehet sokféle. De úgy tudom pl. szlovákoknál nincs az adathordozók árában jogdíj, lásd pl. a piaci DVD-k .... Magyarország esetében ez egyfajta megállapodás, hogy ilyen módon szedik be a jogdíjakat.
Ez az ára annak, hogy saját magad számára készíthetsz legálisan másolatot jogvédett anyagról.
Tudtommal egész Europában van, csak más modon szedik be. Pl Németországbol egyes boltok még Ausztriába sem külenek adathordozot, mások meg igen..
A németországi helyzetre inkább az ámokfutás a jellemző. Autós fedélzeti videókat azért tiltottak (lehet, hogy még most is tiltják), mert az autóban szóló rádióműsor hallatszik a videón.
Régen ezt megoldották a 10:00-ás kikapcsolással és a Hétfői adásszünettel. Meg is nőtt a népesség...
Gyerek koromban hétfőn és pénteken volt adásszünet.
Valoban az a helyzet, hogy az egekbe dicsért uj technologiák az egyik oldalrol jelentösen javitják a munka hatásfokát, de ugyanakkor sok mellékes dologgal rengeteg idöt rabolnak el az életünkböl. Valmikor az ember amit nem tudott elintézni a munkaidöben, az iskolában, az másnapra lett áttéve. Ma meg nem ritkán még otthon is dolgozunk.
Ugyanez van a szorakozással is. Régen a TV-k a mozik, szinházak stb. döntötték el mikor és mennyit szorakozzunk. Ma ezt az egyénre bizzák. Ki tudja magát ebben egyáltalán korlátozni, ki tud ilyen környezetben egy rendszert bevezetni a saját életébe? Melyik iskolában tanitják életrendre a gyerekeket? Minden más hülyeségre marad idö, de ilyen alapvetö dolgokra nincs és már a szülöktöl semml lehet ellesni, mert többségük is állandoan rohan, és még a minimális életrendet sem képes betartani?
Nem is sok 100 éves ember szaladgál manapság.
Idézet: „Az artisjus "adót szed" minden adathordozón” Idézet: „Na hol olvastál ilyen törvényt, mert ilyesmi nincs.” Pedig tényleg benne van ilyen "adótartalom" a forgalmazott adathordozók árában! Az hogy ez mire "jogosít" fel azt pontosan nem tudom, báár életfelfogásom okán , próbálok a citromból limonádét csinálni!
A különféle adathordozók árában már rengeteg jogdíjat kifizettem, és ezt mindenki fizeti, függetlenül attól, hogy mire használja az adathordozót. Ha mondjuk fényképezel, akkor neked keletkezik szerzői jogod, mondjuk egy művészi fotóért, mégis másoknak fizetsz (SD kártya árában, fényképezőgép árában)... Fura egy rendszer, de elvileg azért fizetsz, mert olyan dolog is kerülhet(ne) arra az adathordozóra, amiért más módon nem fizettél jogdíjat. Magyarországon ezért nem üldözik úgy a letöltőket, mint pl. a németországban.
Dehogy nem. Az az első. Mindent felül ír.
Azt senki nem vitatja, csak az nem azért van, hogy bárki dij nélkül hozzájusson mások alkotásaihoz. Azaz az nem a végfehasználot mentesiti törvény alol. ( a jogdij megfizetése alol). Az csak azt fedezi, hogy jobb esetben dijmentesen elments egy nyilvános adásbol/forrásbol egy videot vagy hanganyagot. Sok esetben ez a lehetöség is idöben korlátozva van (DRMI).
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2023
Ebben teljesen igazad van, de ez a helyzet Europában.
Eddig azt hittem, a MÁV csak a balesetvédelem, ill. szokásos hivatali arrogancia jegyében tiltja (akár) a gyalogosok átmászkálását a vágányokon. A minap azonban megdöbbentem, hogy ez mennyire indokolt tiltás. A mellékelt képen az látszik, ahogy rendesen kisodorják a mászkálók a pálya alól a zúzott követ, minek következtében a vonatok elkezdenek ott nyekkenni. Saját fülemmel hallottam, amint a finom új Flirt-ök is akkorát koppannak itt, mint egy rossz váltón. A helyzet pedig exponenciálisan romlik hétről-hétre. Hmmm...
Pedighát ott éppen 60 kg-os sín van vadiúj felépítményen.
Lehet inkább azon kellene elgondolkozni, hogy építsenek egy gyalogos "átsétálót" a Madárdomb, és a Helikopter lakópark közé. Mert az a sok marha csordában megy, és nem szeret kilómétert kerülni a legközelebbi fénysorompóig, és vissza.
Igen, ráadásul ezen a durván 1km-es szakaszon 5 ilyen átmászkáló is van! Talán majd megoldja a helyzetet a majdani "Madárdomb" vasúti megálló, amit sok éve lengettek be. Bár mostanában lehet, hogy lézerjani lehúzta a listáról...
Ez még hagyján. De elég nagy botrány volt, amikor a TV stúdiók a saját archív felvételeik miatt kellett jogdíjat fizessenek. Nem is keveset.
A vasút és a városvezetés közti kommunikáció jó példája a mellékelt képen.
Városunk szabad strandjának gyalogos (és kerékpáros) biztonságos megközelítése : Halász sor, a pirossal jelzett kis híd, Szigeti út. Necces rész a híd után a patakkal párhuzamosan futó kikötői vasútvonal. Amióta eszem tudom ( lassan 50 éve) ez így működött, a sínen az ehhez hasonló módon lehet átkelni. A vasút tett egy 2 lassújelet a szakaszra, de ez lehet a ív állapota miatt is Friss fejlemény: Szomszéd városka megcsinálta a kerékpáros összekötést, aszfaltozott úton lehet érkezni tőlük az Üdülő soron át. Mi illetékesünk megépíttette a sárgával jelölt kerékpáros utat, mondván így biztonságosan lehet gurulni a szomszéd városba, illetve a kikötőbe - szigetre ... Csak a síneken repülj át valahogy ... (Sajnos a kikötő terheltsége szinte nulla, heti néhány vonatnál nemigen jár több erre ...) A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2023
A dunaparti úton, az amúgy sem túl széles sávokból leválasztottak egy kb.1m széles sávot a kerékpárosok részére, mindkét sávban.
Azt is tegyük hozzá hogy az általad jelölt sínen már több baleset is történt. Rendszeresen használt sín szakasz. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2023
Én elég rendszeresen futok bele abba, hogy valami film elvileg van Netflixen, de nem elérhető Magyarországról, gondolom mert itthon kizárólagos joga van rá valaki másnak, aki meg most nem terjeszti semmilyen formában. De az HBO Maxról is eltűnt éppen az összes Westworld (mostani saját gyártású sorozat), mert valami adásvétel utáni szervezkedés folyik és fene tudja, mikor lesz újra valahol
Erre akartam célozni :
Legalább 45 éve fennáll ez az állapot. Ennyi idő alatt "csak" egy lassújel kihelyezése volt megoldható ? Fikázzuk egy kicsit a kerékpáros infrastruktúrát: Megyei jogú város, (vár)megye második legnagyobbja, kb. 50 km2 területen és kemény 10 km kerékpárúttal dicsekszik
Ez megint olyan ügyes kis amerikai átverés. A tocsa másik oldalárol azt hiszik ( akárcsak odahaza), hogy egy licenccel lefedik az egész kontinenset az Atlanti oceántol a Csendesig.
Azután eljönnek ide Europába és itt legalább 27 országban kell megvetetni kemény pénzekért a licenceket. Ráadásul itt elég sok olyan ország van amiben kevesebben laknak mint egy newyork8 kerületben. Ekkora licenszcsomagok meg nem is nagyon vannak, ráadásul a szinkront is meg kell fizetni a rengeteg nyelv miatt. Ezt meg már végleg nem lehet nagyon megfizetni. Azaz nem azért nincs itt a film , mert más már lenyulta ( az sincs kizárva) hanem nincs olyan hülye aki annyi pénzt adna érte. Erre irtam a multkor, hogy milyen egyszerü kizárni bárkit bármilyen informaciobol a streaming szolgáltatásokban. Az érintett még azt sem tudja miért. Mégis ezt tartják sokan a jövönek a jobbnak. Ráadásul nagyon egyirányu az egész ügy. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2023
A Westworld egész jó sorozat volt. Van ahol most is elérhető! IMDB-n 8.5 pontot kapott.
Az utolso evad talan mar nem volt olyan eros mint az eleje, de nekem is mindenkepp kedvenc.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |