Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Idézet: Na ez így biztosan nem igaz, hiszen egy kereszteződésben van, hogy csak a keresztiránynak kihelyezett tábla alapján tudod eldönteni, hogy jobbkezes utcához értél-e. Pont emiatt nekem amúgy eszembe jutott már, hogy az elsőbbséget szabályozó táblák hátoldalát láthatóbb módon kéne festeni, mondjuk a körvonalukat kiemelni egy fehér csíkkal. Időnként erősen mereszteni kell a szemed, hogy most a sarkon mi van, pláne ha mondjuk egy vaskos villanyoszlopra van felszerelve valami, ami talán kör, talán nyolcszög. „Azaz alapbol tilos értelmezni egy ilyen táblát hátulrol, mert az nem neked szol.” Idézet: „Azaz alapbol tilos értelmezni egy ilyen táblát hátulrol, mert az nem neked szol.” Viszont jól jön egy ismeretlen kereszteződésben, ahol nem egyértelmű, mert nincs jelezve, hogy egyenrangú-e vagy nem...a keresztező utcában hátulról észlelt elsőbbségadás kötelező tábla segít.
Pontosan itt van a csalás.
Nálunk is meg északi szomszédunknál is egyöntetü ( meg máshol is), hogy ilyen utcán vagy a jobbkéz szabály érvényes, de akkor nem kell STOP tábla ( vagy mindenkinek mint az USAban) , vagy a fö uton ki kell rakni a sárga csucsra állitott táblákat, hogy megszünt az elönyöd. Olyan nincs, és nem is lehet, hogy neked kelljen tanulmányoznod, hogy a jobb kéz felöl jövö jármünek milyen tábla van kirakva. ( az kizárolag rá vonatkozik s nem rád). Hogyan lehet ezt egyáltalán megkövetelni ( söt igy tanitani!) egy tök sötét utcában, hogy te nézegesd a jobb oldali utcában milyen táblák vannak kirakva, s mindezt hátulrol. Tudom, hogy az osztrák iskolákban igy tanitják, de nem tudom milyen alapon, mert a Kreszükben ilyen kitétel nincs. Az viszont tipikus náluk, hogy a sárga táblák nincsenek kirakva szinte sehol. Arra nem futja nekik.
Nyilván, hogy jol jön, de ez nem lehet szabály, mint Bécsben!
Idézet: Igen, sajnos. Ezt normálisabban meg kellene oldani, sok helyen nem látható időben a keresztirány táblája, fölöslegesen kell lefékezni amikorra látom, hogy elsőbbségem van. Sőt ezt a táblát keresgélni elvon sok időt figyelmet. „keresztiránynak kihelyezett tábla alapján tudod eldönteni, hogy jobbkezes utcához értél-e”
ZÉrdekes a KRESZ ezt nagyon pontosan szabályozná a kiraknák azokat a rohadt táblákat vagy leszedné mindet a keresztutcákbol is.
Nem Ausztriában, hanem itthon, de még a múlt században... (Akkor még 60km/ó volt az engedélyezett lakott területen... )
És konkrétan a táblákról: Csúcsán álló háromszög : elsőbbség adás kötelező. Ha mész egy utcán, és nem tudod, hogy jobbkezes-e, ezt hátulról látva megerősíti, hogy tied az elsőbbség. Nyolcszögletű : stoptábla. Elvárható, hogy az onnan jövő meg fog állni. (Elvárható = mehetsz, de mindig legyél készen arra, hogy arról jön egy barom...) Csúcsán álló négyzet az utca elején : főútvonal kezdete. Csúcsán álló négyzet az utca végén : főútvonal vége. Amikor tanultam a kresz-t, akkor ezt még így konkrétan tanították is nekem. A feltételes stoptábla viszont szerintem egy baromság... Mert az azon múlik, hogy én (aki a táblához érkezem) miként értelmezem, hogy éppen rám vonatkozik-e. Pl. 18:00 - 06:00 között. Az én órámon még csak 17:59 van, tehát nem állok meg. A másik autós óráján meg 18:01 ezért elvárja, hogy megálljak... Ez kész agyrém! Idézet: „ezt hátulról látva megerősíti, hogy tied az elsőbbség” Egy jogszabályba nem keverjük az udvariasságot stb. Azon az utcán tök sötétben is világosnak kell lennie minden résztvevönek, hogy kinek van elsöbbsége, ezt nem lehet a kocsis kalapjára bizni mint hajdanán. Azért büntetni kellene azokat, akik ilyen utcákra nem rakják ki a KRESZ szabályainak megfelelöen a táblákat. ( mert ugye vannak) Mert ha a mellékutcába kirakják a STOP táblákat, akkor a föbb utra ki kell rakni a sárgát is.
Amugy fut sok lapban egy az alábbi témához kapcsolodo quiz kérdés.
Egyenrangu utcai keresztezödés + ( a piros auto szemszögéböl nézve: Alulron jön a piros auto, és egyenesen kiván tovább menni. Jobbrol egy zöld auto balra akar kanyarodni. Szembe jön egy sárga auto szintén balra szeretne fordulni. Mi lesz a sorrend?.
A fekete BMW megy először , bele van írva a forgalmijába vagy
Közmondás: erősebb kutya b***ik vagy egy a biztos, az udvarias megy át (majd/nem) utoljára Ejnye! A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2024
Moderátor által szerkesztve
Nem udvariasság, hanem jogszabály.
"3. § * (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles a) a közúti forgalomra, valamint a közútnak és környezetének a védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megtartani; b) a közúti jelzések rendelkezéseinek, továbbá a forgalom irányítására, ellenőrzésére jogosultak utasításainak eleget tenni;" Tehát köteles az ( állj! ) elsőbbségadás kötelező tábla utasítását betartani, azaz én, aki a tábla hátát látom, joggal számíthatok arra, hogy a közlekedő partner betartja. Joggal. A defenzív vezetés persze nem árt, mert a KRESZ célja a balesetek elkerülése.
Hogy jön ide az udvariasság???
Tök világos, hogy kinek van elsőbbsége! Ha a jobbra lévő utca innenső végén látok egy csúcsán álló háromszög táblát hátulról, akkor tudom, hogy az arról jövő elsőbbséget kell, hogy adjon nekem. Ha nem teszi meg, akkor: - megállok, mert nem akarom összetörni a kocsimat, és dudálok egyet, amivel figyelmeztetem a veszélyes helyzetre - úgy állok meg, hogy garantáltan eltalálja a kocsim elejét, de én ne sérüljek meg, mert vissza akarok élni a biztosítással, a kocsimat pedig egyébként is el akartam adni, így több pénzt kapok a biztosítótól (sajnos léteznek ilyenek...) - nem állok meg, mert egy páncélozott terepjáróban megyek, ő pedig egy "Trabant kategóriájú" kiskocsival, így nekem tutira semmi bajom nem lesz, ő meg álljon meg, ha életben akar maradni (sajnos ilyenek is léteznek...) Arra gondolsz, hogy minden egyenrangú kereszteződésnél ki kellene tenni az "egyenrangú utak kereszteződése" táblát? Ott, ahol vannak egyirányú utcák jobbról is és balról is, és nem tudható előre, hogy a következő milyen lesz, általában ki is szokták tenni. De ez egyáltalán nem kötelező... Azért, mert az egyik utca végén stop tábla van, az nem jelenti automatikusan, hogy a másik utca főútvonal! Miért kellene kitenni akkor a sárgát? (Pl. simán lehet, hogy egyszerűen csak nem látható be a kereszteződés, ezért szükséges, hogy megálljon az arról jövő.)
De nem látsz mert sötét van meg szakad a ho.
Elnyelte a választ
Bizony ki kell tenni minden sarokra a sárga elsöbbséget hirdetö táblát és ahol megszünik ott meg az áthuzottat. Érdekes ezt sok helyen tisztességesen betartják, máshol meg nem. Lehet, hogy nem ismerik a a KRESZT. Söt a sárga tábla jogviszonyát is meg lehetne változtatni, hogy ne csak a következö keresztezödésig legyen érvényben,, hanem addig amig az áthuzott sárga tábla meg nem szünteti ezt a viszonyt. Ez lenne a jogtiszta megoldás, ami garatálná a folyamatos közlekedés, kevesebb szmogot meg fékport és nem kellene a föuton közlekedö soförnek gondolatolvasással foglalkoznia, hogy kinek van elsöbbsége. Idézet: „Arra gondolsz, hogy minden egyenrangú kereszteződésnél ki kellene tenni az "egyenrangú utak kereszteződése" táblát?” Ezt honnan vetted? A KRESZ abszolut pontosan leirja, ha nincs kint semmilyen tábla, akkor egyenrangu keresztezödésröl van szo, azaz a jobbkéz szabály van érvényben. Pontosan ezt sértik meg azokkal az idiota STOP táblákkal a mellékutcában, mert neked a föuton azt mondják, hogy vigyázz a jobbkézszabály érvényes, a mellékuton közlekedö elé meg odotolják a STOP táblát, hogy te vagy a föuton. Szerinted ez rendben van?
A KRESZ célja a balesetek elkerülése.
Az nem baleseti forrás, ha nem tudom, hogy másnak elsőbbséget kell adnia nekem. Jól van ez kitalálva. Q.E.D. Idézet: „Söt a sárga tábla jogviszonyát is meg lehetne változtatni, hogy ne csak a következö keresztezödésig legyen érvényben,, hanem addig amig az áthuzott sárga tábla meg nem szünteti ezt a viszonyt.” Aki közben kanyarodik rá a főútra, nem látja az út elején lévő 1 db "nagyhatótávolságú" táblát. Le is írod az utolsó bekezdésedben.
Írtam én választ, de meggondoltam.
Elektronikai érdekességek topikja lenne ez, nem bulvárlap. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2024
Akkor ott is ki kell táblázni, de megszüntetni csak egyszer kellene
Elképzeltem, hogy megyek egy sárga úton, amit keresztez egy még főbb út, amit nyilván két sárga tábla jelez.
Az autóút sima téglalap, pedig üti a sárga főútvonalat. Az autópálya mindent üt, bár, ha a hátulját látom, rossz irányba vezet. Körforgalomban egy kör után elsőbbségem lesz saját magammal szemben.
Nagyon más KRESZ-t tanultál, mint én.
Idézet: Ez például biztos nem igaz, de legalább nyitott kapukat döngetsz, mert a főútvonal táblát tudtommal a főútvonal vége meg talán a stoptábla oldja fel. Cserébe nem is szokták ismételni minden kereszteződés után, szóval ha nem az elejétől indulsz, ugyanúgy az egyéb jelzésekre kell hagyatkoznod.„Bizony ki kell tenni minden sarokra a sárga elsöbbséget hirdetö táblát és ahol megszünik ott meg az áthuzottat.” Idézet: Ehhez képest a KRESZ vizsgán is elvárás, hogy külön előjelzés nélkül a keresztező útra kitett táblák alapján eligazodj. Illetve a kérdéses KRESZ szabály megfogalmazása sem mondja, hogy ha neked nincs tábla, akkor tuti egyenrangú. „Ezt honnan vetted? A KRESZ abszolut pontosan leirja, ha nincs kint semmilyen tábla, akkor egyenrangu keresztezödésröl van szo, azaz a jobbkéz szabály van érvényben. Pontosan ezt sértik meg azokkal az idiota STOP táblákkal a mellékutcában, mert neked a föuton azt mondják, hogy vigyázz a jobbkézszabály érvényes, a mellékuton közlekedö elé meg odotolják a STOP táblát, hogy te vagy a föuton.”
Azért elég érdekesen ki tudod forgatni mások mondatait.Ugy látszik még örömet is okoz
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2024
- Nem kell mindenhová kitenni az egyenrangú útkereszteződés táblát.
- Figyelni kell az elsőbbségadás kötelező, a stop és a főútvonal vége táblák hátulját is, hogy tudd elsőbséged van-e. (Mindannyian így tanultuk, akiket csak megkérdeztem a környezetemben. Különböző időben és városokban tanultunk...) - Ha sötét van, vagy esik a hó, akkor eleve lassabban mész és ha kell lassítasz még a kereszteződés előtt. - A főútvonal tábla hatályát nem oldja fel útketeszteződés. Ugyanúgy, ahogy a lakott terület kezdete tábláét sem... A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2024
Elbeszélünk egymás mellett.
Az egyik topiktárs irta, hogy az irásod ellenére mégis minden utkeresztezödés UTAN ki kell tenni a sárga táblát , mert aki ott az utra keveredett, azt is informálni kell, hogy elsöbbségi uton van. Ha meg nincs sárga tábla, akkor meg hiba (szabálysertés ), ha a mellékutcában STOP meg egyébb táblák vannak, mert akkor egyenrangu utcák keresztezödéséröl van szo. Az amerikaiak egyszerüen megoldották. Ilyen keresztezödésben minden sarkon ott a STOP tábla. Azért elöhuzhatnátok a KRESZböl egy mondatot ami arra utalna, hogy köteles vagy figyelni a mellékutca tábláit hátulrol. A KRESZ csak azt irja elö, hogy körültekintöen kell vezetni. Azt, hogy természetesen ezt szinte mindenki önszorgalombol megteszi ( ahol erre lehetöség van ), mert hallotta az iskolában stb, de nem erröl van szo.
Tudod, (az autóúton és autópályán kívül) nem csak az a két kategória létezik, hogy
- főútvonal, és minden keresztező utcát le kell táblázni vagy - alárendelt út, amivel szemben minden keresztező utcát főútvonalnak kell jelölni. Létezik olyan, hogy én nem főútvonalon haladok, de a keresztező utcák mégis le vannak táblázva 3- vagy 8-szöggel. Idézet: „Ezt honnan vetted? A KRESZ abszolut pontosan leirja, ha nincs kint semmilyen tábla, akkor egyenrangu keresztezödésröl van szo, azaz a jobbkéz szabály van érvényben. Pontosan ezt sértik meg azokkal az idiota STOP táblákkal a mellékutcában, mert neked a föuton azt mondják, hogy vigyázz a jobbkézszabály érvényes, a mellékuton közlekedö elé meg odotolják a STOP táblát, hogy te vagy a föuton.” Ebben írtál erre utaló szöveget... De itt megerősítetted a véleményedet. Egyébként meg van a "főút" és van a "főútvonal". Az előbbi csak egy viszonyítás a többihez képest, az utóbbi viszont egy jogi kategória. Előbbire nem kell kitenni a sárgát, utóbbit pedig kizárólag az határozza meg. De mondok még valamit. Ha találkozol egy egyenrangú úttal (egyik sem főútvonal, és sehol sincs elsőbbséget meghatározó tábla), de azt látod, hogy a jobbra lévő utca innen kezdve egyirányú, akkor megintcsak biztos lehetsz benne minden egyéb táblától függetlenül (mivel nincsenek ott), hogy neked van elsőbbséged, mert onnan senki sem jöhet ki! (Ha mégis, akkor a kék tábla alá ki kell tenni, hogy "kivéve xxxxxx" és akkor tudod, hogy figyelni kell rá és azokkal szemben nincs elsőbbséged.) "körültekintöen kell vezetni." - Ebbe beletartozik az is, hogy tudd milyen úton haladsz, és a keresztező útról mire számíthatsz, ideértve az oda kihelyezett táblák hátulját is. Pontosan ezért olyan alakú az a 4 tábla!!! És pontosan ezért ezeken kívül nem lehet más táblának olyan az alakja!!! Az ameriakaiakról és a jogászkodásaikról megvan a véleményem... Az, hogy egy kereszteződés mindegyik utcájára kiteszik a stoptáblát úgy baromság, ahogy van!!! Az nem szabályozás, hanem káosz! Ha nekem stoptáblám van, akkor nemcsak meg kell állnom, hanem elsőbbséget kell adnom másoknak. De ha nincs olyan utca, ahonnan jövő "magasabb prioritású" akkor kinek? A jobbról jövőnek? Akkor minek van stoptábla - és miért nem simán egyenrangú utak kereszteződése? A balról jövőnek, akkor neki miért van stoptáblája?
Neharagudj, megint kevered a dolgokat. Ha egy keresztezödésben a keresztezö ut egyirányu, akkor ezt ki kell táblázni, hogy oda nem fordulhatsz be. És ez több mint elég.
Szoval nem kell maszatolni, ha folytatni akarod, akkor maradj a tényeknél. Nekem már elegem van a maszatolásokbol. Idézet: „minden utkeresztezödés UTAN ki kell tenni a sárga táblát” Nem kell. A magyar jogszabály (KRESZ) szerint a kezdete és a vége tábla között főútvonal. Lehet, hogy szerinted nem logikus. Erről akár vitatkozni is lehet. De jelenleg ez a szabály. Idézet: „A KRESZ abszolut pontosan leirja, ha nincs kint semmilyen tábla, akkor egyenrangu keresztezödésröl van szo, azaz a jobbkéz szabály van érvényben.” Ha senkinek sincs táblája. Ha neked van táblád, akkor te adsz elsőbbséget, ha a keresztező úton van, akkor a másik. És ez működik főútvonal nélkül is. Nincs olyan jogszabály, ami ezt tiltaná. Ezért is kell tudni felismerni a stop és az elsőbbségadás kötelező táblát hátulról. Lehet, hogy szerinted ez így nem jó. Lehet érvelni ellene és mellette is. Mindenesetre jelenleg ez a szabály, ezt kell betartanunk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |