Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia! A két nagy puffer kondi az 100voltig bír ahogy írtad 105volt az áramkör, szerintem szét menne a kondi.
Azzal, hogy olyan dolgokat méregetsz vele először ami valószínűleg jó, nem fogja megtanulni. Én úgy szoktam kezdeni, hogy megkeresema hibát, ha megvan, akkor kell keresni az okát, ha az megvan, akkor lehet javítani a hibát. Nem fordítva. Kezdje a végtranzisztorokkal, ha azok döglöttek, akkor lehet ellenőrizni, hogy a táp túlélte-e nem fordítva. Ha esetleg hibát talál a tápban, kijavítaj, bekacspolja és megint jön a durranás, mert az oka nem lett kiderítve és javítva. A legvalúszínűbb ok a túláramra a végtranyó, azzal célszerű kezdeni. Abból élek, hogy hibát keresek, tudom, hogy mit, hogyan kell elkezdeni.
Én a rajzból táplálkozok, amit belinkeltél, ott 2*75Vac-t ír, ez üresjáratban olyan 102v, de inkább 100, terhelésen kicsit esik, így mondjuk csúcson jár a kondi, dehát ezt már megszokhattuk sajnos, a kondikkal mindig kísértik az elektronikai készülékek életben maradási esélyeit.
Így van, ez is egy metódus. De én nem mondtam, hogy ha a táp jó, akkor kösse vissza a rossz erősítőt. Azt írtam, kösse le a tápot, tehát vegye ki a biztosítékot, mérjen rá, ha rendben, akkor kezdjen a végtranzisztorok környékén kapirgálni. Lényegébe ugyanaz mint amit te mondasz.
Idézet: „Szia. Én a következő képen kezdeném a hibakeresést. Kivenném a puffer utáni biztosítékokat, majd bekapcsolnám, ha a táp jó, akkor nulla füstölés mellett ellenőrizném a tápfeszt a biztosíték tartó megfelelő lábán, ha táp oké, akkor valószínű a végfok van leégve. Akkor a végfok tranyóknál kapirgálnék.” Akkor mi a baj? A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Hát igen, meg még kapcsi tápok, tv, stb stb.
Az igaz, hogy nem mondtad, de az eberke tapasztalatlan és simán fény derülne az arcára, amint valami kis hibát találna a tápban és megpróbálná, ebben biztos vagyok, majd jönne vissza, hogy baj van, gyakori jelenség.
Ja és azzal semmit sem tanul, ha mindent végigmér, de abból, hogy a végtranyók a legvalószínűbb hibaforrások és azt is leírtam, hogy miért, máris tanult valamit, de a vakon méregetésből semmit.
Holnap kiderül kimérem a tranyókat az egyenirányító hidat a trafó szekunderét stb.. Holnap írok hogy mire jutottam. Látom igen megy a vitatkozás tény és való hogy kezdő vagyok de azért tudom hova kell nyúlnom vagy mit kéne méregetnem. Azért gondoltam, hogy írok a fórumra mert vannak ügyes emberek és hamarabb ki tudnák deríteni hogy mi lehet a baj.
De lehet inkább elviszem egy szakemberhez, de úgy vagyok vele, hogy ha nem volna baj akkor azt én is ki tudnám cserélni benne és olcsóban meg úsznám.
Igaz, de én nem is írtam neki, konkrétan, hogy " te figyelj forrassz ki mindent és mérd át" Fentebb írtam, hogy kezdtem a segítség nyújtást.
Jobb sarok Bal sarok? Ki hova áll?Szegény srác meg áll a füstös vége felett,és nem ért semmit itt meg ölik egymást a szakik.Ejnye má na.
Én nem látok itt vitatkozást, maximum érvelünk, ennyi. Nincs ott egyébként nagy baj, szerintem is a végtranyóid hullottak el, mindössze azt hittem jobban érdekel a téma, esetleg lenne kedved közelebbről megismerni egy erősítő felépítését, javítását, stb,
Ne vidd sehova igenis állj neki megcsinálni,kamatoztasd a tudásod,és a végén ha müködik Te leszel a legbüszkébb ember a fórumon.Én is igy voltam vele,igaz 1 hétig izzadtam,de kész lett.És ha megakadsz akkor bátran kérdezz sok a segitő kéz itt a hobbin.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Igen ebben a kavalkádban így nem fogok megtanulni erősítőt javítani.
Kérdezz tőlem mindent tudok,legfeljebb nem...
A jó szakik bajszát meg kell rángatni, és akkor előjönnek mint oroszlán a barlangból.
Igazából csak magadtól és tapasztalatokból fogsz tudni hatákonyan, gyorsan javítani.
Pedíg most kéne, míg meleg a páka.
Meg míg itt vannak a Fiúk. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Hát, most javítjuk, de át akarja tenni holnapra.
Szakmai konzultáció történt, ezzel jár.
Ha megnézed a rajzot, azon +/-70V-ról táplálkozik a végfok. A pufferek is 100V-osak, tehát ott annál több biztos hogy nincs, inkább kevesebb. Szét kell szedni, és mérni.
Egyébként ez a végfok már nem a gagyi kategória, javítottam hasonlókat (ezt a típust pont nem), és hát nem olyan könnyű őket tönkretenni. Amit legutóbb csináltam, azon pl. a kimenet többszörösen volt biztosítva (áramkorlát, relés DC védelem, Triac, plusz mechanikus túlterhelés védelem). Utóbbi hasonló a hálózati automatához, csak kicsiben. Ha túlterhelés van kinyomja, és kézzel kell visszanyomni hogy újra működjön. Annál csak ezt kellett visszanyomni, meg a kontakthibás hangerőpotit cserélni. Az áramkorlát és a Triac ebben is benne van, a többihez végig kéne bogarászni az egész rajzot.
Köbzolibá megjelent mint egy sas, egyből csend lett. A madarak elrepültek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |