Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1367 / 2520
(#) Doncso válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Hát, ha már logika, mi van akkor, ha nyomatták az erősítőnek, amiben alulméretezett graetz lakik, ami a buli közepette elhalálozott, és mondjuk váltófeszt ad az erősítőnek mondjuk negativ oldalon, ettől tönkremegy az egyik híd, és máris jön a füst.... na ilyekor igen, a végfok ment tönkre, de miért is? A biztosíték nem zárlattól megy ki, hanem attól, ha az áram eléri a ráírt értéket, tudod, 4A , 6A, stb, egy normális erősítőben nem a nyáknak kellene füstölni akármi is van, hanem a biztosítéknak kiolvadni, elvégre ezért van benne, a táp vonal leggyengébb eleme, erre való. Mindamellett nem gondolom, hogy a graetz ment volna tönkre, de ha már így belemerültünk a témába, próbálom érzékeltetni, hogy nem szabad ennyire szűken látni és egyből a végfok tranyóra mutogatni, hanem ellenőrizni a rész egységeket, sokszor célravezetőbb, nem mindig elég, ha megszünteted a hibát, néha nem árt az okozóját is előszedni..
Másfelől meg, ez egy elég hitvány erősítő, rá van írva 1200W a mókusoknak, közbe meg ott vigyorog benne 2 pár végtranzisztor / oldal, na szép
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
(#) at22 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Szia! Én már halottam ezt az erősítőt és igen csak oda teszi magát. Amúgy oldalanként 4db mj15023 végfok tranyó van benne. 1500watt az áram felvétele. dupla trafós nem hiszem hogy csak úgy bele rakták ezt a trafót. Na de nem kötekedni szeretnék hanem segítséget. Én így kaptam sajnos hogy hibás
(#) 1984white hozzászólása Júl 14, 2013 /

Sziasztok!
Tudtok ajánlani nekem egy erősítő rajzot?
Előző hsz. link
(#) Doncso válasza at22 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Értem, akkor a rajzzal nem stimmel valami, mivel ott 2 pár MJL21193 és 4 szerepel. Onnan gondoltam, hogy mi a helyzet. De ettől függetlenül vannak benne banálisnak mondható hibák, amik így a meghibásodáskor jöttek elő, egy erősítőben szerintem nem megengedhető, hogy a biztosíték ne oldjon, és az sem, hogy a nyák csak így füstölögjön.

Szia! Hát igen azt én se értem hogy miért nem oldott ki egy bizti se. A rajzot a google barát találta
(#) Alkotó válasza Doncso hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

A védelemnek -akármilyen is az- annyi dolga van, hogy az éppen rábízott feladatot elvégezze. Az erősítőkbe, főleg a gyáriakba, általában csak kimeneti rövidzár, és melegedés elleni védelem szokott lenni, illetve a hangszórók irányában kifelé egy DC védelem. Tehát a külső hatások ellen védi a végfokot is, illetve a hangszórót a végfoktól.
Ezen kívül azonban simán elromolhat benne bármilyen alkatrész (legyen az akármilyen kifinomult kapcsolás), ami már bőven kívül esik a védelmek hatáskörén.
Azzal értek egyet, hogy alapesetben mindent rossznak kell feltételezni, de néhány méréssel jól szűkíthető a kör. Sajnos, a gyári erősítőkben olyan összetett egymásra hatások vannak, amik iszonyúan megnehezítik a hibakeresést. Vastag kábelkötegek mennek a végfok a kijelzés és a meghajtás között, ezért nehéz önállóan vizsgálni az egységeket.
(#) blasz válasza at22 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Amúgy az 2 pár ahogy Doncso kolléga irta
(#) at22 válasza at22 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Végül is a bizti akkor old ki ha pl: 4A a bizti benne de 5Aamper folyna át akkor biztos feloldana.
(#) Doncso válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Éppen ezt mondom én is, hogy nem feltétlen célravezető egyből a végfokra mutogatni, még ha az esetek 80%-ban az is a bűnös, egyrészt. Másrészt, afelé próbálom terelni a dolgot, hogy ne arról szóljon a dolog, hogy "javítás helyette" hanem "javítás tanítás" ha érted mire gondolok. Az, hogy mennyire problémás egy egy részegység ellenőrzése már egy másik kérdés.

Hát azért 4Ampreos egy biztosíték nem? Egyébként mekkora van benne?

Szia! Példának írtam csak. Amúgy nem tudom milyenek vannak benne. Majd holnap neki esek és jobban átvizsgálom.
(#) blasz hozzászólása Júl 14, 2013 /

Azért 1200w 2pár végtranzisztorból,van képe a gyártónak,és vastag tintája. Felháborító hogy miket adnak el milyen valótlan teljesítmény megadásával,és ezzel nem a tulajt akarom bántani.Ha tud 250w az több mint elég.

Na várjál, félreértettelek, 4db/oldal? Tehát 2 pár, akkor ez max 300w/oldal, nem több, 1200w, dehogyis. Azt viszont nem értem, hogy 2 pár végtranyó minek kap +-105v os tápot? Nem kerek ez igy sehogyse...
(#) at22 válasza blasz hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Szia! Nekem bőven elég lenne az a 2x250w

Szia! Én se mondtam hogy 1200w. Én is olyan 2x250-300wattra gondoltam annyit biztos tud.
(#) blasz válasza at22 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Persze azért mondtam ne a tulajt piszkálom,hanem a gyártót.Nekem is volt könig 4200 végem oldalanként 1 pár BD tranzisztorral,ment is tovább...
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Annyira valószínű a tranzisztorok hibája, hogy kár is mással kezdeni, szinte 100%, hogy azok döglenek meg.
(#) Alkotó válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Igen, de az én kevés tapasztalatom alapján a végtranyók mindig magukkal visznek egyéb alkatrészeket is (pl. meghajtók, vagy a visszacsatolás miatt a bemenetről is valamit).
(#) Buvarruha válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

De nema pouffert, vagy a greatz hidat és most erről volt szó.

Fölöslegesek a viták,a két végpanel leköt, bedug utána és máris tárulkozik a hiba,utána mérni kell,hibát keresni.Azt nagyon furcsállom 6db biztositék mellett is lehet rövidzár,hacsak nem 20A van mindenhol bent.

Nem érted amit mondok, persze, hogy a tranyók hibája, de ha rámutatsz a hibásnak vélt alkatrészre, akkor tanítottál valami valakinek?

Igen , annyit szerintem is tud. De ami aggasztó, az a magas tápfesz, ekkora táphoz kellene több végtranzisztor, és akkor nagyobb is lehetne a kimenő teljesítmény.
(#) Doncso válasza blasz hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Szerintem se normális, hogy nem lőtte el a biztosítékot, akkor minek van ott? Mérőpontnak?
(#) Koncsar válasza voodoo hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Köszönöm a törödést, jól esett ezeket a szavakat olvasni.
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Júl 14, 2013 2 /

Igen azt tanítottam, hogy gondolkodjon mielőtt felesleges méregetéssel szívatja magát. Mindent végigmérni még egy majom is képes, de végiggondolni, hogy mi is lehet a legvalószínűbb, már gondot okoz, ahogy látom.
(#) Doncso válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2013 / 1

Nálad úgy működik, hogy ha valaki nem osztja a gondolat menetedet, akkor finoman savazod? Szerintem meg, te nem tanítottál neki semmit. Miért lenne felesleges megmérni a tápot, hogy az legalább rendben van e? Te szivatod magad azzal, hogy megmérsz egy graetz puffer tápot? Másrészt az elektronika, nem valószínűségek halmaza, hanem száraz tényeké, amit pedig a műszered fog elárulni. Egyébiránt nekem nem okoz gondot. Pár pákavéget már elégettem, hidd el.
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Júl 14, 2013 1 /

Nem savazok senkit, de nem értem miért kell azon viattakozni, hogy egy erősítő legvalószínűbb hibaforássa a végtranzisztor, főleg, ha hangosításra van kitalálva. Felőlem azt mér amit akar, de ez tény és nem én vitatkozok tényekkel szemben.

Egy profi úgy javit,oda nyul kattint a pákájával kettőt és kész,a kezdő vért izzad mindennel,és igenis jól esik ha mindenre felhivják az ember figyelmét.Ha nem volnának olyan emberek itt mint Beringer600,Reloop,Doncso akkor a mai napig csak állnék minden müszaki dolog felett,de Ők szájbarágósan mindent elmagyaráztak és ma már javitok építek.De 1 év kellett ezekhez,és persze minden tanitani szándékozónak szól a köszönet természetesen.
(#) Koncsar válasza Doncso hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Milyen hangulatos a vasárnapunk. Ez jó legalább nem alszunk el.

Nem vitatkozom, csak azt próbálom számodra világossá tenni, hogy ha egyből rámutatsz arra, hogy mi a hiba, akkor nem ismerteted meg vele a javítási metódust, és legközelebb is megkérdezi majd, ami nem baj, de így nem tanult meg semmit, csak azt, hogy hova kell fordulni, ha nem szól az erősítő. De ha végigvezetsz valakit, egy javításon, akkor később ő is és az is tudni fogja hogy álljon neki, aki majd később olvassa. Erről szólna a fórum. Dehát látom nem fogod az adást.
Következő: »»   1367 / 2520
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem