Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1784 / 2501
(#) krisz69 hozzászólása Nov 28, 2015 /
 
Sziasztok . Tegnap kaptam egy robósztus darab végfokot ajándékba kicsit leharcolt külsővel. Érdekessége a dolognak. tökéletesen üzemel,mind a melett hogy évekig hevert egy garázsban fedél nélkül lötykölődött bele még gáz ojal is. A panelt egy napig áztattam alkoholba hogy a rárakodott kosz le jöjön mert még az alkatrészek se voltak felismerhetőek. A poti szét volt hullva anyi nyűgje volt.Most üzemel tökéletesen.Itt egy pár fotó.Régi megbizható magyar termék Robston dx-1000
esetleg ha valakinek lenne hozzá kapcsolási rajza azt nagyon nagyon megköszönném.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2015
(#) reloop válasza VoltsAnimations hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Természetesen megoldható. A transzformátornak tudnia kell 3x36VAC-t az erősítő számára és 1x13VAC-t a kiegészítő áramköröknek.
Az 50V-ról leveheted ugyan a 12-15V-ot előtétellenállással, feszültségstabilizátorral de a fölös feszültséget el kell fűtened, ezt nem tudom jó lelkiismerettel ajánlani.
(#) Helios válasza krisz69 hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Szia! Nemrég nálam is járt egy ilyen csoda, védelem hibával. Nagy nehezen kigugliztam a tervezőjét, és segített a javításban, bár nem tudom hogy a kapcsolási rajzot megosztja-e veled. Jó tanácsként javaslom, hogy a trafók bandázsát vizsgáld át, plusz ventillátort is nézd át, ha kell olajozd be kellően. Ne érjen meglepetés.
(#) Csongi_ válasza reloop hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Kicsereltem a T410-et, es semmi valtozas. A regit megmerve nem volt rossz az sem, nincs atutve. A vezetosavot atneztem, sehon nincs szemmel lathato hiba.
(#) krisz69 hozzászólása Nov 28, 2015 /
 
Sziasztok 2sa1209et mivel lehet helyettesíteni ?? elöre is köszönöm a segítségeteket.
(#) reloop válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
A vezetősávot a multiméter szakásvizsgálójával ellenőrizd, nem biztos, hogy szemmel látható a hiba.
A T410-nél a bázis-emitter zárlat abból jött ki, hogy közöttük 0V a feszültségkülönbség. Ezen két mérési pont között a tranzisztoron kívül más is okozhat igen alacsony ellenállású kapcsolatot, amit Neked kell kiderítened, szintén a szakadásvizsgálóval.
(#) Massawa hozzászólása Nov 28, 2015 /
 
Ma kicseréltem a Denonban minden teljesitmény tranyot és a meghajtoit, de sajnos nem igen segitett, a bekapcsolás után egy pár másodperc alatt megnö az alapáram ( 1 mV-ról 40 mV-ra), igy azonnal kikapcsolom.
Még nem mértem tovább, mert az alatt a néhány másodperc alatt nem igen lehet. Hidegen nem találtam eltérést a másik csatornához (a bemenet DC csatolt és félö, hogy kivülröl jön az egyenáram - sajnos igen nehéz leválasztani a konstrukcio miatt).

Esetleg valami ötlet?

Power Amp.PNG
    
(#) steelbird válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Szia.
Feszültséget írtál nyugalmi áramnak. A 0,22 Ohm -on mérted, a mérőponton?
Ha a bemeneten kap DC -t és elbillen a végfok, az terhelés nélkül elvileg nem növeli meg a nyugalmi áramot, csak a kimenet billen el DC -ben és GND -hez képest mérhető a kimeneten.
(#) Massawa válasza steelbird hozzászólására (») Nov 29, 2015 1 /
 
Igen, a nyugalmi áramot általában mindig feszültségben fejezik ki azokon a soros kis ellenállásokon. 1-3mV-nak kéne lennie, annyi is a kezdetben, de utánna megindul felfelé és a védelem is bekapcsol.
Sajnos mechanikailag olyan bonyolult az egész dolog, hogy nem lehet szétválasztani a fokozatokat. Majd megprobálok kiforrasztani egy alkatrészt ( igaz ahhoz is szét kell szedni az egészet, majd összerakni, és csak azután lehet ujra feszültség alá helyezni - szétszedve lehetetlen.
(#) Nemtudhatod válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2015 / 1
 
Nem! A nyugalmi áramot amperben (mA) fejezik ki, és nem csak általánosságban. Hogy Te egy soros ellenálláson feszültséget mérsz, azt úgy is kell leírni, akkor nem lesz félreértés belőle.
A kimeneten mérhető feszültség az az offszet hibája egy erősítőnek, azt mérik feszültségmérővel, de mindkettő nevében a megnevezése is.

Ha egy soros izzón át mérnéd, akkor füst nélkül is megtudnád, hogy káros mértékben növekszik e tovább a nyugalmi áram, vagy nem.
(#) Massawa válasza Nemtudhatod hozzászólására (») Nov 29, 2015 2 /
 
Nem tudom miért vagy ezzel elfoglalva vasárnap hajnalban. Miota világ a világ a nyugalmi áramot az erösitökben voltban mérik. Ahogy a rajzon is látod ott a méröpont és arra adja meg a gyárto a feszültséget.
Az offsetet a földhöz viszonyitva mérjük, és valoban feszültséggel.
(#) steelbird válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Idézet:
„...a bemenet DC csatolt és félö, hogy kivülröl jön az egyenáram - sajnos igen nehéz leválasztani a konstrukcio miatt...”
Én erre írtam, hogy mérd meg a kimenetet. Ha már eljutottál odáig, hogy nyugalmi áramot mértél, akkor plusz egy mérés és a gondolatod igazolódik, vagy cáfolódik. A nyugalmi áram pedig terhelés nélkül elvileg nem nő ennyit attól, hogy DC-t kap a bemenete. Persze, ez függ sok mindentől, a bemeneti DC szinttől, konstrukciótól, stb.. úgyhogy mérj kimeneti DC -t, ha az rendben van, akkor nyugalmi áram probléma. Lehet gerjedés, hűtetlenség (fellazult végtranzisztorok), meg utána még sok minden..
Pl. okozhatja alkatrész hiba miatti offset-elbillenés, ami a szabályzókörön belül történik valamelyik fokozatban. Ilyenkor el akar billenni az egyik fele a végfoknak a tápfesz felé, mire a másik fele visszahúzza, aminek az az eredménye, hogy egymásra nyitnak a végtranyók.
Meghajtó, ill. végtranzisztor hibája okozhat ilyen problémát.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
(#) reloop válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Szia! Ne legyünk restek kiírni: az végtranzisztor emitter-ellenálláson eső feszültségről beszélünk, még akkor sem ha magától értetődő. A kezdők ettől még nagyobb késztetést éreznének a fogalmak összekutyulására.
Ami a kérdés lényegét illeti, el tudom képzelni a helyszűke miatt milyen gúzsban táncolás a javításod. Pár dologra azért rákérdeznék.
A nyugalmi áram állító trimmert visszavetted 0 ohm-ra? A félvezetők cseréje az ismételt beállítást indokolja.
A teljesítményfokozat ilyen durva sérülése legtöbbször magával viszi a csatolt rajzodon R537 pozíciószámú (330 ohm) ellenállást. Ha nem cserélted, rámérnél feszültségmentes állapotban?
(#) Massawa válasza steelbird hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
A baj az hogy igen nehéz mérni, alig férni a dolgokhoz ( a méröponthoz is. Extra szondát kellett gýartani mert ugy 15 cm mély "szakadék" mélyén vannak a méropontok. Csak a házba beépitve tudom egyáltalan bekapcsolni és az izzos elötét sem tud müködni, mert 5 erösitö van egy NYÁK lapon, ami másik kettöbe van bedugva ( táp és védelem valamit a processzoros vezérlés. Ha az egész erösitöt kötöm az izzora, sajnos nem indul el, mert a procik nem kapnak elég áramot és igy lekapcsol.
Ki fog kelleni forrasztani valamit a bemenetröl és ugy mérni.
(#) Nemtudhatod válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Azért vagyok kiakadva vasárnap "hajnalban" mert az áramot A ben mérik
a feszültséget meg V ban!
(#) Massawa válasza reloop hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Természetesen letekertem a trimmert, és a bekapcsolás pillanatában mintha reagálna (addig amig fel nem éled a proci akkor elindul az áram és kikapcsol a védelem). Azt a 330 ohmos ellenállást mértem nem volt hibás, csak a 0,22 ohmosak mentek el valamint a 538 (1 ohm) valamint a figyelö 551 (1 kOhmj ment el. Azokat mind kicseréltemösszehasonlitva a szomszéd csatornával eddig még különbséget hidegen nem láttam. Igaz ott vannak azok a zenerek azokat hidegen az áramkörben nehéz bemérni. Ki fog kelleni forrasztanom mindent.
(#) Massawa válasza Nemtudhatod hozzászólására (») Nov 29, 2015 2 /
 
Ezt m´ar tudjuk az elemi iskolátol, de nem érvényes az erösitöre....
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Hello!
Korábban segítséget kértem, bocs, de nem sikerült a linket beszúrnom így idézem
"
Segítségeteket kérném ! Adott egy Denon dra355R rádios végfok. Nem müködik ,sok hibája van. A legmeglepőbb , hogy nem találom az IC605 7806 stab IC-t, sőt még a közvetlen közelében lévő alkatrészeket sem pl az R681 4R7 1 W os ellenállást se, viszont vannak olyanok amelyek nem találok, ilyen pl a R653 120R/1 W.os ellenállás amely szinte forró, kicseréltem 3W-osra de ugy is szinte forró. A legnagyobb problémám , hogy nincs meg a a fentebb emlitett stab ic-és a helye se így nincs 5V ott ahol lennie kellene.Mivel nincs meg az 5V nem is müködhet a készülék, továbbá a -15V is vacakol és néha rángat a relé."
Köszönöm, hogy senki se reagált rá. Most ott tartok, hogy már csak a kijelzője nem müködik, de már feladtam. Aknek van valami javaslata itt leszek, ha nincs marad így.
(#) Gafly válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Ettől nem leszel sokkal boldogabb, de vagy "valaki kiszedte", vagy a másik lehetőség, hogy nem jó a rajz...
Van ugye az, hogy egy nyomtatott áramkört több készülékhez is alkalmazzák (ami az adott termékhez kell, az ültetik be), meg az hogy már "turkáltak" benne....
(#) Beringer 600 válasza krisz69 hozzászólására (») Nov 29, 2015 / 1
 
Heló!
Elvileg az MJE350
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Két kérdés: honnan tudjuk, hogy neked mekkorák az emitter ellenállásaid, és honnan tudjuk, hogy a 0.22 pontosan mennyi, esetleg megnyúlt-e 0.4 ohm-ra? Ha én elmondom neked, hogy 10mV-ot mérek, akkor abból te nem tudsz következtetni az átfolyó áramra, tehát ez így önmagában nem jelent semmit, kell hozzá az is, hogy mekkora ellenálláson méred. És ha áramról beszélsz, Amper mértékegységet használj, ha feszültségesést mérsz, Volt a mértékegysége. A kettőt nem lehet cserélgetni.
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Onnan, hogy én raktam be, mert az eredetik leégtek. Az értékük meg ott van a rajzon. Le lettek mérve.
Nem az a lényeg, hogy mennyit mérek, hanem az, hogy nem marad a beállitott érték.
Nem tudom mennyi erösitö volt a kezedben, de én már sok 100-n tul vagyok, igy van némi fogalmam, miröl beszélek ha a 0,11 ohmos ellenálláson esö feszültségröl irok.
Senki semmit nem cserélget, ( megsugom az ampermérö is feszültséget mér a söntön, csak áramnak olvasod le a skáláról).

Ez a tipikus esete amikor be akarsz valamibe kötni, ahelyett, hogy a lényegröl beszélnél.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
(#) 13_Balu50 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Nincs meg továbbra se, a kapcsolási rajzon szerepel, de a panelon nics sőt a helye se. Ettől függetlenül megbvan az 5 volt a gond már csak az, hogy a kijelző nem világit.
(#) krisz69 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Köszönöm remélem jó lesz.
(#) Szabi1 hozzászólása Nov 29, 2015 /
 
Sziasztok! Megint a Proel PRL 1300-as végfokom hibájáról szeretnék információt kérni: Legutóbb egy 10 ohm ellenállást cseréltem ki ami a GND és alváz között van, azóta két nagyobb beltéri bulit is lerendeztem vele (vittem magammal póterősítőt de nem kellett befogni). Ma behoztam a szobába, és persze hogy a fűtőtest mellett volt egy pár óra hosszát, de nem volt bekapcsolva. Egy picit ráengedtem a hangerőt a Protect megint bekapcsolt, ha levettem a hangerőt akkor vissza, és így játszott velem megint. Szétkaptam a tetejét, hát megint a 10 ohm 1/2 W el van égve. Szerintetek mitől éghetett ki ?
(#) Kovidivi válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Megjelent a hűtőbordán az egyik tápfeszültség, mert a tranzisztor alatt levő szigetelés nem megfelelő, kilágyult/stb. Így a GND-re lett kötve 10ohm-on keresztül az alváz, ami pedig a bordáról megkapja a tápfeszültséget.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
(#) Szabi1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Nincs egyik tranzisztoron sem szigetelés, mert minden MJ21194+MJ21193 végfok tranzisztor kollektorja GND-n van az erősítő topológiájából adódóan (hangszórókimenet a trafó 0 pontja és GND), és külön borda van a két csatornának, PCB-re szerelve. Ha a transzformátor 666VA csatornánként akkor szerintetek hídban tényleg le tudna adni 1300W RMS-t? Volt már rákötve egy nexo RS18-as duplaszubból csak egy hangszóró (8 ohm 1700W 18") , vitte is csak valahogy nem voltam elragadtatva a hangerővel (szabadtéren, az udvaron), volt még két top amit akkor egy HIFI 2x120W-os erősítővel hajtottam, vágva voltak persze 120hz-nél 48 db/ oct HPF, 100 Hz LPF 48 db/oct
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Szia! Mérj feszültséget a test és a váz között!
Látsz-e összefüggést az 10 ohm elégése és az éppen használt jelforrás között, mert onnan is származhat a hiba.
(#) Selmoka hozzászólása Nov 30, 2015 /
 
Sziasztok. A következővel fordulnék segítséghez. Nemrég kaptam egy Genius HF 5000 mélynyomót a többi hangszórót viszont nem, nos az lenne a probléma hogy ebből a ládából kiszerelték a mélynek a végfokját tehát a Tda7294-el szerelt végfok panelt és a hangszórót is ugyebár így nem indul be a gépezet és azt szeretném kérdezni, hogy esetleg a másik végfok panelt ami a többi hangszórót üzemeli életre lehet e kelteni úgy, hogy nincs benne a mélynek a végfokja? Nézegettem már, a trafót hallani, hogy üzemel de semmire nem reagál se egy LED nem világít se semmi. Semmi kábel semmi se hiányzik belőle csak a végfok modul viszont a másikat, hogy lenne érdemes beüzemelni? Szereljem ki és magába üzemeljem van egyáltalán kuka az egész?
(#) reloop válasza Selmoka hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Szia! A +5V táp is a TDA7294 panelen volt, azt kéne pótolnod, hogy a kezelőszervek működjenek.
Következő: »»   1784 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem