Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2111 / 2522
(#) black1989 válasza reloop hozzászólására (») Szept 26, 2018 /

Látom , hogy a diferenciál fokozatban is generátor van , de már én is próbáltam generátorral ,de nem segített , az is feltűnt ahol én lm317-et alkalmazok ,az általad linkelt kapcsoláson diódával van megoldva. Sajnos nem tudom beállítani a kívánt nyugalmi áramot , mert 60ma felett már erősen búg sajnos, így 40ma amit be lehet állítani alig hallható búgás mellett .
(#) reloop válasza black1989 hozzászólására (») Szept 26, 2018 /

Attól, hogy eliminálod a vezérlés nélküli állapot búgását, a terhelés hatására bekövetkező tápfeszültségváltozás hozzáadódik azért a kimenő jelhez, ami egyáltalán nem kívánatos a hangfrekvenciás erősítőben. Az LM317-ről már írtam, annyi maradt ki, hogy a hozzá kapcsolódó kondenzátorok kirívó hibának számítanak.
Szimuláció szintjén a táphullámosság-elnyomást a tápágban elhelyezett 1-3 VAC jelgenerátorral tudod tesztelni.
(#) Klorid válasza reloop hozzászólására (») Szept 26, 2018 /

Köszönöm a segítséget! Tudnál esetleg ajánlani egy olyan tranzisztortípust amivel elbírná a 4 ohmos terhelést és a tokozása TO-220?
(#) reloop válasza Klorid hozzászólására (») Szept 26, 2018 / 1

Például a BD911, BD912 elég strapabíró.
(#) Edem631 hozzászólása Szept 26, 2018 /

Helló.Mitöl lehet brummos hangja a Videoton 4630 készüléknek.Erösitö részét használnám zene hallgatásra telefonról de brummos a hangja a ràdió résznek is.Átnéztem nem szakadt a földelés áramkör.
(#) reloop válasza Edem631 hozzászólására (») Szept 26, 2018 /

Szia! Letekert hangerőszabályzó esetén is búg? Akkor érdemes elsőként a C230 pozíciószámú 2200 µF-os kondenzátort cserélned, az szűri a tápot.
Említetted, hogy BC182-t cseréltél benne, az melyik részén volt? Végtranzisztor már csak a terhelhetősége miatt sem lehetett, a doksija szerint TBA810 IC a végfoka.
(#) Edem631 válasza reloop hozzászólására (») Szept 26, 2018 /

Üdv.Akkor nem búg letekerve a hangot.A tápszürö nagy kondi jó másikkal is brummos.A végfok tranzisztor feletti három teljesitmény tranzisztor volt cserélve mert az egyik rossz volt..9014 gyengébb tranzisztor van a Bc182b helyett.
(#) Edem631 válasza Edem631 hozzászólására (») Szept 26, 2018 /

Az Ac187 végtranzisztor ami hütő tönkön van az feletti három tranzisztor.Elirtam az előbb
(#) reloop válasza Edem631 hozzászólására (») Szept 26, 2018 /

Sajnos az irányok nem mondanak semmit, ebből a kapcsolási rajzból látom a készüléket.
A BC182 cseréjénél figyelembe vetted, hogy a 9014-est ahhoz képest elforgatva kell beültetned? A két tranzisztor emitter és kollektor kivezetése ellentétes. A bázis mindkettőnél a középső láb.
A felhasználási célod szempontjából egyedül a T205-nek van jelentősége, ellenőrizd le a beültetését!
(#) Edem631 válasza reloop hozzászólására (») Szept 26, 2018 /

Oké majd leellenörzöm a lábkiosztást.
(#) Baxi hozzászólása Szept 27, 2018 /

Hi Mesterek!
Olyan kérdésem lenne hogy a balanced/szimmetrikus bemenetnek, van e értelme otthoni körülmények közt?
(#) metabo123 hozzászólása Szept 27, 2018 /

Sziasztok!
Cseréltem a tönkrement tranzisztorokat Reloop ajánlása szerint (Lásd itt).
Szerettem volna élesztéskor beállítani a nyugalmi áramot, de úgy látom erre ebben a kapcsolásban nincs lehetőség, csak a kimeneti DC-t lehet piszkálni (a "service manual"-ban is csak arra találtam utalást). Vagy valamit nem jól értelmezek?
Az erősítő működik, csak a hűtőborda tűnik kicsit melegnek 16 ohm-al terhelve csekély hangerőn (a kezem még rajta tudom tartani, kb.: 45-50 fokos lehet)
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Szept 27, 2018 /

Szia! Az RT101, RT201 22 k-s trimmerekkel vissza tudsz venni a nyugalmi áramból, de ennél a topológiánál, ahol a meghajtók emitter-ellenállása nem csatlakozik a kimenethez, legalább 20-30 mA-t kell elérned üzemmeleg állapotban. A nyugalmi áram a végtranzisztor emitter-ellenállásán eső feszültségből számolható.
(#) tothbela válasza black1989 hozzászólására (») Szept 27, 2018 /

Gyakorlatilag mivel az LM stabilizátort a földhöz képest hidegítetted, a tápfesz behorpadása azt eredményezi, hogy a q5 (azt hiszem ez a pozíciószáma) bázisfeszültsége elfogy, és a nagyjelű fokozat áram nélkül marad. Másként fogalmazva a stabilizátorral stabilizált áramgenerátor árama nem hogy nem stabil, de rosszabbul viselkedik mint egy egyszerű ellenállás. Próbáld ki egy ellenállásal és két diódával.
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Szept 27, 2018 /

Szia! A végtranzisztorok emitter ellenállásain (2x0,47 ohm iker ellenálláson) 76mV-ot (2x38mV) mérek mindkét csatornánál. Ez sok, igaz (80mA??)?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Szept 27, 2018 /

A trimmert megtaláltad? Nyugodtan csökkentsd a nyugalmi áramot a harmadára.

Igen már lejjebb vettem, most a két emitter ellenálláson 36mV esik (2x18mV) és épp csak melegszik a borda (rövidre zárt bemenet terheletlen állapot). Csökkentsem még, vagy itt megállhatok, jó lesz (igaz, így még csak a felére csökkentettem a nyugalmit)?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
(#) pucuka válasza Baxi hozzászólására (») Szept 27, 2018 /

Azon túl, hogy drágább, és babrásabb is, sok kellemetlenségtől tud megmenteni, pláne ha több egységet szeretnél össze vissza csatlakoztatni.
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Szept 27, 2018 / 1

Ha melegedés elfogadható, tökéletes az érték.

Akkor így marad, ez készen van.
Köszönöm a segítséget!
(#) Baxi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 27, 2018 /

Egyszer beszeretnek újítani egy processzort, s építeni hozzá végfokokat. A készülék pedig rendelkezik ezekkel az xlr csatikkal. Kapcsolás jó hozzá? Már mint a végerősítő bemeneteire ezeket megépíteni. Segítséget előre is köszönöm.
(#) krisz69 hozzászólása Szept 27, 2018 1 / 1

Sziasztok csináltam egy össze foglaló kis videót ,,N" chenel mosfet erősítőről .Bővebben: Link
(#) mlaci989 válasza krisz69 hozzászólására (») Szept 27, 2018 /

Nem megy a videód
(#) HEXA007 hozzászólása Szept 28, 2018 / 1

Üdv!
Valaki eltudná nekem ezt magyarázni nem igazán értem... Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
(#) pucuka válasza HEXA007 hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

A tápban két dolog működik. Az egyik a trafó működése, a másik a PWM szabályzás. Melyiket nem érted?
(#) krisz69 válasza HEXA007 hozzászólására (») Szept 28, 2018 1 /

A teljes doksi hol találom meg ? Esetleg egy linket kaphatok?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
(#) mek-elek hozzászólása Szept 28, 2018 /

Uraim!
Nem kellene talán ezt itt folytatni: "Kapcsolóüzemű táp 230V-ról"
(#) alcapone386 hozzászólása Szept 28, 2018 /

Sziasztok! Adott egy CAT CS-907 5.1 erősítő. Tudom nem egy nagy szám, de amennyire nekem kell arra jó Van-e tippetek az alábbi hibajelenségre?

DSP - Live, Rock, Disco, Simulated, Matrix, Classical, módok alatt a hátsó(rear) hangszórók random működnek. Ha egy jól irányzott pofont kap az erősítő, akkor megszólalnak, majd véletlenszerű idő múlva megint vagy elhalkulnak, vagy "dadognak". Szétszedtem, hátha kontakt hiba. Minden testet megpucoltam, használtam bőven kontakt tisztítót is. Digitális potit szétszedtem, szépen megtakarítottam. Hangszínszabályzó potmétereket amennyire tudtam befújtam kontakt tisztítóval, de a hiba még mindig fennáll. Hogyan folytassam a hibakeresést szerintetek?

Köszönöm a tippeket előre is!
(#) Owert hozzászólása Szept 28, 2018 /

Üdv mindenkinek! Egy TDK 2.1 hangfalszett erősítőjét szeretném feléleszteni. A probléma, hogy áram alá helyezve a biztosítékok kiégnek (2 x T1.6A) 1-2 mp után, a kapcsoló relétől 2-3 kattanás hallatszik. Hangra kapcsol be eredetileg egy relé segítségével. A relével (12V, két áramkörös, külön kapcsolással) volt probléma, ez ki is lett cserélve, 3 db 35V 220 µF kondi, ami látszólag beteges volt illetve a végfokok is cserélve lettek (LM4752T, LM1875T), más alkatrész ránézésre rendben, ellenállások, diódák bemérve, azok is rendben. Tápfeszültség 15V AC, de is rendben. Akinek van építő jellegű javaslata, szívesen fogadom, melyet ezúton is köszönök.
Következő: »»   2111 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem