Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nem csak a végerősítőnek kell amit utánna kötök?
Ha hajlandó vagy nagy betűvel kezdeni a mondataidat, akkor elárulom a LED előtét ellenállás számítási képletét. Remélem bízhatok benned, Ut-Uled/Iled Vagyis, pl. tápfeszed legyen 17V, egy "általánosan használt" zöld LED nyitófeszültsége 2,2V, Nyitó árama 10mA akkor 17V-2,2V/0,01A=1480Ohm ~1,5KOhm
Ezt a kapcsolást(Bővebben: Link) a kimenetnél megszeretném toldani 1 hangerő potival.Annyi lenne a kérdésem,hogy hova és milyen potit tegyek
Nem feltétlen. A hangszín és hangerőszabályozó fokozatban szokás használni legalább jelkövető fokozatot, azért, hogy ne terheljük a műsorforrást és meg tudjuk hajtani a végfokot. Ezeken a fokozatokon van némi jelszint veszteség, ezt pótolni kell valamivel.
A jelkövető erősítő mondhatni nem erősít, csak az a dolga, hogy kellő kimenő impedanciát biztosítson az azt követő rész számára. Lehet tranyos fokozat, ezt nem ajánlom, inkább célszerű valamilyen opa-t használni. Gyári erősítők rajza!
Hello
Az adatlapon lévő stereo kapcsolást 2*6W meg szeretném építeni és kérdésem lenne,hogy elég e 0,6Wos ellenállás vagy nagyobb kell bele? Bővebben: Link
Igen elég bele.
Az is igaz hogy a temerdek sok autoerosto MOSFET-el mar kimegy a divatbol ugy par tiz ev mulva , mikor majd atternek a D osztalyu cuccokra .
Eddig ahogy hallom nagyon jol duborog a basszus ezeken a cuccokon. Akinel nem duborog annal szerintem illesztesi hibak , tervezesi hibak vannak . A szinezodes a tulvezerles eseten jelenhet meg ami elektroncso -jellegu de egy kicsit dinamikaban elter . A HiFi-sek erzekelik a kis kulombsegat DE nem szabadna az erositonak ebbe tartomanyba jutnia .Egy erosito a linearis szakaszon kell mukodjon.Persze a gitarerosito az mas .De nem errol van szo. Kitunoek a MOSFET-ek es a JFET-ek arrol nem is szolva hogy IMD-juk nagyon alacsony ez leven az egyik legfontosabb tulajdonsaguk .
Köszönöm a választ.
Igazad volt az NC lábakon kondi nem ért semmit, de az ic bemenetére rakva csökentette a zajt. A TV -ről még annyit kell tudni, hogy a kapcsoló üzemű táptól, kb 1 m vezeték megy a tv-hez, aminek a végén van egy kis szűrő (ferritgyűrű vagy valami ilyesmi). Na most ezt, mármint a kábelt egyéb okok miatt meg kellett toldani. Lehet az probléma, hogy a szűrő erre az 1m re lett méretezve és 2m esetén már nem optimális? Számtech boltban lehet kapni VGA kábelhez ferritgyűrűt. Ilyesmivel esetleg érdemes próbálkozni, hogy a tápból jövő zavarokat leszürjük? Üdv dBell Üdv dbell
Már rég áttértek a D-osztályú cuccokra de mindegy...
Már nem jár gyerekcipőbe az impulzustechnika, úgyhogy a D-osztályú erősítők minden szempontból megállják a helyüket a líneáris üzeműekkel szemben.
Amit vettem LED-et arra az van írva hogy áramigénye 2mA az elég neki vagy legyen inkább kicsit több?
A 2 mA led ugymond Imax paramérete 2mA, vagyis úgy kell korlátozni, hogy legfeljebb annyit kaphasson. De célszerűbb 1,5-1,6 mA-ra belőni, mert így hosszú életű lesz, miközben a fényerejének 94-95%-át adja.
Ha jól értem, számítógépről járatod a tv?
Mivel én a tv saját tápjára értettem hogy zavarja. Sok olyan tv van amelyben a különböző részegységek, fokozatok zavarják egymást. Ez a gondatlan tervezésből fakad, pl. a saját Sanyo tv-m is ilyen.
Ennek a mondatnak semmi köze a valósághoz: A szinezodes a tulvezerles eseten jelenhet meg ami elektroncso -jellegu de egy kicsit dinamikaban elter.
Óriási tévedés! A szinezettség nem kivezérlés függő, ugyan úgy kis mW-os teljesítménynél is jelentkezik. Mértéke és milyensége az alkalmazoott kapcsolástól függ. Hozzáteszem, nem hallottam még szinezetlen hangú fetes erősítőt, az gyanítom még nem is épített senki!
Sziasztok.
Valakinek megvan a mellékelt kapcsolás olvasható formátumban? Esetleg valaki meg is építette, vagy van véleménye róla? Gondolkodom egy ilyen típus építésén, de nem tudom mik a tapasztalatok. Azt látom hogy a hagszín be van építve a végfokba. Hallottam egy hasonlót szólni és annak nagyon tetszett a hangja.
Szia!
Tessék! Bár azt megjegyezném, hogy ennél sokkal jobb erősítők is vannak! E felett sajnos kissé már eljárt az idő! A könyvet 1978-ban adták ki!
Szia:Igen én már ezt valamikor réges régen megépítettem , ez a Do Z hoz képest 0. Ha a DoZ al nemvagy megelégedve akkor ezzel? milessz? De viszont itt jól láthatod amit már beszéltünk LEPKE, EMITTERKÖVETŐ alkalmazása , annyit már nyertél ezel a kapcsolással hogy ezeket megnézd de szerintem a megépítését azt igencsak mérlegeld?
Igen látom az előfokot, és kezdem érteni
Ebben az erősitőben a végfok rész a "rossz" ? Mi lenne ha a pirossal kivágott rész helyére betennék egy másik végfokot. Pl a Doz is bemehetne, persze akkor a tápfeszt csökkenteni kell.. vagy valami mást.. (B5, vagy az emlegetett miniorion végfok) ....de akkor az előfok nem fog müködni. Az előfok tápárámát végülis a 10k, 4,7k 4,7k -s ellenállások állitják be? Ezek módositásával össze lehetne hozni egy "komplett" erősitőt. Végülis ez a célom, meg az hogy tanuljak Tőletek
hello
Autóba szeretnék csinálni egy erősítőt de nem találok 12v. Én invertere gondoltam. De ha valaki tud 150w autoba és ami jobb azt szivesen megnézném ja és nagyábol olcsó legyen? A válaszokat kösz!
Sziasztok! Épitettem egy erősitőt aminek a tápja 12voltból +-30at állit elő! Be szeretném kötni a kocsiba és azt szeretném érdezni tudom hogy nem ide tartozik de azt hogy milyen vezetéken vigyem a csomagtartóba a 12V-ot? Mert néztem a boltba de a srác ajánlott vagy 5 fajtát és nem tudom mien kellene?
U.I.: Elég csak egy pozitivat vinni hátra és a testet adhatom neki a kasznirol is?
Mindenképp vidd hátra a negativot is. Ne a kaszniról vedd le. Az akksi + ra tegyél egy nagy biztositékot közvetlenül a sarunál, mert ha nincs és megsérül a tápvezeték pillanatok alatt leéghet az egész kocsi.
Az hogy milyen vezetéken vidd, függ attól, hogy hány wattos az invertered. Én kb. 5 mm-átmérőjű sodrott rézkábelt vettem, nekem az megy hátra az erősitőhöz, de nekem nincs inverter Mindenképp sodrott rézvezeték legyen, és jó vastag legyen rajta a szigetelés. Ja, és ne a jellel együtt vigyed a tápkábelt, hanem külön úton, és olyan 20 centinként rögzisd hogy ne tudjon nagyon mozogni.
Szia ....Nem tudnal arrol az inverterrol nekem kapcsolasi rajzot adni ?
Koszi
Akkor pontositsunk .
Linearis reszen a dolog elvben semmi mas linearis cucctol nem kulombozik . A dolgok megvaltoznak a nagyobb kivezerlesnel,illetve tullepve a linearis szakaszt . Bipolaris trznzisztor "hirtelen" hatarol /vag. Elektroncsonel " hizik" a szinuszgorbe es nagy atmenet van a teljes tozrzitasig. JFET-nel ugyanigy toretenik de az atmenet kicsit mas , mivel a karakterisztika is egy kicsit mas. MOSFET -allitolag a legkozerleb al a pentodahoz de az is mas karakterisztikaju. Igy a megjeleno "szinezo" paros szamu harmonikusok szep harmonikussan szinezik gazdagitjak a hangot , mind a harom tipusu eszkoznel. Ez az elektroncso nagy titka semmi mas ,ez valt be a legjobban , vagy ezt szoktak meg lagjobban. Ugy aztan a dinamikussan maskepp viselkedo FET es MOSFET majdnem olyan mint a Pentoda de az atmenet masmilyen es ez halatszik nagyon egy ismert (minta)zenei darab lejatszeasakor vagy ismert zenei stilus megszokott karakterisztikus hangzasanak lejatszasakor. Ez a szinezes es altalaban minden cuccnal megjelenik ha bomboltetik , vagy a nagydiamikas musoranyag csucsaban amire altalaban nincs eleg tartalek soha. Szub-oknal ugyancsak a felharmoniusokat haljuk tulajdonkeppen amit az erosito es a hangszoro termel . Az alap az nagyon lent van .Ha nagyon tiszta lenne a hang akkor csak egy huhogast hallanank , de felharmonikusokkal egy tomor athato hang lessz az eredmeny A zene keverok tudjak ezt es a szub reszt mar elore "gazdagitjak" hogy jol szoljon es hogy minnel tobb hanglejatszo kutyun halhato( eszlelheto ) legyen.
Szia! Sajnos nem! Én ezt ugy csináltam hogy bementem az elektronikai boltba és ott volt ilyen táp csak össze kelett rakni volt minden panel alkatrész mindent adtak hozzá! :yes:
Es nem kaptal hozza papiron kapcsolasi rajzot ?(papiron)Vagy nem tudnad nekem bescanelni ugy a nyakot h vissza tudjam rolla rajzolni ? ....nagyon orulnek neki!
Koszi
Segitenék szivesen de a boltos srác azt mondta hogy neki van egy összeszerelt és odaadja olcsobban igy nincs rajz
Talán látogasd meg ezt az oldalt nekem ezt ajánlták csak nem értek angolul
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |