Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   219 / 2523
(#) lamalas válasza szamóca hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Olvasom a masik forumot is

En DIY erositonek eddig a B5-ot tartom az egyik legjobbnak. Azt is at lehet alakitani hogy +-65V-rol tudjon uzemelni. Kerdezd rola KD mestert ... vagy szinten az altala keszitett vmelyik nagyobb teljesitmenyu FET-es vegfokot ajanlanam.
(#) szamóca válasza lamalas hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Régebben már váltottam vele egy pár levelet ezzel a magasabb tápfeszű kapcsolással kapcsolatosan.
De a B5-re azt mondta nincs rá mód hogy 50V-nál többet bírjon. Ez a max Uce a benne használt tranyónak. Mással pedig nem ajánlotta kiváltani. :no:
(#) lamalas válasza szamóca hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Huuu bakker, tenyleg! El is feledkeztem a TIP darlingtonokrol. Mert az MPSA-k birnak, az MJL-ek is birnak, de azok a nyavajas TIP-ek nem
(csak halkan jegyzem meg, hogy talan 1-2 kiserlet beleferne nehany nagyobb feszultsegu darlingtonnal is ... hatha ... )

Akkor vamelyik nagyobb teljesitmenyu FET-es vegfokot ajanlom KD mestertol. A hutoborda tulsagosan is nagy lesz hozza ... persze ez sose baj

Az is lehet hogy javítható lesz az eredeti kapcsolás, bár én csak két csatornát hallgatok akkor is a 6-ból. De sajnos nagyon berendezés orientáltak még a végdarlingtonok is benne(5kivezetésesek). Ezért mindenre fel kell készülnöm. E-miatt keresgélek.
De igazad van tényleg brutális a maga 35kg-val. :eek2:

[/quote]1-2 kiserlet beleferne nehany nagyobb feszultsegu darlingtonnal is ... hatha ... [quote]

Most elgondolkoztattál
(#) kisfeca válasza Akashi hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Mekkora biztositékot tegyek? Köszi
(#) Sa_fi válasza Robi85 hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Szia!
Kinézetre nekem is van egy olyan trafóm, mint neked. Igaz nekem más a típusszáma (M5201-2), de ettől függetlenül a vezetékkiosztás ugyanaz. Sőt még zavarszűrőm is van hozzá. Egyébként a trafó egy Epson nyomtatóból lett kiszerelve. Sajnos a trafó adatait nem tudom, mert én is úgy kaptam egy ismerősömtől. Problémádra a megoldást a fájlmellékletekben találod meg.
(#) Akashi válasza kisfeca hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Nem tudom milyen teljesítményű a kütyüd..
Vissza lehetne számolni.. P=U*I
Nekem 400wattos Magnat erősítőm van , csak a subot hajtja hídban. Nekem 30 amperos biztim van a sarunál.

Az erősítőd teljesítményét oszd el 14-gyel (üzemi feszültség a kocsin) és megkapod mekkora bizti kell. Persze nem lesz egész szám, kerekítsd fel a legközelebbihez.
(#) Akashi hozzászólása Dec 22, 2008 /

VF2-őt (vagy KDmester félét, Conductort) valaki 4 ohm, +-42Voltra épített már?

Ilyenen töröm a fejem, de a VF2 topik eléggé lehalt.
(#) Akashi hozzászólása Dec 22, 2008 /

Felteszek ide egy kapcsolást hátha valakit érdekel.

Eredetileg az Orion mini hifi végfoka.
A Kd607 helyett jó a 2N3055, a BC639/640-et lehet helyettesíteni BD139/140-nel.
Táp +-30Volt lehet terheletlenül.

Most építettem meg. Nem bonyolult, szépen szól, és eléggé strapabíró.
Annyi módosítást érdemes csinálni, hogy a tápágakba be kell kötni 1-1db 1,5 amperos biztosítékot. (Ekkor elhagyható a kimeneten lévő 2,5-ös)

1025B.gif

(#) Fodor hozzászólása Dec 23, 2008 /

Szeretnék épiteni egy erősitőt, aminek lenne 2X50W és 2X80W-os kimenete! Rendelkezésre áll nekem 1darab 800VA-es tarnszformátor, amiből én letudok venni egyenirányitás után +-63Volt DC-t!
A 2x50-wos kimenetek 2 utas rendszerhez mennének!
A 2X80W-os kimenetek pedig mélyládákhoz!
Úgyszeretném megoldani a 2X80W-os kimenetet, hogy csak a méllyet adja ki, mert a hangváltó sokkal többe kerül, mint ennek a megoldása!
Az a nagy baj, hogy nemtalálok seholsem 2X80W-os kapcsolást +-63-volthoz Nembeszélve a 2X50W-osról :'( Kérlek titeket, hogy segítsetek megvalósitani a terveimet!
Előre is köszönöm: Fodor

UI: 8 ohm-osak a hangfalak!
(#) besi99 hozzászólása Dec 23, 2008 /

Ha jól értem, ez egy erősítő, de két végfokozattal, a 2X50Wos sima lineáris, és
egy felülvágó szűrő után pedig lenne egy 2X80W os végfok a mélyeknek
(#) djyuri válasza Fodor hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Szia

A felülvágó (aluláteresztőhöz) Bővebben: Link

hűtőbordáid milyenek vannak?...mert az sem árt,ha előre tudhatjuk.

Közös tápról hajtva a két sztereó végfokozatot ajánlott 10000 mikrós 80 vagy 100 Voltos kondenzátor... 1-1- db.

Több nem kell,mert több,mint elég a trafód erre a célra.

Bemeneti jelszintekhez használni mindenütt (kívül/belül) árnyékolt vagy többszörösen árnyékolt vezetékeket.

2*63V DC a legtöbb mai végfokhoz jó. Fogsz találni. Az nem baj,ha kicsit nagyobb,mint kéne....legalább a jövőben tudsz bővíteni.
(#) Fodor válasza djyuri hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

A hűtőbordák biztos, hogy jóklesznek! KB 400-500 W-hoz is kényelmesen elegendő
(#) Fodor válasza besi99 hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

igen, úgy, ahogy mondod, csak nemtalálok erősitőt 2X80W és 2X50W-ra +-63V-ról :'(
(#) CIROKL válasza djyuri hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Szia: Én is kiváncsian várom a +- 63 voltra azt a kapcsolást . Szerintem meg nemiegen fogsz találni erre a feszre csak sima + tápfeszre ? Arra nagyob esélyed van a +- 63 voltra inkább olyan 200-300 wattos ban találsz !
(#) zolee1209 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Egy 200-300W-os erősítő alkatrészigénye nem sokkal nagyobb, mint az 50-80W-os erősítőé. Ilyen kis teljesítményű erősítőt ekkora feszre nem terveznek (szerintem), mert egyszerűen nincs értelme. Megépíted a végerősítőt, amihez kell a +-63V, majd egy plusz trimmerrel a bemenetén beállítod azt a maximális jelszintet, aminél kiadja a kívánt teljesítményt. Szerintem ez elég egyszerű megoldás!
(#) Fodor válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Ezis megoldás, de minék épitsek 150W-osat STK4048-al pl, ha nekem nemkell akkora teljesitmény??
Meg lehet, hogy többe is kerül!
(#) CIROKL válasza Fodor hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Sima + 60 voltra ha kell tudok neked föltenni kapcsolást .De ehhez még akkor szűkségeltetik a hangszóróhoz kicsatoló konderzátor .De milyen érdekelne ? IC vagy inkább tranzisztoros ?
(#) Fodor válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Ha lehet, akkor megnézném mindd a kettőt!
(#) djyuri válasza Fodor hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Szia

nem a hőteljesítményére gondoltam.

A kiképzésére....IC,tranyó....ezen belül is TO3 vagy egyébb....IC nagy foglalat vagy kicsi....vagy tök sima a bordád?

CIROKL
HY
Nos
egy FET-es végfok...amiből kiveszi a kaszkádos testvéreket. Ergo pl egy 300W-os modul(ami úgyse bír annyit) két-két véggel bír. Ha megépíti úgy,hogy csak egy-egy véget tesz bele...és mondjuk abból is egy kisebbet....akkor szerintem kész az egész. Én csak azért javasoltam így,mert ebből nem kell sokat építeni. És még több: időt fordítani

Fodor
Kaphatunk egy hangfatípust?
(#) CIROKL válasza djyuri hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Ezt amit itt leírtál teljes mértékben aláírom ! Ezis egy megoldás , biztos működik is a valóságban . Én sima megoldásokban gondolkoztam első nekifutásra , +-60 voltban gondolkozván!Erre azért igencsak nehéz dolog találni megfelelő kapcsolást ami 50-80watt ?
(#) Fodor hozzászólása Dec 23, 2008 /

Saját épitésü! Ahogy a hangfalépitőn van Nekem tökéletesen megfelel! Somogyi, bár tudom, hogy csak gyerekjáték, kérlek ne szóljátok meg, ezvan!

A kétutas rendszerben ilyen mély van:
Cikkszám:
SR 2030

Pz / Pn: 80 / 50 W
f: 45 - 3.500 Hz
SPL(1W/1m): 89 dB
leng. tek.: 1,5", 4 réteg
csévetest: ALU
mágnes súlya: 30 Oz

A mélyládában:
Cikkszám: SR 2530

Pz / Pn: 100 / 80 W
f: 35 - 3.000 Hz
SPL(1W/1m): 90 dB
leng. tek.: 1,5", 4 réteg
csévetest: ALU
mágnes súlya: 30 Oz

Szóval ezek vannak!
(#) djyuri válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Szia

igen...tény,hogy átalakítottra gondoltam,de ne feledjük azt se el,hogy kész trafóról van szó...nem tekerteti át...
És én mindig úgy gondolkodom,hogy bővíthető lehessen.

És igazad van...én nem tudok erre a feszültségre sem STK sem hagyományos végfokot egyszeres tápra. 100W a minimum,amit lehet tömegben találni.

Fodor
Ehhez valóban nem kell sok.
De ha építesz még két-két ilyet,akkor már kellhet vagy házibuliban,ha hoznak még társakat nekik
(#) szamóca válasza Fodor hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Itt van egy hasonló paraméterekkel bíró, de nem egyszerű a félvezető készlet beszerzése.

100W8ohm.JPG

(#) Fodor válasza szamóca hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Köszönöm, valami ilyesmire gondoltam, de azért ezis tetszik! A mélyládákhoz már szinte jó is lessz Csak még a kétutas rendszer
Ahoz is kellene valami ilyesmi csak 2X50W
Köszönöm a segítséget!
Am nincs még hozzá esetleg beültetési rajzod?
De ha akármi is van azt kérlek tedd fel!
(#) szamóca válasza Fodor hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Sajnos nincs 50Wra ilyen feszről, de ismételten felhívom a figyelmedet a tranzisztorok beszerezhetőségére.
(#) CIROKL válasza Fodor hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Van itt két + 60 voltra alkalmazható végfog , az eggyik az használható sima tranzisztor készlettel . Vagyis nemkell hozzá semmi különleges tranzisztor .A másik az szintén egy darlingtoros végfok , bár ez alapban csak + 45 voltal működik ezekkel a kapcsoláson feltüntetett tranzisztorokkal.De viszont ha keresel bele egy nagyobb feszültségű darlingtonpárt akkor használható akár 60 voltról is ekkor viszont a kimenő teljesítmény is nyagyobb lessz!Most hirtelen ezeket találtam de holnap fogok kutatni még több kapcsolást , amennyiben kell ?
(#) Fodor válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Köszönöm, igényt tartanék rá, nagyon jólenne!
(#) kisfeca válasza Akashi hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

ahha köszi én is egy 30A tettem
Következő: »»   219 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem