Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   299 / 2508
(#) ngyzoli válasza varttina hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Nos,igen...amint az várható volt.Az ilyen felépítésű,úgymond' single-end kapcsolástechnikájú erősítőknél igen nagy megvalósított induktivitás szükséges a kielégítő mélyátvitelhez.A vízhűtés igen hatásos,de a víz és az elektromos áram együttese nem veszélytelen! Azért csak óvatosan...
(#) ngyzoli válasza CHZ hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
..."tenném hozzá,hogy ezzel a bemeneti impedancia is folyamatosan változik,egyéb hátrányok mellett."
Így igaz.És mivel visszacsatolást szabályoz,változik még a zaj,a torzítás,a sávszélesség,a hurokerősítés,a damping faktor,stb...stb...stb.Ettől persze működhet,és nyertünk két ellenállást is.
(#) CHZ válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Köszi ...az egyéb hátrányokat is felsoroltad .
(#) uli válasza szamóca hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Frankó, köszi szépen
(#) ngyzoli válasza CHZ hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Nincs mit. Bár én is az egyszerű(bb) megoldások híve vagyok,azért az még érdekelne,hogyha gyakorl.zéró a nyugalmi áram,akkor hogyan is védi ki a keresztezési torzítást?? Hmm...
(#) CHZ válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Csak nagyobb hangerővel hallgatja .
(#) uli hozzászólása Máj 20, 2009 /
 
Kész a nyákterve a sztereo változatnak Kicsit bonyolult lett, néhány átkötést nem tudtam elkerülni, de így is jó lesz szerintem. Talán a hétvégén összedobom, és ha tetszik ebből lesz az 5.1 Majd kiderül.
uli
(#) Mayan válasza CHZ hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Éppen hogy annál kisebb a keresztezési torzítás, minél kisebb a hangerő, ugyanis az opamp nagy erősítése és sebessége az ami kompenzál. Mondom hogy semmilyen torzítás nem hallható, sem kis hangerőn, sem nagyon. Tegnap audiofil teszt-cd-vel is meghallgattam, és semmi hibát nem fedeztem fel. Az opamp típusa kicsit változtat a hangon, az egyikkel kicsit keményebb és pontosabb a hangzás, a másikkal kicsit lágyabb és zeneibb, de ezek pici különbségek. Nem tudom eljutunk-e valaha addig hogy bárki is megcsinálja ezt a kis kapcsolást úgy ahogy én, előítéletek és okoskodás nélkül meghallgassa, és utána mondjon véleményt. Puding próbája ugye az evés, és nem a látatlanba ( hallatlanba ) fikázás.
Ja és AD712-vel a legpontosabb a hangja, kicsit jobb a tér is mint a többivel. De a JRC ic-vel zeneibb.
(#) csezoli21 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Helló
Audofil cd?
Ezt honnan lehetne megszerezni? Esetleg valami előadó vagy albumcím?
(#) CHZ válasza Mayan hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Elnézést , ha úgy tünt , hogy " fikázni" akarom .
Csak nem tartom jó megoldásnak , ezért nem is építeném meg . Annyit megtettem , hogy szimulálva megnéztem néhány paraméterét , pl amit csatoltam .
Közepes kivezérlésnél is jól látható a keresztezési torzítás .
Mivel Te megcsináltad , érdemes lenne néhány egyszerű mérést elvégezned rajta , szkóp + generátor .

AMP.jpg
    
(#) ngyzoli válasza Mayan hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Ebben bizony tévedsz,a keresztezési torzítás gyakorl.mindig ugyanakkora,csak kisebb hangerőnél jobban észlelhető,mivel a "hiba"relatíve nagyobbá válik a jelhez képest.És az opamp semmiképp nem kompenzálja,nem is teheti,mivel nem tőle ered,hanem attól,h a végerősítő elemek munkapontja a karakterisztika erősen nemlineáris szakaszán helyezkedik el.Az,h Te nem hallasz torzítást,az csak egy dolog... Ha lesz rá lehetőséged,majd nézd meg a kimenő színuszjelet egy szkópon.A vizsgálóműszerek nagy előnye,h mindig OBJEKTÍVEK tudnak maradni... Ettől persze még tetszhet a hangja,sőt nem is szólja le senki,CHZ is csak egy alapvető hiányosságra próbált rávilágítani...
(#) Mayan válasza csezoli21 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
http://thepiratebay.org/torrent/3409554/Marantz_Hi-End_Audiophile_T...oratio

De van a piratebay-en sok más audiofil felvétel is, teljes albumok.
(#) Mayan válasza CHZ hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Nincsenek műszereim, se oszcilloszkóp, se szignálgenerátor, sajnos. Talán majd egyszer...
(#) Mayan válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Dehogynem kompenzálja. Azért van ott. Mivel a végtranyók csak +-0,7voltnál nyitnak, és az opamp visszacsatolása a tranyók utánról jön, amikor a tranyók nem vezetnek akkor felugrik az erősítése, hogy vezessenek. Ezzel kompenzálja. Ahhoz az esethez képest pl. ha az ic visszacsatolása a tranyók előtt lenne.
(#) CHZ válasza Mayan hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Sajnálom , mert jobban lehetne érvelni mért eredményekkel . De a szimuláció is használható , valós mérés talán még durvábban bizonytaná a felvetett problémát .
(#) csezoli21 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Köszönöm szépen helló
(#) WaRL0 hozzászólása Máj 21, 2009 /
 
Sziasztok.Erosittobe szeretnek olyan kapcsolast kerni tolletek ami nyomogombra behuz/elenged egy relet.igy szeretnem be/ki kapcsolni az erosittomet.erre kulon kis trafo lenne van otthon 9V DC-s trafom ezt hasznalnam ha megfelel.

Nyincs veletlenul valakinek ilyen kapcsolasa?

Koszi;Sziasztok
(#) varttina válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Szia. Ezt tudom ajánlani: Bővebben: Link

Esetleg LINK gomb használat?
Jav:szamóca
(#) ngyzoli válasza Mayan hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Ez egy buta elmélet,és ezért nem vitatkozom.A cirka 20 év alatt nem egy erősítőt mértem már végig,és elhiheted,kivétel nélkül mindegyik kereszttorzítást produkál,ha nullára vesszük a nyugalmi áramot.(hisz,ha nem így lenne,akkor mi is indokolná a trimmerpotit?? gondolkozz...) Éppenséggel a texas is így tesz,aminek nagyon hasonló az elvi felépítése.(csak jóval kimunkáltabb) Illetve mégis van egyetlen kivétel:a Quad-405.De az teljesen más elven dolgozik.Ha látnád,elhinnéd,viszont műszer hiányában én nem ragaszkodnék feltétlenül téves elképzelésekhez.Az elektronok pedig MINDIG tudják a fizikát...
Ja,és egy illusztráció.Még a legegyszerűbb kapcsolásból sem hagyják ki.Pedig vcs.ebben is van!

4-tr.amp..jpg
    
(#) uli válasza Mayan hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Ennyi pénzért ajánlom is hogy szép hangja legyen.
(#) WaRL0 válasza varttina hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Koszi Ilyenre gondoltam


Szia
(#) Mayan válasza uli hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Fú, nem is tudtam hogy ez ily drága... én nem vettem hanem volt itt a cégnél a lomok közt...))
(#) Mayan válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Crossover_distortion

Nem csak nyugalmi árammal lehet eliminálni a keresztezési torzítást, hanem visszacsatolással is, pl. műveleti erősítővel. Gyakorlatilag itt is ugyanez ( a shaman) a kapcsolás van bemutatva példaként. Természetesen az elektronok tudják a fizikát, ahogyan a műveleti erősítő is a shaman-ban.
(#) Imi65 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Mayan, csak annyit fogadj el, hogy a kapcsolásod működése is hagy kívánnivalókat, ezért tökéletesítették (ha úgy tetszik, bonyolították) az erősítők felépítését. Sajnos a félvezetők megjelenése idején még arra törekedtek, hogy egy nagy erősítésű stabil erősítőt hozzanak létre, ami jó nagy negatív visszacsatolást elvisel. Ezzel elérték, hogy a harmonikus torzítást az elektroncsöves technikában megszokott értékek töredékére csökkenthették. Az erősítő azonban mégsem akart jól szólni. Neked már nem kell vacakolni egy nagy erősítésű áramkör létrehozásával, mert már elkészítette a gyártó a műveleti erősítőt. Itt Te is egy igen erős negatív visszacsatolást alkalmazol, ami - azt gondolod - minden problémát alapjaiban megold. Sajnos ezzel már korábban befürödtek, pedig nem "nehezítették" meg a meghajtás dolgát B osztályú beállítással. Már jóval korábban leírtam Neked, hogy ez a kapcsolás ideális műveleti erősítővel valóban megkérdőjelezhetetlenül tökéletes volna, de sajnos ilyen áramköri elem nincs, és nem is lesz. Sajnos, az a tény, hogy a visszacsatoló hurok félperiódusonként ( a nullátmenetnél) felszakad, biztos, hogy nem tesz jót a hangzásnak. Az is valószínű, hogy kis jellel jobban szól, mint nagy jelszintnél, mert a műveleti gyorsabb kis jelszinteken (Nem véletlenül van 7-8x-os erősítésű fokozat a Texas "végén" sem). Ne felejtsük azonban azt sem el, hogy az emberi hallás teljesen szubjektív, a lehallgató lánc minősége (milyensége) is sok mindent befolyásol.
Végezetül még annyit fűznék hozzá, hogy ennél gazdaságosabb üzemű erősítő elképzelhetetlen, de ez csak telepes üzemnél szokott a szempontok között szerepelni.
Ui: A Wikiéktől meg kérhetnél jogdíjat.
(#) varttina válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Annyit módosítanék a kapcsoláson, hogy jrc IC helyett TL071-et tennék, ami csak 1,2mA-t vesz fel, és 2x4V-ról már működik. (Tudom, vannak erre a célra jobb IC-k is, de ezt tudom beszerezni.) Így akár egy 9V-os elemről is működtethetném.
(#) Mayan válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Elfogadok én mindent, csak azt az ellentmondást nem tudom magamban feldolgozni hogy szerintem ez a kis erősítő sokkal szebben szól mint a TDA-k, a szakik mégis a sárba lehordják. És még soha senki nem volt képes megépíteni hogy valóban meghallgassa, és azután véleményezze. Kár-kár: mondta a varjú, és kiejtette a csőréből a shaman erősítőt...
(#) Imi65 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
A TDA-k olyanok, amilyenek, többségük kommersz készülékekben "landolt", ahol a minőségi követelmények nem túl magasak. Egy 2030-as például kb. az Orister szintjén áll, minden vonatkozásban. Ennél nem nehéz jobb erősítőt készíteni. Ha nincs nagy teljesítményigényed (nem is lehet, hisz a műveleti erősítő nem lenne képes a vezérlőáramot szállítani a nagyobb áram hatására lecsökkenő bétával rendelkező tranzisztoroknak), akkor szólhat ez a kapcsolás is elfogadhatóan.
Megépítés: Az erősítők "lelkivilága" már olyan mélységben ki van "vesézve", hogy nagyjából minden kapcsolástechnikának ismertek az előnyei, hátrányai. Így van ez a Sámánnal is, mivel ezt azért jóval előtted is publikálták (legalább 20-25 éve), a Wikire sem Tőled "lopták". Talán álljon itt CHZ kolléga gondolata:
Idézet:
„Elnézést , ha úgy tünt , hogy " fikázni" akarom .
Csak nem tartom jó megoldásnak , ezért nem is építeném meg .”

Nagyjából ez a lényeg, amiért én sem építem meg, még próbából sem.
(#) Mayan válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Soha nem mondtam hogy én találtam ezt ki. Én csak megépítettem és használom, ahogyan még soha, senki más rajtam kívül.
(#) ngyzoli válasza Mayan hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Úgy látom,egy-két dolgot nem akarsz elfogadni...
Az ilyen,és ehhez hasonló végletekig leegyszerűsített kapcsolások,-bár működöképesek lehetnek,-egy sereg alapvető műszaki paramétert képtelenek teljesíteni.Hidd el,senki nem hordja le a sárba az általad közölt erősítőt,de önmagában az a tény,h:"sokkal szebben szól,mint a TDA-k..."nos,ez bizony még nagyon-nagyon kevés az üdvösséghez! Ahhoz,h egy végfok valóban jóhangú(ha úgy tetszik:zenei,muzikális,stb...)legyen,egy sor ún."másodlagos"paramétert is teljesíteni kell,ez pedig csak komplikáltabb kapcsolásokkal lesz megvalósítható.Az ilyen "ötperces"áramkörök,gyakorlásnak,az alapvető erősítéstechnikával való ismerkedésnek tökéletesen megfelelnek,de SOHA nem lesz belőlük audiofil erősítő... Te jónak hallod,persze,hidd el,ezen is mindannyian átestünk már,a saját konstrukcióval ugyanis kivédhetetlenül elfogult lesz mindenki.De végül is ez a fejlődés útja.Ha eltelik rajtad is 10-15-20 év,amit végfokok építésével/javításával töltesz,kissé majd másképp látod a dolgokat.Csak ne add fel...
Ja,és a "valódi" szakik fényévekkel többet tudnak nálam(nálunk)...
(#) Imi65 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Valószínűleg azért ez így nem igaz, biztos használnak ilyen felépítésű végfokozatokat mások is, esetleg nem is tudva róla. De az, hogy senki nem törekszik az alkalmazására az egyszerűsége ellenére sem, biztosan indokolt.
Következő: »»   299 / 2508
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem