Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Köszi
![]() ![]()
És íme a legújabb és legjobb shaman, a monoblock ! Próbálgattam sokféle opamp-ot, a jrc4558d -nek van a legszebb hangja ebben a kapcsolásban, nagyon szépen szól, a sztereó tér is kitűnő. Régi cd-lejátszóból termeltem ki...
![]() Idézet: Nagyon jó, energiatakarékos megoldás. Akár elemről, vagy akkumlátorról is sokáig működhet. „Nyugalmi áram 0, melegedés szobahangerőn 0”
Ja tényleg, és mivel nincs nyugalmi áram, nem is használok hozzá be/ki kapcsolót, mert ha nincs bemenő jel akkor nem ad ki semmi hangot, síri csend van. A kis opamp meg eszik vagy 4mA-t max...
Hello! Nagyon tetszik ez a kapcsolás! Szeretném megépíteni szerintem ma neki is látok, és azt szeretném kérdezni hogy ez hány ohm os és hány wattos?
Kb. 2x16V tápfeszültséggel számolva, az IC max 14V-os kimenőjelet produkál. A tranzisztorokon esik még 1V, így a kimenő jel maximális csúcsértéke 13V körül lesz. 13^2/(2*8)~10. Szerintem 10W-ot ki tudsz csalni belőle 8 ohmon, viszont akkor már hűtened kell a tranzisztorokat.
Nem tudom mennyit lehet belőle kihozni, én csak kis teljesítményre csináltam meg, kicsi trafóval. De talán ha a tápfesszel felmegyünk a maxra amit elbír az opamp (+-18V) és a táp is bírja akkor talán 10-20w közt ? Nekem kb. 2*2W-os van. Vagy azt is lehet hogy külön tápot adsz az ic-nek, és akkor lehet nagyobb fesz a tranyóknak. Ja meg persze nagyobb tranyók kellenek akkor. Harry Lythall az oldalán +-20 volttal 20 wattot ír erre a kapcsolásra. A terhelésre totál érzéketlen szerintem, a jellege miatt. Bármilyen hangszórót meghajt.
http://web.telia.com/~u85920178/begin/opamp00.htm
No pontosan ez az az erősítő amire ránéztem, és első gondolatom az volt, vajon ez mit akar?
![]()
Hali urak, lenne egy kérdésem, tudna nekem e adni ehez a kapcsoláshoz egy tápfesz tervrajzot? az tda2003 massal van meghajtva ez a monoblokk, viszont úgy kellene hogy 2 blokkot hajtanék mert ugye úgy stereo
![]() Idézet: „Vagy azt is lehet hogy külön tápot adsz az ic-nek, és akkor lehet nagyobb fesz a tranyóknak.” Ez itt nem járható út a teljesítménynövelésre.
Na akkor jó hogy ilyen verziót nem építettem...
![]()
Én eddig 3 példányt csináltam ebből, mind jól működik. Az első már legalább 1 éve volt...
Persze, és ez egyúttal az ic erősítése is, ennek vannak előnyei.
P1 (feszültségosztóként)változtatásával tulajdonképpen a kimeneti feszültséget (Au=feszültségerősítési tényező) változtatjuk itt invertáló kapcsolásban R2/R1 szerint. R2 alatt a kimenetről a csuszkáig, míg R1 a csuszka-bemeneti pályaszakasz értendő. A nem épp elegáns (inkább minimalista)megoldással, spórolhatsz két ellenállást.
Igazad van , csak tenném hozzá , hogy ezzel a bemeneti impedancia is folyamatosan változik , egyéb hátrányok mellett.
Csináltam egy nyáktervet a kapcsoláshoz. Nem vagyok egy nyáktervező zseni. Légyszi átnéznéd hogy jó e? Vagy, ha neked van egyszerűbb feltennéd? Sprint Layout 5-tel készült.
Két milyen fix ellenállással helyettesíthetném, hogy a bemeneti imp és az erősítési tényező is jó legyen?
Én még sosem csináltam nyákot
![]()
Kicsit alakítottam rajta , talán egyszerűbb .
Ha 1x 12V van a trafón akkor az AC pont összekötve .
Uhhh, köszi
![]() ![]()
Letöltöttem viewert ehhez a formátumhoz és megnéztem őket. Az elsőn több hiba is van... A másodikon nem értem a tápot. Nem jó így szerintem.
Ja meg amúgy jobb sztereóban csinálni mert az ic alapból dupla. Tehát csak egy ic kell a sztereóhoz.
Fujjj, ez már egyáltalán nem shaman-os...
![]()
A trafó csatlakoztatása 2x 12V AC-ra is jó + a G jelű csatlakoztatási pont . , de ha csak 1x 12V AC , akkor az AC csat. pontok összekötve és szintén G pont a másik ...
Persze sztereóban is megcsinálható , de én csak egyszerűsítettem DJ Szabcsa munkáját . |
Bejelentkezés
Hirdetés |