Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziaasztok!
Újra megjelent a sustorgás a hangszorón, beállítás/korigálás után megszünt. Most 20mV volt a kimeneten (multkor 80mV). Tudnátok segíteni mi lehet a jelenség okozója, azaz hogy mitől mászhat el állandóan a kimeneti DC ? Segítséget válaszokat előre is köszönöm!
Nemrég itt azt írta valaki erről, hogy ez a világ legjobb hangú kapcsolása.
![]() Attól, hogy elmászik a DC még nem kéne gerjednie. Gerjedni szerintem attól gerjed, hogy egyrészt kicsi az a C8, oda minimum 22pF kéne de inkább 47-68pF, másrészt a C4-et is lehet hogy nagyobbra kellene cserélni. Ja, és C8 lehetőleg fólia legyen, ne kerámia. A hozzászólás módosítva: Sze, 10:12
Szia!
Én mélyhez használom, max 60-80 Hz-ig kap jelet a DSP-től. Ebben a tartományban brutál, hogy mit művel a 40cm tányérral, dinamika stb. Ahoz képest hogy sima teljesítmény kapcsoló fetek, nem audio FET-ek. Élesztéskor/be üzemelés után meghallgattam hangsugárzón is (3 utas), hát nem az Én világom, úgy mint a 2sc audió tranyók s a D osztály sem. Engem idegesít a magas tartomány "csörömpölése", na de kinek mi. Nem gerjed, sustorgás hallatszik a hangszórón. Mély hangszórón annyira nem hallható, de egy mély középen már annál inkább. Lentebb van róla felvétel. Egy gáz lángégő halk hangjához tudnám hasonlítani, de lehet ez is gerjedés. Ennyire nem értek hozzá. A kimeneten ha megjelenik a egyenfeszültség akkor jelentkezik ez a hang. Nagyából két hete (már jó ideje csinálta) volt időm s felkerült a műhely asztalra. Akkor derült ki hogy az offset elmászott. Beállítás után nem volt vele gond, talán egy két filmet is megnéztem. Most a héten bekapcsoltam s megint megjelent az a hang. Kimenetre rámérve megint ott figyelt 20mV (bemenet rövid zárban). Korábban építettem már meg ezt a kapcsolást. Ott nem jelentkezett a kimeneti egyenfeszültség mászkálás. Szóval mint fentebb is írtam , ilyen mélységekben már nem értek hozzá. Segítséget előre is köszönöm ![]()
A rajzon a bias trimmer nem jól van, gondolom azon változtattál, mert így baj is lehet belőle ha kontaktos a poti. Szinte biztos hogy valami gerjedés van a háttérben, azzal a 10pF-el szerintem kötelező neki gerjedezni. Tegyél be oda egy 68pF-et, de ha csak mélyre kell tehetsz sokkal nagyobbat is és akkor szűrő sem kell el, mert a visszacsatolás megoldja az aluláteresztő kérdéskörét is.
Vannak olyan végfokok amiken 150-200mV is van a kimeneten, az a 20mV nálad semmiféle gondot nem kellene hogy okozzon. Hogy miért mászkál (ha mászkál egyáltalán és nem a gerjedés miatt látszik) meg nem mondom, lehet hogy a VR1 miatt, az ezekben a kapcsolásokban általában bent sincs mert nincs szükség rá, lehet, hogy a fetek meg a kvázi kivitel miatt tették bele.
Továbbra is a C12 és C4 növelését javaslom - ebben a sorrendben.
A kimeneti DC hőmérsékletfüggő, ha ±200 mV-on belül van, nem tesz kárt a hangszóróban.
Kondi cseréket meg ejtem majd, köszönöm.
Még lenne egy kérdésem a rajzon C7-el jelölt alkatrész unipoláris, én polarizáltat raktam bele. Illetve mekkora feszültségű kellene oda? Beültetve 60V-os let. Esetleg még ez nem okozhatja a hibát?
Akkor nem sok köze van a kimeneten a DC-nek a hanghoz.
Rendben, köszönöm.
A gyártók sem szoktak oda bipolárisat tenni, jó a mezei elkó is. Az R17-R18 leosztja a feszültséget, teljesen felesleges oda a 60V-os kondi. Ha kiül a kimenet valamelyik féltápra, akkor is csak néhány V lesz ott. A sustorgás pedig egész biztosan gerjedés.
Nézd meg (áramkorlátos táppal), hogy mi történik ha leemeled a kimenetről az R35-C12 soros tagot. Az erősítőnek azok nélkül is teljesen stabilan kéne működni, sok végfokba eleve be sem teszik. Ha nem azt teszi hanem fokozottabb gerjedésbe kezd, akkor az van amit mondtam, C8-at és C4-et növelni kell.
Sziasztok!
Egyenlőre a C12 -es 1µF/250V Fólia kondit kapott. A kimeneti fesz még tartja magát ~5mV körül (már tudom nincs köze hozzá, de lemértem) Későiekben meg növelem a C4-et. Vadászok valami fólia kondít hozzá. tegnap teszteltem egy ~4 órát, nem hallottam a sustorgást, de ez így volt két hete is Köszönöm Mindenkinek az idejét s segítségét ![]() További szép napot Mindenkinek!
Szia!
"A rajzon a bias trimmer nem jól van, gondolom azon változtattál, mert így baj is lehet belőle....." Nem látom a hibát. Mire gondolsz, milyen rajz a hibás, nyák vagy a kapcsolási rajz ?
Valami ilyesmi lenne akkor a tuti?
Csak gondolom 400 Ohm-os ellenekkel hogy az eredő maradjon?
Illetve pikó farados fólia kondit hol lehet venni?
A hozzászólás módosítva: Csü, 12:31
A trimmer csúszka érintkezési hibájánál csak az fogadható el, ha tranzisztor jobban kinyit a beállított értéknél, azaz csökken nyugalmi áram.
Az általad csatolt rajz nem teljesíti garantáltan ezt a feltételt.
Itthon már csak a régi remix elfekvő készletek vannak, pl. arwill-nél vagy a kontel-nél. Ha újabb változat kell, mondjuk kocka wima azt külföldről kell beszerezni. Tudod, előre megyünk nem hátra...
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |