Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   471 / 2500
(#) melorin válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Az, amelyikre azt írtad, hogy érdemes lenne kipróbálni
Hozzászólásod.
(#) Bassmester válasza melorin hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Uppsz...
Tehát füleserősítő. Bocsi, már nem emlékeztem. Szerintem nem ártana a meghajtó tranyókat hökontaktusba hozni a végekkel, pl ráragasztani szilikon ragasztóval. DC védelmet mindenképpen csinálj hozzá, mielőtt használatba veszed.
(#) tanci hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Csövi.
A napokban építettem TDA1562-vel erősítőt. Valamiért nem volt hosszú életű pedig minden rendben volt vele. Egyik nap átvittem haverhoz megmutatni, hogy milyen jó kis erősítőt építettem. Nála már meg sem szólalt pedig előtte még hallgattam. Azóta sem szól. Alkatrészeket átnéztem, jók. Valakinek valami ötlete? Kérlek segítsetek mert tanácstalan vagyok. Vagy csak ezek a TDA-k nem nagy élettartamúak?
(#) levi102 válasza tanci hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
milyen hangszorót nyomattál vele?tápegység ?(volt,amper)
(#) tanci válasza levi102 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Hangszóró 4ohmos, tápegység 12V/1A.
(#) tanci válasza tanci hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Tettem fel kapcsolási rajzot is.
(#) Bassmester válasza tanci hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Nem lehet hogy a harmatgyenge 1A-es tápod adta meg magát? Mérted? A TDA-k általában elég jók, bírják a gyűrődést.
(#) tanci válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
A tápom nagyon jól működik. Példa rá hogy egy másik erősítőt is hajtok vele éppen.
(#) Tomi20 válasza GabN hozzászólására (») Feb 24, 2010 / 1
 
Igen, ugyanarról kapja. Nem hiszem hogy túlterhelné a trafódat, egy ventilátor max 150mA-t vesz fel, a többi áramkör sem vesz fel többet, így maximum 400mA-es terhelés lesz a stab IC-n. Csak majd gondoskodnod kell a ventilátornál a kellő zajszűrésről, mert belehallatszódhat az erősítőbe a ventilátor zaja.
(#) melorin válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Úgy érted, hogy ha a meghajtók átmelegednek a végtranyóktól, az pozitív hatással lesz a működésükre?
(#) szucsip válasza melorin hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Q3 -at is megmérted...?
Kéne csinálni egy olyan mérést, ahol szinusszal vezérled ki. És ha a szinusz pozitív csúcsa nagyobb, mint a negatív csúcs, akkor nem csak munkaponti baja van. Ekkor mindenképp cseréld ki Q3-at egy nagyobb erősítésüre.

Vagy ha csak a munkaponttal van gond, akkor próbáld R6 értékét növelni egy kicsit.

A fentiekért felelősséget nem vállalok, nagyjából csak találgattam, de vak tyúk is talál szemet.

Viszont gondold végig azt, hogy a hőmérséklet emelkedésével a tranzisztornak a nyitófeszültsége csökken, az áramerősítési tényezője pedig nő.
(#) melorin válasza szucsip hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Megmértem a Q3-at, persze. A Bázison -10,7V, Emitteren
-11,37V, a Kollektoron pedig +0,6V van.
(#) zoka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Legtöbbször nem is az erősítővel van a baj, csak a táp van alul méretezve, és természetesen az ehhez tartozó hűtés.
Hordozható rádiósmagnóm (elemről is megy) elején a 300W matrica. Én rájöttem, a W=Width
(#) szilva válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
A ventinek érdemes egy külön 7812-t beépíteni és nem az előfok(ok) tápjáról járatni. Nagyon kellemetlen zajokat tud a tápra vinni a venti, ha forog, és ha nem elég nagy a tápfeszzaj-elnyomás az előfok(ok)ban, akkor az bele is hallatszik a kimenetbe.
(#) kowi hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Sziasztok.
Egy Behringer A-500-as ban kicseréltem a műv.erősítő íc-t
mert eldurrantották smd-t nem kaptam ezért huzalozva forrasztottam a panelra észre vettem hogy ez az oldal halkabb de csak akkor hallani ha nagyon fülelsz én is a kivez.jelzőn vettem észre.Én arra gyanakszok hogy a huzalozás miatt de mielőtt megint szétszedném tanácsot kérek tőletek hogy mi lehet vele.
(#) Bassmester válasza melorin hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Igen, úgy értettem :yes:
Elképzelhető, hogy a hőmérséklet különbséggel arányosan emelkedik az offset. Érdemes lenne kipróbálni. Ragaszd rá a meghajtó tranyókat a végek hátára pl szilikonragasztóval és rövid dróttal kösd be őket a végek lábára illetve a nyákra.
(#) nagy_david1 válasza zoka hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Hát igen De ha belegondolunk akkor a "csak a táp van alulméretezve" szavak árban nagyon is sokat jelentenek, mivel legtöbbször drágább egy normális táp mint maga az erősítő, szóval a gyártó ha megnövelné a tápot már is lényeges kiadástöbletje lenne. De ugyanakkor minek? Az emberek 99%-a a "wattok embere" és mindent elhisz, mint ahogy valaki itt írta volt: wattománia. Elhisznek az emberek olyan teljesítményeket amik ha valósak lennének akkor már rég süketek lennének vagy épp a villanyszámlát nem tudnák fizetni, de elhiszik és ez a lényeg. Na meg ne is beszéljünk arról, hogy "messze még beszerzői anyag áron is alul van sok erősítő, ne is beszélve a nyereségről" Gondolok itt az ilyen 2*300 W - 20.000 forintos erősítőkre, amikor már csak a táp kerülne ennyibe még beszerzői áron is -kissé túlozva-... na de általában az anyag ár 3xorosa a piaci ár.
(#) Bassmester válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Nagyobb teljesítményre, sokkal jobban megéri kapcsolóüzemű tápot csinálni. Kb feleződnek a költségek egy azonos teljesítményű toroidos táphoz képest. :yes:
(#) Robi85 hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Sziasztok.

Szeretnék egy kis segitséget kérni. Van egy potim, aminek egy sorban van 6 lába. Hangerő szabályozo volt de nemtudom, hogyan kell bekötni.



Emlékszem rá, hogy volt már ilyen jellegü kérdés, de a kereső sajna nem segitett.
(#) nagy_david1 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Ez biztos. Valahol ezen a topikon belül épp erről indítottam egy kb. 1 oldalas beszélgetést. De ettől eltekintve én még nem nagyon láttam erősítőkbe ilyen megoldást, és a gyárak is a toroidot használják. Én is most akarok belevágni egy kapcsolóüzemű táp projektbe erősítőhöz, de elég kezdő vagyok e téren, de csak összejön.
(#) GabN válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Értem...Zehát tegyük fel megvan a trafó...Megépítettem magát az erősítőt...akkor a szűrőt azt hova is kell majd kötnöm? Valahova a ventillátor és a táp közé ugye?
(#) Bassmester válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Csak ajánlani tudom a kapcsitápot
Nekem ez lesz a negyedik erősítőm, amiben ilyen van. (Cimopata-féle rezonáns, tranyós hajtással)
Ezt pedig, már 10 hónapja használom hiba nélkül bulikban, ahol nem kis igénybevételnek van kitéve. (A végfoka 2 db 7294 híd.)
A Dynacord, Garry, Ágota technik stb gyártók is alkalmaznak kapcsitápokat.
(#) szilva válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Egyébként ez azért csalóka, mert ha benne van egy kicsire tervezett, de megfelelő feszültségű tápegység, ráadásul normális méretű pufferekkel, akkor talán rövid időre le is adja a ráírt teljesítményt (amíg meg nem rogyik a tápfesz). Szinusszal meg ritkán szoktunk erősítőt hallgatni, a zene lüktetésénél pedig elég jelentős csúcsok ki tudnak jönni egy bizonyíthatóan alulméretezett tűápegységből is.

Tudom, hogy RMS és zenei teljesítményt is szokás megadni jobb helyeken, de egyre ritkábban látok a készülékeken ilyeneket, illetve a specifikációikban is mindenféle "trükkös" módon adják meg sokszor (ilyen-olyan DIN meg akármilyen szabvány szerint mérve, aztán nézz utána, hogy az hogy értelmezi).

Nemrég vettem egy Philips erősítőt, aminek a végfokjában 2SA/2SC végtranyók vannak valami uPC meghajtó IC-vel kombináltan. A tápfeszültség +/-40V, és egy elég tisztességes méretű trafó van a doboz sarkában. Számolva 8 ohm-on 75W körül tud kijönni ebből a tápfeszből, de a készüléken nem találtam semmit erre vonatkozóan. Neten rákeresve találtam műszaki adatokat róla, ott 2x55W-nak mondják. Abban biztos vagyok, hogy annyi simán ki is jön belőle, szerintem még sztereoban is, mert a trafó megvan hozzá. Szóval van, aki talán nem hazudik, bár az is igaz, hogy ez egy kb. 20 éves cucc. Lehet, azóta már ők is hazudnak
(#) nagy_david1 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Köszi az ajánlást. Megkaptam Cimpopata cikkjét. Ahogy lesz időm áttanulmányozom, bár magam ismerve jobban szeretek saját dolgokat tervezni, úgy, hogy biztos nem ezt építem meg. De tanulni belőle lesz amit, mivel mint mondtam elég gyerekcipőbe járok kapcsolóüzem terén. Amúgy szép munka :yes:
(#) nagy_david1 válasza szilva hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Hát igen régebb az anyag jobban benne volt. Egy 2*50-es erősítő akkora volt, hogy targonca kellett hozzá, de tisztességesen leadta, igaz akkor még nem volt toroid trafó Amúgy ezen és is sokat gondolkoztam, főleg nagyobb feszültségeknél, hogy ha pl. 30V-ot pufferelek akkor ott már ~42V lesz aminél már megint másképp reagál az erősítő és változnak a paraméterek is. Sokat méregettem és úgymond nagyon zenefüggő az erősítő működése, de ez egyértelmű. Éles hangoknál a pufferben a feszültség alig esik le és akkor a mély hangoknál már drasztikus a változás. Azt nem tudom ha stabilizálnám az erősítő tápját egy fix feszültségre akkor mennyibe változna meg a működése és mekkora értelme lenne. Én jártam meg erősítőnél, hogy az éles részek visítottak, mert a tápfesz nagy volt és ahogy jött a mély már hihetetlenűl leromlott az erősítés mértéke, és határozottan halkabb volt, na persze mértem is műszerrel, hogy a pufferek valóban "veszítettek" jó pár volt-ot, és szerintem ez nem csak érzéki csalódás volt az éles hangokkal hanem valóban az erősítő paraméterei változtak meg a tápfesz esése miatt.
(#) Bassmester válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Ez attól függ, hogy milyen stabilizálásra gondolsz. Áteresztő stab.-nak egy végfoknál nincs értelme, viszont egy PWM szabályzott kapcsolótáp már jó lehet.
(#) nagy_david1 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Azt gondoltam, hogy még több hőveszíteség nem kéne, de kíváncsi lennék, hogy mennyire hallható ha egyáltalán hallható a különbség. Pl. az erésítőm tápja ha 10V ingadozással dolgozik terheléstől függően és ha stabil tápfeszt kap (most lezámítva, hogy ez hogyan állítódna elő).
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Laci ! annyira tetszik ez a szép előlap amit csináltál/ tattál / hogy elkapott az ihlet és megprobáltam ellesni tőled ! Ez lett belőle , már a belvilágról mutattam nem oly régen képeket , most mutatnák a végeredményről is . Már olyan 99% -os állapotban van az aranyos , a hétvégére szeretném ha totálisan elkészülne , még egy pár apró simítás . Mégtöbb kép!
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Hűűű Laci!

Így már sokkal pofásabb!, kifejezetten szép.
Csak nagyon halkan....egy picikével vékonyabbra csináltam volna az előlapot.
(#) Bassmester válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Ja, értem... ezt már kipróbáltam anno, a fejhallgató erősítőmben. Nekem jobban tetszik a hangja stabilizált táppal. Jelenleg 7815/7915 ről mennek, duál mono kialakításban.Ez volna az.
Következő: »»   471 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem