Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényerőszabályzók váltókapcsolásban
Lapozás: OK   2 / 2
(#) elektrorudi hozzászólása Júl 15, 2024 /
 
Úgy általában, a témaindító hozzászólástól az eddigiekig:
- a fázishasításos elven működő dimmerek izzó lámpákhoz készültek. Azokat a dimmereket, amiket mostanában árulnak, megmaradt készletek kisöpréséből maradtak (gyakran új köntösbe öltöztetve).
- ezek nem használhatók a manapság kapható LED-es fényforrásokhoz. (megjegyezem, sokszor hagyományos izzókkal sem működtek tökéletesen) Gafly által linkelt készülékhez is oda van írva, hogy min. 5W ! Az is oda van írva, hogy csak ilyen-olyan LED fényforrással használható. Beteg ügy.
- léteznek "dimmerelhető" LED fényforrások, de ezek nem kaphatók a sarki villanyszerelő boltokban, valamint nem működnek együtt minden dimmerrel. A tisztességesebb gyártók felsorolják, hogy melyik gyártó, melyik típusú dimmerével használható?
Amit Te szeretnél, az nem oldható meg olcsón, amatőr eszközökkel. A szabályzó egység (nyomógomb) és a végrehajtó egység (fényforrás előtétje) egy adott típuscsaládhoz kell hogy tartozzon. Ezeket, rendszeren belül is össze kell párosítani. A legismertebb rendszer a DALI. Mostanában népszerű a SONOFF, de pár havonta újabb és újabb rendszereket dobnak a piacra. Természetesen, egyik sem kompatibilis a másikkal! Közös jellemzőjük, hogy 5x 20x drágább annál, mint amit Te szeretnél megvalósítani 1-2 dimmerrel.
Persze próbálkozni azért lehet.
(#) fmarci válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 17, 2024 /
 
Igen, köszönöm, ez valóban így van, a tapasztalataim és a többi segítő szándékú hozzászólás eredményeképpen magam is erre jutottam. Az egész onnan indult, hogy vettem egy házat, amiben volt egy szabályhozható nappali világítás, mely 3 helyről volt kapcsolható, és az emeleti háló mellett egy régi, ezeréves dimmerrel lehetett visszavenni, ami nagyon megtetszett a feleségemnek, csak kevesellte a 4 db (hagyományos) izzót a plafonon - 6 méteres belmagasság. Hogy legyen már több lámpa, meg ezeknek csúnya sárga a kerete, meg lehessen már a földszinten is állítgatni.
Tudtam, hogy a hagyományos dimmer nem ledhez való, de mivel végül 14 darab 7 wattos lámpa került fel, gondoltam itt már nem lesz túl kevés a teljesítmény a működéshez, ezért kipróbáltam egy meglévő, sokkal modernebb, de még mindig hagyományos dimmerrel, ez az asfora, amit írtam. Tökéletesen működött. A gond nem is a dimmelés volt, hanem az alternatív kapcsolás. A többit már megírtam, a vége az lett, hogy vettem a ledrex nevű oldalon egy ilyen miboxer névre hallgató rádiós vezérlőt, amit feltettem az álmenyezet fölé egy zárt dobozba, meg 3 darab fali kapcsolónak látszó rádiós vezérlőt hozzá, plusz egy csengőkapcsolót. Ez utóbbi csak azért kell, hogy lehessen kezelni a vezérlőt kényelmesen, ne kelljen elérni a dobozt, ha új eszközt telepítenék hozzá, vagy bármi, a csengőkapcsolóval lehet újakat hozzáadni, minimál fényerőt beállítani, összes dimmert resetelni, stb. Különben meg sima kapcsolóként szolgál, felkapcsol, lekapcsol, nyomva tartva meg dimmel. Az egész kb. 25 ezer forint volt, és egy óra alatt beszereltem. (Kellett azért plusz vezetéket húzni a csengőkapcsoló miatt, illetve fix fázist keresni oda, ahol eddig kapcsolt fázis volt). A korábbi kapcsolók helyén lévő dobozokat le lehetett így zárni, a távirányító picit nagyobb alaplapja felragasztható vagy felfúrható a falra, kitakarja a korábbi doboz helyét, ha kell. Persze így annyi kapcsolót teszek rá, amennyit csak akarok, meg lehet távirányítóval többet ilyen vezérlőt is kezelni, meg wifin keresztül, whatever.
Mondjuk annyit azért küzdöttem vele, hogy amikor a csomaghoz mellékelt leírás szerint kötöttem be a csengőkapcsolót (egyik lábat a fázisra kellett kötni, másikat a vezérlőre), úgy nem működött a csengőkapcsoló része, egyébként a szabályzó és a távirányító hátulján lévő SET gombokkal lehetett párosítani, és működött a dimmelés is. De miután mindent 6x újra ellenőriztem, és még mindig nem volt jó, kiderült, hogy a kapcsolónak mindkét lábát a vezérlőre kell kötni, nem pedig kívülről megtáplálni 230v-tal. Nyilván nem is 230-al megy, hiszen ez csak egy jeladó. Mondjuk nem kellett zseninek lenni hozzá, mert a leírásban L1-nek hívták azt bekötési pontot, ahova a csengőkapcsoló kapcsolt fázisát kell kötni, az én eszközömön viszont nem L1 és NC volt a felirat a két pont fölött, hanem S1 és S2 Szerencse, hogy nem ment tönkre az eszköz, csak vibrálva világított. A forgalmazónak fogalma sem volt róla, hogy rossz dokumentációt adott a termékhez, a honlapon is így van fent a bekötés, az oldalon szereplő videóban is így mutatják be, és a mellé adott fénymásolt "user manual"-ban is így van. Hát biztos volt egy termékfrissítés, csak elfelejtettek szólni, hogy ez már v0.2...
Nyilván majd meglátjuk hosszú távon milyen hátulütői lehetnek, milyen gyakran kell elemet cserélni, mennyire lesz stabil stb., de egyelőre nagyon jól működik, kedves feleségem is boldog, és csak annyit tett hozzá: "De akkor minek vésel ennyit, miért nem ilyen az összes kapcsolónk?" ...
(#) Gafly válasza fmarci hozzászólására (») Júl 17, 2024 /
 
Akkor ez egy sikertörténet.
(#) fmarci válasza Gafly hozzászólására (») Júl 17, 2024 /
 
Igen
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem