Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Figyelj, a földeléssel okosan kell bánni, mert nagyon csúnyán megviccelhet, az egy dolog, hogy a földek össze vannak kötve elektromosan, de a hogyan, na az nem mindegy, mert ha hurkot alkot, akkor gerjedhet, zúghat és még ki tudja mit csinálhat az erősítő, ennek elkerülésére használjuk a csillagpontos földelést. A jelföldet nem kötjük ide. Vannak esetek, amikor a csillagpontot sem szabad egy az egybe a készülék házra kötni, csak egy RC tagon keresztül, persze előfordul, hogy szinte bármit csinálhatunk az erősítőnkkel, nem érzékeny semmire.
Amit viszont észrevettem, hogy nincs szűrve a kivez jelződ tápja, azaz nincs rajta se puffer kondi, se hidegítés, ez így nem jó!
A kivezmérő ez: Bővebben: Link. Annyival módosítottam, hogy a ledeket tologattam el, hogy illeszkedjenek az előlaphoz. Ehhez készült egy tápegység ugyanarra a panelra. Ez áll 1 db 230/12V nyákra forrasztható 1,35A-es trafóból, egy 1,5A-es Graetz-ből, és egy 7812 ICből. Igen, a szűrés kimaradt. Kipróbáltam, ha beteszek egy 1000µF-nál nagyobb elkót, és egy hidegítő kondit, sokkal jobb a helyzet. Azt hogy a tápegység alatt van a föld, hogy érted? Csillagpontos földelés van kiépítve. Egyébként a nagyáramú táp földje és a segédtáp földje között kerek 1V potenciálkülönbség mutatkozik. Ha a kettőt nem közösítem, és a jel a kivezmérőn van, akkor viszont van búgás!!
Nem tudnád esetleg jpg vagy valami png ,gif ilyesmiben felrakni?
Persze ,hogy van búgás.
Azoknak egy földön kell legyenek! Igen jól sejtettem. tehát ott a potenciál különbség jelentősen, ez okozza a búgásodat. Visszatérve tehát, a kérdésre én fogalmaztam meg "szórakozottan". Tehát a kérdés az lett volna hogy, a toroid feletti panelen helyezkedik-e el neked a nagy áramú csillagpont, ?-A toroid szórhatja. Jó tanácsból fogadd meg azért, hogy a toroidot, 1db 1mm(2) réz dróttal tekerd körbe 1Menetben! Ezzel a kifelé érkező szórásokat rövidre tudod zárni. Ez nem megoldás a problémádra, de érdemes ezzel is foglalkozni. A potenciál különbséged, az egyenirányításból adódik vélhetőleg, A segédtápod földjét,hogy vitted a nagyáramú földre?-Egyenirányítás előtt (közvetlen a trafó 0-át, vagy után?
Ami a trafó tetején van az a lágyindító, a csillagpont a pufferek alatt van. Onnan fut ki az összes föld. A Nagyáramú föld a segédtáp egyenirányítása és stabilizálása után van. Ez lehet a gond?
Kérdés: ha a trafó kap egy ilyen plusz tekerést rézhuzallal, akkor annak a tekercsnek a két végét rövidre kell zárni?
Igen.
Tehát, 1menetbe körbetekered, majd a 2végét szépen összetekered a tekercsnek, és ennyi. Ez látszólag jelentéktelen, de bizony valóságban sokat segít azon, hogy a szórása rövdre záródjon. (erre a tekercsre ne köss semmit,csak had legyen a trafón) Eltolódhatott az végett is. De ne a stabilizátor, hanem a grtaze után rakd rá inkább. Mellesleg igaz, azonos helyen van ezek földje, azért még is így illene. Még mindig nincs veszve semmi., kösd rá közvetlen a modulra a keverőt, vagy amivel illeszted, ne a dobozban levő csatira. Ha úgy is búg, akkor viszont az már benne van (magas földben), tehát akkor, lekell tornászni a potenciálodat, majdnem azonos értékre, a magas földpontéval.
Ha a földet a graetz után de a stabilizálás elé teszem, rosszabb a helyzet. Az meg mind1, hogy a jelet hol kötöm be, az az apró zizegés akkor is ott van. Ha semmi sincs bekötve akkor is. Még eddig a legjobb, ha jó szűrést teszek teszek a segédtáp ágába. A potenciálkülönbséget hogyan vihetem lejjebb a kettő között? Tuti ez miatt van a baj. Egyébként ha rákötök egy keverőt, vagy a számítógépet semmi gerjedés, vagy földhurokhiba nincsen. Szépen szól. Csak ha éppen nincsen zene, akkor egy apró zúgó hang van (ha a kivezmérő is be van iktatva, csak akkor)
Hidegítés kell, ez alap. Doncsó jól mondta.
A házra vidd ki a csillagpontot, úgy ahogy azt már egyszer leírtam. Galvanikusan csak úgy lehet a potencial-külünbséget kiküszöbölni,hogy pl a segédtáp secunderén sorszűrést és interfereniát szűrsz. ez valamelyest lefogja majd vinni, mert ez a hálózati zavarokat addig addig csengeti össze, amíg azok ki nem oltják egymást, ezzel megakadályozva a hálózati zavart( mert lényegében ennek a sistergését hallod) a kivez jelző végett!...,, Nekem is a végfokomba pl 2db toroid van , az az 2x3 secunder leágazással.., és a segédtáp, 2x18v ágán rögtön interferenciát szűrtem, ami visz egy szintillesztőt. Nekem így 0.1V körül van a nagyáramú és a kisáramú föld különbsége. Amúgy sokkal több, 2V körül volt nekem. De nálad nincs ennyi leágazás ugyh szerencsés a helyzeted. Idézet: „Tehát, 1menetbe körbetekered, majd a 2végét szépen összetekered a tekercsnek, és ennyi” Ezt nem gondolod komolyan ugye? Az szép rövidzárat okoz, és le is füstöl a tekercs Valóban alkalmaznak árnyékolótekercselést a transzformátorok tekercsei között, de ezeknek az egyik végét szabadon szigetelve hagyják, míg a másik végüket hidegítik jobbára a csillagpontban. Én is csináltattam így trafót, +10% felárért.
Sziasztok!
Biztos sokan ismeritek a csatolt crossover rajzot. Megépítettem már régebben kompletten az egészet, szépen is működik. Most azonban csak az alul áteresztő rész kellet, ezért a rajzon jelölt módon építettem meg, kihagyva a felesleges dolgokat. A helyzet pedig az, hogy nagyon halk. Teljes hangerőn lehet csak hallani a dübörgést. Ebből gondolom, hogy alapvetően jól működik, mégsem erősít elég nagyot. Melyik ellenállást kell kicserélnem, hogy növeljem az erősítését?
Szamóca, te ez most mire írtad
Mert amiről én beszélek az nem okoz semmiféle rövidzárat . Amiről beszéltem az a következő lenne: A toroid trafót tehát külső átmérőjében (szigetelésen kívül eső részén) átmérőjében 1menetben körbetekerni rézzel, és az ő két végüket (rögzítés céjából) összetekerni! Ez a toroid által kibocsájtott szórásokat gyűrűként felveszi, és azokat Úgymond rövidreteszi. Amit te írtál az már a közép megcsapolás belekeverése lenne, ha jól értelmezem, bár még ha a 0 rákereülne sem lenne rövidzár, de itt erről szó sem esett.
Helló! Az IC5b 6-7 lábak közötti 10k ellenállást cseréld nagyobbra.
Igazad, van, úgy érzem rajzzal kellet volna pontosítani az állításom , ne lehessen semmikép félreérteni!
Köszönöm ezért Szamócának is hogy felvetette, mert így már biztos elkerülésre került a tévedés lehetősége. Neked meg köszi a rajzot
Igen, azt már megtettem. 100K-ra cseréltem direkt csak az egyik oldalt, hogy összehasonlíthassam. Semmi változás nem történt. Azt hittem, hogy én tudom rosszul, hogy melyiket kell cserélni, de ezek szerint nem is ez a hiba. Akkor viszont mi lehet a baj?
Tehát az ellenállás cserétől nem változott meg a hangerő? A potméter azért szabályoz?
Úgy néz ki a 6-os lábra menő ellenállás nincs jelen
Így van; hiába cseréltem az ellenállást, nem változott a hangerő . A poti szabályoz, a tápfeszt megkapják az ic-k. Szkópom sajnos nincs, azzal nem tudom végignézni a jelutat. A nyák jó, nincs zárlat, nincs szakadt vezetősáv, minden alkatrész teljesen új, a héten vettem őket.
Kérlek mérd meg, hogy az IC 5b 6-os láb és a test között valóban 10k az ellenállás?
OK. Geometriailag másra gondoltunk mindketten.
De az árnyékolóbúra a jó megoldás amit Zotya mond. Csak hát 40% felárért! Egyébként a menő cégek is alkalmazzák az erölködőikben az ilyen árnyékolási technikákat. A BEAG régi erősítőiben lévők akkor egy vagyont érnek manapság ugye. Mai árakon egy 300VA-est pl.az APT 100-asét, 35ezer környékén készítenék el. Ez felháborítóan magas ár érte. Nem is hiszem hogy sokat rendelnek tőlük.
Na ha ezt elolvasod ki fogsz röhögni
Az összes ellenállás aminek 10K kéne, hogy legyen 100K. Elmentem ugye a boltba, és kértem 10K-s ellenállásokat, erre meg 100K-s ellenállásokat kaptam. Én meg nem is néztem, mert színkódos. Hát most látom, hogy a harmadik szín nem narancs, hanem sárga. Ez történt az ic-vel is. TL074-et kértem, erre 084-et adott a srác. Még jó, hogy azt észrevettem. Ez nem semmi
Nincs ezzel semmi baj, csak egy újabb érv, hogy beültetés előtt mindent ellenőrizni kell. Egyébként a szűrőd tökéletesen átengedi az infrahangokat
Alsó frekvencia nincs benne korlátozva, ez igaz. Amúgy ennek a szűrőnek a teljes verzióját építettem meg egy diszkóba; lassan 4 hónapja nagyon szépen dolgozik, le a kalappal előtte. Köszönöm a segítséget!
Üdv,
egy egy IC-s sztereó erősítőt szeretnék építeni egy régi analóg tunerbe. Az előlap 4 izzós világításának ledekre cserélésével nyert többlet teljesítményt szeretném felhasználni, ezért csak pár wattról lenne szó. Nagyobbra nincs is szükség, 2x5-10W-os TDA-ra gondoltam. 6V és +-20V leágazások vannak a trafón. IC tippeket és kapcsolásokat várok (bár a TDA-knál jó az alapkapcsolás is ide). Köszi
Hello.......van 1 5.1 esem....ha ki cserelem benne a vegfokot eleg lessz hogy nagyobb teljesitmenyu hangszorokat mukodtessen?...elore is koszonom
Hányszor kell még hogy válaszoljak! NEM!
Nem lehetne legközelebb kapcsolási rajzot is feltenni ezekről a dolgokról?...
Sziasztok!
Átdolgoztam az erősítőmet és munkapont-stabilizálásra kerül majd bele ntc termisztor. Van valami egyszerű és elegánd módszer, amivel rögzíthetném közvetlenül to3p tokozású tranyóhoz? Előre is köszönöm mindenkinek!
Sziasztok!
Ma próbából indítottam IRFP240-9240 közel 500 wattos véget. Egyszerűen brutális! Keverőről nem tudtam kihajtani. Tudnátok ajánlani olyan előerősítőt, ami kis zajú, és képes megfelelő jelet biztosítani? Előre is köszönöm.
Melyik kapcsolásról van szó? Hány dB-t kéne erősíteni?
Én az ITT található előfokot használom szintemelőnek. A keverőről közvetlenül kapja a jelet és a kimenetei mennek a PA erősítő hangerő potijaira. Kb 5 dB-t erősít, de néhány ellenállás cseréjével változtatható. |
Bejelentkezés
Hirdetés |