Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató hangerőszabályzó beépítése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) device hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Szervusztok!

Olyan problémám lenne, hogy szabadidős tevékenységhez (airsoft) PMR rádiót VOX-al működő PPT-t és egy fejhallgató/mikrofon kombót használok, de túlságosan hangos.
Elektronikai boltban kérdeztem az eladót, mekkora változtatható ellenállást kellene beszereznem ahhoz , hogy csak egy kicsit legyen halkabb, de értékelhető választ nem kaptam.

Egyfelől az sem lenne baj, ha csak egy kicsit lenne halkabb , mert a rádión állítható legkisebb hangfokozat is leordítja az erdőben a hajamat, továbbá más PMR-ek zaja az agyvelőmig hatolnak.
Legjobban a jól bevált tekergetős potméteres megoldásnak örülnék, a PPT-be építve. Hely van, kábelezés baromi egyszerű, csak nem tudom hogy a potinak mekkora ellenállás értékeket válasszak... Értelemszerűen az egyik állásban 0 legyen az ellenállása, csak a skála nem mindegy...

Segítségeteket előre is köszönöm!

Tamás
(#) harald válasza device hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Szia
Nekem vsn egy gyári szabályzód fejhallgatóm abban egy 1 Kohmos poti van kimértem a te kedvedért csak arra figyelj hogy logaritmikus legyen
(#) nedudgi válasza device hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Szia.
Ebbe beleszól a hallgatód impedanciája is. Ha egy azonos ellenállású ellenállást kötsz sorba a hallgatóval, akkor negyedakkora lesz a hangteljesítmény.
Két megoldás lehetséges. Vagy változtatható ellenállásként sorba kötöd a hallgatóval, vagy feszültségosztóként kötöd be. Az első esetben kisebb ellenállású, lineáris is jó lesz, és finomaban lehet állítani a hangerőt. A második esetben relatíve nagyobb ellenállású, logaritmikus potenciométer kell.
(#) device hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Hmm, köszönöm a válaszokat!

Holnap lesz játéknap és van a készletben ~450Ohmos ellenállás, illetve ~100 valamint 30kOhm-os , akkor ezekszerint próbaként a 450-est berakhatom, mivel be is fér, illetve halkít annyit hogy emellett potenciálisan elegendő lesz a PMR hangerőszabályzója (lehet nem is kell körpoti.

Köszönöm mégegyszer!
(#) device hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Beraktam 2db ~400Ohm-os ellenállást és elértem a kívánt hatást. Köszönöm a segítséget még egyszer !
(#) harald válasza device hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Nagyon szívesen nálam egyébként úgy van megoldva a stereo erősítés (halkitás hogy a közös ágba (testféle) van betéve a z egy db. poti
(#) atirag hozzászólása Júl 20, 2022 /
 
Üdv.
Szeretném csökkenteni a fejhallgató kimenet erősségét ami egy számitógépből jön ki. Mert kb 10-es erősségűre kell csökkentenem ahhoz, hogy ne legyen nagyon hangos a hangszóró. És a egyéb ok miatt legalább 60-as erősségre kell állítanom a pc hangerejét.
Ezt valamilyen ellenállással meg tudom oldani? Vagy esetleg szetereo poitival?
Köszönöm.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem