Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényérzékelő - RS232
 
Témaindító: kzaabox, idő: Jan 26, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kzaabox hozzászólása Jan 26, 2011 /
 
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni egy apróság megépítésében. PC-n szeretnék fénymennyiséget mérni. Igazából egy kétállapotú mérés is megfelelne (sötét/világos). Így aztán arra gondoltam, hogy RS232-re kötök egy fotodiódát, de itt meg is akadtam.
A lehető legegyszerűbb megoldás érdekelne, konkrét alkatrészlistával, áramköri rajzzal, illetve olyan tippel, hogy a port olvasásakor melyik állapotnak (világos/sötét) milyen érték felel majd meg.

Annyi kiegészítésként, hogy az éles rendszeren egy USB-RS232 átalakító üzemel majd, tehát a biztonság kedvéért nem kellene felhasználni pl. a RI lábát.

[Egy teljesen sötét raktárban kellene megállapítani, hogy mikor kapcsolják fel a lámpát, ami majdnem nappali fényességet eredményez, tehát nem kell 'félhomályt' érzékelni, sokkal inkább egyértelműen meg kell állapítani, hogy világítanak-e a lámpák.
A fényforrások magasan a tetőn helyezkednek el, a típusukat pedig nem tudom (izzó, kompakt fénycső, stb.) ]

Hálás lennék, ha valaki megszánna.
Előre is köszönöm!
(#) Thowra válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Üdv!
A soros porton adatot kell küldeni ami valamilyen mikrovezérlő használatát igényli.
A leg egyszerűbb egy párhuzamos portos megoldás lenne, persze ha megoldható. Oda nem nagyon kell más, max egy két külső alkatrész (komparátor esetleg).
(#) nedudgi válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Meg lehet próbálni valamelyik modemvezérlő jel vezérlésével is. Én összekötném az RTS és CTS lábakat egy fotóellenállással.
Tiszta ""szoftveres" megoldásnak lehet használni egy rövidzárdugót, ami az RX/TX lábak között tartalmazza a fotóellenállást. Ha az elküldött adat visszajön, akkor világos vn.
Konkrét megoldáshoz kellene tudni, hogy a világítás nélküli állapotban hány lux az alapmegvilágítás.
(#) Hp41C válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Szia!

- Fénymérés, az eredmény elküldése soros vonalon: A fotodiódából és egy ellenállásból (trimmer potenciométerből) egy osztót kell építeni, aminek a feszültségét egy A/D átalakítóval lehet mérni. Az A/D átalakító sokféle lehet: SPI - a PC soros vonalának két modemvezérlő kimenetével lehet vezérelni és egy bemenetével fogadni az adatot.
Mikrokontroller belső A/D -vel és uart egységgel: Talán a leghatékonyabb / gazdaságosabb módszer. A kontroller méri a feszültséget, az eredményt az uart segítségével elküldi a PC soros vonalára, TTL - RS232 szintillesztés kell - lehet egyszerű tranzisztoros is alacsony átviteli sebességnél. Ha a PC adásának vételét is megvalósítod, a soros vonalon keresztül paraméterek is állíthatók..

- Sötét/világos döntés: A kapcsolási szint könnyű beállíthatóságának érdekében egy komparátort ajánlanék. A komparátor kimenetét az egyik modem vezérlő bemenetre lehet vinni. A komparátor tápjának a modem vezérlő kimeneti jeleket lehet felhasználni, ekkor a komparátor kimenetre nem is kell szintillesztés. Olyan komparátort célszerű felhasználni, aminek a tápfeszültség tartománya +/- 18V.

Mikrokontroller komparátorral, de uart nélkül: A kontroller belső komparátora hozza meg a döntést, az adatot egy szoftware (bitbang) soros adó küldi el a PC soros vonalára, TTL - RS232 szintillesztés kell.

Az egész áramkör táplálását meg lehet oldani a modem vezérlő jelekről is.

- Telepítés: A fénymérő telepítésénél ügyelni kell: Pl. sötédedéskor, amikor a megvilágítás csökken, a határ elérésekor bekapcsolja a fényforrásokat. Ekkor azonban a megvilágítás a küszöb fölé emelkedik, a mérés alapján ki kellene kapcsolni őket. A fényforrások nem szeretik a sűrű kapcsolgatást...
(#) watt válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ez egy nem túl bonyolult tervezői feladat, de akkor is tervezői, tehát kész áramkör nem létezik, tervezni meg idő-pénz.
A megoldás a következő elméletben. Kell egy analog komparátor, vagy műveleti erősítő, ami méri a fényérzékelő(dióda, tranyó, ellenállás, mindegy), jelét, és egy beállított(beállítható) küszöbértéknél komparál(átbillen a kimenete.). Kell egy MAX232, amivel illeszted a COM porthoz a komparátor 5V-os kimenetét. A PC-re kell egy program, ami a COM port CTS jelét vizsgálja, és regisztrálja a változásokat. Ennyi...
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Idézet:
„A komparátor tápjának a modem vezérlő kimeneti jeleket léehet felhasználni, ekkor a komparátor kimenetre nem is kell szintillesztés.”

Ez jó ötlet, tetszik!

Én úgy vettem ki, hogy nem a lámpák be-ki kapcsolására kell, hanem arra, hogy látszódjon, hányszor és mikor kapcsolja fel valaki a villanyt.
(#) kzaabox válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Köszönöm az ötleteket srácok!
Sajnos inkább programozó vagyok, mint villamosmérnök, így csak akkor tudok megvalósítani egy áramkört, ha látom a rajzát. :/

Ha azt mondjátok, hogy párhuzamos port legyen, akkor az lesz.
A lehető legegyszerűbb megoldást keresem.
A komparátorra mindenképpen szükség van? Nem lehetne megoldani a küszöbértéket egy potival?

Ha valaki felskiccelne egy pár alkatrészből álló 'áramkört', amin látszik, hogy a párhuzamos port melyik lábára mit kell kötnöm, azt nagyon megköszönném!

Egyébként valóban azt kell majd adatbázisban tárolnom, hogy ki mikor kapcsolta fel a lámpát és azok mennyi ideig égtek.

Tényleg köszönöm előre is!
(#) watt válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Idézet:
„Ha azt mondjátok, hogy párhuzamos port legyen, akkor az lesz.”

Én nem mondtam, simán meg lehet oldani COM-on is, sőt tápot csak onnan nyerhetsz a komparátornak.
Komprátorra szükség van.

Azt írod programozó vagy, akkor tudod kezelni a COM portot ugye? De nem a gyári API-kkal, hanem inpout32.dll-el, direktben!!!
(#) Hp41C válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Szia!

Egy soros portra csatlakoztatható DB9 csatlakozó 4. lábáról (DTR) egy 2 .. 20 k trimmer a 6. lábra (DSR), onnan a fotoellenállás / fotodioda a 7. lábra (RTS). A DTR lábat + feszültségre, az RTS lábat - feszültségre kapcsolni a modem vezérlő állatotbitekkel. Ezután figyelni a DSR vezérlő bemenet állapotát....

Ha mégis kell konparátor, akkor a + és - tápot hasonlóan lehet előállítani, egy-egy soros védó diódát kellene beépíteni. A komparátor tápjára szűrőkondenzátor (10-47 µF és 100nF kerámia) is kell. Az ellenállás és fotodióda osztó középpontja a komparátor egyik bemenetére megy, a másikra egy trimmer potenciométeres osztó. A kimenete mehet a DSR lábra. A komparátor lehet pl. LM 358.
(#) watt válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 / 4
 
Látom, már le lett írva, én közben lerajzoltam:
(#) kzaabox válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Szia!

Köszönöm! Ezt ki is próbálom.
(#) kzaabox válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ezt is köszönöm! Oly' rendesek vagytok hozzám

Utolsó kérdés: Ha tudnám a fotoellenállás szórási sávját, akkor hogyan kellene kiszámolnom a rajzon látható R4-et?
(#) watt válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Kicsit kevesebb. mint fény nélkül a fotoellenállásé. De kohm nagyságrend kéne, úgy 10k feletti minimum! Kísérletezni úgy is kell!

A COM direkt vezérlése nem okoz gondot akkor? Mert ezen is állhat a dolog!

Jut eszembe még egy 100n-t tehetsz a + bemenetre is, mert itt nem kell gyorsnak lennie!
(#) Sebi válasza watt hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
"A COM direkt vezérlése nem okoz gondot akkor? Mert ezen is állhat a dolog!"

Jó kérdés! Ha van még a gépen "igazi" COM-port, akkor nem gond, de az USB-RS232 átalakítóval nem fog menni. Ugyanez igaz az USB-Centronics (paralel) átalakítókra is, ezek csak nyomtatót tudnak kezelni, a biteket a szokásos progikkal nem lehet mozgatni.
(#) kzaabox válasza Sebi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
@watt: köszi a választ!

Sebi: Ne keseríts el nagyon :/ Direkt olyan átalakítót néztem, ami elvileg mindent továbbít a com felé és vissza is. Az oprendszer szabványos COM-ot emulál a programok számára.
De lehet, hogy igazad lesz. Akkor viszont ez a megoldás nem biztos, hogy működőképes :/
Közvetlenül USB-re meg macera lenne rákötni egy USB-soros IC-t, arra egy PIC-et, a PIC-et felprogramozni és rákötni GPIO-ra a fotodiódát. Ráadásul ez viszonylag drága mulatság is lenne.
(#) watt válasza Sebi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ebben talán igazad van, bár itt nem időkritikus az alkalmazás. Viszont én feltételezem, hogy valódi COM portról van szó, és csak a programból való vezérlésre kérdeztem rá, hogy az menni fog-e.
(#) kzaabox válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Most így hirtelen rápillantottam az rs232 pinout-jára. Nem lehetne átalakítani a @watt-féle áramkört úgy, hogy a 2-es lábra(RXD) (is) menjen az információ? akkor lehetne 'olvasni' a portot magasabb szinten is.
(#) Hp41C válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Szia!

Nem... Az RxD vonal küzvetlenül nem olvasható, az uart dekódolni próbálja az oda kerülő jelet...

- Ha átalakítód van, akkor marad a mikrokontrolleres megoldás. A mérést / döntést egy kontroller hozza meg, az eredményt a beépített / softvare uart segítségével (szintillesztőn keresztül) juttatja el a PC port RxD lábára.

- USB: Van olyan megoldás, hogy a kontroller közvetlenül csatlakozik az USB-re: pl. PIC18F2550 vagy AVR programozott alacsony sebességű megoldása. A RS232 - USB konverter kimaradhat.
(#) kzaabox válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Köszi a választ!
Ez esetben inkább próbálok olyan gépet szerezni, amin van natív RS232, mert sajnos nincs PIC programozóm.

Mindenkinek köszönöm, aki próbált segíteni! Remélem, nem baj, ha watt válaszát fogadom el megoldásnak a rajz miatt.
(#) watt válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ezt meg lehet oldani LPT porton is, ha nincs az alaplapon COM. Még talán az egyik kimenet 5V-ját is fel lehetne használni tápnak, de akkor más OPA kellene.
Persze a fő kérdés megint az, hogy van-e LPT portod?

A másik, hogy nézd meg az alaplapodon van-e COM csatlakozó. Nem kint a hátulján, ott gondolom már nézted és nincs, hanem a panelen. Nekem is úgy kellett kivezetnem hátra egy csatlakozóra.

A pontot köszönöm!
(#) Hp41C válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Idézet:

Idézet:
„A komparátor tápjának a modem vezérlő kimeneti jeleket léehet felhasználni, ekkor a komparátor kimenetre nem is kell szintillesztés.
Ez jó ötlet, tetszik!””


Értettem...
(#) proba válasza kzaabox hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Sőt ahogy az elején írták a tx-et visszaküldeni rajta.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Ezt maximálisan tisztelettel mondtam, mert én külön tápot adtam volna az OPA-nak. Ide megfelelő a vonalak kb. +-10V-ja és árama is ahogy írtad. Miközben írtad én rajzoltam és mielőtt elküldtem volna a rajzot akkor olvastam az írásod és módosítottam a táplálását.
Ezért szerintem neked is járna a pont, ha ez érdekes(engem nem mozgat meg nagyon).
(#) kzaabox válasza watt hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Hp41C, ne haragudj, legszívesebben Neked is adtam volna pontot és watt-nak is, de csak egy megoldást lehet elfogadni :/
Én pedig noob vagyok, nem tudok áramkört tervezni, csak építeni, amihez rajz kell, ezért adtam watt-nak.
Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen presztízskérdés
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem