Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni egy apróság megépítésében. PC-n szeretnék fénymennyiséget mérni. Igazából egy kétállapotú mérés is megfelelne (sötét/világos). Így aztán arra gondoltam, hogy RS232-re kötök egy fotodiódát, de itt meg is akadtam. A lehető legegyszerűbb megoldás érdekelne, konkrét alkatrészlistával, áramköri rajzzal, illetve olyan tippel, hogy a port olvasásakor melyik állapotnak (világos/sötét) milyen érték felel majd meg. Annyi kiegészítésként, hogy az éles rendszeren egy USB-RS232 átalakító üzemel majd, tehát a biztonság kedvéért nem kellene felhasználni pl. a RI lábát. [Egy teljesen sötét raktárban kellene megállapítani, hogy mikor kapcsolják fel a lámpát, ami majdnem nappali fényességet eredményez, tehát nem kell 'félhomályt' érzékelni, sokkal inkább egyértelműen meg kell állapítani, hogy világítanak-e a lámpák. A fényforrások magasan a tetőn helyezkednek el, a típusukat pedig nem tudom (izzó, kompakt fénycső, stb.) ] Hálás lennék, ha valaki megszánna. Előre is köszönöm!
Üdv!
A soros porton adatot kell küldeni ami valamilyen mikrovezérlő használatát igényli. A leg egyszerűbb egy párhuzamos portos megoldás lenne, persze ha megoldható. Oda nem nagyon kell más, max egy két külső alkatrész (komparátor esetleg).
Meg lehet próbálni valamelyik modemvezérlő jel vezérlésével is. Én összekötném az RTS és CTS lábakat egy fotóellenállással.
Tiszta ""szoftveres" megoldásnak lehet használni egy rövidzárdugót, ami az RX/TX lábak között tartalmazza a fotóellenállást. Ha az elküldött adat visszajön, akkor világos vn. Konkrét megoldáshoz kellene tudni, hogy a világítás nélküli állapotban hány lux az alapmegvilágítás.
Szia!
- Fénymérés, az eredmény elküldése soros vonalon: A fotodiódából és egy ellenállásból (trimmer potenciométerből) egy osztót kell építeni, aminek a feszültségét egy A/D átalakítóval lehet mérni. Az A/D átalakító sokféle lehet: SPI - a PC soros vonalának két modemvezérlő kimenetével lehet vezérelni és egy bemenetével fogadni az adatot. Mikrokontroller belső A/D -vel és uart egységgel: Talán a leghatékonyabb / gazdaságosabb módszer. A kontroller méri a feszültséget, az eredményt az uart segítségével elküldi a PC soros vonalára, TTL - RS232 szintillesztés kell - lehet egyszerű tranzisztoros is alacsony átviteli sebességnél. Ha a PC adásának vételét is megvalósítod, a soros vonalon keresztül paraméterek is állíthatók.. - Sötét/világos döntés: A kapcsolási szint könnyű beállíthatóságának érdekében egy komparátort ajánlanék. A komparátor kimenetét az egyik modem vezérlő bemenetre lehet vinni. A komparátor tápjának a modem vezérlő kimeneti jeleket lehet felhasználni, ekkor a komparátor kimenetre nem is kell szintillesztés. Olyan komparátort célszerű felhasználni, aminek a tápfeszültség tartománya +/- 18V. Mikrokontroller komparátorral, de uart nélkül: A kontroller belső komparátora hozza meg a döntést, az adatot egy szoftware (bitbang) soros adó küldi el a PC soros vonalára, TTL - RS232 szintillesztés kell. Az egész áramkör táplálását meg lehet oldani a modem vezérlő jelekről is. - Telepítés: A fénymérő telepítésénél ügyelni kell: Pl. sötédedéskor, amikor a megvilágítás csökken, a határ elérésekor bekapcsolja a fényforrásokat. Ekkor azonban a megvilágítás a küszöb fölé emelkedik, a mérés alapján ki kellene kapcsolni őket. A fényforrások nem szeretik a sűrű kapcsolgatást...
Ez egy nem túl bonyolult tervezői feladat, de akkor is tervezői, tehát kész áramkör nem létezik, tervezni meg idő-pénz.
A megoldás a következő elméletben. Kell egy analog komparátor, vagy műveleti erősítő, ami méri a fényérzékelő(dióda, tranyó, ellenállás, mindegy), jelét, és egy beállított(beállítható) küszöbértéknél komparál(átbillen a kimenete.). Kell egy MAX232, amivel illeszted a COM porthoz a komparátor 5V-os kimenetét. A PC-re kell egy program, ami a COM port CTS jelét vizsgálja, és regisztrálja a változásokat. Ennyi... Idézet: „A komparátor tápjának a modem vezérlő kimeneti jeleket léehet felhasználni, ekkor a komparátor kimenetre nem is kell szintillesztés.” Ez jó ötlet, tetszik! Én úgy vettem ki, hogy nem a lámpák be-ki kapcsolására kell, hanem arra, hogy látszódjon, hányszor és mikor kapcsolja fel valaki a villanyt.
Köszönöm az ötleteket srácok!
Sajnos inkább programozó vagyok, mint villamosmérnök, így csak akkor tudok megvalósítani egy áramkört, ha látom a rajzát. :/ Ha azt mondjátok, hogy párhuzamos port legyen, akkor az lesz. A lehető legegyszerűbb megoldást keresem. A komparátorra mindenképpen szükség van? Nem lehetne megoldani a küszöbértéket egy potival? Ha valaki felskiccelne egy pár alkatrészből álló 'áramkört', amin látszik, hogy a párhuzamos port melyik lábára mit kell kötnöm, azt nagyon megköszönném! Egyébként valóban azt kell majd adatbázisban tárolnom, hogy ki mikor kapcsolta fel a lámpát és azok mennyi ideig égtek. Tényleg köszönöm előre is! Idézet: „Ha azt mondjátok, hogy párhuzamos port legyen, akkor az lesz.” Én nem mondtam, simán meg lehet oldani COM-on is, sőt tápot csak onnan nyerhetsz a komparátornak. Komprátorra szükség van. Azt írod programozó vagy, akkor tudod kezelni a COM portot ugye? De nem a gyári API-kkal, hanem inpout32.dll-el, direktben!!!
Szia!
Egy soros portra csatlakoztatható DB9 csatlakozó 4. lábáról (DTR) egy 2 .. 20 k trimmer a 6. lábra (DSR), onnan a fotoellenállás / fotodioda a 7. lábra (RTS). A DTR lábat + feszültségre, az RTS lábat - feszültségre kapcsolni a modem vezérlő állatotbitekkel. Ezután figyelni a DSR vezérlő bemenet állapotát.... Ha mégis kell konparátor, akkor a + és - tápot hasonlóan lehet előállítani, egy-egy soros védó diódát kellene beépíteni. A komparátor tápjára szűrőkondenzátor (10-47 µF és 100nF kerámia) is kell. Az ellenállás és fotodióda osztó középpontja a komparátor egyik bemenetére megy, a másikra egy trimmer potenciométeres osztó. A kimenete mehet a DSR lábra. A komparátor lehet pl. LM 358.
Látom, már le lett írva, én közben lerajzoltam:
Ezt is köszönöm! Oly' rendesek vagytok hozzám
Utolsó kérdés: Ha tudnám a fotoellenállás szórási sávját, akkor hogyan kellene kiszámolnom a rajzon látható R4-et?
Kicsit kevesebb. mint fény nélkül a fotoellenállásé. De kohm nagyságrend kéne, úgy 10k feletti minimum! Kísérletezni úgy is kell!
A COM direkt vezérlése nem okoz gondot akkor? Mert ezen is állhat a dolog! Jut eszembe még egy 100n-t tehetsz a + bemenetre is, mert itt nem kell gyorsnak lennie!
"A COM direkt vezérlése nem okoz gondot akkor? Mert ezen is állhat a dolog!"
Jó kérdés! Ha van még a gépen "igazi" COM-port, akkor nem gond, de az USB-RS232 átalakítóval nem fog menni. Ugyanez igaz az USB-Centronics (paralel) átalakítókra is, ezek csak nyomtatót tudnak kezelni, a biteket a szokásos progikkal nem lehet mozgatni.
@watt: köszi a választ!
Sebi: Ne keseríts el nagyon :/ Direkt olyan átalakítót néztem, ami elvileg mindent továbbít a com felé és vissza is. Az oprendszer szabványos COM-ot emulál a programok számára. De lehet, hogy igazad lesz. Akkor viszont ez a megoldás nem biztos, hogy működőképes :/ Közvetlenül USB-re meg macera lenne rákötni egy USB-soros IC-t, arra egy PIC-et, a PIC-et felprogramozni és rákötni GPIO-ra a fotodiódát. Ráadásul ez viszonylag drága mulatság is lenne.
Ebben talán igazad van, bár itt nem időkritikus az alkalmazás. Viszont én feltételezem, hogy valódi COM portról van szó, és csak a programból való vezérlésre kérdeztem rá, hogy az menni fog-e.
Most így hirtelen rápillantottam az rs232 pinout-jára. Nem lehetne átalakítani a @watt-féle áramkört úgy, hogy a 2-es lábra(RXD) (is) menjen az információ? akkor lehetne 'olvasni' a portot magasabb szinten is.
Szia!
Nem... Az RxD vonal küzvetlenül nem olvasható, az uart dekódolni próbálja az oda kerülő jelet... - Ha átalakítód van, akkor marad a mikrokontrolleres megoldás. A mérést / döntést egy kontroller hozza meg, az eredményt a beépített / softvare uart segítségével (szintillesztőn keresztül) juttatja el a PC port RxD lábára. - USB: Van olyan megoldás, hogy a kontroller közvetlenül csatlakozik az USB-re: pl. PIC18F2550 vagy AVR programozott alacsony sebességű megoldása. A RS232 - USB konverter kimaradhat.
Köszi a választ!
Ez esetben inkább próbálok olyan gépet szerezni, amin van natív RS232, mert sajnos nincs PIC programozóm. Mindenkinek köszönöm, aki próbált segíteni! Remélem, nem baj, ha watt válaszát fogadom el megoldásnak a rajz miatt.
Ezt meg lehet oldani LPT porton is, ha nincs az alaplapon COM. Még talán az egyik kimenet 5V-ját is fel lehetne használni tápnak, de akkor más OPA kellene.
Persze a fő kérdés megint az, hogy van-e LPT portod? A másik, hogy nézd meg az alaplapodon van-e COM csatlakozó. Nem kint a hátulján, ott gondolom már nézted és nincs, hanem a panelen. Nekem is úgy kellett kivezetnem hátra egy csatlakozóra. A pontot köszönöm! Idézet: „ Idézet: „A komparátor tápjának a modem vezérlő kimeneti jeleket léehet felhasználni, ekkor a komparátor kimenetre nem is kell szintillesztés. Ez jó ötlet, tetszik!”” Értettem...
Sőt ahogy az elején írták a tx-et visszaküldeni rajta.
Ezt maximálisan tisztelettel mondtam, mert én külön tápot adtam volna az OPA-nak. Ide megfelelő a vonalak kb. +-10V-ja és árama is ahogy írtad. Miközben írtad én rajzoltam és mielőtt elküldtem volna a rajzot akkor olvastam az írásod és módosítottam a táplálását.
Ezért szerintem neked is járna a pont, ha ez érdekes(engem nem mozgat meg nagyon).
Hp41C, ne haragudj, legszívesebben Neked is adtam volna pontot és watt-nak is, de csak egy megoldást lehet elfogadni :/
Én pedig noob vagyok, nem tudok áramkört tervezni, csak építeni, amihez rajz kell, ezért adtam watt-nak. Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen presztízskérdés |
Bejelentkezés
Hirdetés |