Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   52 / 107
(#) pcroland hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Elég ha kivezetek egy drótot belőle és kísérletezgetek a hosszúságával ?Közben találtam egy másikat,ha működik inkább ezt csinálom meg:
(#) sanyo1991 hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Novak-nak a kapcsolások között fent van egy FM adó,és az lenne a kérésem hogy valaki egy pontos alkatrész listát tudna-e róla küldeni,mert tőle hiábba kérem valamiért.
A segítséget előre köszönöm!
(#) gg630504 válasza pcroland hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
R5-tel az alagútdióda munkapontját állíthatod be.
(#) gg630504 válasza pcroland hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Ennek semmi köze a rádióadóhoz.
Ahogy így haladsz, legközelebb egy szikratávíró kapcsolási rajzba akadsz bele...
Építés előtt célszerű önképezni magad: Műszaki ismeretek .
(#) Novak válasza sanyo1991 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Ne haragudj, hogy nem válaszoltam, de ha ilyen kérést kapok, általában figyelmen kívül szoktam hagyni. Én ugyanis azt az elvet vallom, hogy ha valaki eljut odáig, hogy megépít valamit egy kapcsolási rajz alapján, akkor feltételezem róla, hogy a rajzról le is tudja olvasni, és össze tudja írni a szükséges alkatrészeket. Nekem sincsen konkrét alkatrészlistám, én is csak akkor tudom odaadni, ha leülök a rajz elé, és rászánom azt a másfél percet, amíg összeírom a szükséges listát.
Már napokkal ezelőtt írtál nekem, hogy küldjem el, azóta már hányszor összeírhattad volna?! Szerintem durván annyi időbe telne, mint amennyi időt már a kérések megírására összesen elfecséreltél.
Nem egy hatalmas rajzról van szó, és egzotikus alkatrészek sem szerepelnek rajta, sőt minden egyes alkatrész mellett fel van tüntetve annak az értéke, prefixszel együtt, még csak átváltani vagy számolgatni sem kell hozzá az ég világon semmit. Az egészhez annyi előismeret szükséges, hogy "téglalap=ellenállás", "párhuzamos vonalkák=kondenzátor", ha ez megvan, akkor semmiféle akadálya nem lehet a lista megírásának.
(#) kendre256 válasza pcroland hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Ez nem adó, ez egy műszaki környezetszennyezés.
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 28, 2010 / 1
 
Elektroszmog ködösítö
(#) Steven84278 hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Hello!
Gyimate kérdésére: a másik fajtát építettem meg s próbanyákra. Nem azt, ahol a tekercs a panelra van maratva. És egyébként nagyon jól működik, (leszámítva, ha laptopra dugom akkor zúh-búg mint a nyavaja) de ha a képen látható mp3-on lejátszóról üzemeltetem, akkor szinte semmi zaj! Ez a probléma hogyan küszöbölhető ki, mert többnyire laptopról szeretném üzemeltetni? raktam is fel egy képet róla: http://kepfeltoltes.hu/view/100303/ado_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

köszi!
(#) Gyimate válasza Steven84278 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Több dolog is okozhatja, de ha trafóról járatod az adót, akkor lehet egy enyhe földhurok is. Próbáld meg elemről is meghajtani és úgy kösd rá a laptopra, ha akkor nem csinálja akkor az volt a probléma. A másik lehetőség lehet akár a nem megfelelő szűrés hiánya a tápágban, bár ezt nem hiszem, mivel az mp3-ról szépen működik. Lehet az is, hogy a laptop ventilátorjáról, HDD-jéről és egyéb más alktrész okozta zavaroktól zúg az adód, ha ez a probléma akkor csak úgy tudsz rajta segíteni, ha külső hangkártyát használsz, de még ez sem biztos megoldás.
(#) Steven84278 válasza Gyimate hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Köszi, már elemről próbáltam, és ugyanúgy búg. Egyébként ha mp3-ra kötöm, mint említettem alig van hallható zaj (csak sistergést lehet hallani) De ezt a zene majdnem teljesen elnyomja ezt valahogyan kilehet köszöbölni?
(#) gaben62 válasza Steven84278 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Túl van gerjesztve az adó 1-ik fokozata,a tápnak semmiköze ehhez.
Próbáld meg munkapontot megváltoztatni.
(#) Steven84278 válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Úgy érted, hogy az ellenállások értékét próbáljam növelni vagy csökkenteni? Legutóbbi próbálkozásomnál
a sistergés alább hagyott, de a sztereó hatás is érzékelhetően csökkent, olykor kialudt a pilótjel a rádión. Pontosan melyik értékeket kell változtatni? Miért van az, ha zenébe mélyebb hang van akkor azt torzítva adja át? (Az MP3 lejátszón minimálisra vettem a hangerőt) Pilót jelnél a rádiónak elvárás hogy sisteregjen? (hallgattam más sztereo rádióadókat és
van ahol ott is sistereg)
Milyen tranzisztoros erősítőt ajánlanál hogy megnöveljem a hatótávot mert, az alap antennával (40cm) a szobában a videoton HI-FI rádióvevőjénél 2 led világít a 5ből. (Ez is úgy hogy erősítős szobaantennával)
Ezekből az alkatrészekből tudnék válogatni:
C4106
D1658
BYQ28E
IRF640
L7812CV
C1827
C3148
D1589
5DL2CZ
CEP6060
C3675
B1098
D2130
B795
BD139
BCR8PM
B772-Y
IRF610
A1444
L3007A
B1099
D882-Y
C3866
TF561S


Köszi!!!
(#) Steven84278 válasza Steven84278 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Elnézést, helyesbítek! A magas hangoknál hallható úgy, mintha egy 32kbps bitsűrűségű mp3 zene szólna!
(#) pucuka válasza Steven84278 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Mint már többször is írtam, egy adónek nem az egyetlen paramétere a teljesítménye.
Az adó sohasem "sistereg", hanem a vevő, ha nem kapja meg a helyes működéséhez szükséges szintű jeleket, és a kimeneten levő zaj jellegéből lehet következtetni a hiba okára.
Pl. jelen esetben a "sistergés" tipikusan azt jelzi, hogy a vevő sztereo dekódere nem kapja meg a működéséhez szükséges szintű pilotjelet. (ha más adók vételénél egyébként rendben van) Illik tudni, hogy az adók egy másik fontos jellemzője a sok közül, az AM adóknál a modulációs mélység, az FM adóknál a frekvencia löket, amely a bemeneti jelszinttel arányos. A korlátozó tényezők, és a minőségjavító lehetőségek miatt a bemeneti hangfrekvenciás jelet, (modulációt) processzálni kell. A vevő demodulátor véges lineartása miatt a köket maximumát 75 KHz -ben maximálták, ha a löket nagyobb, a vevő kimenetén a jel torzítani fog, ha jelentősen kisebb az adó lökete, akkor pedig halk lesz, és a jel/zaj viszony is jelentősen romlik. Tehát lényeges a bemenő szint, moduláló jel szinthatárolása. A löket függ még a bemeneti jel maximális frekvenciájától is, ezért, (és még más okok miatt is) sávhatárolni kell, ezért a max jelet 15 kHz felett jelentősen vágni kell. Vágni kell azért is, mert már 19 kHz -en ott a pilotjel, és nem lehet ezt az jelet befolyásolni, mert ez a sztereo dekóder halytelen működéséhez vezet, sistergés egyik oka. A másik oka az lehet, hogy az adó a vivőfrekvenciát egy komplex (összetett) jellel moduláljuk, amiben benne van az alapsáv, a különbségi sáv, és a dekóder fázishelyes működését biztosító 19 kHz -es pilotjel. Ennek a az amplitódója a teljes löket 10 % -a kell hogy legyen, meglehetősen szűk határok között, ha jelentősen kisebb, vagy nagyobb, szintén "sustorgással jelzi a problámát.
A fentiekből következik, hogy az ellenállások fülre való cserélgetésének eredménye erősen megkérdőjelezhető.
Ami az adóteljesítményt illeti, mivel nem az adóteljesítmény, hanem a térbe kisugárzott (ERP) teljesítmény számít, igen sok múlik azon, hogy milyen az antenna, amit Te használsz, az a 40 cm -es drótdarab, az minden csak nem antenna. Persze ezt is ki lehet hangolni erre a frekvenciára, de megtetted?
(#) Steven84278 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ!

Tulajdonképpen mit takar az hogy a löket nagy a vevő kimenetén?
Szeretném tudni, hogy megoldható-e a sávhatárolás oscilloscope-al? Ha igen akkor hogyan?
A sávhatároláshoz mely alkatrészek értékeit növeljem vagy csökkentsem?
Úgy érted, hogy a 15kHz alatti jelek legyenek csak hallhatóak? Frekvencia vágáshoz ezt a képletet használjam?
f= 1/2TT*RC
AZ antennát még nem hangoltam ki. Nem merült fel bennem hogy ettől függ-e egyáltalán a magas hangok torzítása?!
(#) pucuka válasza Steven84278 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Jaj. Nem írtam olyat, hogy a löket a vevő kimenetén...
A löket (deviáció) az adóban van, a moduláció során, ebből állítja elő a vevő demodulátora a kimenő jelét, amit erősítés után hallhatsz. Ha a löket nagy, a demodulátoron akkor a kimenőjel torzított lesz, és leginkább a magas hangok, mert a processzálás során magashang kiemelés is történik az adóban, (preemfázis 75 us kiemelés) amit csak a demodulálás után állítunk helyre, többnyire a sztereo dekóder kimenetén. (deemfázis 75 us levágás) Ennek az eljárásnak a célja jel/zaj viszony növelése.
Sávhatárolás nem oldható meg oszcilloszkóppal, mert az csak egy mérőeszköz, de a sávhatárolás mérése sem, legjobb esetben, egy vobblerszkóppal, vagy ennek hiányában haggenerátorral, csővoltmérővel, pontról pontra, felvenni a záró görbét. A képlet jó, megadja a szűrő töréspontját, aminek 15 kHz -nek kell lenni. Számolgass, majd rájössz.
Az antenna hibáinak nincs közvetletlen hatása a magas hang átvitelre, de nem is erre írtam.
Hatással van viszont a vevőd térerő mutató műszerének állására.
(#) Steven84278 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Még annyi lenne a kérdésem, hogy a számítás során melyik RC tagot, tagokat kell figyelembe venni?

http://electronics-diy.com/schematics/BA1404_Stereo_FM_Transmitte.jpg
(#) pucuka válasza Steven84278 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
A kapcsoláson 15 kHz -es sávhatároló szűrőt nem látok. Az előkiemelést a bemenettel sorbakötött párhuzamos RC tag 1 nF×47 kohm és az IC bemeneti impedanciája végzi. A pilotjel nagyságát az IC 13 lábán levő 150 kohm, és 220 pF, és az 1 nF alkotta osztóval lehet állítani.
De mivel méred a löketet? Merthogy azt is kéne közben.
(#) Steven84278 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
A sávhatároló szűrőt a jobb és bal csatorna bemenetére szokták rakni? Ha nem, pontosan hová?
(#) pucuka válasza Steven84278 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Nézz át az fm transmitter témába, novak mester már megküzdött ezzel a problémával
(#) Steven84278 hozzászólása Máj 16, 2010 /
 
Ok. Köszönöm az eddigi válaszokat!
(#) Steven84278 hozzászólása Máj 26, 2010 /
 
Amint látom nem nagyon aktív ez a topic, ennek ellenére akinek van némi ötlete kérem ossza meg velem, hogy milyen tranzisztorral, és/vagy műv erősítővel tudnám megoldani az fm adó erősítését? hatótávra olyan 500m-re szeretném hogy elmenjen sima bot antennával.
Alapból most max 10m-ről lehet fogni az átjátszott zenét.
Várom a válaszokat!! Üdv!
(#) Novak válasza Steven84278 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Egyszerű botantennával az 500 méter az elég nehézkes. Mármint megoldható persze, csak azért abba teljesítményt is kell pumpálni, nem túl ésszerű megoldás.
Legalább egy dipólban kellene gondolkodni. Akkor már 2-3 tranzisztoros fokozat után elég a teljesítményed.
(#) Steven84278 hozzászólása Máj 27, 2010 /
 
Hadd kérdezzem meg, hogy milyen típusú, számú tranzisztorokat kell felhasználni, és milyen kapcsolásban?
köszönöm
(#) Medve válasza Steven84278 hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Hello, pl a BFW16A jó lehet erre a célra, C-oszályú alapkapcsolásban. Ki kell hangolni!
(#) zotyo91 hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
Sziasztok bocs hogy ide írok. Az lenne a kérdésem hogy ezt az antennaerősítőt lehet e használni Fm-re?

nferosito.gif
    
(#) pucuka válasza zotyo91 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Ez egy szélessévú erősítő, meglehet, hogy beválik.
Az hogy FM vagy nem, az antennaerősítőt baromira nem érdekli, a lényeg, hogy a megfelelő frekvenciasávot erősítse, az általad linkelt erősítő pedig valamelyest megteheti.
(#) zotyo91 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Kössz a választ
(#) kormoran hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Sziasztok!

Ezt az fm adót szeretném megépíteni. Már el is kezdtem hozzá beszerezni az alkatrészeket, de a trimmer ellenállásoknál megakadtam. A cikk szerzője három helyre is ilyet ír, de értéket nem tüntetett fel. Szerintetek milyen típusú kell bele?
(#) magitor válasza kormoran hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Hmm ez érdekes nekem trimmer kondiknak tünnek a képről, nem ellenállásnak.
Következő: »»   52 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem