Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Hőfokkapcsolót kellene készítenem, de nem jutok a végére. Hiszterézist nem tudok készíteni. Pl. 50 foknál kellene kikapcsolni a fűtést és 35 foknál kellene bekapcsolni. Mit nem találok? Biztos pofon egyszerű csak nem jövök rá. Nemrég kezdtem a Flowcoddal foglalkozni de nem tudok még mindent. Ez a próbálgatásom.
Szia
Itt egy kis termosztát kapcsolás amiben van hiszterézis de ez fix viszont egy kiindulopont.
Én így szoktam megoldani (B1 a használt kimenet). Ha így adod meg, menet közben is lehet módosítani az értékeket már amennyiben menüt is csinálsz.
GotTemp: mért hőmérséklet SetTemp: beállított hőmérséklet Hiszterezis: beállított hiszterézis
Üdv.
Elég sokat keresgettem, de nem nagyon találtam konkrét leírást arra, hogy a Parsic nevű programban az Uart-ot hogyan kell használni. Már jó pár dolgot csináltam benne, de most kicsinek tűnik a PIC memóriája. Egy változót tovább szeretnék vele vinni egy másik PIC-be. Esetleg valaki tud ebben segíteni? Előre is köszönöm.
Köszönöm a segítségeteket. Ez lett belőle.
Sziasztok!
Örülök a felvetett témának, mert pont most ismerkedek a hőmérő-hőkapcsoló rejtelmeivel! Én mondjuk egy kicsit másképpen oldottam meg mint Isti69, de mondjuk nálam más is a feladat! Ami a kérdésem lenne ha jól tudom akkor a hőérzékelő a tulajdon képpen egy potméter, tehát a pic AN (analog/digitális) bemenete tudja érzékelni értelmezni!?!? Na most én megcsináltam a mintát úgy hogy a két hőérzékelőt egy egy poti helyettesíti a szimulációba és elvileg tökéletesen működik! de csak úgy hogy az lcd a byte értéket írja ki nem pedig a fok értéket! Erre mi a megoldás? A hőérzékelőnek megfelelően leosztom a byte-ot fokra? Vagy nagy marhaságot írtam? néztem a Mintaprogit a Flowba És kovabe progiját is de erre nem jöttem rá! Köszönöm!
Szia
Igen ugy ahogy mondod, egy szimpla számitást kell végezned és kész.
magyarul akkor nem a byte értékét mint változót iratom ki hanem csinálok egy "segéd" véltozót aminek az értéke byte / valamennyivel
Ezt iratom ki és ez lesz a fok érték.. Na akkor már csak a különböző hőérzékelők adatlapjait kell megtanulnom olvasni... :/
Igen, de én INT-ben olvasnám mert akkor 1024 azosztás és pontosabb a mért érték. Milyen érzékelöt használsz?
Tudom sokan most a fejetekhez fogtok kapni hogy ur isten erre csak most jött rá... de akkor ezt tulajdon képen a feszültségkülönbség elvén alapul hisz, egy hőérzékelő a hőfok fügvényében x mV ot ad ki!
Namost akkor ez alapján ez az elv simán használható egy "napraforgó" készítéséhez csak ott nem hőérzékelő, hanem fényérzékelő van. A progit meg úgy kell módosítani, hogy a két elem fesz különbségét figyeli és ha egyik nagyobb akkor forgat / mondjuk egy h-híddal vezérel/ Jól gondolom?
Lineáris elsőfokú egyenlettel le lehet írni a lineáris feszültségváltozásokhoz tartozó mértékegységhez kalibrált tartományokat, de ha a feszváltozás nem lineáris, akkor nem. Azaz a hőmérődhöz jó az y=ax+b, de a fényerőség mérőhöz már nem biztos...
Idézet: „egy hőérzékelő a hőfok fügvényében x mV ot ad ki” Ez elsősorban attól függ, hogy milyen érzékelőt használsz! Lehet csak NTC-t is használni (pl. ezt), de ha megnézed az adatlapot, nem egyszerű az ezzel felépített hőmérővel pontosan mérni. Az LM 35 -tel már kicsit egyszerűbb a számítás, mert a kimeneten elvileg a hőmérséklettel arányos feszültség jelenik meg. A DS 18B20 szenzor pedig egyenesen a hőmérsékletet adja vissza igaz, itt már OneWire kommunikációt kell használni az érték kiolvasásához.
Igen a számolásnál valóban mehet az egyenlet, de a fényérzékelőhöz már nem kell hiszen "ott csak különbséget" kell nézni a két elem között, a bejövő fesz értékét nem kell alakiani másra / mundjuk jelen esetbe lumen-ra/ mint a hőfoknál! De köszönöm mert ez lett volna a következő kérdésem elvi sikon... hogy ott meg a feszváltozást lehet e ugyanígy lumen értékre váltani.
De gondolom ha lineáris a belső érték változás akkor mehet! De ez meg már nem a topik témája úgyhogy nem is OFF -olok tovább Kisimítom a progit utána feltöltöm ellenőrzésre! Köszönöm!
Szia!
Igaz hogy One Wire de a 300 Ft helyett 1600 :/ Nekem jelen esetben elég a 0,5-1 fok pontosság hobbi célú tanuló projekt!
Én 715Ft-ért vettem, annyit talán megér, de lehet még olcsóbban is bizonyos forrásokból(ebay). A 0,5C pontosság már nagynak számít! A jó hőmérők is "csak" 1fok pontosak, az extra jók 0,5!
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Perpillanat 776 Ft, lásd HEStore.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Szia, de ha nem sürgős 230-ért is lehet.. Bővebben: Link
Sziasztok
Terveztem egy panelt ami elég sok funkcioval van ellátva de kifelejtettem egy részt a nyomogombot, Van esetleg LCD kijelzö adatlábra tenni valami gombot? Vagy esetleg SPI lábra vagy one wires eszköz adatlábra?
Nem sok, konkrétan az MCLR van szabadon de azt nem szivesen használnám fel.
MCLR lábat bemenetnek ugyan úgy lehet használni mint bármelyik mást.
Sziasztok!
Két kérdésem lenne, az lm35dz hőérzékelő ami itt is kapható a he store-ba az milyen tartományba mér mert olvastam rá -55 -- +150 -25 -- + 100 és 0 -- +150 ? az adatlapja alapján nekem nem egyértelmű... :/ A másik kérdésem hogy igaz beszéltük, de nem tudom a fokokat megjeleníteni!!! Ha INT ként olvasom be akkor igaz hogy 1024 osztásközt kapok és az a (legoptimálisabb esetben 205 fokos tartományra) baromi jó lenne mert pontos lenne de 0-1024 ig sehogy nem tudok lemenni mínuszba.. ! Ha beolv mint fesz próbálkozok... na abból érdekes baromságok születtek! Merre induljak?
Vagy mivel elvileg a hőérzékelő -55 től 150 fokig működik tehát 205-öt lép az INT pedig 1024-et ezért osszam rá az 10024-et a 205 re és akkor megkapom a lépésközt abból kivonok 55-öt így a hőérzékelő minimum pontján az érték mínusz 55 fok lesz maximum pontján pedig 150
Valahogy úgy mint ahogy a mellékelt progin... Na most ez itt a szimulációba jól működik de mi a garancia hogy az életbe is fog?? ha INTként olvasom be az lm 35dz "értékét" akkor a valóságban is így alakul hogy minimum pontnál int=0 maximumnál int =1024? Honnan tudja ha nincs neki referencia érték megadva?
Eléggé off, de röviden: Az LM35 tud negatív hőfokot mérni, de akkor más kapcsolást kell alkalmazni, ami az adatlapjából kiderül! Van egytápos megoldás diódás megemeléssel, de akkor a 0fok nem 0V, és van kéttápos, de ahhoz olyan AD kell, ami a negatív feszt is tudja mérni, vagy ki kell egészíteni az LM-et egy szinteltolással(OPA), de akkor szintén nem 0V-ra esik a 0fok. Sima egytápos gyári kapcsolás esetén 0...125fokot tud csak mérni...
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014
Igen ezt néztem. Az egyes kettes ábra... Akkor nem megyűnk minuszba!
Bár a kalibrálása a flow-ba még mindig nem világos! :/ referencia érték és stb
Lehetne alkalmzni MCP9700A tipusu erzekelot ami 0 C foknal 500 mV feszultseget ad, tehat nin cs szukseg varazslasra. Egyszeru megoldas lehet a konverziora, ha 2.56 V az AD Vref. Igy egy osztas 1/4 C fok. A beolvasott ertekbol ki kell vonni 200-at (500 mV) es el kell osztani 4-el. Ezzel megkapod a hofokot 1/4 C felbontassal.
Mi az ami nem világos egy elsőfokú egyenleten? Alap iskolai kérdéskör!
Kiszámolod az a-t és a b-t és használod y-ra a képletet, ahol x az AD értéke, y a hozzá tartozó hőfok...
Igy valahogy?
Az értékből kivonást és osztást megcsináltam csak plusz egy változó közbeiktatásával tehát előbb a mért INT értékből kivontam a 200-at abból lett egy változó és utána azt osztottam 4-el. De a Vref-et hol adom meg neki? |
Bejelentkezés
Hirdetés |