Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   180 / 361
(#) Isti69 hozzászólása Jan 26, 2014 /

Sziasztok!
Hőfokkapcsolót kellene készítenem, de nem jutok a végére. Hiszterézist nem tudok készíteni.
Pl. 50 foknál kellene kikapcsolni a fűtést és 35 foknál kellene bekapcsolni. Mit nem találok? Biztos pofon egyszerű csak nem jövök rá. Nemrég kezdtem a Flowcoddal foglalkozni de nem tudok még mindent. Ez a próbálgatásom.

Hofok.fcf

(#) Kovabe válasza Isti69 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Szia
Itt egy kis termosztát kapcsolás amiben van hiszterézis de ez fix viszont egy kiindulopont.
(#) Isti69 válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Köszönöm szépen megnézem.
(#) Bakman válasza Isti69 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Én így szoktam megoldani (B1 a használt kimenet). Ha így adod meg, menet közben is lehet módosítani az értékeket már amennyiben menüt is csinálsz.
GotTemp: mért hőmérséklet
SetTemp: beállított hőmérséklet
Hiszterezis: beállított hiszterézis

Shot_654.jpg

(#) 5geri5 hozzászólása Jan 27, 2014 /

Üdv.

Elég sokat keresgettem, de nem nagyon találtam konkrét leírást arra, hogy a Parsic nevű programban az Uart-ot hogyan kell használni. Már jó pár dolgot csináltam benne, de most kicsinek tűnik a PIC memóriája. Egy változót tovább szeretnék vele vinni egy másik PIC-be. Esetleg valaki tud ebben segíteni? Előre is köszönöm.
(#) Isti69 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Köszönöm a segítségeteket. Ez lett belőle.

Hofokjo.fcf

(#) SzT3 válasza Isti69 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Sziasztok!
Örülök a felvetett témának, mert pont most ismerkedek a hőmérő-hőkapcsoló rejtelmeivel!

Én mondjuk egy kicsit másképpen oldottam meg mint Isti69, de mondjuk nálam más is a feladat! Ami a kérdésem lenne ha jól tudom akkor a hőérzékelő a tulajdon képpen egy potméter, tehát a pic AN (analog/digitális) bemenete tudja érzékelni értelmezni!?!?
Na most én megcsináltam a mintát úgy hogy a két hőérzékelőt egy egy poti helyettesíti a szimulációba és elvileg tökéletesen működik! de csak úgy hogy az lcd a byte értéket írja ki nem pedig a fok értéket!
Erre mi a megoldás? A hőérzékelőnek megfelelően leosztom a byte-ot fokra? Vagy nagy marhaságot írtam? néztem a Mintaprogit a Flowba És kovabe progiját is de erre nem jöttem rá!

Köszönöm!
(#) Kovabe válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Szia
Igen ugy ahogy mondod, egy szimpla számitást kell végezned és kész.
(#) SzT3 válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

magyarul akkor nem a byte értékét mint változót iratom ki hanem csinálok egy "segéd" véltozót aminek az értéke byte / valamennyivel
Ezt iratom ki és ez lesz a fok érték..
Na akkor már csak a különböző hőérzékelők adatlapjait kell megtanulnom olvasni... :/
(#) Kovabe válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Igen, de én INT-ben olvasnám mert akkor 1024 azosztás és pontosabb a mért érték. Milyen érzékelöt használsz?
(#) SzT3 hozzászólása Jan 30, 2014 /

Tudom sokan most a fejetekhez fogtok kapni hogy ur isten erre csak most jött rá... de akkor ezt tulajdon képen a feszültségkülönbség elvén alapul hisz, egy hőérzékelő a hőfok fügvényében x mV ot ad ki!
Namost akkor ez alapján ez az elv simán használható egy "napraforgó" készítéséhez csak ott nem hőérzékelő, hanem fényérzékelő van. A progit meg úgy kell módosítani, hogy a két elem fesz különbségét figyeli és ha egyik nagyobb akkor forgat / mondjuk egy h-híddal vezérel/
Jól gondolom?
(#) watt válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Lineáris elsőfokú egyenlettel le lehet írni a lineáris feszültségváltozásokhoz tartozó mértékegységhez kalibrált tartományokat, de ha a feszváltozás nem lineáris, akkor nem. Azaz a hőmérődhöz jó az y=ax+b, de a fényerőség mérőhöz már nem biztos...
(#) Bakman válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Idézet:
„egy hőérzékelő a hőfok fügvényében x mV ot ad ki”

Ez elsősorban attól függ, hogy milyen érzékelőt használsz! Lehet csak NTC-t is használni (pl. ezt), de ha megnézed az adatlapot, nem egyszerű az ezzel felépített hőmérővel pontosan mérni. Az LM 35 -tel már kicsit egyszerűbb a számítás, mert a kimeneten elvileg a hőmérséklettel arányos feszültség jelenik meg. A DS 18B20 szenzor pedig egyenesen a hőmérsékletet adja vissza igaz, itt már OneWire kommunikációt kell használni az érték kiolvasásához.
(#) SzT3 válasza watt hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Igen a számolásnál valóban mehet az egyenlet, de a fényérzékelőhöz már nem kell hiszen "ott csak különbséget" kell nézni a két elem között, a bejövő fesz értékét nem kell alakiani másra / mundjuk jelen esetbe lumen-ra/ mint a hőfoknál! De köszönöm mert ez lett volna a következő kérdésem elvi sikon... hogy ott meg a feszváltozást lehet e ugyanígy lumen értékre váltani.
De gondolom ha lineáris a belső érték változás akkor mehet! De ez meg már nem a topik témája úgyhogy nem is OFF -olok tovább Kisimítom a progit utána feltöltöm ellenőrzésre!
Köszönöm!
(#) SzT3 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Szia!
Igaz hogy One Wire de a 300 Ft helyett 1600 :/
Nekem jelen esetben elég a 0,5-1 fok pontosság hobbi célú tanuló projekt!
(#) watt válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Én 715Ft-ért vettem, annyit talán megér, de lehet még olcsóbban is bizonyos forrásokból(ebay). A 0,5C pontosság már nagynak számít! A jó hőmérők is "csak" 1fok pontosak, az extra jók 0,5!
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
(#) Bakman válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Perpillanat 776 Ft, lásd HEStore.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
(#) kokozo válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Szia, de ha nem sürgős 230-ért is lehet.. Bővebben: Link
(#) pjg válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

(#) Kovabe hozzászólása Jan 30, 2014 /

Sziasztok
Terveztem egy panelt ami elég sok funkcioval van ellátva de kifelejtettem egy részt a nyomogombot, Van esetleg LCD kijelzö adatlábra tenni valami gombot? Vagy esetleg SPI lábra vagy one wires eszköz adatlábra?
(#) Bakman válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Nnincs szabad lába a PIC-nek?
(#) Kovabe válasza Bakman hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Nem sok, konkrétan az MCLR van szabadon de azt nem szivesen használnám fel.
(#) niedziela válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

MCLR lábat bemenetnek ugyan úgy lehet használni mint bármelyik mást.
(#) SzT3 hozzászólása Jan 31, 2014 /

Sziasztok!

Két kérdésem lenne, az lm35dz hőérzékelő ami itt is kapható a he store-ba az milyen tartományba mér mert olvastam rá -55 -- +150 -25 -- + 100 és 0 -- +150 ? az adatlapja alapján nekem nem egyértelmű... :/
A másik kérdésem hogy igaz beszéltük, de nem tudom a fokokat megjeleníteni!!!
Ha INT ként olvasom be akkor igaz hogy 1024 osztásközt kapok és az a (legoptimálisabb esetben 205 fokos tartományra) baromi jó lenne mert pontos lenne de 0-1024 ig sehogy nem tudok lemenni mínuszba.. !
Ha beolv mint fesz próbálkozok... na abból érdekes baromságok születtek!
Merre induljak?
(#) SzT3 válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Vagy mivel elvileg a hőérzékelő -55 től 150 fokig működik tehát 205-öt lép az INT pedig 1024-et ezért osszam rá az 10024-et a 205 re és akkor megkapom a lépésközt abból kivonok 55-öt így a hőérzékelő minimum pontján az érték mínusz 55 fok lesz maximum pontján pedig 150
Valahogy úgy mint ahogy a mellékelt progin... Na most ez itt a szimulációba jól működik de mi a garancia hogy az életbe is fog??
ha INTként olvasom be az lm 35dz "értékét" akkor a valóságban is így alakul hogy minimum pontnál int=0 maximumnál int =1024?
Honnan tudja ha nincs neki referencia érték megadva?

solar.fcf

(#) watt válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Eléggé off, de röviden: Az LM35 tud negatív hőfokot mérni, de akkor más kapcsolást kell alkalmazni, ami az adatlapjából kiderül! Van egytápos megoldás diódás megemeléssel, de akkor a 0fok nem 0V, és van kéttápos, de ahhoz olyan AD kell, ami a negatív feszt is tudja mérni, vagy ki kell egészíteni az LM-et egy szinteltolással(OPA), de akkor szintén nem 0V-ra esik a 0fok. Sima egytápos gyári kapcsolás esetén 0...125fokot tud csak mérni...
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014
(#) SzT3 válasza watt hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Igen ezt néztem. Az egyes kettes ábra... Akkor nem megyűnk minuszba!
Bár a kalibrálása a flow-ba még mindig nem világos! :/ referencia érték és stb
(#) vilmosd válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 31, 2014 / 1

Lehetne alkalmzni MCP9700A tipusu erzekelot ami 0 C foknal 500 mV feszultseget ad, tehat nin cs szukseg varazslasra. Egyszeru megoldas lehet a konverziora, ha 2.56 V az AD Vref. Igy egy osztas 1/4 C fok. A beolvasott ertekbol ki kell vonni 200-at (500 mV) es el kell osztani 4-el. Ezzel megkapod a hofokot 1/4 C felbontassal.
(#) watt válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Mi az ami nem világos egy elsőfokú egyenleten? Alap iskolai kérdéskör!
Kiszámolod az a-t és a b-t és használod y-ra a képletet, ahol x az AD értéke, y a hozzá tartozó hőfok...
(#) SzT3 válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Igy valahogy?
Az értékből kivonást és osztást megcsináltam csak plusz egy változó közbeiktatásával tehát előbb a mért INT értékből kivontam a 200-at abból lett egy változó és utána azt osztottam 4-el.
De a Vref-et hol adom meg neki?

solar1.fcf

Következő: »»   180 / 361
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem