Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
A kép2 van a tekercsen? az 555 -ből meg sínus? Kösd az 555-öt közvetlen Mateatek áramkörére
Köszi az infót, majd tanulmányozom!
Még a menüben levő állítási lehetőségekre kellene egy kis magyarázat. A Guard interval-al mit tudok állítani meg a Barrier-el, meg a Volume raise-vel?
Egyből a kimenetére van kötve és a második négyszöges jel van a tekercsen.
Készülget a többi része is! Meg egy kép a belsejéről.
A tekercset mivel öntsem ki, rögzítsem? Mindenképp ki kell önteni valamivel?l
Nem tudok rájönni, ez a tekercs hogy készül. Egyik behasításnál le, másiknál vissza fel, gondolom én. De nem úgy, amint látom. Mindenhol van lent is meg fent is. És a tartó sablon a belső tekercs bevágásainál mintha végig lenne vágva. A két tekercs valójában egy lenne, csak van közben egy hézag, azaz átmérő ugrás? Köszönöm.
Igen egy tekercs, úgy ahogy írtad! Ezt van a honlapon, hogy jó hozzá.
Szép! Le kell védened a fejet, mert sérülékeny.
A menüt sajnos neked kell kibogarászni
A drót befűzését nem értem a sablonba. Mert nem úgy, hogy egyik behasításnál le, másiknál vissza fel.
Valami nagyon nem kerek. Próbáld meg 5V-ról hajtani. A kondikat jól méretezted? Tegyél egy potit az 555-re, mit csinál ha változik a freki. Ez mintha máshol akarna rezegni.
Egyébként kipróbálni, simán jó a normál 2eres villanyvezeték, hangfakábel, ilyesmi, tehát azért ne állj meg, ha nincs koax, de koax jobb.
Ilyen kinagyítva a kettő, a piros van a tekercsen, a zöld az 555 kivezetésén, aminek négyszögnek kéne lennie, de azt nem tudok mérni, mindig sinus jel alakja van.
Bővebben: Link
A tekercsen 2 darab kondi található. Asztalosul mondva, az első (ahogy az ábrát nézed, mivel nincsen számozva) kondi a tekercsre jutó teljesítményt, a második pedig a frekvenciát befolyásolja. Ez persze csak nagy vonalakban igaz, mert mindkettő hat mindkettőre. De ha az amplitúdót akarom emelni, akkor az első kondit abajgatom, ha a frekit, akkor a másodikat.
Mivel ennek a rezgőkörnek van ugye rezonancia frekvenciája, csak azon a frekvencián meghajtva fog maximális amplitúdót produkálni. Tehát ajánlatos a finomhangolást a meghajtó oszcira bízni. Az 50-50 százalékos kitöltés is lényeges dolog, tehát valamiféle frekvencia osztót, vagy flip-flop-ot tegyél az 555 után, azért, hogy a meghajtásod szimmetrikus legyen. Persze az osztás arányához kell majd lőni az 555 frekvenciáját.
A méréseknél figyeljél. Mivel ez az oszci "lebegős", így a tekercs két végpontja között kell mérni a szkóppal, nem a nulla, és a tekercs egyik végpontja között.
Ilyenkor, ha a másik csatornára ráteszel egy másik jelet, amit a testhez kellene mérni, akkor meglepő ábrákat tud rajzolni a szkóp. Ha pedig a testhez képest méred a tekercs jelét, akkor kevesebbet fogsz látni, mint a valóságban van, és még csak az sem mindegy, hogy a tekercs melyik végpontján.
Ránézésre elég szimmetrikusnak tűnik a jel, de az 555-el is lehet teljesen szimmetrikus négyszöget csinálni, és közben hangolni is lehet. Nem hinném, hogy ebben van a hiba, bár az valóban megszokott, hogy nagyobb freikt állítanak elő pl kvarccal, amit egy osztóval leosztanak.
555 kalkulátor
Van itt két rajz, aminél sima párhuzamos rezgőkört hajtanak meg, nem lesz 40V, de talán egyszerűbben méretezhető, kipróbáláshoz jó.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
Van még egy érdekes, ezt a megoldást mintha nagyon régen kipróbáltam volna, de valami nem volt jó
A nagyszüleim hálószobájában a mai napig látható a parkettába égett orosz tábori konyha lábainak a nyoma a amit a vaskályha mellé állítottak, mert nem tudták mi az. Mindig azt hiszem, ezek után nem tudnak meglepni...de mégis
Itt nem értem, hogy miért van mindegyik szeletnél felül a drót, a mellékelt képemen. Mert a Tiéden a hanglemeznél egyértelmű, hogy alul felül alul ...
Köszönöm. Értem. Tehát mindig a következő menet szeleteinél ellenoldalra megy a drót, az előző menethez képest.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
A jól elkészített tekercsen páratlan számú szegmens van a "csévetestben. Így az egy más melletti menetek "hanglemezvastagságnyi " távolságra vannak egymástól. Ettől kicsi a tekercs önkapacitása.
Iván megoldásánál páros a hornyok száma. Ekkor csak egy mezei lapos kialakítású tekercset készített, aminek a végig együtt futó vezetékek miatt sokkal nagyobb az önkapacitása (ami nem mindig jó dolog)
Köszönöm, értem. Akkor ezzel a kis kapacitás is megoldott, szemben az egy síkon tekercselt lapos tekerccsel. Amit szintén a PI keresőknél szoktak alkalmazni.
Pontosan, bár a kapacitás a sík tekercsnél is kicsi egy normál tekercshez képest, viszont sík tekercset elég nehéz csinálni, ha nem nyomtatott, míg ezt viszonylag egyszerű. Amikor elkezdődött a surf építési dili, a laposak kb 10 néha 15%-ot rátettek a távolságra.
Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy az elrendezés milyen módon született meg. A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
Közben rájöttem hogy hülyeséget csinálok, először kell csinálnom 14,5khz-re egy tekercset, és utána összehangolni az adóval... Ezt a két kondis rezgőkört nem ismerem, nem tudom hogyan kell méretezni illetve kiszámolni az értékeket, mindenesetre nyomozgattam és találtam az 555 ic-nél jobb illetve egyszerűbb és kisebb megoldást, megrajzoltam a nyákot is hozzá, kimarom és kipróbálom.
Igen, sík tekercset akartam csinálni, de ezt látva sokkal egyszerűbb a kivitelezése. Ez valójában nem egy sík, hanem kettő. Nem zavarja a felső síkot az alatta lévő másik sík? Bár a vadul tekercseltnél is vannak felül alul drótok, gondolom az sem ravar.
Bármilyet tekersz, a gyakorlatban lesz kapacitása és vesztesége. A tekercselési mód és a huzal átmérő, amivel ezt befolyásolhatod. Gyakran pl nem azért adnak meg aránylag nagy huzalátmérőt, mert hatalmas áramok folynak, hanem hogy mennél nagyobb legyen a tér a menetek között. Szóval nem zavar.
Bármilyen VCO megfelel, csinálhatod PLL-el is, csak ugye ott is a referencia fog elmászni hidegre-melegre, de ezek a jelen kezdeti fázisban lényegtelenek. Azt írtad ez valami cibola tekercs, az 14kHz-re van nem ?
Igen, cibola tekercs, de megcsinálom még egyszer mert koncentrikusat akarok, ez meg DD.
Magát az adó részt teljesen leszigetelem, berakom egy apró hungarocell "bőröndbe", nem tudom hogy mennyit fűthet így, de üzem melegen biztos hogy lesz állandó 20-25 fok, így a hideg hatása elvileg kilőve.
A mateatek rajza jó! Ha az 555 IC 7 lábát nem használod, nagyobb esélyed lesz az 50%
kitöltésű jelre. Nálam az első kondi (bal) 330N, a második 47N 10KHz-n. Ha még nagyobb jelet szeretnél, akkor használj pufferos CD4049 IC-t. Kettővel kapuval az oszcit, a többi kaput pedig kösd össze párhuzamosan. |
Bejelentkezés
Hirdetés |