Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
T12 betétet nincsen sajnos egy oldalal ezért is kérdeztem meg érdekelne mi a benne lévö szenzor tulajdonsága tipusa !
Igen, de magad is kipróbálhatod. Egy T12 betétet forrósíts fel (preferáltan ugye hozzá való forrasztóállomással), majd kapcsold ki az állomást és mérj feszültséget a 2 madzagon. Ha 0 V amit mérsz akkor termisztor, ha pár-pártíz mV-ot mérsz akkor thermocouple (kb. 4,1 mV / 100 °C).
t12 betétbe akkor höelem van nem termistor?
És a 907-es hőeleme tolerálni fogja a 24V-ot amit ráküldesz így? Hosszú távon is?
Mert a T12-né ez a normális működés, de nem biztos hogy a 907-es klón betétek is szeretik ezt... A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2018
Igen, 907-es pákához t12 vezérlöt. Megoldva, müködik.
A 907-ben thermoelem van. (Klón) A pákán belül közösitettem a fütést és a höelemet. Egy ellenállás értékét kell megváltoztatni hozzá és müködik.
Ma is tanultam valamit, köszönöm!
(A rajzot nagyon meg se néztem, csak a mérő részt. 2,56V referenciát tervezek és 121x-es gain-t, szóval a 3,6V pont tökéletes lesz arra, hogy 1024-et olvassak amikor fűt a páka.)
Hello! Mert az, hogy egy OPA bemenete kaphat 32V-ot, az csak akkor igaz, ha a tápfeszültsége is 32V. Mert a bementi feszültsége nem lehet magasabb mint a tápfeszültsége.
(Normál működéshez meg sem közelítheti azt. Nézd meg a CMRR paramétert.) Tekintve hogy a pákára rákapcsolja a fűtőfeszültséget a Fet az megjelenne az OPA bemenetén. (Ami egyébként rossz a rajzon mert A Fet S-D fel van cserélve és a GS közé is kell ellenállás kb. 22k, különben sosem fog lezárni a Fet.) Így a 10k és dióda 600mV-ra korlátozza a bementi feszültséget, ami bőven elég, hiszen a hőelem felől, csak pár mV fog érkezni, mikor a Fet kikapcsol. És ekkor mérhet majd az AD. Az LM358-nál 5V tápfesz esetén, maximum 3,6V kimenti feszültségre lehet számítani.
És ha már T12...
Szóval van nekem egy vezérlőm T12-höz, amihez hőmérsékletkijelzést csinálnék. Az első gondolatom az volt, hogy LM358-ból csinálnék egy 2 fokozatú erősítőt ami végül egy uC ADC-jére menne. Ez az IC 32 Volt inputig nem panaszkodik, az output pedig mindenképp a tápfesz. alatt van, szóval 5V-ról hajtva egy 5V-os uC "védve lenne" ezzel a módszerrel. Viszont a több helyen azt látom (pl. tango51 kommentje is), hogy a T12 + kivezetésről jövő jel egy 10k-s ellenálláson és egy diódán keresztül a GND-re van vezetve, és a 10k és a dióda közé megy az 1. opamp nem invertáló bemenete. Ez miért van így?
Alapvetően vagy termisztor, vagy hőelem van. A T12 hőelemes, szerintem K típus, és ha igazam van akkor a hidegpont és a melegpont hőmérsékletkülönbségétől függő feszültséget ad le (41 µV/°C). A most kezem ügyébe került hamis T12 tip ellenállása 8 Ohm volt.
Hello!
Valaki megtudná mondani hakko clone hasonló betéteknek milyen a szenzora és milyen az ohm értéke mert betétem nincs de kellene a betét paraméterei HAKKO-T12 verzióhoz épitenék egy 858D Hö légelőt! De probléma az érzékelönél van nem indul el hakko t12 szabályzás! Modositások h12 Bővebben: Link 858D hez! A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2018
Nekem is, csak ennek az értelmét nem látom...
Nekem úgy tűnik, hogy egy T12-es vezérlőből akar állomást csinálni egy 907-es pákához.
Köszi az infókat. Közben rájöttem a müködésére. Ha az lm358-ra menö ellenállást lekötöm, a fetröl, és valami illesztöt teszek a termisztor és az IC közé a mérés megoldódik, az indítás meg már megoldható. Meg van a kapcsolási rajza.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2018
Szia,
A T12 és a 907 nem kompatibilis. A T12 esetén a "hegybe" van beleépítve egy hőelem aminek a fűtőszállal közös két kivezetése van. Az ellenőrzés gondolom úgy történik, hogy a vezérlő lekapcsolja a fűtést majd megméri a hőelem feszültségét, aztán dönt valahogy. A 907-es (eredeti) 4 kivezetéses és termisztoros, illetve van olyan klónjai is ami hőelemes, de akkor se érdemes T12 vezérlővel használni. Kb. 1000 Ft költséggel össze lehet hozni egy (analóg) vezérlőt hozzá, nyilván trafó/táp nélkül.
Jó estét, sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy a hakko t12 forrasztopáka a hömérséklet ellenörzést, hogyan, milyen módon végzi. Valamint a hakko t12 vezérlöre hogyan lehetne a hakko907 pákát ráaplikálni, hogy a valós höfokot tudja mutatni, illetve szabályozni. Elöre is köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2018
Sziasztok!
Ersa Digital 80A-hoz keresek páka hegyeket. A 832-es széria jó lehet hozzá?
Megerősítem, hogy az egy régi - kézi, gumilabdás - Weller kiforrasztónak a hegye. Ime
Az egy feltételezhetően Weller kiforrasztó fej. A páka is vélhetően másik szükséges. Van kézi ónszippantó, de az teljesen más érzés.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2018
Sziasztok!
A kiforrasztó pákáknál szoktam látni egyik végén menetes, másik végén "csőrös" düznit. Az valami speciális kiforrasztó fej? Vagy van valami más alternativa /hétköznapi felhasználásba/ ?
Egyelőre nem sok sikert értem el. Megpróbáltam kiolvasni a forrasztóállomásban lévő Atmega8-at, de arra csak hibaüzenetet dob az avrdude. Initialization failed, rc=-1. Ha visszarakom az üreset, azzal simán kommunikál.
Hali!
Ha másolni akarsz, akkor nyilván mindhármat ki kell olvasni.
No. Összeraktam dugdosós panelen egy STK200-at. Beraktam egy üres Atmega8-at, pont olyat, mint ami a forrasztóállomásban van. Szépen ki is tudom olvasni, nyilván üres. A következő lépés az lesz, hogy megpróbálom kiolvasni a forrasztóét, viszont nem tudom, hogy mit kell kiolvasni? Flash, EEPROM, mindenféle FUSE bitek, kicsit összekeveredtem.
Sziasztok!
Kérnék egy kis tippet ( ![]() Van egy FAHRENHEIT 28011-es forrasztó állomásom. Megvagyok vele elégedve, de sajnos nagyon szegényes a forrasztóhegy választéka. Esetleg valaki tud arról, hogy másik gyártó forrasztóhegyi jók lehetnek hozzá? Nézelődök, de nem nagyon találtam még hasonlót sem ...
Valóban.... a javasolt változtatás után 0,03 és 3,,005 között tudom állítani 52 Ohm mellett a kimeneti feszültséget. A következő lépés, megnézni, hogy remélhetőleg lineáris a változás, hogy a számoláshoz a képlet megirható legyen
OFF: műveleti erősítőnek van 1 invertáló (+) és 1 nem-invertáló (+) bemenete, valamint egy kimenete.
A nemivertáló erősítőkapcsolás esetén az erősítendő jel a "+" bemenetre kerül, a "-" bemenetet pedig egy feszültségosztóval állítod be, ez szabályozza az erősítést. A feszültségosztó 2 sorba kötött ellenállás a kimenettől a föld felé, és a két ellenállás közötti pontot vezeted az "-" bemenetre. A 2 ellenállást nevezzük Rf-nek és Rg-nek, előbbi a kimenet és a "-" közötti, utóbbi a "-" és a GND közötti. Az erősítés pedig mindig 1 + Rf / Rg Bár a kapcsolásod működik, de nekem nem tetszik. De csináltam hozzá egy számolótáblát, csatolom. A 3 sárga hátterű mezőt állítgasd, a Pot_GND a poti középső lába és a föld közötti ellenállás (ez határozza meg a gain-t, azaz az erősítést), a 2 Rterm pedig a termisztor minimális és maximális állása. Ez utóbbit mérni célszerű, de a neten is körülnézhetsz, ha jól tudom valahol 45 és 160 fok között lesz. Pár dolog: 1. A kimenet nem mehet VCC fölé, sőt, mivel nem rail2rail ezért bőven VCC alatt lesz. Ezt tesztelheted úgy, hogy a "-" bemenetet földre kötöd, a "+" bemenetet pedig VCC-re, így komparátorként működve a leadható max. feszt adja a kimenetre az opamp. Ez alá pár tized Volttal lődd be a maximumot. 2. Ebben a kapcsolásban az alkatrészek tűrése is sokat számít, a 100 Ohm ellenállásod 5% tűréssel 95-105 Ohm között lehet, ezeket méréssel pontosítsd. Az Re a VCC és a "+" bemenet közti 10k-s ellenállat 3. a poti itt csak nagyon szűk sávban használható, én ezért szeretem a 3296 típusú potikat - a "sima" 3/4 fordulatos nagyon küzdős 4. a tábla elvileg csak eredő ellenállás és opa gain számítást tartalmaz, valamint Ohm törvényt, de ettől függetlenül nem vállalok garanciát arra, hogy hibátlan. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2018
Akkor leveszem a 2.2k -s potit és tesztelem!
![]()
Amit írtam a 10k poti lábát a GND helyett a 2-es lábra, 2,2kohm felesleges. A kimeneten max poti állásnál (12200/100)+1=123 szoros bemeneti feszültséget kell mérj. A szenzor áram : 5/10000=0,0005A.
Tehát pl. 50 ohmnál 25mV kerül az OPA bemenetére, vagyis a kimeneten kb. 3,075V-ot kellene mérni. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2018
Foggalmam sincsen!
Nem értem a műveleti erősítő működését igy csak a talált kapcsolásra tudok hagyatkozni! |
Bejelentkezés
Hirdetés |