Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nem ismerem a kapcsolást, amit kinéztél, de ha már tudod a hőérzékelőd fajtáját, akkor ki tudjuk deríteni az illesztés módját. Egyébként nem biztos hogy a programba bele kell nyúlni, nagy valószínűséggel elég lesz majd csak az OPA-val felépített illesztés erősítését beállítani.
Ezt mondtam én is! Egyetlen probléma van hogy a vezérlést hogyan igazítom a hőérzékelőhöz
Ha a vezérlés Vícsys által tervezett Át kell írni a PIC programját Ha más tervezte akkor is illeszteni kell az érzékelőt ezt pedig én nem tudom megoldani
Egy lépéssel máris közelebb vagyunk a dolgokhoz. Jól látszik, hogy ebben a fejben nincs hőérzékelő. Ebből adódóan rajtad múlik, hogy milyen vezérlőt építesz, illetve még azon, hogy milyen fajta hőérzékelőt tudsz beszerezni, illetve bele építeni. A vezérlése tényleg nem egy agyonbonyolított darab, úgy néz ki mintha sima fázishasításos teljesítményszabályzó lenne, a fűtés és a pumpa oldalon is.
Hát akkor lássuk vizuálissan
Mint látszik is a képeken ez nincs agyon bonyolítva
Üdv!
Nem hiszem, hogy azért mert át szeretnél alakítani valamit, bárki is esztelennek, idiótának tartana itt téged! Figyelemmel követtem az egész dolgot, de nem nagyon szerettem volna hozzá szólni. Viszont azt a következtetést kellet levonnom, hogy a probléma és a vita abból alakult ki, hogy te csak kértél, majd mivel nem kaptál választ, felháborodtál. A nincs válasz pedig abból adódott, hogy mi nem kaptunk semmilyen információt egy árva ebay-es linken kívül! Na mármost, ha nekünk nincs "input", akkor "output"-ot sem tudunk generálni. Szóval, ha vitatkozás helyett, inkább megmérted volna, hogy mik a tulajdonságai a meleglevegős fejnek és csináltál volna pár képet a jelenlegi vezérlésről, már rég a nyákot terveznéd hozzá szerintem. Mert onnan már el tudtunk volna indulni. Ha jól emlékszem, akkor ezt kérte is tőled valaki, de mégsem kaptunk semmit. Esetleg, ha pótolnád eme hiányosságokat, akkor jó irányba mozdulna el a dolog lefolyása.
Eddig akivel beszéltem néhány kivétellel minimum eszetlennek vagy idiótának tartott vagy tart azért mert egy ajándékba kapott levegős állomást át akarok alakítani.
Nem értik vagy nem akarják elfogadni hogy ez az állomás így szinte használhatatlan. Történetesen az enyémbe még kijelző sincs és a többi szolgáltatása is kritikán aluli. Mindenképpen megcsinálom az átalakítást attól függetlenül hogy segítenek ennek a fórumnak a látogatói vagy sem. Digitális forrasztóállomást már megépítettem pár éve akkor még nem ismertem ezt a fórumot. Előbb vagy utóbb megbirkózom ezzel a levegős akármivel is.
Én vettem ilyet, de messze nem hozta, amit vártam tőle. Pár alkalom után (összesen ment vagy fél órát!) elszállt a venti szabályzó belső tápja. Mókoltam bele egy másikat, de az egész nagyon gyenge. Szabályozásról nem beszélhetünk. Ugyan van digitális hőfokkijelzés, de semmit nem ér, ha nem tudja tartani, amit szeretnél!
ui: Hozzászólásaiddal magadra haragítod a fórum segítőkész közösségét és a moderátorokat. Légy sokkal szerényebb, ha szabad nekem ilyet kérnem egyáltalán. Okos (és nem okoskodó!), konstruktív hozzáállással sokkal előrébb jutsz. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2017
Azért megkérdezhetem hogy mi bajod velem?
Nem állt szándékomban megsérteni az urakat!
Üdv!
Én két darab, vadi új és még nem is kínai 22V-os (26.5V üresjáratban) 250VA-es toroid trafót vettem 6200Ft-ért postával együtt. Szóval nem lehetetlen, csak a "V" betűs aukciós oldalon kell körbe nézni. És igen FIX áras volt, és a kettő együtt volt ennyi. ![]()
Sajnos nem használt sem a fórumtársak figyelmeztetése. De a két alkalommal kapott moderátori hozzászólás sem.
Ha már veszek nem költök sokat veszek egy Kézit
Nem kell méregdrága állomás teljesen felesleges A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2017
Persze hogy nem megcsinálom a kapcsitápot inkább de áshatok is a lomjaim között hátha van valami
Ne haragudj de mi a fenének vegyek bármit is . Ilyen van működik
Van egy működő forrólevegős állomásom a fejjel együtt. állítható a levegő mennyisége és lehet tekergetni a fűtést is mint régen az olajkályhát Teljesen feleslegesnek tartjátok hogy bele tegyek egy digitális szabályzást kijelzést ezt értem
Hát ha vennél 5000 forintért trafót akkor valóban átnevezlek Sanyinak.
![]()
Minek rendelném meg akkor megveszem készen megveszem a vezérlőt 5000 megveszem a fejet 3000 megveszem a trafót kb 5000 és még álljak neki dobozolni Sanyi vagyok nem Hű.....
Felesleges bonyolítani a dolgokat. Vagy megveszed készen amit linkeltem és összerakod, vagy csinálsz egy ilyen analóg szabályozót mint ami a rajzon van, nekem a solomon pákám ezzel megy. Ezzel a vezérlővel működik a hőlégpáka is, csak értelemszerűen nem 24V lesz a triak betápja hanem a 230V. Meg kell egy külön feszültség, egy mezei áteresztőtranyós szabályozó a ventilátornak, meg egy poti amivel állítod a feszültségét. Illetve vissza kell még venni a szabályozó sebességét mert gyors, a hőlégpákának elég ha 2-3Hz-cel kapcsolgat.
Nem lesz hőfokkijelzés? Na bumm. Élesztés után egy hőmérővel beskálázod a szabályozón a potit, és utána 10-15 fok eltéréssel annyi lesz ahova a potit tekered.
Megrendelted már?
Csinálsz egy dobozt és le van tudva. Vagy fogsz 2db LM317 egyiket a fordulat szabályzására használod, másikat a motor fordulatát csökkented vagy növeled. Az előlapra meg ráraksz egy kijelzőt amin x-y digiteket felhúzol tápra, így folyamatosan fog írni egy hőfokot ami csak tájékoztató jellegű. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2017
PID vezérlő Ha tudnám mi az. Mindenképpen szeretnék a hőmérsékletről információt kapni még ha nem is pontos de tájékoztató jelleggel akkor is értékelhető lenne
Szia, pedig rakhatsz hozzá kész PID vezérlőt is és akkor semmit nem kell programoznod. Volt aki itt így oldotta meg.
Minden benne van a fejben ami kell. A levegő hőmérsékletét benne lévő hőérzékelő információja alapján lehet korrigálni a ténylegesen mért értékre mint a pákánál.
Erre jutottam én is.
Sajnos én nem tudom a hőérzékelőt illeszteni a vezérléshez ez meghaladja a tudásom, Ha tudna valaki segíteni abban valamelyik digitális vezérlőhöz a hőérzékelőt illesszem nagyon hálás lennék
Meg lehet azt is csinálni, hogy ahhoz a meleg levegős fejhez építesz egy analóg vezérlőt, mert tulajdonképpen az is ugyanúgy működik mint a páka, a hőelem vagy termisztor segítségével szabályozza a fűtést. Ez esetben nem kell a mikrovezérlő, viszont akkor nem lesz hőfok kijelzésed, és ugyanúgy be kell egy potit hőmérővel kalibrálni mint a pákák esetében, hogy legalább körülbelül tudd hogy milyen hőmérsékletű levegő jön ki belőle.
Nem is értem miért nem csinált senki eddig ilyet hozzá, mert ugyanúgy egy dual műveleti erősítő kell hozzá, egy optotriak megy egy triak. Tulajdonképpen a ventilátor sebessége az teljesen független az egésztől, mert az külön állítható egy potival. Bár a vezérlő azt is figyeli, nem tudom hogy azzal is korrigálja-e a fűtést vagy sem. Én is csak azért álltam neki, mert 4400Ft volt a vezérlő, meg olyan 3200Ft körül a páka, és az egyik kidobásra szánt analóg műholdas beltériben pont volt egy olyan hálózati trafó amin volt 25V és 10V, így már csak be kell dobozolnom. Meg kitolt velem a kínai, mert a képen ugyan ott volt a 3db vég hozzá, de azt nem küldött egyet sem, így még azokat is külön kell megrendelni.
Megnéztem a hivatkozásokat. Igen ez így teljesen logikus. Ehhez a levegős fejhez nem kell kompresszor. Benne van a fejben a ventilátor ami fújja a levegőt. Akkor ha ebben gondolkodom akkor a meglévő állomást egy az egyben kidobhatom talán a doboz maradhatna. Tényleg nincs értelme hogy építgessek valamit is .Megvehetem készen
Bevallom erősen gondolkodom is ezen. Nem tudom.
Nem is Neked kell megtervezni, megtették azt már sokan... Például az oroszok: EGY lehetőség a sok közül. Én a Hakko klón pákámhoz EZT építettem meg, tökéletesen működik. És rengeteg mindent tud, azok kívül hogy mutatja a hőmérsékletet. (aminek az abszolút értéke szerintem teljesen lényegtelen - amatőr körülmények között. Mert ha szép a forrasztás végeredménye - nem volt túl hideg, vagy nincs agyon égetve az ón - akkor teljesen mindegy, hogy 287 C vagy 319 C a pákahegy hőmérséklete. De ez már lerágott csont, sok eszmecserét olvashatsz róla itta fórumon...)
Igen tudom hogy két különböző dolgot akarok egy dobozban (kisebb helyet foglal el az asztalon)
a vezérlés is többé kevésbé függetlennek kell legyen. Mint írtam kaptam egy levegős állomás ami szó szerint fapados. Van benne egy kompresszor, natur vezérlő ami a levegő mennyiségét vezérli és lehet a páka hőmérsékletét állítani úgy találomra és a fej. Amiben csak egy betét van semmi hőérzékelő csak egy sima fűtőbetét. Nem csak azért építek meg valamit mert nem tudnám megvenni. Ez a hobbim nem attól lesz számomra értékes mert drága hanem hogy én építettem meg. Persze ****** jó lenne ha meg is tudnám tervezni magamnak de csak egy "Hülye" Gázkészülék szerelő vagyok Fejezd be az alpári szavak mindenfajta használatát az oldalon! sz. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2017
Amit szeretnél az két külön dolog, ahol egy dobozban van is mint pl. ennél, ott is két egymástól teljesen független szabályozó van a dobozban.
Én építettem már pákához valót is, és most raktam össze a meleg levegőst. Ha a páka nem 24V-os hanem 230V-os akkor sem jó egyik szabályozó a másikhoz, plusz a meleg levegősnél nem csak a fűtőszál hanem a ventilátor fordulata is állítható, meg van benne egy REED relé ami ha a tartójában lévő mágnes közelében van akkor pár másodperc múlva leállítja a pákát. Erről a pákáról van szó, és a hozzá való vezérlőről. De nem nagyon éri meg építgetni, mert hiába van meg 8000Ft-ból, kell még hozzá egy 24V-os és egy 9V-os szekunderű trafó, meg valami doboz amibe belerakod. Komplett készen pedig meg lehet venni 15000Ft körül az ebay-ről, de itthon is kapni már 25000 körül.
Nagyon nem mennék bele ebbe a beszélgetésbe legalább is amíg ebben a stílusban nyomod.
Én építettem magam hot air gun-t minimális elektronikai tudással, az 1. képen látható pákát szereztem be ebay-en, aköré építettem egy digitális szabályzást és kijelzést. Minden infót a netről szedtem össze, kérdeztem is, de odafigyeltem a stílusra, igaz főleg orosz oldalakon van ez a téma kifejtve, mivel ott is cost sensitive a célközönség, tőlünk nyugatabbra megveszik készen, nem barkácsolnak. A tiéd feltehetőleg így néz ki szétszedve mint a 2. képen. Az egyik pár kábelen megy a 230 V a másik pedig a hőérzékelés. Azt, hogy milyen hőérzékelő van benne, úgy tudod ellenőrizni, hogy megméred az ellenállását. Ha 50 Ohm körüli szobahőmérsékleten és rákapcsolva a fűtőszálra a 230-at növekszik akkor PTC. Ha nem ez történik, akkor nézd meg a feszültségét mV-ra állítva a multimétert. Ha a fűtőszál izzítása után növekszik pár mV-al, akkor hőelemmel van dolgod. A fűtőszálra az áramot ki be kapcsolással tudod adagolni digitálisan, vagy dimmer-elni lehet, az a szebb megoldás, erre itt egy digitális megoldás én ezt építettem meg. Ez pedig egy videó egy hot air gun handle-ről, ugyan itt a levegőt ...nolyan (be lehet kacsolni a youtube-on feliratozást és akkor érthetővé válik) Ez pedig egy tipp, hogyan lehet thermoelemet mérni mikrovezérlővel
Nem gondolod, hogy Don Quijote szerepébe játszottad magad?
Pl. hogyan lehetne a hölégfuvo kiáramlo hömérsékletét mérni. ( megsugom egy lézersugaras hömérövel egyenesen a felületen amit melegitesz). Szoval jobb lenne, ha leszállnál a magas lóról, mert arról nagyon könnyü leesni. Az irásaidbol az olvashato ki, hogy fogalmad sincs a dolgokrol (amikröl beszélsz) és mégis másokat akarsz kioktatni. Szoval, ha valamit meg akarsz oldani, ahhoz elöször neked kéne némi elképzelésednek lenni, amit itt meg lehet vitatni. De neked eddig semmid sem volt ( kioktatáson kivül), ezért nem is jöttek az ötletek, mert másoknak soha nem voltak ilyen gondjai, sem a pákákkal, sem a hölégfuvokkal. Azt se felejtsd el, hogy ezek szerszámok, amikkel itt rengetegen naponta dolgozunk, azaz alapbol még a legolcsobbak is teljesitik az elvártakat. Csak te akarsz ebböl disszertácios munkát csinálni.
Nem is komplett dokumentációra számítottam. Végig olvastam a 59 oldalt. Van aki foglalkozott a levegős páka témakörével és említette hogy meg is építette.
Sima forrasztó állomás építése a téma de oldalakon keresztül kapcsolóüzemű táp építésével foglalkoznak aminek ugye nem sok köze van a forrasztóállomáshoz. Jó tudom hogy jobb egy digitális táppal üzemeltetni a forrasztóállomás. De hogy csak akkor szólnak a témához hozzá ha provokálom a társaságot különbem le... Mindegy! Meg fogom oldani a problémát ha nem ennek a fórumnak a segítségével akkor kapok máshol segítséget. És remélem nem ugranak a torkomnak rögtön. De kaptam némi infót egy itteni fórum látogatótól amivel el lehet indulni. De ha itt a nyilvános fórumon senki nem kíváncsi a megoldásra akkor remélhetőleg az ő privát segéltségével eljutok a projekt végére.
Komplett dokumentáció nincs, amit csak össze tudsz építeni. Leírtad a kulcsszót, "megépítem magamnak", amihez hozzá jön még az is, hogy megtervezed/átalakítasz egy analóg kapcsolást, hogy tudja kezelni a te hardware-ed. Én követem a témát, de ha kisebb részekre szednéd a problémádat, és csak arra konvertálnál, sokkal könnyebb lenne, mint hogy van egy állomásom, ami nem jó, és legyen belőle kijelzős dupla állomás. Ehhez egyszerűen nincs mit hozzá szólni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |