Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Így stimmel a tekercs bekötése.
Fetek lábkiosztásával valóban nincs semmi baj.
Nézd meg jobban az eredeti nyákterved, van benne hiba szerintem. Csatolt képen kékkel jelölt részek. Tr1 L1 kivezetése környezetében van elkötés, úgy a K/V sem stimmel .
Kössz
Elmentem, de a fetekkel semmi gáz nincs. Azért csináltam egy kicsit széthúzott lábbal, mert nagy feszültség van ott, és még véletlenül se legyen rövidzár. Vadászni kell egy olyan bemeneti szűrőt, ami ilyen kicsi. A 230V-os egyenirányítás utáni puffer kondi direkt lett ilyen nagy, mert a Lomexben csak ilyen nagy Snap-In kondik vannak. A rezonáns kondinál nem is szerettem volna kisebbet rá tenni a nyákra, mert mégis csak azon megy át a teljes energia. Annak meg nem árt egy komolyabb kondi. A diódán még gondolkoztam, hogy be kéne tenni ide. Különben jó lesz. Főleg azért, mert így látom, hogy mások hogy gondolkoznak a tervemmel kapcsolatban. Ami lehet jobb is az enyémnél.
Szia!
Kicsit tömörítettem a terven, így a zavarszűrő is ráfér és a felső FET bekötésénél még megmaradt hibákat javítottam.
Nagyon köszönöm, szuper lett.
Azért gondoltam a nagyobbra, hogy ne okozzon gondot ha egy kicsit nagyobb "amper" kell. Még 1x köszi. Idézet: „a rezonáns kondival párhuzamos dióda a relatíve nagy értékű LOW ESR puffer kondik indulásánál kell. Azok kajak rövidzárról indulnak, és ezért kell.” Igen, igazad van. :yes: Mivel a pákának szinte tök mindegy, milyen szűrt feszt kap, lehet kisebb kondérokat is betenni. A trafóból kijövő fesz sok mindentől függ: milyen a Graetz, mekkora a kondi, a freki, oszt nem tudom, még mi. Szerencsére a trafónak van, vagy 6 kivezetése, ezért nem érdemes trafót tekercselgetni, de sajnos csak tapasztalati úton lehet szerintem meghatározni a feszültséget (inkább kisebb legyen, mint nagyobb)
a rezonáns kondival párhuzamos dióda a relatíve nagy értékű LOW ESR puffer kondik indulásánál kell. Azok kajak rövidzárról indulnak, és ezért kell.
Tényleg. Azt kérdezni is akartam, hogy a te pákádnál szerencsés voltál, hogy a tápfeszek rendben voltak?
Hogy reguláztad meg a tápot, hogy pont annyit tudfjon, amennyi kell? Ha szívás lesz vele akkor tekerek bele egy trafót, és az azt fogja tudni amit kell. persze örülnék, ha nem kéne trafót is csinálnom.
a pákás változatba nem kell tirisztoros védelem mert tettem bele biztit. Ez az egyszerűbb változat tObi működő változata alapján.
Ne szenvedj vele. meg terveztem a nagy tesót is az itt van : Alul linkelem neked.
Alul a fülön át lehet váltani a kis tápra, meg a nagyobbra is. Azért csináltam a kisebbet, hogy a cimborám pákájába ne kerüljön fölöslegesen nagy táp. Ezen a kajakabb változaton szélesebbek a vezetősávok is. Abból ki lehet szedni az 600W-ot is, ha a pc trafó bírja. A diódák hűtése miatt nagyobb borda kellhet. Ezt még nem teszteltem. Ez is csak tervben van meg. Remélem lesz időm egyszer erre is.
Kössz, hogy a felső fet zénerét észrevetted. Tényleg be néztem.
Az induktivitást azért méreteztem át, mert gyakorlatilag mindegy, hogy mekkora az induktivitás értéke, mert a kondenzátor értékének a változtatásával ugyan azon a frekvencián fog rezonálni. A változás annyi, hogy a kisebb induktivitás a nagyobb értékű kondival nagyobb kivehető teljesítményt eredményez. Erre nincs szükség. Az eredeti 55uH. és az 56nF kondikkal 560W-ot tudna a táp maximum. Ezzel a megoldással 140W-ot tud max. Ez egy esetleges rövidzárnál is fölösleges lenne, és nem is beszélve arról, hogy 10A-es feteket kellene hozzá használni. Az én változatomnál elég lenne 1,5A-es fet, mert nem lesz nagyobb az IDS 1.33A-nál. Skori számításait használtam hozzá. Ha lesz időm hétvégén akkor össze is rakom. Majd meg írom milyen lett. Viszont elszabtam még valamit. A rezonáns kondikat nem javítottam át 10-ről 15nF-osra. Föl teszek egy javított tervet. Azon minden a helyén lesz. A régebbit meg kérem a modikat, hogy szedjék ki. Nehogy valaki meg építse a hibásat és szívjon.
[OFF]Én már papíron tervezem a skory kapcsolását csak nem nagyon tudok oda figyelni. Ahogy írtad én is a TE sorsodra jutottam, jövőhéttől én is munkanélküli leszek, sajnos nehezen emésztem. Azért koptatom a "tollam", hogy emmzolee számomra is megfelelő panelt tervezzen.
Más: designer jóvoltából hamarosan megérkezik a "PIC+panel" a szkóphoz, reméljük. [OFF]
A nagyobb teljesítménynél a kihagyott diódákra gondoltam.
Ha már tervez egy panelt érdemes a pákához lekorlátozni? Szerintem a nagyobb teljesítményhez kellene megtervezni a panelt, akinek elég a kisebb is az könnyen megoldhatja egyes alkatrészek kihagyásával, stb.. Persze mindenre kiterjedő panelt nehéz összehozni. u.i.. ha már beszereztem az RHRP8120-as diódákat, akkor miért maradjanak a fiókban?
Ha ez a véleményed, akkor punktum!
Bár a kettőnek vajmi kevés köze van egymáshoz. A fojtó ahhoz kell, hogy a jelalak szép szinuszos legyen. Ekkor kevésbé melegszik és sokkal nagyobb a hatásfoka. A védelem a nagyobb teljesítményekhez kell. Ilyen kis fikusz 50 Watthoz nekem még Zénerek nélkül is biztosan működött. Szerintem rövidzár védelem se nagyon kell egy pákához. Ha máshoz is akarod használni a tápot, akkor viszont rakhatsz bele minden csilivilit (Érdemes többfajta nyákot tervezni)
Az nem is volt kérdés.
Ha mégis csak maradunk az 50 uH-nél, akkor a rezgőkörből nem kell kihagyni a diódákat így lehetőség lesz jóval nagyobb teljesítményre. Legyen univerzális a panel, ne korlátozzuk le a pákához. Ez a véleményem, punktum. ui.. talán a tirisztoros védelmet is bele kellene tervezni, ártani nem árt (a belinkelt oldal alján).
Gondolom, sejtitek, hogy az előző írásom nem Vic mesternek szólt, hanem emmzolleenak, bocs
A fojtóból szépen le kell tekerni, addig, míg a szkópon szép színuszt nem látsz, vagy kb 50 uH nem lesz.
Szép lett, gratula!
A 235 uH fojtó azért ennyi mert a bontott PC táp trafója ilyen értékű? A válaszból adódik hogy lesz-e még kérdésem.
Nagyon szép lett, gratula!
Látom, betetted a hálózati szűrőt, két biztit, meg az NTC-t is. Ez már mestermunka lenne a Kapcs táp topikban is . Egy apró elnézés: a felső FET baloldali Zenere fordítva van. Lenne néhány megjegyzésem. A toroidnál majd vigyázni kell a középső tekercs kezdőpontjára. A fojtó Skorinál csak 50-55 uH, nálad 235 , azért érdemes lenne szkópon megnézni. Ami ennél fontosabb, a nagy trafó kimenetei nagyobb feszültséget adnak le! Érdemes lenne a végső megoldás előtt egyenirányítóval és (ESR) kondival együtt megmérni. Nekem ezekkel 15-20 Voltot és 30-35 Voltot adott le, ami sok a pákának.
Jópofa lett, bár nem ellenőriztem le. Remélem jól fog működni!
Elkészült a terv.
Hogy tetszik? Ha van kedvetek ellenőrizzétek le. Ez alapján csináltam meg. Bővebben: Link Köszi. Ezt-azt át számoltam benne.
Akkor lehet hagyom a francba, és tervezek egy szép darabot magamnak, és annyi.
Ott van a leírásban. Nem kell szétszedni csak le kellett a gyári magról tekerni néhány sort. Én csak a feteket vettem meg. A többit kibontottam az izzó elektronikájából és a PC tápból. No igen. A táp traffancsa eltérő kiosztású lehet. Emiatt használtam gyári és lyukraszteres panelt. Bővebben: Link
Így van ahogy írtad. Azt hiszem tényleg egyszerűbb lesz meg tekerni egy 55-60uH-s fojtót, mint mókolni a trafóval.
A gond az lehet, hogy a fojtót például az én esetemben nem lehet szét szedni, mert ragasztva van az e mag. Az meg hőre nem enged. Gondolom más is így fog járni. Vannak itthon különböző magjaim, úgyhogy meg tudom oldani a kellő értéket vele, de hogy tudjuk ezt tök egyszerűvé tenni mindenki számára? Kinézzek egy magot a Lomexből, és meg mondjam nagyjából mennyi menet kell rá, hogy jó legyen? Na meg a PC táp trafójának a láb kiosztása is változhat. Lehet, hogy meg építem magamnak egy egyszerű szellős módon, és akit érdekel, a tervem alapján módosítja a saját alkatrész bázisához képest.
Itt gyönyörűen leírták a lényeget:
Bővebben: Link Az enyémben nincs hidegpont mérés, úgy oldottam meg, hogy a kalibráló értéket addig állítottam, amíg a kijelzett érték meg nem egyezett egy külső hőmérővel mért értékkel. Ez csak akkor jó megoldás, ha a szobahőmérséklet viszonylag állandó. A kalibrálást mindig a leggyakrabban használt hőmérsékleten kell elvégezni. Szívesen segítek a panel megtervezésében, bár papír-ceruza kérdés az egész, ha nem akarsz géppel bajlódni.
Időközben megépítettem a saját forrasztóállomásomat is ami többé-kevésbé tökéletesen működik. + - 5C eltérés van a mért és a pákahegy között. Ami szerintem ilyen kategóriában tökéletesen megfelel. PWM vezérlésű AVR-rel. Ha esetleg valakinek szüksége lenne egy ilyen kapcsolásra szívesen felteszem, vagy ha esetleg valaki tudna nekem paneltervet csinálni hozzá azt megköszönném (Jelenleg próbapanelon van összerakva).
Egy mellékes kérdés. A hidegponti kompenzálás mi célt szolgál? Mi a szerepe? Mennyire fontos ez a forrasztóállomásba? Csak mert ebben nincs ilyen. Simán a belső hőelem értékeit nézem. Üdv
Ha nem hagyható el az 55uH-s induktivitás (ami valószínű), akkor olyan magot kellene választani ami meg van a PC tápban is. Skori szinte minden kapcsolásánál más-más magra tekert induktivitást használt. Most legalább 20 PC tápot kaptam szét, ebből a 200-250 esetleg még a 300wattosakban van EI33 trafó a nagyobbakban már más trafók vannak. Ezekben szinte minden trafó megegyezik (méretben). Így is nehéz lesz olyat találni amit mindenki ki tud termelni.
Sajnos még nincs kész az LCM3-am és nem tudom kimérni az EI33-akat, de úgy vettem észre hogy ezeknél sem egyforma a tekercs kivezetések sorrendje. Neked mi a tapasztalatod ez ügyben?
Skori írta:
"elvben semmiképp sem lehet lehagyni a soros induktivitást, azonban ha úgy készítjük el a transzformátor tekercseit, hogy azok között laza csatolás legyen, akkor a soros rezonáns induktivitást kiválthatjuk a trafó szórási induktivitásával" Azt kell mérlegelni, mi a könnyebb (olcsóbb, biztonságosabb, pontosabb ). Adva van egy PC táp trafó. Nagy teljesítményt bír ki, gyárilag precíz kivitelű, nem kell vele dolgozni, viszont kicsi a soros induktivitása. Lehet változtatni a kondik értékét, de vigyázni kell, se az induktivitás, se a kapacitás ne legyen nagyon kicsi, mert akkor más tényezők (porszem, hő, stb) könnyebben meg tudják változtatni a paramétereket. Egy 50 uH-s tekercset elkészíteni 5 perc. Nekem úgy tűnik, ez könnyebb és biztonságosabb, mint áttekerni a trafót (nagyon helyet sem foglal).
Hello
Tőled meg azt szeretném kérdezni, hogy a tápnál nem hagyható el az 55uH-s induktivitás? Gondolok itt arra, hogy módosítani kellene a trafót. A pc tápok trafóját viszont nem lenne könnyű szét szedni, hogy a szórási induktivitását meg növeljük, talán nem is érdemes. Mi van, ha a rezonáns kondikat változtatom meg? Akkor túl érzékeny lesz? A terhelésnél a frekvencia ingadozna? Csak kérdezem, nem vagyok benne biztos. Vagy nem is a pc trafó szórási induktivitása számít inkább, hanem a mágnesező? (üres járatban) Hogy miért vacillálok ezzel ennyit? Mert ezt a fojtót mindenkinek át kell hekkelni. Akkor jó lenne el hagyni. Majd megmérek egy néhány pc trafót, hogy milyen értékei vannak.
Múltkor mondtad, hogy érdekelne egy kompakt táp kifejlesztése ehhez a forrasztó állomáshoz. Na nem vagyok kész vele, csak volt időm a múlt hétvégén bíbelni egy kicsit az energia takarékos égőm paneljával.
Vissza rajzoltam. Ez is tranyós. Dobok be róla képet. Nem olyan jó cucc, hogy érdemes legyen vele foglalkozni. A Skori oldalán lévő ilyen rajzok közül az Osram elektronikára hajaz. Szerintem olyan tápot lenne jó kitalálni, amihez a legnagyobb valószínűséggel kitermelhető majdnem minden alkatrész. tObi azt írta, hogy a fetes cuccok ritkábbak, tehát azt nyugodtan tervezhetem irf840-el. Azt úgy is meg kell vennie mindenkinek, aki meg akarja ezt építeni. Még nincs semmi használható nyáktervem, mert most hétvégén nem értem rá, de rajta leszek, amint lesz egy kis időm. Technikai kérdésem is lenne tObi-hoz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |