Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   134 / 564
(#) Ricsi89 válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Igen, tudom ,hogy 0,8 a szorzó, csak épp nem volt 2,5-ös fúróm. Van egy fúrókészletem, 1mm-tő, 13mm-ig, plusz még nagyobbak is vannak, csak az már nem a készletben volt. Szóval van mindenféle fúróm ,csak épp a 2,5-ös hiányzik. Na de hogy hová tűnt azt nem tudom. Néztem a nyákfúrós dobozomban is hátha ott van, de ott is csak 2-es és 3-as volt.
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Ez már ne akasszon ki! Irány a bolt pár forintba kerül addig meg várj, sokkal könnyebben dolgozol megfelelő szerszámmal!
(#) Ricsi89 válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

A következő bordát inkább közös leszorítóval és 4-es menettel csinálom. Mivel a legközelebbi ilyen bolt kb 10km-re van, busz kb 400Ft lenne, autóval meg nem is tudom. Szóval 50Ft-ért elkölteni 500-at az nem jó dolog. Majd ha dolgom lesz arra, akkor veszek, addig meg megoldom máshogy, például a közös leszorítóval.
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Gute idee!
(#) Ghoost hozzászólása Szept 27, 2010 /

Sziasztok!

kerdes merulot fel a MACI kapcsolas alktreseinek osszeszedese kozben.
a 2x470µF/400V helyett jo-e 1200 µF 350VDC ?
a PS2502 helyett a PC702V3 vagy a PC920?
a kbpc5010 helyett a 35A, 600V Greatz hid?

avagy a 20A-s rele helyett hasznalhato-e az autokban hasznalatos 30-40A-s peldanyok?

iletve a E55 ferrit vasmagpár 2+2 mm légréssel
tudom, tudom, EE maghoz nem kell legres ha lemarom belole akkor hasznalhato elvileg, nem?

Varom megtisztelo valaszotokat.
(#) Ghoost válasza Ghoost hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

vagy a 20A-s rele helyett ez? Szilárdtestrelé, Carlo gavazzi 25A
avagy 2db ebbol: OMRON gyártmányú használt G2R-1-SN 12VDC típusú 1 áramkörös relé. 12 VDC vezérlő feszültségre. LED visszajelzéssel. Használt. Terhelhetőség: 10 A, 250VAC.

vagy ezeka hutobordak?
3 darab eloxált allumínium hűtőborda.
Azonos méretűek (9,5cmx10,0cmx5,3cm).

a segedtaphoz a PUSKAS fele 2x12V-os trafoja?
vagy inkabb 2x15V-at nezzek, esetleg a 2x9V-at lesorositva nyerve az 1x18V-ot??
(#) erdgab válasza Ghoost hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Szia!
Az 1200µF/350VDC kondi jó,de feszültségre határeset,jobb lenne 400V példány.Szinte bármilyen optót berakhatsz csak a bekötésére figyelj.A 35A/600V gréchid is jó,de ebből én 2 darabot javasolnék párhuzamosan kötve (elvileg 1 db is elég,de ...de....).Autó relét nem javaslok,de a másik hozzászólásodban mutatott relé megfelel,ha bír 16A áramot (az ottani csak 10A áramot tud,esetleg 2 db).Az EE55 magot hova szeretnéd,főtrafónak?Két pár EE55 mag jó is lenne,de légrés nélküli.A ferritmagot csiszolni lehet,de nagyon törékeny,de ha ezredre tudod csiszolni akkor tán még jó is lehet.Szilárdtest relét nem javaslok,nem tudom hogyan viselkedne,de majd a jobban hozzáértők is szólnak.A bordák is jók lennének,kérdés,hogyan fogatod fel a félvezetőket,de ha megtudod oldani ............. Segédtápnak olyan trafót válassz ami tudja folyamatosan az 1A áramot,elvileg a 2x12V (1x12V 16VA 230V ) is elég,de a 15V (1x15V/16VA/230V)biztosan elég.Talán nem maradt ki semmi,amire nem válaszoltam.
(#) Tubi56 válasza Ghoost hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Az EE 55 magba minden képen kell légrés hiszen ezt fő trafónak szánod! Ide 0.1mm légrés kell!
A gate meghajtó EE 20-as trafóba nem kell légrés-ne keverjük a kettőt!
(#) Ghoost válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Ergab es Tubi!
nagyon szepen koszonom valaszaitokat!
igen Fotrafonak neztem ki az E55-t.
a tobbit akkor tovabb keresem
sajnos csak 350V-os a kondi de csak 400HUF
(#) Ricsi89 válasza Ghoost hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Lomexben én kb ennyiért vettem a 470µF /450V-os kondikat, 4db-ot. Holnap ha jól megy, akkor megcsinálom a táppanelt is. Már csak a maradék hűtőborda kellene, ami valahol a postán kószál egy hete.
(#) mikulamotor válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Szia! Lehet,hogy elkerülte a figyelmem, esetleg nem e lenne hozzá nyák rajzod? Én egy co hegsztőbe szeretnék hagyományos trafó helyett tenni kapcsoló üzemi megoldástés. Üdv: Laci
(#) Cavalier válasza mikulamotor hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Arra figyelj, hogy CO-hoz egész más karakterisztika kell. Pontosabban ott fix feszültség kell, az áramszabályzás másodlagos. A fokozatokat pedig a feszültség változtatásával tudod állítani. A ruszki oldalakon van ilyen rajz is.
(#) mikulamotor válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Ha jól értelmezem akkor el kell találnom a feszültségheztartozó ideális áramot,és uttána a feszültség változtatása fog fokozat váltást csinálni.
Ha tudnál belinkelni ruszki oldalt az jó lenne.Köszönöm az eddig segitséget is és a linket is ha tudsz benne segíteni. Üdv:Laci
(#) mpisti válasza mikulamotor hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

AZ áramot a huzal előtolási sebessége határozza meg. Az áramforrás feszültséggenerátoros üzemmódban dolgozik,az inverter munkaáramát csak határolni kell, azért,hogy a félvezetők vagy a trafó ne károsodjanak.
Léteznek olyan gépek,amelyiknél az ív feszültségét lehet változtatni úgy,hogy közben az íváram változatlan marad. Ezzel elérhető az ún.finomcseppes leolvadás,de ezt általában csak a nagyobb,komolyabb gépek tudják.
(#) Ge Lee válasza mikulamotor hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Most vettem csak észre a kérdést mert elég ritkán járok erre. Nem kerülte el a figyelmedet, valóban nem tettem fel nyákrajzot. Azért nem mert amit fel tudnék tenni az nem jó. A kísérleti nyák került végül a dobozba mert az jó lett némi mókolás után.
Nem nagy ügy te is meg tudod tervezni, a lényeg hogy a táp és a föld vezetékek is egy csillagpontból fussanak a nyákon, ellenkező esetben begerjedhet ahogy nálam is történt.
A komplett vezérlés IGBT-kkel együtt elfér 3 gyufásdoboz méretű nyákon. Képet tudok feltenni róla és a tápról is.
Egy próbát megér. Megmértem egyszer egy CO-t, 80-90A között dolgozott, ami a legtöbb munkához elég volt. Kevesebb menetet teszel a szekunderre, beállítasz egy áramot és megpróbálod hozzáigazítani az előtolást. Vagy jó lesz vagy nem.
(#) mikulamotor hozzászólása Szept 30, 2010 /

Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek,ha elakadok akkor még lehet hogy fogok érdelődni
(#) VillTMK hozzászólása Okt 2, 2010 /

A MOS168 EVO-t sikerült megcsinálnom, jól működik.
Egy érdekesség 58.8KHz –en megy.
Csináltam egy képet is a gatékra menő jelről.

IMAG001.jpg

(#) erdgab válasza VillTMK hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Gratula,örömödben osztozunk.A freki 60kHz tekinthető,használd egészséggel.
(#) ShadeW hozzászólása Okt 3, 2010 /

Üdv mindenkinek! Olyan kérdésem lenne ,hogy a főtrafó Sec. tekercsét alumíniun szalagból el lehet-e készíteni? Mert a melóhelyemen akad 1mm vastag Al99,5 szalag jópár méter.
(#) erdgab válasza ShadeW hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Mért ne,ha a kivezetéseket és a további kapcsolatokat is el tudod készíteni korrektül.A szalag szélei legyenek sorja mentesek,szigetelésre odafigyelni.
(#) Ghoost válasza ShadeW hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

sziasztok!

en is hasonlon gondolkodtam csak sargarez avagy bronz szalagbol.
azzal is mukodhet a dolog?
(#) ShadeW válasza erdgab hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Apropó Alu! Most próbáltam alut forrasztani közönséges forrasztó onnal is és egy Flux-N/T nevü cuccal (Kálium- Fluorborát) És meglepően jó lett az eredmény!
Először a meleg alluminium lemezt belenyomtam a flux porba aztán ónozás. Meg kellett kapargatni a felületet de a folyasztószer miatt nem kásásodott be az ónos Al-oxid és simán hideg vízzel le lehet mosni. Tudom nem kapcsolódik szorosan a témához de gondoltam közzéteszem ha esetleg valaki más is arra vetemedne hogy alut forrasszon. esetleg meg lehet próbálni a közönséges Boraxot bár nem valószínü hogy jó lesz

Ghost: Valószínü h az is jó bár nem olyan jó vezető. De ahhoz nem kell semmi extra adalék a forrasztáshoz
(#) erdgab válasza ShadeW hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Kapcsolható a témához az alu forrasztás is,mivel a hegesztő trafójával kapcsolatban merült fel a téma.Tudom,hogy lehet forrasztani,csak a mikéntet nem,de ha valakinek van infója,esetleg linkkel támogatva,azt szívesen venném,szerintem,mindannyiunk hasznára válna.
(#) erdgab válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Miért ne működne,de inkább a vörösréz vezető felé kacsintgassatok a jobb áramvezetés miatt.
(#) KissAttila válasza erdgab hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Üdvözlök mindenkit. Mint látjátok megérkeztek hozzám is az ékezetek egy barátom jóvoltából. Na de ez az írás nem erről, szól hanem arról, hogy ma reggel kipróbáltam a megépített inverteres hegesztőt, hát egy szóval, ami lényegében három, nagyszerű a hangja.Primául muzsikál és jó étvággyal fogyasztja az elektrodákat.Köszi a segítségeteket.
(#) erdgab válasza KissAttila hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Ismételten csak gratulálni tudok,tisztelj meg bennünket fotókkal,hogy láthassuk alkotásodat,melynek használatához sok örömet kívánunk.
(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Ennél szebben én sem írhattam volna le.
Egyébként nekem meg áll a munka, mivel több, mint egy hete feladták a hűtőbordákat és még most sem kaptam meg. A héten vettem másikat, de az is csak holnapra ér ide.
Ja még valami. Ha a meghajtótrafón nem a számozás szerinti sorrendben vannak feltekerve a tekercsek, az gond? Kicsit elrontottam, de ha nem jó így, akkor újratekerem. A kezdet-vég az jó, csak valamiért benéztem a sorrendet.
(#) Master_of_the_web hozzászólása Okt 3, 2010 /

Üdv!

Épp a digitális vezérlésen dolgozom, és szeretném belevinni az Arc Force funkciót. Az érdekelne, hogy az arc force pontosan milyen formában avatkozik bele a vezérlésbe.
Az én elképzelésem a következő: Ha a kimeneti feszültség átlép egy alsó küszöböt, akkor a kimeneti áramot feljebb tolja a beállított áram X százalékával.

Tehát pl: Hegesztés közben átlagosan 20V feszültség esik az íven, tehát mondjuk ez az üzemi feszültség. A beállított áram mondjuk legyen 80A. Az arc force pedig legyen 20%-on. Tegyük fel , hogy az ív hossza csökkent, és a feszültség 20V alá esik. A gép ezt érzékelve ráküldi a 80A 20%-át +ban tehát 96A lesz a kimeneten, egész addig míg újból át nem lépi a 20V-ot. Ekkor ismét visszaáll a beállított 80A-re.

Jól képzelem ez a dolgot, vagy nem csak 2 állapot van(normál/arc force-al turbósított), hanem folyamatosan változik a beavatkozás mértéke az ív feszültségének függvényében?
(#) mpisti válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Az Arc Force funkció azoknál a készülékeknél, ahol van feszültség visszacsatolás, pontosan így működik. A komolyabb gépeknél nem PWM modulációt alkalmaznak,hanem fix impulzusszélességgel vezérlik a trafót,az impulzus szélessége akkora,hogy a maximális áramhoz(feszültséghez) tartozó kitöltése nem haladja meg a 42-44%-ot akkor, amikor a gép a maximális frekvencián megy.
A trafóról kivett teljesítményt a frekvencia változása határozza meg. Üresjárásban ezek a gépek 80-200Hz körüli frekvencián mennek, az elektronika figyeli a beállított üzemmódnak megfelelően vagy a feszültséget(CV üzemmód) vagy a munkaáramot(CC üzemmód). A maximális teljesítményhez tartozó frekvencia akár 60-80 kHz is lehet Ez a megoldás azért jobb mint a PWM , mert sokkal nagyobb átfogási tartományt biztosít mint a PWM vezérlők. Ezeken a gépeken -még a régebbi analóg szabályozásúaknál is-
- reprodukálhatóan be lehet állítani a munkaparamétereket. Az Arc Force funkció igazán ezeknél a gépeknél használható jól, mivel a frekvencia szabályozás sokkal gyorsabb, mint a PWM vezérlőknél a kitöltési tényező szabályozása annak ellenére,hogy az áram visszacsatoló jel alkalmasint ugyanolyan forrásból származik.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Újratekertem a meghajtótrafót. Most a zénereken mért feszültségek 5,41V és 5,57V. Érdekes, hogy most a meghajtófokozat áramfelvétele is nőtt egy picit, meg a kimeneti feszültségek is magasabbak. Ez jó lesz így, vagy mit csináljak vele?
Következő: »»   134 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem