Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szervusz!
Köszönöm az infót.
Tisztelt fórumtársak! Ha jól számolom 5 év után végre befejezettnek nyilváníthatom a Maci tervezetemet. Nem olyan lett, amilyenként élt a fejemben, de üzemel és beapplikáltam a hővédelmeket is utoljára. Ezúton mondok köszönetet mindenkinek a segítségért amit főleg a kezdetekben kaptam tőletek. Erdgab, Tubi56, és mpisti fórumtársaimat tudom most így hirtelen kiemelni a SOKAK közül, akik anno segítettek. Azóta is olvasom a fórumot, de idő és lelkesedés hiányában és családi okok miatt tartott ennyi ideig az építés (vagyis inkább befejezés). Bár szinte mindenem lenne egy jobb korszerűbb és mindazon mellett könnyebb inverter megépítéséhez, de szerintem erre mostanság már nem fog sor kerülni.
Szervusz,Tisztelettel üdvözöllek!
Öröm hallani,hogy a Tiéd is kész és működik,leld benne örömöd nagyon sokáig! Örömmel segítettünk mindannyian,ezt ki merem jelenteni,mert ez a nagyszerű fórum ezért is működik mind a mai napig.
Csatlakozom Gábor véleményéhez! Te szülted a te gyermeked! Gratulálok! Aztán csak nyugodtan olvasgasd a fórumot, hát ha ihletet kapsz és az ötleteidre is számítunk!
![]() Egy-két fotó, ha lehet? A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
Bocsánat, erre is csak jó egy hét múlva volt időm.. (ezért is készült ilyen lassan és kutyafuttában)
Sajnos az előlapi kijelző semmit nem mutat. Tervbe volt egy ukontrolleres árammérés hallos áramváltóval, meg a bordák hőmérsékletének figyelése, de ez is maradt csak terv. Kiszedni nem akarom, mert akkor meg a 3 lednek kellene egy pótpanelt csinálnom, és erre már végképp semmi energiám. Az áramállító potméter olyan 5-8A-el többet mutat, mint a lakatfogó által mért áram, de a skála szép lineárisan csal és ezért nem molesztálom. Meg ki tudja, hogy nem-e a lakatfogó csal ennyit. Pár amper biztos van benne is. Az idők folyamán a festés is kapott az ide-oda pakolgatásoktól, de ez amúgy is használt lesz, ezért egy kis plusz javítgatást kapott a tetőn, semmi mást. Ha valaha építek még egyet, akkor az egy kisebb és KÖNNYEBB hordozható modell lesz mert ez bazinehéz! ![]()
Hát igen akinek van svájci bicskája az ilyen szépen ki tudja faragni !
Gratula !
Ha a bringaszerelő "sturm"készletre gondolsz, akkor sajnos az inkább csájníz..
![]() Sajnos a pici imbuszkulcsok pont hiányoztak a pincebeli készletből, fent meg a kisfiam aludt a szerszámos ládát is tartalmazó szobában. Amúgy a viccet félretéve a forgácsolási munkát még anno 5 évvel ezelőtt el tudtam végezni az akkori munkahelyemen. Még anyagot is be tudtam hozzá szerezni. (Az alj lemez, vagyis inkább tömb azt hiszem vagy két éjszakai műszak "szabad" idejét emésztette fel. Ma már csak egy állványos fúrógép, flex és karos lemezvágó olló elérhető...
Szia! Nekem is tetszik a géped. A fojtó nálad is 12 menetből áll?
A Maci után építem a kistestvérét a Bocs -ot. 18 menet 20x0,4-es rézszalagot írnak a fojtónak. Nincs valakinek ilyen rézszalagja eladó? - vevő lennék rá. jani
Nem kötelező előírás a "20×0.4-es rézszalag". A keresztmetszet a lényeg, sodorhatsz is hozzá, de az sem kötelező.6-os rézcsövet kilapítasz kellő hosszban, és kész; de fel is vághatod, ha nagyon ráérsz, csak sorjázni macerás.
![]()
Nagyon szép, igényes munka, nekem tetszik. Árulkodik a gazdájáról, hogy minden rendben van a kéz ügyesség terén is. Gratulálok!
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Szia!
A rézcső nem is rossz ötlet, utána járok. A szekunderem 15mm2 sodrat, ilyen keresztmetszetben nem fér fel a 18 menet a H alakú sorkimenő ferritre./max 12/ Ezért keresnék réz szalagot.
Ha megnézted a téma képeit, láthattál olyat, hogy 'kissé' lelógott a tekercs a fojtó vasáról. Attól még kiválóan teljesít! 15mm2-hez vastagabb cső kell, számolj a falvastagsággal is. Lágyítani kell lapítás (vagy felvágás, egyengetés) után!
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Szia!
Próbáld meg nagyobb villamossági boltban flexibilis rézsín néven. Pl. a www.mschneider.hu oldalról tudsz letölteni árlistát és katalógust. Ott a Socomec fül alatt a vége felé találod. 2m-es szálakban kapható pl. a 20x2x1-es, 2m hosszú 20széles és 2db. 1mm-es lamellából áll ~4522+ÁFA listaáron. Van más méret is. Nekem 13,5x5x0,5-ösöm van, ha egyszer lesz időm akkor ebből tervezem építkezni. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Azé' ennél jóval olcsóbb a cső, bár dolgozni kell vele.
Igen ez igaz. A házilag sodrott vezeték meg még olcsóbb.
Én senkit nem akarok lebeszélni a rézcsőről. De próbáltad már kilapítva hajlítani? Nekem van szerencsém flexibilis rézsínnel úgy havi rendszerességgel találkozni. Két vagy több lamella ha meghajlítom akkor igen jelentősen elcsúszik egymáshoz képest. A rézcső kilapított állapotában az alsó és felső része nem tud elcsúszni egymáson így jelentős erő kell hozzá hogy megfelelő formára tudd alakítani. Nem vagyok biztos benne, hogy megfelelően tudod alakítani. De lehet, hogy tévedek. Amit javasoltam 1mm-es lamella (20mm2) önmagában sem könnyű meghajtani, de meglehet. Próbáltam, igaz előtte a rezet kilágyítottam. itt nem arra gondolok természetesen, hogy nem bírom meghajlítani, hanem hogy precízen 1mm-es tűréssel.
Kulcsszó: lágyítás. Ez már (nálam is) bevált módszer amúgy. Az első ilyen megoldás '65-ben egy hagyományos hegesztő trafóm szekundere volt (kicsit vastagabból).
![]()
Barkácsboltban lehet kapni kb 1.5-2 méteres rézszalagot. Talán acetilénes forrasztáshoz használják, az nem lenne jó? Bár lehet az vastagabb.
Helló
Had gratuláljak hozzá Én is.Tényleg szép és jól elrendezett masinéria ![]() ![]()
Üdv.
Szép ,igényes munka .Már egy ideje gyűjtögetem az anyagot ,egy inverteres heg.-höz.Minap voltam piacon ,az eladó akinél szoktam hegesztéshez ezt -azt vásárolni,árul többek közt hegesztőket is.Egy 130A-os inverter már elvihető 110 eu-ért,a 200A -es pedig 200 -ért(nagyjából a Maci is belejön mindennel együtt 110-be,úgy számolgattam).Kicsit kedvemet szegte,de egy ilyen igényes munka azért viszazökkenti az embert az építés öröme felé !!
Sziasztok!
Köszi az ötleteket, alszom rá , hogy melyik legyen.Sokat nem akarok a fojtóra költeni.
A rézszalagot soronként kell szigetelni. A legjobb megoldás,a 3M sárga szalag. Ha van ilyened, akkor tudok neked rézszalagot küldeni, de írd meg mi az a maximális szélesség, ami befér az ablakba. A többit privátban, tehát ott válaszolj.
Üdv!
Ma már valóban aránylag olcsón lehet venni inverteres hegesztőket.Ami a mai napig engem személy szerint az építés felé billent el az az,hogy egy meghibásodás esetén talán "könnyebb" a javítás mint egy gyári gépnél.Több egészen jónak tűnő gyári gépet láttam tönkrement állapotában.A tulajdonosok nem javíttatták meg mert a szervizek csak panelcserével vállalták volna,melynek ára a készülék vételi árának minimum a fele.Ha ezen dolgot mérlegelem,akkor inkább építek mint veszek,de mindenki döntse el saját maga.Egy "Maci"-hoz hasonlító gép ma kb. 50-60 ezer (amikor építettem,építettük,még 100 rugó volt),akkor egy javítás a gyárin panelcserével 25-30 ezer,általában a végfok és vezérlés szokta kiengedni az éltető füstöt,természetesen vannak más meghibásodások is,részemről ez egy szélsőséges hiba boncolása volt.Tehát,én inkább építenék ma is,ha kellene,bár megvenni is meg tudnám,de annak nem ismerném a lelkivilágát.
Helló.
Osztom a véleményed,eddig túl vagyok már egy Mig,meg egy Tig építésén,szíveseben használom őket mint a cégben lévő profi gépeket(persze minőségileg meg sem közelítem őket,de mégis az én gyermekeim ![]() Kösz!
Én eddig csak egy macit építettem,és az sem volt épp zökkenőmentes.De megfordult már egy pár gép a kezem alatt.Az Én macim árán belekalkulálva a pukkokat is elég gagyi gépet tudnék venni.A csúcs amivel dolgoztam egy 150 amperes fonius.Ez akkor 130 ezer körül volt.Pici könnyű és 120 amperrel megállás nélkül etettem a 2.5-es elektródával.Most egy 160 amperes gagyi van nálunk a cégnél.60 ezer volt.A teljesítménye elég nekünk de a többi.Mind sulyra mind méretre kb kétszer akkora mint az én macim.A munkakábele gagyi.Szóval ha én adtam volna érte 60 ezret nagyon bánnám.Heggeszteni én éppen tudok vele,de a kevésbé rutinos kollégák neki sem fognak a függőleges varratnak.Az áramszabályzása is tuti.110 ampernél ha elnyomok egy fél elektródát meg kell állnom mert felizzik az egész pálca.A froniusznál ilyen nem volt.Leginkább a 100-as hetrámhoz hasonlítanám ezt a gépet.
Belevágok majd az építésbe ,csak először jó volna átolvasni a fórumot,követem mióta bejelentkezdtem ,de ennyi információt ki tud" tárolni "
![]()
Szia!
Ha jól emlékezem, 14 menet fért rá profilhuzalból (ha jól emlékezem 3*5 vagy 3*6mm-es) -Tubi56: Mechanikailag tényleg eléggé jól sikerült (álszerénység on), de ezt szerintem kellő anyaggal, és gépparkkal bárki meg tudná oldani. Maximum kell hozzá egy kis gépipari alapképzés (lakatos végzettségem is van, úgyhogy megvan), plusz kellő "fanatizmus" hogy rászánjon az emberfia kellő időt (anno öt éve még ez is volt). Amúgy tőled kifejezetten jólesik a dicséret, aki a Maci egyik atyja vagy. -berobbantam: Igazad van a főkapcsoló ügyben, de a vezetékezés rövidsége és, hogy a hálózati oldal egy "helyen" legyen (gép alsó fakk hátul) vitt rá erre a döntésre. Így félig meddig mindennek megvan a helye. -hátul lent: tápegység 320V és 12V kellően túlméretezve. -hátul felül: vezérlés és IGBT panel. -középen felül: a főtrafó bordástul. -elöl fent: a kimeneti diódák, fojtó, és snubberek. -elől lent lett volna helye a kontrolleres hőmérésnek és árammérésnek, de most csak egy lm339-es komparátoros hőfokkapcsoló egység van beapplikálva a négy termisztorhoz. Itt van a kimeneti csatikon rögzítve az erdgab féle klasszikus "antistick" is. Egy gond van a konstrukcióval. Javítani igen nehéz. A tesztek alatt bezárlatosodott egy elkó a vezérlés panelon. Kiméréséhez le kellett bontani az IGBT panel összes félvezetőjét a két bordáról, kihúzni, leforrasztani az átkötéseket és csak ezután fértem hozzá a vezérlőkártyához. Bár szép kompakt így, de fél délután a ki és beszerelés. Ha ezt többször meg kellett volna játszanom, akkor elmebajt kaptam volna. -nyekk: Anyagilag anno számolgattam, hogy mibe is került az inverterem. Nem emlékezem rá, de szerintem olyan 20K körül kellett rá költenem, és jó pár dolgot megoldottam okosba meg segítséggel ingyen. De anno 5 évvel ezelőtt egy használható 130A-es inverter nagyon nem volt olcsó. És egy normális szerintem ma sem az. Én nem vagyok hegesztő, maximum gányoló, de ezzel gond nélkül tudtam hegeszteni. (bár ez inkább csak a hegeszteni nem tudásomra bizonyíték) A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
Láttam már néhány gyári gépet belülről, meg megnéztem jó pár gyári rajzot is. Ez alapján azt mondom hogy én biztosan nem vennék hanem építenék, mint ahogy tettem is.
Azzal a híddal ami nekem van simán lehet csinálni némi módosítással 200-240A-t. Mondjuk azt nem nagyon értem hogy mire kellhet valakinek 100-120A-től több. Az enyém most úgy van beállítva hogy 100A a vége, de még soha nem kellett feltekerni teljesen. Idézet: „Építettétek , már meg az erededi 160A -os változatot?” Szerintem mindenki azt építette meg,csak annyi a különbség,hogy egy ellenállás módosításával csökkentve lett a max. kivehető áram. (Fórumban olvashatsz róla,Tubi ötlete) Idézet: „"Hővédelem hűtőbordára"” Pl: én,van erről is leírás a fórumban,szerintem jó. Hallgasd meg Ge Lee tanácsait is,nagyon hasznosak!
Szia
Nem ,Én nagyon messze állok a tervezéstöl ![]() Vottokar.Én is sokat vacilláltam,hogy hova is kerüljön a főkapcsoló.A tápkábal hátul jön be.Nálam a gép belsejében van egy műanyag lap vizszintesen.Alatta a nagyáramú félvezetők a teljesítménypanel és a főtrafó a folytóval.Ezt a részt hűti a venti.A tetején a fő és segédtáp valamint a vezérlés.A segédtápon van egy kis venti a stab ic-nek.A graetz kivezetései is felül vannak a hűtőbordája viszont a műanyag lap alatt.A betáp előre jön a dobozon belül.Ez a negyedik elrendezésem(ez is mutatja a hozzáértésem ![]() Idézet: „Szerintem mindenki azt építette meg,csak annyi a különbség,hogy egy ellenállás módosításával csökkentve lett a max. kivehető áram. (Fórumban olvashatsz róla,Tubi ötlete)” Csökkenthető-növelhető a kimenő áramerősség az áramváltó tekercs menetszámának csökkentésével-növelésével is. Viszont figyelembe kell venni ehhez a snubber kört és az igbt-et is. Főtrafót, kimeneti diódákat, fojtót. |
Bejelentkezés
Hirdetés |