A privát üzenet rendszerben karbantartásokat végzünk. Lassulások előfordulhatnak!
Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Valaki tud ajánlani olyan J hőelemes pákát, ami 24v 48w-os, és olyasmi árban van mint a solomon pákák?
Köszi a válaszod!
Még két kérdés: A kék esetében a magasabb hőmérséklet mit takar? Illetve az ESD-s nem tud annyira felmelegedni/tönkremegy/lekapcsol túlmelegedés előtt?
A kb 450 fok körüli tartós használatot jelenti. A többi is felfűt addig, csak hamarabb kipurcan, ha tartósan itt üzemel. Lekapcsolni nem tud, csak a vezérlés működteti. Ha a vezérlés beáll, szétfűti magát mindegyik.
Értem.
Arra gondoltam hogy van benne beépített védelem, de akkor mégsem.
A kábellel nem lehet gond, mert 3 hete tört el a hőérzékelő egyik vezetéke a páka nyelének tövénél, amit megjavítottam. Az egész kábelből kivágtam 5-6 cm-t, és összekötöttem mind a 4 vezetéket, lezsugorsöveztem. Így az se lehet, hogy a másik 3 már elfáradt vezeték közül tört el az egyik. Tegnap a kábelt megmozgattam minden irányba amikor a tartóban volt a páka, ekkor nem indult el a kihűlés.
Melyik alkatrészt kell cserélnem? Ez ma néhány órán belül meg kell javítanom, mert péntek van, holnap nem tudok alkatrészeket venni. Ha mégis a vezeték tört el újra, akkor lesz abból valami baj, ha vastagabb vezetékre cserélem? Így többet nem törik el. A fűtőszál vezetékei vastagabbak, a hőérzékelőé vékonyabbak. Mi lesz akkor, ha kb. 0,75-ösre cserélem ki mindegyiket?
Jobban megmozgattam bekapcsolt állapotban, az egyik irányba hajlítva a kábelt tényleg megáll a fűtés. Lesz abból valami baj, ha vastagabb vezetékre cserélem? Ha pl. erre a vezetékkeresztmetszetre van valami számolva, méretezve az elektronikában, stb.
Így többet nem törik el. A fűtőszál vezetékei vastagabbak, a hőérzékelőé vékonyabbak. Mi lesz akkor, ha kb. 0,75-ösre cserélem ki mindegyiket? A pákanyél csavarja utáni részen csinálom a vezetéktoldásokat, így elfér a toldás a nyélben.
A két páka ugyanaz, leszámítva, hogy a feketén be van kötve a test is.
Azért lehet olcsóbb az ESD-s mert mindenki a kéket veszi és az bent maradhatott régebbi beszerzésből.
Baj nem lehet, csak merevebb lesz a drót, kényelmetlenebb lesz a fogása a pákának miatta.
Ugyanaz a vezeték tört el megint, mint 3 hete is, a hőérzékelőé. Kb. 0,35-ös vezeték lehet, miért törik el ilyen könnyen? Egy kis csavargatást nem bír el? 3 hét alatt csak kb. 20 órát használtam. A nyélben beletoldottam 2 db 25 cm-es 2×0,75 mm2-es lapos kábelt, ez pont elfér, majd ezt kötöttem össze az eredeti kábellel. Ha az eredeti kábel résznél megint szétjön, a kábel nagy részét 0,7-ösre fogom cserélni, hogy többet ezzel ne legyen gond.
Jó tudni.
Igaz, bár itt meg a feketét nem kapni.
K típusú hőelemet használó pákát hogy tudok úgy J típusú hőelemes szabályzóhoz csatlakoztatni, hogy pontos legyen a szabályzás?
Sehogy!
De még egy K szabályzóval sem leszel pontos, mert a szenzor a fűtőbetétben van, neked meg a páka hegy hőmérséklete kéne. Nem véletlen, hogy a legdrágább forrasztó állomásokat is az adott pákaheggyel az adott hőmérsékleten bekalibrálják. A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
Nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy a J hőelem x uV-vel nagyobb feszültséget ad mint a K.
Arrébb tekered a hőfokszabályzó potit, és kész.
Talán nagyon igénytelen vagyok, de aligha van komoly jelentősége annak, hogy tudod a páka hőmérsékletét °C-ban. Kit érdekel ez? Egyedül a szabályozhatóság a fontos. Forrasztasz egyet, és azonnal látod elég meleg-e a páka, vagy esetleg túl meleg. Aztán tekersz a potin és lehet újra próbálni. Eddig még mindig sikerült eltalálnom egy jól forrasztó hőmérsékletet.
A két hőelem között mekkora a különbség uV-ban? Mert arra is gondoltam, hogy műveleti erősítővel csinálok egy kis erősítésű műveleti erősítős fokozatot. Erről mi a véleményed?
Hello! Nézd meg magad. De nem kell ide plusz semmi OPA. Hőelemek..
Lehet kissé off, de megkérdezem azért, hátha mégis jól gondolom. PID-es hőfokszabályzó, ami K hőelemet fogad, jó pákaállomásnak?
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
Elvileg igen, de mi a kimenete?
3A relés kimenete van, de szilárdtestrelé lesz rákötve, nem közvetlenül a páka. Ami egyébként egy sima Solomon 24V 48W páka lesz.
Persze, jó hozzá, csak a szilárdtestrelé meghajtó feszültségét valahogy elő kell állítanod. Azt a feszültséget kapcsolja a beépített relé az SSR-re.
Igen. Egyszerűbb eleve a relé helyére bekötni a ssr-t.
Jó lesz az, ha a mechanikus relét kihagyod, mert az nem díjazná azt a sűrű ki-be- kapcsolgatást.
A kérdésem az lenne, hogy a hidegpont kompenzálás hogy történik? Mármint hogy van egy rex c100fk02 hőfokszabályzóm, és van a hőelemes bemenet, plusz van egy másik bemenet, amihez RTD van írva. Azt kiderítettem, hogy termisztoros az a rész, de hogy mit kellene oda bekötni, vagy ilyesmi, azt nem tudom...
Pontosabban csak Rt van ráírva...
Szóval ha jól értelmeztem amit írtál, akkor a hőelem méri a páka hőfokát, a pt100 meg a kompenzációhoz kell?
Értem. Ez K hőelemet kap. Köszi a válaszokat.
Sziasztok!
Nem rég (sokadjára) tönkre ment a Solomon forrasztóállomásom pákája. Első alkalommal még a hozzá tartozó Solomon pákát vettem meg hozzá elég borsos áron, másodszorra egy Farenheit-et valamivel olcsóbban, és most itt ez az Attent 907-es amit a képben csatoltam. Az a hír járja, hogy ebben nem hőelem van hanem termisztor. Ebben az esetben hogyan kell illeszteni a termisztort a szabályzó körhöz? Tud valaki rajzot küldeni? Köszönöm előre is!
Jobb lett volna ha egy solomont veszel hozzá, de ez már a te dolgod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |