Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 780
(#) tams hozzászólása Jan 11, 2009 /
 
hello!
Van nekem egy kapcsolóüzemű tápom, ilyen dugasztáp. Telefon akksitöltő volt. Én most AAAakksi használom, de sajnos az elején eléggé túlterheltem, nem volt egyező a kapcsolásban szereplő tranzisztorral amit venni tudtam, így 500mA-nél is többet vettem le róla. Az akksit 490-nel töltötte. Mire rájöttem már ment egy órát.
Az elején nem volt semmi hangja, de most irtó idegesítő sipoló hangot ad ki. Alig hallani olyan magas, de nagyon idegesítő.
Van erre valami gyógymód? Sajnos egyenlőre az se tudom szét lehet-e szedni.
(#) stefi válasza cimopata hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Helló!

Lenne még egy kérdésem a múltkori flyback kapcsolóüzemű táppal kapcsolatban.
Visszaolvastam a fórum elejére és ott írtad, hogy a trafónak légrésesnek kell lenni, elég mondjuk pár mm a vasmag középső szárában kiköszörülni, vagy csináljam úgy, ahogy te, hogy egy kartonpappírt rakok a vasmag közé.
A másik kérdésem ugyancsak a trafóval van, méghozzá a tekercselés módja. Neten keresgéltem, hogy mit jelentenek a pontok, de nem találtam pontos választ. Arra gondoltam, az olvasottakból levonva,hogy a pont a vezeték menetirányát jelenti, tehát ha a pont fent van akkor mondjuk óramutató járásával megegyező, ha lent van akkor óramutató járásával ellentétes irányú a tekercselés, de javíts ki ha tévedek.

Üdv: stefi
(#) cimopata válasza stefi hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Hali,
Próbálhattam én is sima, illetve légréses változatokat de nem vettem észre működésben nagyobb különbséget.
Vannak adatlapok amik a trafók tekercseléséről szólnak.
Mellékeltem egyet.
A trafó tekercselései alatt pedig azt értem amit mondtál.
(#) stefi válasza cimopata hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Helló!

Köszi ezt a hasznos adatlapot! Nem tudom, hogy én miért nem találok ilyeneket.
Lenne még egy kérdésem. Beszéltünk róla, hogy meg lehet úgy is csinálni, hogy 2*24V-os legyen, de akkor az optos áramkör csak az egyik ágba kapcsolódik ez nem befolyásolja az áramkör működését?

Üdv: stefi
(#) cimopata válasza stefi hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Ha az egyik ágról csatolsz csak vissza, akkor csak az az ág lesz stabil. Tehát ha nem közel egyenlően terheled a 2 ágat akkor a másik ág feszültsége elmászik kicsit pozitív vagy negatív irányba. Az hogy mennyire az csak a 2 ág terheléskülönbségétől függ.
Én pl az egészet figyelném egyszerre. De az sem gond ha te csak az egyiket figyeled.
(#) stefi válasza cimopata hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Ok, én is így gondoltam.
Sztem először próbaképp maradok az eredetinél, aztán majd csinálok egyet egy erősítőnek is.
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Ok, akkor elhagyom az áramváltót, akkor ebben az esetben ugysem kell, a ZPD 15 helyett ugyanazt a BZX 15-ös 1,3W-os zenert használtam ami az aljára kell remélem az nem gond, végtére is az is 15V os zener, találtam olyan fojtót amit írtál, szerintem megfelelő lesz, na még egy dologban kellene nagyon a segítséged, az a trafó, az lenne a kérdésem, hogy neked hogy vannak a menetszámok és milyen huzallal, azt tudom hogy a szekunder azt hiszem az 0,2-es ből 20 tekerés 1méteren és sodorni, ez oké, ja és a menetszámokat is megtaláltam, de a primer és a segédtáp huzalvastagságot nem találam, ezt megkérdezhetném?
Ha jól emlékszem, neked 2*40 DC volt a primer egyenirányítás után, ez nekem is szuper lenne. Gyakorlatilak ugyanaz minden mint a te tápodban, az IC, a ferrit, fet, ezért gondolom, hogy a menetszám is jó lehet. Induktivitást tudok mérni, ha ez számít.
Üdv.
(#) cimopata válasza Doncso hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Nálam primer 50 menet 1mm-s huzalból.
szekundernek 10-10 sodratból.
és 2 menet a segédtápnak.
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Rendben,a segédtáp gondolom lehet vékonyabb, nincs nagy terhelés rajta. A FET-ek re ekkora bordát tettem, remélem elég lesz. Holnap megtekerem a trafót, remélem jó lesz a dolog.
Üdv.
(#) cimopata válasza Doncso hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Jólesz!

Bár én nem használok bordát.
200W-os erősítőt vígan hajt csupaszon
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
hát most már felraktam rá, még a diódákra is teszek egyet, viszont épp olvasom a cikket, ott 6 menetet ír a segédtápra, akkor most 6 vagy 2?
(#) cimopata válasza Doncso hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Bocs, félrenéztem tényleg 6.

Íme az enyémről beépítve:
A kapcsitápnak köszönhetően a belmagasság 5cm.
és dobozostul 2,8kg (1,8kg a doboz).

Ezen a képen a potikupakok még hiányoznak.
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
A mindenit, jól néz ki! A súlya annál inkább meggyőző, látom a diódákon sincs hűtés, akkor lehet én is csak egy alu lapot teszek rá az oda szánt borda helyett. Egy B5-elé lesz ez a táp, az sincs több 2*100W nál, biztos elég lesz! Holnap trafótekerés, és ha minden igaz élesztem. Nem emlékszel, neked mennyi volt a primer és szekunder induktivitásod?
Üdv.
(#) hobamp hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Plíz help ! Sziasztok! Napok óta böngészem a különböző topicokat. ÉS nem találtm egyértelmű összegzést, hivatkoztak cikkekre, de azokat belinkelve sem találtam, nemhogy rákeresve :S ...

Tudom szörnyű a kérdés, de én azt szeretném elérni, hogy a tulajdonombanlévő AT 200 wattos (IC: 494) tápomból kiszedjek nem is szimmetrikus feszültséget, hanem csak egy sima egyszerest, azaz 0 és plussz 35 volt feszültséget. Ebben kérném a segítségeteket, hogy azt tudom, h az ic 4, es lábát leföldelem, akkor a feszvédelem kiiktatva, de a többinél elakadtam, különösen az IC 1 es lábánál, amiről azt olvastam, hogy kössem rá a 12 VOLT ra , el is szállt nekem az a tápegységem, hiába, hogykicseréltem a kondikat. Ha valaki megtenné, hogy segít abban, hogy kijöjjön nekem ca. 120 watt , és egyszer +35 volt.....
Sokat szívok ezzel , már nem tudom követni a linkeket sem ..... plíz valaki.. Előre is köszönöm!!!
(#) Doncso válasza hobamp hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Hát hogy őszinte legyek, ez nem ilyen egyszerű, hogy egy-két lábat ide oda kötök! Én már csináltam olyat, hogy sima AT-s tápot átalakítottam 12V ról 24V-ra, (köszönet szilva mesternek a segítségért) de már ott is több alkatrészt cserélnem kellett! Majdnem tekercselnem is, pedig csak 50W teljesítményre volt szükségem. Egyébként régebben kerestem én is, de egybefüggő, számomra is érthető leírást az AZ-s táp átalakításáról nem találtam.Egyébként mihez kellene?
(#) ufy92 válasza hobamp hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Az 1-es lábra rakj egy trimer potit az egyik lába legyen a 0-n a másik meg pl.: az 5V-os ágon. Ha közvetlen rákötöd a tápfesz akkor nagyon lecsökken a kitöltési tényező. ha 0-ra kötöd közvetlen akkor meg maxra megy fel.
(#) hobamp válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Erősítőt szeretnék róla üzemeltetni, mely tápnak 0 és +35 voltot igényel. Igen bevállaltam én is az alkatrészcseréket, kondik megfelelő feszültségen. ..
A hiba az 1. láb elkötésekor keletkezett. Éééértem már a potit illetően , azt köthettem be rosszul ( 100 k ). Ezek szerint a poti mindhárom lábát kellett volna használnom...
köszi az infókat, megpróbálom mégegyszer...
(#) ufy92 válasza hobamp hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
már vagy 20 tápot emgöltem kísérletezgetéssel de mostmár két tápot folyamatosan használok (+/-90V) kb a kettő eggyüt 600-700W lehet. :shocking:

DSC01537.JPG
    
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Nos, ma haladtam a táppal, úgy néz ki összeáll, bár a trafó tekeréssel véresen megszenvedtem, de talán jó lesz, sikerült felnyalnom rá a meneteket, igaz alig tudtam utánna rápasszírozni a vasmagot, de végtére is sikerült, a szórási induktivitása 14uH körül van, remélem ez megfelelő lesz. Az 1a-b számú teszteken túl vagyok, a vezérlés elviekben jó, a fűrész is megjelent a hármas lábon, és a fetekhez is kimegy a négyszög rendesen, igaz az egyik kimenetén az IC-nek az egyik négyszögjel nem teljesen négyszög, az alján látok egy kis lépcsőt, de remélem ez nem jelent bajt.(mellékelek egy rajzot) Mivel nincs leválasztóm, arra gondoltam , hogy egy 220 40W-os izzóval próbálom az első indítást, mi a vélemény ezekről?
Üdvözlet.

Lépcsők.JPG
    
(#) cimopata válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Üdv!

Az izzó mi mindenképpen jó ötlet.
Az a kis lépcső nem okoz gondot, ha elég alacsony feszültségű, 2V alatt már lezár a fet.
14uH nem baj, de nagy rezonáns kondik fognak kelleni.
Annyi előnye van, hogy szorosabb a csatolás és nem fog annyira esni a kimenőfesz terhelésre.
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Véleményed szerint mekkorára cseréljem a kondikat? Tudom ki lehet számolni, de hogy őszinte legyek, a minimális frekit nem nagyon tudom mennyi az annyi, vagy hogy mennyivel kellene számolni, meg valahogy kicsit homályos nekem ez a dolog.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Jólvan, persze hogy fordítva mértem a soros induktivitást, a szekundert mértem, és a primert zártam rövidre, holnap újra megmérem! Kicsit lefáradt már az agyam a szekunder huzal beónozásától.
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Szia, megmértem mégegyszer, 63uH-a szórási, igaz beforrasztva mértem, de a primer átkötést megszakítottam, ott ahol az áramváltó lenne, így csak egy vezetékkel csatlakozik az áramkörhöz, remélem egy így jó, a szekunder pedig rövidzárban volt.
(#) cimopata válasza hobamp hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Eléggé sok mindent kell már változtatni a tápon.
a 35V 120W-hoz nem elég a visszacsatolást megváltoztatni. Egyszerűen a trafó áttételét kell csökkenteni. Mivel a szekunder kötött ezért a primert kell megbontani a 20 menetes megcsapolásnál.
Mivel ekkor a gerjesztés a 2x-e lesz így már valószínüleg telítődni fog a mag, és tuti elszállnának legalább a kapcsolótranyók. Hogy ez ne következzen be, növelni kellene a frekit közel duplájára, ami azt eredményezi hogy eléggé belassulnak akkora már a tranyók és melegedni fognak mint az őrült. Én momentán nem javaslom az átalakítást. Hacsaknem megépíted Skori önrezgő tápját, amiben egy gyári PC-táp trafóra alapozza a dolgokat. Lényegében egyik megoldás sem olyannyira egyszerű mint aminek tűnik.
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Szia, na megvan az első probléma, leírom mi történt, hátha tudsz valamit mondani rá.
Adtam feszültséget egy izzón keresztül a tápnak, persze világított, mert miért működne rendesen, elsőre, gondoltam labortápról adok neki egy 100V DC-t, 300mA volt itt a táp nyugalmi áramfelvétele, elkezdtem vizsgálódni szkóppal mi a helyzet, mire jött a kisebb füst, na mondom szuper, gyorsan le mindent, kiderült semmi vész, csak a szekunder tekercs füstölt, gyorsan leforrasztottam, így nem ment a graetz felé semmi, üresen lógtak a szekunder kivezetések, ellenőriztem hátha rosszul kötöttem be a szekundert előzőleg, de nem, megpróbáltam így labortápról, igy már mindjárt 10mA körül lett az áramfelvétel, jó, mondom jöhet a hálózat izzón keresztül, egy pillanatra felvillant a 40W-os izzó, gondolom a puffer miatt, majd elaludt, na ez jó jel, mondom, szkóppal nézve szépen ott a 320V négyszög a primer tekercsen, jólvan mondom, eddig jó, a trimmerrel szépen lehet állítani a frekvenciát, a fetek jég hidegek, oké mondom, igaz a trafó egy nagyon nagyon kicsit langyos, ekkor megmértem a szekundert, ott is szépen ott volt a négyszög jel, de 60V,és egy szekunderen mert nem voltak összekötve a tekercsek, viszont így nem is melegedett, mit gondolsz, mi lehet a baj.
(#) ufy92 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
ha a trimert az 1-es lábra kötötted akkor azzal nem a frekit álítod hanem a kitöltési-tényezőt és ezzel változik a kimeneti fesz.
(#) hobamp válasza cimopata hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Igen, egyik megoldás sem egyszerű... Hmmm. Ezt elég nehéz lenne tényleg elérni belőle. Akkor lehet marad egy új táp fabrikálása. Ott legalább olyan diódát, tranyót használok, ami tuti jó,meg ilyenek...
(#) Doncso válasza ufy92 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
A rajz szerint kötöttem, az pedig a kettes lábon van.
(#) hobamp válasza cimopata hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Tééényleg... az lehet esetleg megoldás -nem értem miért írtad...- hogy a szekundert áttekerem, az miért kötött? Az 5 voltos rész pedig a tápból nem is nagyon érdekelne, bááár: Hogyan lehet az 5 voltot //valahol írták// a 12 re úgy rákötni, hogy 17 volt legyen ? És ha a tápfesz , amúgyis emelve van---->, akkor még hozzáadódhat az 5 (8) volt a 24 volthoz (asszem az a max a 12 voltos ágon)
ahogy elnéztem azt a trafót, nem hiszem, hogy a mag képes ekkora teljesítményre......
Szerinted lehetséges ? // lehet hülyeséget írtam.. (30-35volt már tök jó lenne)
(#) cimopata válasza hobamp hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Természetesen minden megoldható mókulással.
Pl tudjuk hogy az 5V os ág több szálból van. 3-4.
Na ezeknek a végeit szétbontod és megkesesed mindegyiknek a párját majd összekötöd őket sorba.
Tehát kijön az egyik 5V os szál az visszamegy megint a következő 5V os kezdetére-és így ... tovább.
Így az 5V-os ból kiszedhetsz 20V-ot is. Csak hát nem a legkorrektebb megoldás, de működhet.
Következő: »»   43 / 780
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem