Fórum témák
» Több friss téma |
Természetesen, de én a 2153-al semmit sem javaslok építeni, mert egy vacak. Lehet vitatkozni, de attól még a véleményem nem változik. Vannak ennél sokkal jobb megoldások, legfeljebb néhány alkatrésszel többet kell beletenni.
Szia! Én régebben, amíg még volt időm trafót tekergetni, Styroflex kondit tekertem le. Annak a szigetelése - egészen jó volt, csak a fóliát kellett kiszedni közüle. Próbálgattuk a volt munkahelyemen: 80-90V-on ütött át egy réteg - és nagyon vékony anyag, viszont nyúlik és jól ráfeszül a menetekre. 30 éve tekertem egy trafót teljesen át (primert is) túl is lett terhelve párszor mégis a mai napig működőképes. Ha jobb szigetelés kellett - tekertem több réteget és kész. Még az sem volt vastag. Ráadásul olcsó anyag.
Majd megpróbálom, köszönöm az ötletet.
Azt hiszem van itthon egy pár, megpróbálom majd szétszedni.
Akkor megérheti végre nekifogni bontogatni a régi tápok között. Természetesen hiszek neked az IC vel kapcsolatban. Viszont olcsó és ami nekem személy szerint fontos nem kell megbontani a pc táp trafó primer körét, nem kell újra méretezni stb. max a sek oldalt de 2x50V nál már nem bontanék semmit, viszont félek nem bírná el a 6A terhelést az eredeti drót ami rajta van a trafón.
Üdv mmajka
Szia!
Tudnál majd pár képet készíteni számunkra a szétszedés folyamatáról, engem főleg a tekercsek elhelyezkedése érdekel. Akár konzultálhatunk email ben is. Ha gondolod keress meg privátban. Előre is köszönöm.
A 12V-os ág elvileg 1 szál 0,7-es drótból van, annak el kell bírni a 6A-t, végfokhoz meg pláne.
Fetek IRF840, a rezonáns kondi 47nF, frekit elsőre nem szándékoztam utánnahúzni ameddig nem találom el a trafó menetszámot/vasat/áttételt. A trafót először 0.2T -re számoltam, akkor jött ki 25 menet, akkor a fetek melegedtek alapból, 0,15T-re átszámolva kaptam 35 menetet, akkor terheletlenül nem melegedtek a fetek. újraszámolom 0,11T-re, és meglátjuk mi lesz, ha már szinuszosabb a jel, akkor hangolnám rezonánsra, és állítanám a frekit a terhelés után.
Köszönöm az eddigi tanácsokat, támogatásokat mindenkinek! Jelentkezem az eredményekkel!
Még annyi, hogy a papírt ne csak a cséve szélességére vágd, hanem hagyj rá kb. 3-4mm-t a két oldalán ahogy általában a trafótekerésnél is csinálják. Utána vagdosd be, és szépen felhajlik a cséve szélére. Így nem veszik el hely a csévéből hanem szélétől széléig lehet tekerni, viszont a kúszóút bőven meglesz. Ha még rá is lakkozol ahogy ajánlottam akkor gyakorlatilag légmentesen el lehet zárni a primert a szekundertől. Szerintem semmivel sem rosszabb mint a gyári megoldás, de egyelőre nincs mivel megmérnem.
Én nem vitatkoznék. De miért nem javasolsz tápot ezzel az ic-vel? Pedig nagyon sok táp, inverter, fénycsőelőtét készült ezzel amik a mai napig meűködőképesek több év, tízév után. Igen, lehet könnyen készíteni Gate meghajtó trafót is, de minek küszködjön vele az, aki csak megveszi ezt az IC-t, beteszi az áramkörbe és máris szépen muzsikál.
Talán az a tapasztalat, hogy sok IC szállt már el? Pedig ha nem kap mást mint amire szüksége van, nincs vele probléma. Szerintem bátran építhetnek ezzel, csak vegyenek két IC-t legalább.
*
Én mindig azt mondom, mindkettőnek meg kell érteni a működését. Nyílván az RCD tárolós nagyfeszültségű szinteltoló IC-knek is vannak hátrányaik (én ezt nem tagadom), de az applikációk jó részénél az előnyeik messze felülmúlják ezeket a hátrányokat. Én D-osztályban is állítom, hogy az RCD tároló jobb, mint az Bruno féle áramgenerátoros BJT-s szinteltoló. Még 100V alatt is... * NEM személyeskedünk a fórumon! A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Ezt így ebben a formában én nem mertem leírni, de szerintem is több előnye van ezeknek mint hátránya. Csak tudni kell használni őket.
Egyébként csak azért, nehogy elfogult legyek, szeretem a Gate meghajtó trafót, használom is, 600 kHz - környékén a Gate trafó igen csak jobban muzsikált, mint akár melyik IC. Úgy tudnám szépen megfogalmazni, hogy ott és akkor használjuk az egyiket és a másikat amikor arra szükség van és a legjobb eredményt hozza ki egy kapcsolásból. Sok kezdő, és rutin nélküli embernek is segített már az IR2153 és társai IC. Mutattam nekik TL494-es Gate trafós tápot is, aminek szintén nagyon örültek mert egyszerű volt, sikeresen utánépítették ezt is azt is.
Én sem. Terheld meg rendesen, és nézd meg a felső gate meghajtást. Nekem konkrétan a gerjedés határán volt, és nem gagyi nyáktervvel. A véleményem tartom, annak ellenére hogy egyetlen egyet sem tettem tönkre belőle.
Sok táp meg inverter mi? Mutatnál néhányat (nem házilag fabrikáltat)? Tíz év után? Szerintem 10 éve még nem is létezett az IC, vagy legalábbis nem nagyon használta senki. Maradjunk annyiban hogy ha ez annyira frankó lenne, akkor nem másféle megoldásokat alkalmaznának a gyári készülékekben... Erre különösen igaz a mondás, hogy ha valami egyszerű, kicsi, olcsó meg mindent tud, akkor az valójában nem tud semmit.
Ne haragudj, már szétbontottam vagy 20 darab elektronikus fénycsőelőtétet, és mindegyikből kitermeltem az IR2153-at. Ezek minimum 10 évesek. Annyi volt mindegyik baja, hogy az elkók szét voltak durranva benne.
A másik, hogy nagy végfok gyártók tápjaiban IR2153 + emitterkövető + IGBT több kiloWattokon megy a táp. Ezek a cuccok főleg azért voltak rosszak, mert vagy a sör, bor, pálinka lett beleöntve, vagy hasonló dolgok. Amúgy mai napig mennének ezek a tápok. Valamikor készítettem fényképet is, ha megtalálom felteszem. Volt olyan, hogy körbelyukadt a nyák a meghajtás körül a nagyfreki miatt. Igen durván kiégette maga körül az áram, szépen lassan a piától Veszett csúnya lett. Aztán a kiégett részt kivágtam, helyére be egy kis nyákon az IR és már megy tovább. Jah, kihagytam az invertert. 12V DC -> AC 230 V inverterbe szépen a felső fetmeghajtó is lent a földön, push pullba két fetet vezérel. Simán megy. Sőőt, még olyat is láttam, hogy teljes hídban az IR2153 -al táp. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Idézet: „Sőőt, még olyat is láttam, hogy teljes hídban az IR2153 -al táp. Bővebben: Link” Ez az ötlet nagyon tetszik. Meg kell nézni az adatlapot megint, hogy megértsük hogyan működik, de nagyon frappáns. A kető IC gyakorlatilag marha nagy szinkronban (<50ns eltérés van, ami elhanyagolható 600/1200ns holtidő mellet) dolgozik.
Ugye ugye? Jó mi?! Mit tud ez az IC Csak ügyes kapcsolástechnika kell.
Csak annyit tennék hozzá, hogy mikor nekikezdtem (nagyon hiányos tudással) a magam szórakoztatására tápokat építeni, nagyon sokat szívtam az IR2153-al.
Mindig sikerült megölni, mindig más okból, persze általában vitte a feteket is. A TL494-es kapcsolások, és különösen Ge Lee tápja meg szinte minden baromságomat kibírta. Tudom ez így, minden szakmaiságot nélkülöz, ez így nem fizika, de mai napig megvan ez az érzésem. Sőt azóta rengeteg kisebb tápot javítottam ( dugasztáp, laptop táp, led meghajtók 2-30A-ig), néha nehéz kitalálni mi volt a hiba oka, de az IR-el éített tápokban az IC, a FET szinte biztos, hogy hibás volt, a TL-el működőkben szinte soha nem a félvezetők pusztultak meg. Persze a felépítésük is egész más, nem lehet ezt ilyen egyszerű módon összehasonlítani, de ez van
Ez is egy vélemény. Köszönjük!
A TL494 nálam olyan favorit mint mondjuk az 555-ös IC. Egy nagyszerű találmány. Nyugi, IR durrant el nekem is. Nem kell vacakolni a tápjával, ha kívülről kap 15V-ot, szépen megy. Persze van hibalehetőség még bőven benne. A GATE trafós meghajtás előnye, hogy ha nincs vezérlés a trafó tekercse lezárja a feteket, így nem tudnak tönkremenni. Ettől atombiztos a hülyeség ellen. Bár az ellen semmi sem véd!
Ezzel én a dologgal én is hasonlóan jártam.
Egy eldurrant FET a gate-n keresztül visszafelé természetes, hogy tönkrevágja az IR-t, a TL viszont védve van a gate-trafó miatt. Természetes, hogy más a megpusztulás aránya.
Normális segédtáp esetén meg egyik se megy tönkre magától.
Sziasztok! Épülőben van egy 5.1-es erősítő, és mivel kis helyre kell bezsúfolni, elgondolkoztam azon, hogy kapcsolóüzemű tápot kap. Nagy összeget nem akarok a tápra költeni, szóval abból szeretném megoldani, ami itthon van. Az elvárások a táppal szemben: +/- 8,5V és olyan 40W körüli maximális teljesítmény. Átböngésztem az itthon levő alkatrészeket és találtam egy TEA1523P nevű IC-t, a datasheet-jét csatolom. Ez az IC elvileg 50W-ig külső alkatrész nélkül képes dolgozni. Még nem építettem kapcsolóüzemű tápot, így minden segítséget elfogadok, első sorban a trafóméretezéssel vagyok gondban, nem tudom, hogy kapcsolóüzemnél mik a képletek. Ami a trafót illeti, én elsősorban régi AT-s PC táp trafóra gondoltam, az tuti elég a 40W-hoz, de van rengeteg bontott kapcsolóüzemű trafóm, ha adtok egy irányt, hogy milyet keressek, akkor egyáltalán nem ragaszkodok a PC táp trafóhoz. Mint írtam nem szeretnék költeni rá túl sokat, szóval ha lehetőség van rá, akkor ezzel az IC-vel szeretném megoldani.Van itthon egy toroid trafóm, ami tökéletes lenne tápnak az erősítőbe, de már régóta szeretnék építeni egy kapcsolóüzemű tápot, és úgy gondoltam, hogy most ennél az erősítőnél megpróbálkozom vele.
Szia!
Ezzel az IC-vel flyback tápot tudsz csinálni, a forma az adatlapon megvan. Legkönnyebben egy légréses trafóval kellene kivitelezni, ha nem akarsz pc-t légrésezni szigetelőanyaggal. A + / - -hoz dupla szekundert csinálj az egyenirányítás miatt. Egyebekben mehetsz pl. az UC384x szisztémák után. A trafó készítéséről szintén találsz a topikban sok utalást... osztott primer tekercs, közéjük a szekunderek, szoros csatolás, 5-10 uH szórt induktivitás, snubber kör, stb.
Értem. A panelban, amiben van ez az IC van egy BCK28E1312 jelzésű mag, ez gondolom légréses, csak azt nem tudom, hogy át képes-e vinni a kívánt teljesítményt. Ez egyébként egy működőképes táp, tehát az IC tuti jó, de én szeretném átépíteni a saját igényeimnek megfelelően. Gondolom ha visszarajzolom ezt a tápot, akkor csak a szekundert kell áttekernem, és a feszültségvisszacsatolást módosítani úgy, hogy a kívánt feszültséget kapjam.
Ha megméred a trafót, következtetni tudsz az átvihető powerre. Írd be, hány cm^2.
Mérd meg a frekit is, hol megy kb. Csak a szekundert nem biztos, ha szendvicsben van és különben is 2 szekunder kell.
A trafót mindenképpen meg kell bontanom, mert csak egy szekundere van, a táp eredetileg 5V-ot és 5A-t tud, ez elvileg 25W, kérdés, hogy mennyi a tartalék a magban gyárilag. A mag közepe kör keresztmetszetű, 11mm átmérőjű, amiből 0,95cm^2 jön ki. Terhelés nélkül 38kHz-en rezeg, 2A-ral terhelve leesik a freki 29kHz körülire.
Ha felmész 50-60 kHz-re, 40 wattra vidáman jó lesz az a vas..
A menetszámokat utánaszámolod ennek megfelelően, huzalkeresztmetszet, stb. Nem nagy tétel, csak a szigetelésre ( margin ) figyelj oda.. 2-3 mm jobbról balról. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Értem, köszi szépen a segítséget, akkor nekiállok szétszedni a trafót, leszámolom az eredeti menetszámokat, és a tekercselési sorrendet is lelesem, biztos ami biztos.
Sikerült szétszednem nagynehezen a magot, viszont áttekerni szinte lehetetlen, a tekercselés át van itatva műgyantával, folyamatosan elszakad a tekercselőhuzal, ahogy próbálom letekerni, még 1 menetet sem sikerült letekernem... Erre a hétre félre teszem a projektet, mert délutántól hétfőig munka van, nem lessz időm, de jövő héten újra nekilátok, keresek másik trafót.
Ez nagyon hm.. trafó akkor. Akárhogyan is leszedheted, a vas és a cséve maradjon épen.
Úgyis új primer is kell rá.
Sziasztok!
Szerintetek megállja ez így a helyét egy 300W-os önrezgő tápban? Persze még kicsit rendbe szedném, de.... 5 huzalból van tekerve (talán 0,2-0,2 szemre) légréssel középen és a széleken 55uH. Továbbá ekkora kimenő áram mellett használható lehet az irf740? Mi alapján kell kiszámolni, és milyen képlettel, hogy a feteknek hány ampert kell tolerálniuk? Vagy ez nem így megy? |
Bejelentkezés
Hirdetés |