Fórum témák
» Több friss téma |
Már azon gondolkoztam, hogy FET-eket cserélek, hátha rossz a felső oldali(bontott STW13NK60Z).
Nyákot lemostam denszesszel. Kicsipogtam mindent...
Ok. Fetet cserélek, csipogok még.
R3 R6 tudom veszélyes, de bírja még. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
Próbálj betenni az optocsatoló kollektor-emmitter helyett egyenlőre egy potit. Ha azzal jól megy, akkor nézd meg a szekunder oldalt is.
Köszi a tippet!
Én is gondoltam rá, hogy kiveszem az optót. Még arra tippelek, hogy a bottstrap kondi rossz. 105 van ráírva, ősrégi bontott darab... Szek. úgy néz ki ok. Ráadtam labortápról 24V-ot és amikor tekertem a trimmert és az áramfelvétel 2-3mA-ről megugrott 70-re, kihúztam. Szerintem ok. Első körben megkapja ezeket(tudom elkó nem az igazi, a fetek újak) A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
Fet és bootstrap kondi csere után valami elindult:
Bekapcskor alsó Gate jelek ok, kimeneten 20V, majd leáll és leesik szép lassan. Ez történik kikötött optóval is.(CE oldal) Ha ez számít: Lszórt=286uH Lmágn.=1640uH Crez=47nF ( most jók a felső oldali Gate jelek de csak egy pillanatra) A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
Excel táblázatot használd, és az alapján méretezz.
Még a trafót is.
Ő nem szeret számolni és méretezni, de ezt mondta már.
Ő "kísérletezik".
N27 nincs benne, nekem meg max. 45-100kHz kell.
Ismeretlen vas, csak gyanítom, hogy az: A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
A trafót ne azzal a sárga szalaggal fogasd össze, az túl drága ehhez. Oda jó a tixo is.
Az ott gumi.
Elindult!
Csak meg kellett néznem az adatlapot és az 1nF-os Ct-t kicserélni 2,2nF-ra. IRFP460-at hajt kb. 59kHz-en: (csak a feszt nem tudom levinni 24V-ra, csak feljebb)
Emeld meg a frekit.
Szerinted bírja ez a vas? 0,14T-ra gerjesztettem kb.
Most Lsz=196uH Lmágn.=857uH A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
Ha kicseréltem Rt=10k-t 12,5-re, akkor még elindul.
13k-val már nem...erre még gyúrni kell, fesz nem változott.
Ha csökkented az Rt-t akkor növekszik a freki.
Tegyél be egy trimert (10k).
Upsz, ezt benéztem...tényleg. Amúgy Ct-t cseréltem 2,2nF-ról 1nF-ra, de nem indult. Szórakoztam Crez-zel mindennel.
Holnap kipróbálom a 2,2nF-ot kisebb Rt-vel. Amúgy a HQ-ból rendeltem, nem hinném, hogy hamisítvány. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
Én meg beleolvasgattam az adatlapjába és arra jutottam, hogy túl kevés az Rt(10k) az optóra is 4,7k van kötve jelenleg, nem csoda, hogy csak 2,2nF-dal indult be - de majd meglátjuk.
Veszek nagyobb értékű ellenállásokat, trimmert és berakok Ct-nek 470pF-ot(holtidő miatt). Azaz én vagyok szerintem a béna ezzel az IC-vel, nem hamis. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
Íme egy rövid videó a működéséről 2,2nF-dal: Youtube videó
A leválasztó rendszerbe(két 12V-os trafó) beillesztettem a Wellerem. A fesz esésre jól reagál, csak nem jó frekin. 9-kor nyit a bolt...
Kísérleteztem egy sort, sikerült rábírnom, hogy IRFP460-al elinduljon 100kHz-en.
De valami nem stimmel. Ha kikapcsolom majd vissza, leáll.(érdekes módon STW13NK60Z-vel nem indul, holott a Gate töltés kisebb.) Vettem nemrég IRF740-eket bele(pécsi bolt:390Ft/db), ezzel ez a hibajelenség megszűnt, de van egy másik; Leválasztóval 290Vdc-ről megy, éles 315Vdc-ről meg meg se nyikkan az IC. A szek. oldalról kivettem a tl431-es részt és beraktam sorba két 12V-os Zénert, szabályoz is, kikötve 26V, bekötve 25V. Most újraszámolom a trafót N67-tel, de jó lenne, ha a kábelkötegelős elválasztás megmaradhatna(kép). (a soft startot kivettem, lehet nem kellett volna?) Kép3: IRFP hajtás. 740 nagyságrendekkel jobb. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
Idézet: „(a soft startot kivettem, lehet nem kellett volna?)” Mit gondolsz? Elvolvastad egyáltalán a cikkem? Ha nem akkor jól tenndé, ha VÉGRE MEGTENNÉD. Vagy ha elolvastad, akkor jó lenne, ha értelmeznéd is. Softstart nélkül az indulási áramlöket bekapcsolhatja az IC túláram védelmét.
Kínomba vettem ki, mert nem akart elindulni.
Hétfőn visszarakom.
Mi lenne, ha beszúrnád az excel számolótáblát, amit használsz, a te aktuális értékeiddel?
Leegyszerűbben úgy tudnánk segíteni, és megmondani hol a hiba.
Ott még nem tartok.
Transztyuszeres: Laci mondandójához annyit fűznék még hozzá (azon túl, hogy igaza van, még a csupa nagybetűsben is), hogy az IC adatlapja is nagyon tanulságos lehet, érdemes átfutni a leírását, ha másképp nem megy "odaadod" a google fordítónak.
Sziasztok!
Ez a kapcsolás jó a kapcsolóüzemű tápokhoz lágyindításra?
Egy valamit nem értettem benne: ez pedig az Rmin és Rmax értékek szórása.
Azért nem mindegy, hogy 43.39k vagy 6,8k...a 29,6k-tól kicsit kisebb a 12k?! Így maradt az eszeveszett kísérletezésem. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
Tanulmányoztam.
Ki is nyomtattam ezt(kép), azután működésre is bírtam úgy ahogy. Meg az adatlapon kívül ott az AN1160: Bővebben: Link Nekem nem megy 1-2 nap alatt, mint a nagyoknak. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
Még egy észrevétel az adatlapot olvasva; ez nincs az IC-n(kép), az IR logo, akkor hamisat kaptam?
Vagy csak utángyártott? Az IR-en kívül más is gyártja ezt az IC-t? A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
Úristen... Mit nem lehet ezen nem érteni?
A számolótábla kiad egy értéket (fehér mező): 29,6 kOhm. Allatt asárga mező van, tehát NEKED KELL BELEÍRNI ÉRTÉKET! Jobbra a magarázat: ehhez legközlebb eső standard érték. Attól függően, hogy E12, E24, E48 E96 sort használsz ezek lehetnek: 27k (E12), 30k (E24) VAGYIS: neked kell kiválazstanod az áltlaad beszerezhető, ehhez legközlebb álló standard értéket, és BE KELL ÍRNOD a számolótáblába! Ezek után a számolótábla átszámolja a többi rétéket ez alpajn. |
Bejelentkezés
Hirdetés |