Fórum témák
» Több friss téma |
Szerinem ha nem ezzel az IC-vel csinálnám, hanem mondjuk két komparátorral, akkor olyannyira kicsi lenne a feszek közti különbség, hogy gyakorlatilag teljesen lehetetlen lenne eltalálni.
Ha komparátorral működne, azt is meg lehetne csinálni, hogy ne legyen ennyire feszültségfüggő az áramkör. Olyat is lehetne, hogy ha az egyik komparátor már átkapcsol, akkor a referenciáját lejjebb lehetne húzni pár százalékkal, akkor nem tudna visszakapcsolni. Szerintem meg kéne építeni. Végülis méhg jó is lehet.
Teljesen mindegy milyen komparátort használsz! Ilyen led driver ic-ben lévőt, vagy simát! A lényeg, hogy egy kis pozitív visszacsatolással hiszterézises karakterisztikát kell megvalósítani. Akkor megszűnik a váltásnál fellépő bizonytalanság, oszcilláció. Ehhez kellő módosítások az a mellékletben ! Természetesen az áramkört célszerű deszkamodellen (szimulációban) finomítani ( magyarul lehet hogy a tökéletes működéshez kelleni fognak még alkatrészek,vagy eltérő értékűekre lesz szükség) !
megjegyezném, hogy alapjában ez a kapcsolás jól működhet, de egy kicsit alkatrésztemető lesz: 3x egyenirányítás és puffer. Van olyan megoldás ami tudja a 3 lépcsőt de csak 2 feszültséggel..ezt a megoldást a Labortápegység készítése topicban közzéteszem
Ha egy TL072-t használnék az olcsóbb lenne, és nem kéne ennyi alkatrész, el lehetne hagyni a kapcsoló fetek előtti tranyót. A kapcsolást már lerajzoltam, de csak papírra, és most nincs időm feltenni. A komparátor referenciáját a pozitív bemenetre kötöm, és ha a kimenet tápfeszre kapcsol, egy sima tranyóval lejjebb húzom a feszt pár tized volttal. Ennyi lenne a hiszterézis.
A kapcsolást majd egy-két óra múlva, mert most nem érek rá.
Egy sima 50Hz-es táphoz tényleg feleslegesen drága lenne, de kapcsitápnál szerintem igazán nem számít az a plusz pár darab 50Ft- os kondi meg dióda.
A komparátoros dolgot így gondoltam. Ha a kimenet közel tápfesz lesz, a negatív bemenetet kb 0.5-0.8 Volttal lejjebb húzza. Ez olcsóbb mint az LM3914.
Ez egy alkatrésztemető. Az egészhez nem kell csak 2OPA és 7 ellenállás...
Hello!
Elkezdtem megépíteni a kapcsi tápomat. Sok kutakodás a fórum néhányszori át olvasása után nekimerészkedtem a dolognak, először Cimo tápját néztem ki de végül ezt építettem meg. Nem volt egyszerű dolgom de sikerült eljutni a fizikai megvalósításig és ,még nincsen vége. Az egész áramkört két panelra sikerült megtervezni, az egyik az alap amin a pufferek egyenirányítók trafó... vannak ez a vízszintes panel a másik a vezérlő amin az tl494 ir2110... vannak ez függőben áll. Most ott tartok hogy ma megmértem a vezérlést a TL 105Khz jár viszont a IR sajnos halott, mert kaptam egyet ajándékba de nem volt benne biztos hogy működik, hát nem sajnos, úgyhogy holnap kapok még egyet ami viszont biztos hogy jó mert ujj. Fetnek IRFP 450 et választottam. És néhány kép. Kép_1 Kép_2 Kép_3 Kép_4 Kép_5 Kép_6 Kép_7 Kép_8 Kép_9 Kép_10 Kép_11 Kép_12 Kép_13 Üdv!
Ekkora panelon néhány ilyen táp még elférne.
Azok a kerek réz lábak szerintem nagyon hamar le fognak törni.
Nekem egyenlőre nem a mért volt a lényeg hanem a funkció, a lábak pedig nem hiszem hogy le fognak törni mert már a panelban feszülnek és még a forr. is tartja.
Egy kérdésem lenne:
Offline tápnál hogyan kell kiszámolni a menetszámokat? Mert ahogy más tápoknál szoktam úgy nem. Csináltam már ilyet, de valahogy csak nagyon kicsi teljesítményen működnek úgy, ahogy kéne. Pl: etd42- ből 40Khz-en csak kb. 30-40W -ot tudok kihozni, ami szerintem nagyon kevés. Fölötte nagyon melegszik a fet, majd úgy 50W fölöt meghalt. Ami lényeges: a kimeneten folytó volt két szűrőkondi között.
Helló!
Offline, gondolom a flyback tápra gondolsz. Ott lényegében amikor a fet kinyit, megtöltöd a trafót azzal az energiával amire a kimeneten szükség lesz, majd amikor a fet lezárt akkor a szekunderen kiveszed belőle az energiát. Tehát ha pl 20us a periódusidő és 10us-ig nyit a fet akkor 10us alatt bele kell tudnod tölteni azt az energiát amit a kimeneten 20us alatt elfogyasztasz. pl ha kell 10W akkor 10W*10us=100uJ primerfesz: 320V primeráram lineárisan növekszik tehát a csúcsáram 2-szeres lesz majd veszteségeket leszámítva 10/320=31mA tehát 61mA csúcs. W=L*I^2*1/2 tehát: L=(100uJ*2)/61mA^2=53mH Miután tudod a trafó AL számát kiszámolhatod a menetszámát. A fet melegedhet a nagy átfolyó áramtól (de mivel a nagy áram mellé nagy teljesítmény tartozik annak valahova el kellene fűtődnie) Vagy a lassú ki-be kapcsolgatás miatt. Főleg a kikapcsolásnál, mert ugye ott meg kell szakítani az áramot. Bekapcsolásnál meg 0-ról indul az áram.
Szia!
Amit leírtál számítási folyamatot, azt bármilyen kapcsolás esetén használhatom? Gondolom nem, de hátha...
Csak flybacknál.
OFF: Ismerős a képeden a mögötted levő környezet Csak nem terminus? Ha igen grat. a pókerkupához.
És full bridge PP? Többeket kérdeztem, de nem kaptam megerősítést, hogy a képlet jó-e?! Bővebben: Link
De igen, Termóban készült a kép. Pókerkupán nem voltam, mert nem tudok játszani... :no:
Full bridge-hez sem jó.
Indukciós hevítők témakörében kukkants be ide. Akkor egy másik csávó lehetett a pókergyőztes, neki is ugyanez a neve. üdv
Gratulálok nagyon szép munka! mennyire lehet megodani hogy ez elférjen egy 40mm belmagasságu doborban?
Nem tudom, hogy mikori eseményről van szó, de tudtommal most is van egy másik Mészáros Zoltán a koliban... Lehet, hogy már ezt is privátban lett volna jobb elküldenem!
Hello,. Köszönőm szépen, de még nincsen kész.
Hát így ahogyan most van nem fér bele a 40mm be, ahhoz át kéne tervezni egy kicsit a vezérlő panelt és kisebb hálózati kondit és fet-hűtőbordát kellene rá rakni. Amúgy ma sikerült szereznem IR-t és el is indult a táp és most nagy az öröm, holnap kapok egy szkópot is és akkor minden be lesz állítva, rövidzár védelem, meg egy kicsit vissza kell venni a frekiből mert nem bírja a mag. De szerencsére elsőre indult és még füst effekt sem volt, eddig 100W-al terheltem akkor esett viasza 1V ot a fesz, úgyhogy úgy érzem megérte ennyit olvasni utána. Üdv!
Szevasztok Urak!
Nah, vegre sinen van a tap, trafo, nyak kesz. Meg varok par alkatreszre. A szorasi ind. 47uH-ra adodott, rezokondik 47 nanosak. Igazabol arra lennek kivancsi, erdemes-e frekimero nelkul nekiallni az elesztesnek, ugy ertem veszelyes-e az alkatreszekre nezve.... Van esetleg mas modszer a hangolasra?
Helló
Esetleg úgy is belehet hangolni, hogy ráteszed a kimenetre a névleges terhelést, a primer oldalra meg egy árammérőt. És addig állítod a frekit, amíg az árammérő az elérhető maximumot nem mutatja.
Ertem. A nyugalmi aram valtozik valamit a hangolaskor? Elmeletileg ennek eleg kicsinek kell lennie. Esetleg ezt a minimumra allitani? Ha nagyon el van tekerve, fustolhet valami? 8A-es graetz a primer oldalon, 60A-es IGBT-kkel, amibol nincs tobb.... Ez az elso ilyen tapom....
Kossz a gyors valaszt!
Hello!
Végre sikerült befejeznem a tápomat, és működik is !! De sajnos még indig van ami nem tökéletes, első az hogy még nem megy a segédtáp irf730, ez nem gond csak lusta vagyok, a másik pedig hogy hálózatból táplálva, 500W reflektor műterhelésként, 110V (+-55V) üres járási fesz, 1,5A el terhelve 90V esett visza(+- 45V). Ebben kérném segítségeteket hogy ez mitől lehet?? A táp 70Khz körül jár. Üdv!
Üdv!
Van egy csomó Tda4600-2, meg BU2506DF, szerintetek lehet belőle életképes tápot csinálni az IC adatlapja alapján? A tekercset kellene csak megtekerni, minden egyéb van itthon. Tudtok nekem segíteni?
Mákod van hogy még nem terhelted asszimetrikusan, hanem a két tápágat egyszerre.
A trafód szekundere asszimetrikus, nem ugyanazt a térrészt fedik le a magból. Ha így leterheled az egyik tápágat, akkor telítésbe menne a mag, és elszálna, ha nem lenne nagy a szórás a primér és a szekunder között is, emiatt szerencsédre még nem tudott akkora túláram kialakulni, amitől zárlatba mennének a fetek, mert a szórási ind. korlátozza a primér áramot. Újra kéne tekerned, normálisra.
Helló!
Valószínűleg meglehet építeni, az adatlapban szereplő kapcsolásban megvan minden adat. A tranyó ami benne van hasonló a tiedhez. A flyback trafó méretezést épp az előző oldalon írtam le. Mit tudunk segíteni? Kérdés még nem hangzott el
Ha erre gondolsz, akkor megnézem: Bővebben: Link
De ez csak a fö primer/sec tekercs adata, a többit hogy számolom ki? Valaki látja hogy mekkora feszek kellenek a 11-13, és a 15-9 trafó kivezetésekhez. Annyit kivettem hogy az ic 9-es lába a táp, 11-13 között 20v talán.
Hello!
Köszi a választ. kicsit megijesztesz de hát nem baj így tanul az ember. A normális tekerésnél te hogyan érted hogy a mag teljes kerületén a primer egy réteg szigetelőanyag és utána a szekunder?? Üdv!
Helló!
A 11-13-as lábakra akkora fesz kell visszajusson, hogy ellássa táplálással az IC-t. Tehát kb. 15-18V-nyi menet. A 15-9-es lábak a visszacsatolást helyettesíthetik. A 3-as láb valamilyen 0-átmenetet figyel a 2-es láb pedig 2,08-2,33V közt komparál. Ebből kellene valamit összehozni. Igazából nem tudom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |