Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   101 / 162
(#) djsms válasza djsms hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Kipróbáltam a hagyományos vezérlést (1000, 0100, 0010, 0001 vagy visszafelé) úgy jól megy mindkét irányba.
Annyit kérdeznék még, hogy a lépések között mennyi időt kell várni (10ms alatt csak búg, de nem forog) illetve két lépés között kell-e "nullázni", vagyis hogy pár pillanatig 0000 legyen? Én most nem "nullázok"
(#) djsms válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Ez alapján indultam el A működést megérteni kiváló.
Viszont a technikai finomságokról nem esik szó, mint pl a kapcsolások (lépések) közötti minimum idő (bár gondolom ez motoronként eltérő)
Viszont a kéttekercses teljes léptetéssel még mindig csak egy irányba forog a motorom, visszafelé nem hajlandó...
(#) Dreamer hozzászólása Feb 7, 2014 /

Sziasztok!

Segítségeteket kérem az alábbiakban.
Létezik egy olyan állatfaj, hogy léptetőmotoros gázmennyiség szabályozó (nagyon régi gázüzemű autókban használják). Birtokomban vagy egy Lovato névre hallgató egyed.
Négy kivezetése van, a kivezetéseket ellenállás méréssel meghatároztam (lásd kép). Én úgy látom, hogy ez egy bipoláris motor.
Szükségem lenne ennek vezérlésére Arduino-val. A lehető legegyszerűbb kapcsolásra lenne szükségem amivel meghajthatom.
Rendelkezésemre áll egy UNO board, forrasztópáka, műszer, próbapanel, tehát majdnem minden.
Nem arra kérek senkit, hogy helyettem írja meg a programot, hanem a legegyszerűbb meghajtó kapcsolás kellene, és a program elve, hogyan lehet vezérelni mindkét irányba.

Előre is köszönök minden segítséget!
Dreamer
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
(#) pjg válasza Dreamer hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Dreamer Debrecenből?
(#) Dreamer válasza pjg hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Igen. Pribó
(#) pjg válasza Dreamer hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Yesss!
(#) Melphi hozzászólása Feb 7, 2014 /

Szeretnék még kérni segítséget az ügyben, hogy miképpen értsem a teljes lépés, fél lépés,és mikró lépés fogalmát? van egy elméletem, de nem tudom hogy meg-e álja a helyét: ha egy lépést 1' veszünk, akkor a teljes lépés 1', a fél lépés 0,5', és a mikró lépés...(hát ezt nem tudom),ez a gondolatmenet jó irányba halad, vagy hülyeséget írtam?
(#) Petjaa válasza Melphi hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Helló!
Az egy egész lépés a példáddal élve 0.9°. A fél lépés ennek a fele lesz. Tehát hogy a tengely egyszer körbeforduljon már nem 400 hanem 800 lépés szükséges. A mikrolépés pedig az egy lépést tehát a 0.9°-ot még tovább osztja 1/4, 1/8, 1/16, stb. lépésre.
Üdv Petjaa!
(#) Melphi válasza Petjaa hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Szia.
Ez annyira pici lépés hogy szemmel is alig látható az elfordulás, ez nagyon brutális.
De gondolom akár milyen vezérlő nem is jó ide, gondolom alap követelmény egy PWM szabályzó?
Szerinted van szükség ilyen felbontásra a cnc munkákba, ez inkább az adatrögzítők fejmozgatására való?
Köszönöm
(#) Petjaa válasza Melphi hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Igen ehhez olyan vezérlő kell ami tudja ezt a funkciót. Mivel én is csak ismerkedem a témával ezért nagyon mélyrehatóan nem tudok neked válaszolni. Ami a mikrolépés mellett szól az az, hogy nem rángatja annyira a mechanikát, egyenletesebb futása lesz a gépnek. Akik jobban értenek hozzá javítsanak ki ha tévednék!
(#) Melphi hozzászólása Feb 7, 2014 /

Gondolom így nagyobb az esély egy lépés elcsúszásra, habár nem hinném hogy ijen pontosságnál gond lenne, fôleg hogy a hibák nem adódnak ôssze.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Feb 10, 2014 /

Kedves kollégák!

Az alábbi vezérlőkről és LPT leválasztóról, valamint DRO displayről milyen vélemények, tapasztalatok vannak, akik esetleg ezeket használják?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) Oraculum hozzászólása Feb 11, 2014 /

Sziasztok
Én szeretnék készíteni egy egyszerű szerkezetet csillagok hosszú záridős fotózásához aminek a mozgató mechanikájához egy léptetőmotorra lenne szükségem.
Mivel nagy áttétellel lesz használva, kis motorra gondoltam, mondjuk ami egy régi floppy meghajtóban van
(#) pipi válasza Oraculum hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Hali!
Ha elég ami a kisfloppyban van, Kispesten adok ajándékba, keress magánban ha kell.
Arra figyelj, egy nagy áttételnek lehet nagy a súrlódása/terhelése...
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Ha egy vekkert használ áttételnek, akkor ilyen gondjai nem igen lesznek....
(#) ha6qt hozzászólása Feb 16, 2014 /

Halihó! Szerintetek ez egy jól bevált kapcsolat unipolárishoz? Ma megrendeltem az L297-et, és az ULN2003-mat. Az ULN el fog bírni egy 24V 0,8A motorral?

Köszi!
(#) kaqkk válasza ha6qt hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Bővebben: Link Nézd meg az adatlapját : 500mA-t tud
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) ha6qt válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Köszi! Akkor megfejelem valami BD... tranzisztorral.
(#) pcb12 hozzászólása Feb 18, 2014 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Léptetőmotorok áramvédelmét hogy szokták megoldani?

Kösz Tamás
(#) pipi válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Hali!
A vezérlő chip legyen "léptetőmotor vezérlő" és abban van áramkorlát...
az ilyen uln 2803-2003 stb driver ic-k ezt nem tudják, általános célra készülnek, nem kimondottan léptetőmotor vezérlésre.
(#) Zoli_bácsi válasza pipi hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Mi több, még csak nem is driver ic-k, hanem tranzisztormezők. (L297+298), vagy L297+valami végfok ic.
(#) pcb12 válasza pipi hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

l298 jó lehet?
(#) pcb12 válasza pipi hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

L298 2 db motort tud meghajtani?
(#) Zoli_bácsi válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

DC motort, igen. Ebben az integrált áramkörben két független teljes híd van. Léptető motorból viszont csak egyet, abból is a bipolárisat.
(#) pipi válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

a 297-298 párost alkot, a 297 figyeli a söntellenállást ami a 298 talpa alatt van, így lesz belőle áramkorlát
(#) pcb12 válasza pipi hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

PIC-el szeretném megoldani a vezérlést.
FET-es megoldással nem megoldható?
(#) pipi válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

megoldható, neked kell áramkorlátos megoldást megvalósitani pl komparátoros pic használatával
(#) pcb12 hozzászólása Feb 20, 2014 /

Sziasztok!

Léptetőmotorok vezérlésénél, hogy van megvalósítva, hogy amikor pozícióban áll a motor ne tévesszen lépést?

PWM-el vannak vezérelve a FET-ek amikor áll a motor akkor a híd két ellentétes ágában levő FET-eket PWM nélkül vezérelni kell?
(#) pipi válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Az üzemitől kisebb áramot kell adni a motornak.
Ezért mondtam hogy használj léptetőmotor vezérlő chip-et, és egy csomó problémától mentesülsz, nem olyan drága. Mire megvalósitasz egy normális vezérlést aktív/passziv alkatrészekből, többe lesz mintha eleve motorvezérlővel kezdted volna.
Nézegess vezérlő IC-ket, amit azok tudnak azt kell megvalósítanod ...
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
(#) whit33r hozzászólása Feb 23, 2014 /

Üdv!

Szeretnék meghajtani egy unipolar léptetőmotort Rpi-n keresztül NPN tranzisztorokkal, 4 kivezetése van a motornak, és nem igazán értem hogy kéne megtáplálni. két-két kivezetés között 8-8 ohm-ot mérek.
5 kivezetéses unipolar kapcsolásokat találtam főként, ahol a kivezetéseket sorban kapcsolják az 5. kivezetés pedig VCC.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014

PM42M048.pdf

Következő: »»   101 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem