Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   123 / 164
(#) Pali79 válasza enree hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Ott van a videó alatt. A VHS fej csak a hordozó. Azt írja, hogy perforált tárcsa és optokapuk adják a jelet, gondolom az optokapuról kapja a léptecs a feszültséget.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

A videofejben ott a léptetö motor, nem kell ahhoz semmi perforált tárcsa meg hasonlo.

(Ezen az elven müködtek már a 2. Vh idején egyes távvezérelt berendezések)
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Én nem mondtam, hogy kell vagy nem kell csak azt, hogy a videón látható miként van megoldva!
(#) enree válasza enree hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, esetleg valaki tudna valami rajzot eszközölni, hogy mit mivel, hogyan...?
(#) Pali79 válasza enree hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Szerintem a videóban bemutatott megoldás a mellékelt képen lévő kapcsolással van megoldva. Persze abból 4 db van, én csak 1-et rajzoltam le. A felbontás finomságát az alkalmazott perforált tárcsa adja. Elég primitív megoldás, de működőképes. Sokat nem szabad tőle várni, mert a résoptók terhelhetősége néhány száz mA körül van.
(#) Bell hozzászólása Márc 12, 2016 /

Sziasztok!
Háromfázisú léptetőmotort szeretnék PIC-el működtetni. A vezérlés időfüggvényét keresem és valamilyen szemléletes dokumentumot, animációt.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Márc 16, 2016 /

Üdv!
Lenne egy kérdésem!
Nema17 léptetőmotor helyett használhatok e kh42jm2b140e kh42jm2b140f típusút?
Ramps 1.4-hez, 3D nyomtatóba.
KÉPEK
(#) kaqkk válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Márc 17, 2016 / 1

Ha a nyomatéka elég akkor nyugodtan.
(#) szucsistvan123 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 17, 2016 /

Elég lesz szerintem!
Köszi a választ!
(#) Kovabe hozzászólása Márc 24, 2016 /

Sziasztok
Egy CNC asztal építésbe fogtam, jelenleg minimálispénz ráforditással szeretném megoldani majd késöbbfejleszteni. A kérdésem: van itthon valami léptető motor de nem teljesen tiszta hogy az 5 egyforma vezetékből mi micsoda. Ellenállás mérővel kiméregettem és a következő értékeket kaptam 1-2 láb 170 ohm, 3-4 láb 170 ohm 4-5 láb 70 ohm illetve 1-3 vagy 1-4 170 ohm és 1-5 70ohm.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) Jackson98 hozzászólása Márc 27, 2016 /

Üdv! Most ismerkedem meg az Arduinóval és úgy szeretnék vezérelni egy léptetőmotort hogy szimplán megnyomok egy gombot és az egy állando sebességgel elkezd forogni mind addig amig a gomb lenyomva marad, majd egy másik gombot lenyomva ugyan úgy csak visszafele kezd el forogni a motor valaki tudna nekem segíteni vagy akár egy programot megírni? Nagyon hálás lennék!
(#) Massawa válasza Jackson98 hozzászólására (») Márc 27, 2016 / 1

Pontosan ez a feladat benne van az Arduino könyvtárban (lib). Keress ott.
(#) Peter65 válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 27, 2016 / 1

Szia!
A mért értékek eléggé meglepőek. Ha a mérésed valamiért nagyon pontatlanra sikeredett, akkor lehet egy unipoláris motor is, aminek valószinűleg az 5-ös kivezetés a közös pontja. Ha ez így van, akkor az 5-ösön kivül bármely kettő kivezetés között ugyanakora értéket kellene mérned, illetve az 5-ös láb és bármely láb között a fele akkorát.
(#) Kovabe válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Én se hittem az értékeknek ezért töbször végigmértem és mindig ugyan az jött ki. Akkor ezekszerint egx unipolar moci van a kezemben. Köszönöm.
(#) 3F2U6U_aramiranyito hozzászólása Ápr 2, 2016 /

Szép estét!

Egy kérdésem lenne. Fogjuk rá, nagyon kezdő vagyok a témában. Második féléves egyetemista, szóval nem sokat tudok még. :/ Van egy bipoláris léptetőmotorom, amit egy Atmega 128-as mikorkontrolerrel szeretnék pozícionálni. Rendeltem hozzá egy drv 8825-ös meghajtó IC-t. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne megvalósítani azt, hogy a gyenge áramú részt a motor körétől elválasszam. Vágom, hogy van ez az optikai leválasztás, azt is tudom, hogyan működik, de gyakorlatban nem tudom, hogyan lehetne megvalósítani. Tudna valaki segíteni?

Bocsánat, ha nagyon butát kérdezek.
(#) david10 válasza 3F2U6U_aramiranyito hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Szia,
Az optikai részt hogyan érted? A motor helyzetét szeretnéd tudni vagy a mikrokontrollertől (uC) akarod elválasztani, hogy zárlat esetén ''ne égjen ki'' az uC?
Ha külön tápról szeretnéd használni, akkor segíthet neked a csatolt rajz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016
(#) Peter65 válasza 3F2U6U_aramiranyito hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Szia!
Teljesen jó a kérdésed.
Én még nem használtam a DRV8825 meghajtót, de az adatlapja szerint csak vezérelő bemenete van, azaz csak egyirányú a kommunikáció. A léptetési frekvencia akár 250kHz is lehet, amit ha ki is akarsz használni, már gyors optocsatoló kellene. Az egyik legolcsóbb gyors opto a 6n137 (Kínából az EL6N137), ajánlom figyelmedbe. Vannak logikai leválasztók (pl. az AD-nak az ADuM sorozata), amik szintén gyorsak, kevesebbet fogyasztanak mint az optocsatolók, több csatorna esetén sokkal kisebb méretűek, de drágábbak.
Az optocsatolók meghajtása mehet közvetlenül a mikrovezérlő lábáról is egy áramkorlátozó ellenállással, de szerintem korrektebb, ha egy tranzisztorral vagy egy kis-teljesítményű logic-level fett leválasztod a mikrovezérlőtől.
A DRV8825 meghajtó tápfeszültsége mellett ki kell alakítanod egy 5V-os tápegységet is, aminek a nulla pontja megegyezik a meghajtó táp nullájával (előállíthatod a meghajtó tápjából is egy stabilizátor IC-vel is), hogy az optocsatolók kimenetének legyen tápfeszültsége. Ha az említett 6N137-t használod, akkor viszonylag pontosnak és stabilnak kell lennie az optocsatoló megfelelő működéséhez. Az optocsatoló típusától függően kell majd egy-egy munkaellenállás is.
Ha van pontosabb elképzelésed a sávszélességről (milyen gyors lesz a léptetési frekvencia), vagy már választottál optocsatolót, akkor konkrétabb segítséget tudunk adni.
(#) kala1982a hozzászólása Ápr 7, 2016 /

Tud valaki erről a motorról bővebb infót, amit én találtam az az nem túl sok. Heater blower flap motor, egyáltalán mire használják autóban. Lényeg az lenne, hogy léptető motor-e egyáltalán?
(#) kala1982a válasza kala1982a hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

A mellékelt egyik képen található, hogy mekkora ellenállást mértem az egyes kivezetések között. Tegnapelőtt még csak egy halom alkatrész volt az egész

Unipoláris léptetőmotor lenne? Akkor miért van némi ellenállás a két középső tüske közt is?
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2016
(#) Szabi1 hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Sziasztok! Adott egy léptetőmotor, 12V 5A-ről működik, 4 vezetékes. Kellene nekem egy olyan kapcsolás ami egyszerűen egy irányba forgatná állandóan, lehetőleg H-híd nélkül.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
(#) Pali79 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Konkrétan mire gondoltál? Az 5A nem kevés, a sima egyirányú forgáshoz is kell egy két apróság, mert váltakozva kell a tekercsekre adni az áramot. Az kérdés, hogy milyen sebességgel, milyen nyomatékra van szükség.
(#) jucsaba válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

a megoldás unipoláris léptetömotor
http://qtp.hu/elektro/leptetomotor_mukodese.php
(#) Bakman válasza jucsaba hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /

Gombhoz a kabátot? Szabi1 azt írta, léptetőmotor már van, meghajtás kell neki.
(#) jucsaba válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

"Kellene nekem egy olyan kapcsolás ami ... "
tehát nem meghajtás , ez az elvi müködés , ami alapján tud kapcs rajzot v doksit keresni.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Máj 2, 2016 /

Üdv!
Egy bipoláris motornál ha a Rated Voltage: 3.75V (nema17) akkor mennyi lehet a motorvezérlő bemeneti feszültsége? (RAMPS 1.4) 12V lehet?
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) Bakman válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 3, 2016 /

Lehet 12V, de a felesleges feszültséget el kell tüntetni, pl. ellenállással.
(#) KBal76 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 3, 2016 /

Igen kell a 12V hogy sebessége legyen a motoroknak, de lehetne több is, csak a Ramps nem bírja, szóval 12V, és a motor árama a lényeg, nem az hogy ráírtak valami feszültséget. A motorvezérlô szépen megoldja a feszültségkülönbségeket (PWM), ez a dolga.
Ha a motorokhoz nincs áram megadva (sem valahol adatlapon, sem a motoron magán) akkor mérd meg az egyik tekercsének az ellenállását, és Ohm törvényével (itt: U/R) kiszámolhatod mekkora max. áramot terveztek a gyárban neki. Ezt az áramot kell majd beállítani a stepstick hátára rakott potencióval.
(#) szucsistvan123 válasza KBal76 hozzászólására (») Máj 3, 2016 /

1,7A-os
Köszönöm a válaszokat!
(#) mr.Cara hozzászólása Máj 3, 2016 /

Üdvözletem mindenkinek!
Valaki szedett szét már egy ilyen léptető motort?
Mennyi lehet egy tekercs menetszáma a gyakorlatban?
Legyen egy NEMA32 (bár az már talán nem 12V-os)....
Meg nem is egy tekercs dolgozik egyszerre?.
Köszi !
Gábor.
(#) Medve válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 3, 2016 /

Hello, hát nem sok, úgy ránézésre, 100 lehet
Következő: »»   123 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem