Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Ott van a videó alatt. A VHS fej csak a hordozó. Azt írja, hogy perforált tárcsa és optokapuk adják a jelet, gondolom az optokapuról kapja a léptecs a feszültséget.
A videofejben ott a léptetö motor, nem kell ahhoz semmi perforált tárcsa meg hasonlo.
(Ezen az elven müködtek már a 2. Vh idején egyes távvezérelt berendezések) A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
Én nem mondtam, hogy kell vagy nem kell csak azt, hogy a videón látható miként van megoldva!
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, esetleg valaki tudna valami rajzot eszközölni, hogy mit mivel, hogyan...?
Szerintem a videóban bemutatott megoldás a mellékelt képen lévő kapcsolással van megoldva. Persze abból 4 db van, én csak 1-et rajzoltam le. A felbontás finomságát az alkalmazott perforált tárcsa adja. Elég primitív megoldás, de működőképes. Sokat nem szabad tőle várni, mert a résoptók terhelhetősége néhány száz mA körül van.
Sziasztok!
Háromfázisú léptetőmotort szeretnék PIC-el működtetni. A vezérlés időfüggvényét keresem és valamilyen szemléletes dokumentumot, animációt.
Ha a nyomatéka elég akkor nyugodtan.
Elég lesz szerintem!
Köszi a választ!
Sziasztok
Egy CNC asztal építésbe fogtam, jelenleg minimálispénz ráforditással szeretném megoldani majd késöbbfejleszteni. A kérdésem: van itthon valami léptető motor de nem teljesen tiszta hogy az 5 egyforma vezetékből mi micsoda. Ellenállás mérővel kiméregettem és a következő értékeket kaptam 1-2 láb 170 ohm, 3-4 láb 170 ohm 4-5 láb 70 ohm illetve 1-3 vagy 1-4 170 ohm és 1-5 70ohm. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
Üdv! Most ismerkedem meg az Arduinóval és úgy szeretnék vezérelni egy léptetőmotort hogy szimplán megnyomok egy gombot és az egy állando sebességgel elkezd forogni mind addig amig a gomb lenyomva marad, majd egy másik gombot lenyomva ugyan úgy csak visszafele kezd el forogni a motor valaki tudna nekem segíteni vagy akár egy programot megírni? Nagyon hálás lennék!
Pontosan ez a feladat benne van az Arduino könyvtárban (lib). Keress ott.
Szia!
A mért értékek eléggé meglepőek. Ha a mérésed valamiért nagyon pontatlanra sikeredett, akkor lehet egy unipoláris motor is, aminek valószinűleg az 5-ös kivezetés a közös pontja. Ha ez így van, akkor az 5-ösön kivül bármely kettő kivezetés között ugyanakora értéket kellene mérned, illetve az 5-ös láb és bármely láb között a fele akkorát.
Én se hittem az értékeknek ezért töbször végigmértem és mindig ugyan az jött ki. Akkor ezekszerint egx unipolar moci van a kezemben. Köszönöm.
Szép estét!
Egy kérdésem lenne. Fogjuk rá, nagyon kezdő vagyok a témában. Második féléves egyetemista, szóval nem sokat tudok még. :/ Van egy bipoláris léptetőmotorom, amit egy Atmega 128-as mikorkontrolerrel szeretnék pozícionálni. Rendeltem hozzá egy drv 8825-ös meghajtó IC-t. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne megvalósítani azt, hogy a gyenge áramú részt a motor körétől elválasszam. Vágom, hogy van ez az optikai leválasztás, azt is tudom, hogyan működik, de gyakorlatban nem tudom, hogyan lehetne megvalósítani. Tudna valaki segíteni? Bocsánat, ha nagyon butát kérdezek.
Szia,
Az optikai részt hogyan érted? A motor helyzetét szeretnéd tudni vagy a mikrokontrollertől (uC) akarod elválasztani, hogy zárlat esetén ''ne égjen ki'' az uC? Ha külön tápról szeretnéd használni, akkor segíthet neked a csatolt rajz. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016
Szia!
Teljesen jó a kérdésed. Én még nem használtam a DRV8825 meghajtót, de az adatlapja szerint csak vezérelő bemenete van, azaz csak egyirányú a kommunikáció. A léptetési frekvencia akár 250kHz is lehet, amit ha ki is akarsz használni, már gyors optocsatoló kellene. Az egyik legolcsóbb gyors opto a 6n137 (Kínából az EL6N137), ajánlom figyelmedbe. Vannak logikai leválasztók (pl. az AD-nak az ADuM sorozata), amik szintén gyorsak, kevesebbet fogyasztanak mint az optocsatolók, több csatorna esetén sokkal kisebb méretűek, de drágábbak. Az optocsatolók meghajtása mehet közvetlenül a mikrovezérlő lábáról is egy áramkorlátozó ellenállással, de szerintem korrektebb, ha egy tranzisztorral vagy egy kis-teljesítményű logic-level fett leválasztod a mikrovezérlőtől. A DRV8825 meghajtó tápfeszültsége mellett ki kell alakítanod egy 5V-os tápegységet is, aminek a nulla pontja megegyezik a meghajtó táp nullájával (előállíthatod a meghajtó tápjából is egy stabilizátor IC-vel is), hogy az optocsatolók kimenetének legyen tápfeszültsége. Ha az említett 6N137-t használod, akkor viszonylag pontosnak és stabilnak kell lennie az optocsatoló megfelelő működéséhez. Az optocsatoló típusától függően kell majd egy-egy munkaellenállás is. Ha van pontosabb elképzelésed a sávszélességről (milyen gyors lesz a léptetési frekvencia), vagy már választottál optocsatolót, akkor konkrétabb segítséget tudunk adni.
Tud valaki erről a motorról bővebb infót, amit én találtam az az nem túl sok. Heater blower flap motor, egyáltalán mire használják autóban. Lényeg az lenne, hogy léptető motor-e egyáltalán?
A mellékelt egyik képen található, hogy mekkora ellenállást mértem az egyes kivezetések között. Tegnapelőtt még csak egy halom alkatrész volt az egész
Unipoláris léptetőmotor lenne? Akkor miért van némi ellenállás a két középső tüske közt is? A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2016
Sziasztok! Adott egy léptetőmotor, 12V 5A-ről működik, 4 vezetékes. Kellene nekem egy olyan kapcsolás ami egyszerűen egy irányba forgatná állandóan, lehetőleg H-híd nélkül.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
Konkrétan mire gondoltál? Az 5A nem kevés, a sima egyirányú forgáshoz is kell egy két apróság, mert váltakozva kell a tekercsekre adni az áramot. Az kérdés, hogy milyen sebességgel, milyen nyomatékra van szükség.
a megoldás unipoláris léptetömotor
http://qtp.hu/elektro/leptetomotor_mukodese.php
Gombhoz a kabátot? Szabi1 azt írta, léptetőmotor már van, meghajtás kell neki.
"Kellene nekem egy olyan kapcsolás ami ... "
tehát nem meghajtás , ez az elvi müködés , ami alapján tud kapcs rajzot v doksit keresni.
Üdv!
Egy bipoláris motornál ha a Rated Voltage: 3.75V (nema17) akkor mennyi lehet a motorvezérlő bemeneti feszültsége? (RAMPS 1.4) 12V lehet? A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
Lehet 12V, de a felesleges feszültséget el kell tüntetni, pl. ellenállással.
Igen kell a 12V hogy sebessége legyen a motoroknak, de lehetne több is, csak a Ramps nem bírja, szóval 12V, és a motor árama a lényeg, nem az hogy ráírtak valami feszültséget. A motorvezérlô szépen megoldja a feszültségkülönbségeket (PWM), ez a dolga.
Ha a motorokhoz nincs áram megadva (sem valahol adatlapon, sem a motoron magán) akkor mérd meg az egyik tekercsének az ellenállását, és Ohm törvényével (itt: U/R) kiszámolhatod mekkora max. áramot terveztek a gyárban neki. Ezt az áramot kell majd beállítani a stepstick hátára rakott potencióval.
1,7A-os
Köszönöm a válaszokat!
Üdvözletem mindenkinek!
Valaki szedett szét már egy ilyen léptető motort? Mennyi lehet egy tekercs menetszáma a gyakorlatban? Legyen egy NEMA32 (bár az már talán nem 12V-os).... Meg nem is egy tekercs dolgozik egyszerre?. Köszi ! Gábor.
Hello, hát nem sok, úgy ránézésre, 100 lehet
|
Bejelentkezés
Hirdetés |